КОЛОРАДСКИ БРЪМБАРИ

39105 | 19 авг. 2013 | 08:20

Думи след мюфтийския чай от Кеворк КЕВОРКЯНПо някое време ми се стори, че прекаляват с Плевнелиев. Всъщност какво толкова се бе случило: прияло му се баклавичка, отишъл да хапне с мюфтията и с турския вицепремиер. Никой досега не е потвърдил, че Касим Дал е присъствал, предрешен като сервитьор - тогава можеше да се съчиняват разни конспирации. Отгоре на всичко нашият човек си е говорил както обичайно ги мести думите, нищо специално.

Трябва да свикнете с факта, че той е като колорадски бръмбар за политическото слово - и да го преглътнете. Да не би пък повечето от останалите ни политически мъже да говорят по-смислено? Учените твърдят, че колорадският бръмбар има способността „завидно пластично да консумира листата на някои култури“ - нашият Плевнелиев също проявява завидна пластичност, докато гризе оттук-оттам политическото слово. Трябва да признаем, че тази негова активност издава и една честност: свикнал с бурния живот на бизнесмена, сега него не го свърта на едно място; той можеше едновременно да изпълнява поне още една-две длъжности, стига да му ги бяха доставили, но Бойко се прояви като скъперник. Бизнесът иска пластичност, а президентският пост е като някаква вкаменелост, трудно се издържа от един динамичен човек, който е призван да действа и да прави пари - а сега трябва да стои примирено в един мавзолей, който дори не е негов собствен, как да не полудееш.

Плевнелиев от миналото - онзи, който се е самоизградил с много гъвкавост и пластичност, сега трябва да стои като една тухла от този мавзолей; но понякога, когато непредпазливо си отвори устата, тух- лата се превръща в отливка пластичен експлозив - и тогава се чува оглушителен взрив. Досегашните ни президенти не ни впечатляваха със словесната си фриволност и това беше логично. Д-р Желев беше изкарал години в прахоляка на Философския институт, докато с една статия не се опита да взриви мавзолея на Ленин - и след това му позволиха единствено да лови риба с ръце край село Грозден, а това занимание не е за невротици, не се правят никакви излишни движения, всяко потрепване може да се окаже фатално. Така че неговата овладяност по-късно бе напълно естествена.

Стоянов пък шареше много с ръце, но все пак се придържаше в паяжината, в която го бе оплел Костов. А и поначало адвокатите са майстори да говорят много, но да не казват нищо дразнещо, така че и той мина метър. Освен това неговата пластичност преди промените е била да се упражнява върху струните на китарата си - и да сънува, че е пловдивският Висоцки, тези сънища са били най-големият връх в инакомислието му. Не е малко.

Вижте как вървят нашите президентски работи - докато Желев направо разфасова Ленин, в същото време Стоянов се е опитвал да уцелва струните на китарата си. Стигнахме до Първанов. Той е причината Плевнелиев

да изглежда пластичен като балерина

- след най-въздържания ни политик дори и танцьор с един дървен крак би изглеждал прекалено разпасан. Първанов много внимаваше какво казва - например в
някои случаи изчакваше всички да се убедят в нещо, за да го изрече на глас. Така съобщи, че Костов е „кръстник на мафията“. Ловец по призвание, Първанов беше извънредно предпазлив, обаче и той сбърка веднъж - забрави, че не бива да си изпускаш сапуна в банята на БСП, а той го направи в присъствието на Станишев.

Да се върнем при колорадския бръмбар. Но преди това - едно уточнение. Според учените той всъщност идвал не от Колорадо, а от Мексико - така че е естествено да очакваме в следващото си новогодишно обръщение Плевнелиев да е седнал на фона на Акапулко. И там не е лошо.

Словесното гъргорене на днешните колорадски бръмбари - по принцип - е директна последица от комунистическото нищоговорене. Ония дрънкаха празни приказки, наистина, обаче в същото време и строяха здраво, това е факт. Смешното е, че го отричат тъкмо ония тарикати, които извършиха масовата приватизация/разграбване, макар че и досега, вече 23 години, все още има какво да се отмъкне. Новите бръмбари с някои незначителни изключения опоскват - методично като термити - политическото слово. Хора, които говорят смислено, а в същото време и красиво, бяха недолюбвани още от началото. Най-голямата заслуга на Станишев е, че запази толкова дълго в парламента проф. Пантев - може би за да се види колко блудкаво говори самият той. Това не е малък политически подвиг.

Словото на бръмбарите не само че не е красиво, ами понякога е и зло - зли думи, празни думи, думи, казани сякаш пред глухари, без да носиш никаква отговорност за тях. В петък Станишев надмина всички нива на злословие - като изтърси, макар и леко зачервен, че презпоследните години „гражданското общество у нас било смазано“. Само тази фраза може да бъде разчепквана до следващия конгрес на БСП. Какво иска да ни каже този човек - че днес гражданското общество е избуяло, понеже от 65 дни софиянци протестират, и то срещу самия него? Да не би и това да си приписва като заслуга Станишев? Това говорене на едро е обидно за публиката - как точно е било смазано гражданското общество, как? Ако са подслушвали нечий циничен разговор, това достатъчно ли е?

Ако Бойко е посегнал на някоя презряла чужда кака

- това смазване ли е?

Ако единият е бил симпатичен на медиите заради словесното си буйство, а другият им е изглеждал като блудкаво кафе, и това ли е смазване на гражданското общество? Въпросното общество, каквото и да означава това, е мачкано най-вече от политическите несмислици, от вулгарните лъжи, от личната несдържаност и
комплекси. Между другото, ако от 2009 година насам - когато се е осъществило „смазването“ - Станишев бе прочел за себе си и една хилядна от нещата, писани в някои медии за Бойко, отдавна щеше да се обеси на Бузлуджа. Когато говорите невнятно, когато си говорите главно един на друг, това е най-видният провал на политическото.

В петък стана ясно, че един от двамата - Станишев или Бойко, е колосален лъжец, защото и досега не могат да се споразумеят как са изхарчени едни 800 милиона лева. Накрая Бойко посочи датата, на която тази сума е възстановена от ЕС, но Станишев само му посочи един среден пръст наум. Кой лъже? Колорадският бръмбар така си говори -

със среден пръст, опрян в челото

на обикновения човек. Ето и Кунева - тя пък тия дни казала, че „без национална идея няма да родим лидер“. Човек би си помислил, че самата тя има в излишък от тази стока, че се е грижила за нея поне колкото Дьо Гол - макар иначе да е известна като „Г-жа Подарицентрала“. За национална идея говорят хора, които понятие си нямат от нея - от банковото гише на „Париба“ трудно ще разбереш за какво става дума, ако изобщо това те интересува. Пускай си колорадския бръмбар да си гризе, и толкова. Впрочем нека някой усърден хронист анкетира действащите ни политици - какво имат предвид под „национална идея“, и ние ще получим една свръхзабавна книга, ако глупостта може да се приема понякога и по този начин. Никой няма обаче да участва в подобна анкета - е, освен националистите, разбира се. Навремето, когато разрушиха Световния търговски център, помолиха Симеон за кратък коментар. И какво каза той: „Ние сме малка държава, да не се месим в тия неща.“ Ето, това също е вид „национална идея“. Налягай си парцаливия задник, и толкова. Това е

24-каратово политическо сиромахомилство

тъкмо по вкуса на един никакъв цар. Нашите колорадски бръмбари могат да опоскат всичко, без изключение. Разбира се, невъзможно е политиците ни изобщо да не говорят, макар че това би било върхът на българското щастие - все трябва да казват по нещо. Но най- важната фраза, която трябва да си повтарят всеки ден по сто пъти, трябва да е: „Казвам ли нещо ново?“ Обаче и това няма да ги спаси, понеже на тях ще им се струва, че казват нещо ново - ново за самите тях, а пък то ще е едното втасало и вмирисано нищо.

Да се върнем при баклавата и колорадския бръмбар. Ако не са му сложили някакъв пургатив в сладкиша, Плевнелиев наистина е казал нещо крайно обидно и грубо, но за това никой не говори - аз също го видях със закъснение. Имотите и претенциите към тях са нищо работа, турците цяла Тракия ни свиха, та сега за едни джамии ще мислим. Неприличното фукане също не се нуждае от коментар, само един президент, който е прекалено пластичен, който не го свърта на едно място - кукуригу, кукуригу - може да каже: „Горд съм да бъда първият президент, който отиде на гости на главния мюфтия да опита от неговия вкусен чай.“!!! Така е: момчето излиза от паркинзите (тъй нарича то паркингите), обаче

паркинзите никога няма да излязат от него

ще ги влачи докрай, колкото и мюфтийски чай да изпие. Но най-срамното е друго - ето от какво още е примрял нашият човек: „Горд съм, че българските турци изселници намериха своята втора родина и се чувстват прекрасно там.“ Сега и ние ли трябва да сме горди, че прокудените се чувствали прекрасно - може би се налага да благодарим и на комунистическите власти, понеже излиза, че те са им осигурили този прекрасен живот?!

Можем да се чудим на тази фраза до утре сутрин - така е винаги, когато думите са наредени безотговорно. Обаче българският президент си играе с неща, които са много сериозни и очевидно не са видими от паркинзите. Подобни фрази хвърлят нещо мътно върху позорния „възродителен процес“, който си беше едно живо издевателство, вън от съмнение. Президентът превръща една чудовищна драма в някакво добросъседско лигавене - отишъл Росенчо при Сали и двамата се чувствали много добре. Подобно говорене не си дава сметка и за нещо друго. В края на 80-те години приключваше крупна операция на турската държава, която в настъпващите смутни времена без никакво съмнение щеше да постави на колене българската държава. Все още никой не се осмелява да вникне в ролята, която и Москва имаше в онези събития - Горбачов външно беше много критичен към Живков заради гаврата с нашите турци, казвал ми го е лично. Но той беше един отнесен човек, зад гърба му службите правеха каквото си щат, а той си мислеше, че ръката му е продължение на Божията. Разпадът, който някои среди от Москва диктуваха, може би е включвал и идеята за прогонването на нашите турци. Малко натиск тук-там, малко вял тероризъм у нас в средата на 80-те, малко хитруване на турската държава - например бяха се договорили с нашите власти много преди 89-а да приемат неограничено количество турци, а допускаха по 40 семейства на седмица. Това изнерви Живков и той дръпна шалтера. И България се изправи пред най-голямата криза в новата си история.

Добре че беше Доган - затова и го ненавиждат толкова: ако не бяха неговата премереност и разсъдливост, у нас още щеше да ври и кипи, повече дори от Косово. Особено като се има предвид и какви глупости ръсят и досега колорадските ни бръмбари.
 

(в. Преса, печатно издание, брой 225 (576) от 19 август 2013)


 


От категорията

Бил Гейтс: AI ще ни докара 3-дневна работна седмица

Бил Гейтс: AI ще ни докара 3-дневна работна седмица-1620107434.jpg

Той не е първият технологичен лидер и милиардер, който прогнозира, че ...

28 ноем. 2023 | 11:07

Взрив от гняв срещу културолога Слава Янакиева: Позор! Да бъде уволнена дисциплинарно от СУ!

Слава Янакиева-Slava-Yanakieva_1701102171.png

В посочената публикация отпреди около 2 години Слава Янакиева, която е ...

27 ноем. 2023 | 18:15

Сръбската Ванга: Четири държави в Европа изчезват! Русия, Китай и Индия ще станат център на света

Сръбската Ванга: Четири държави в Европа изчезват! Русия, Китай и Индия ще станат център на света-Srabskata-Vanga--Chetiri-darzhavi-v-Evropa-izchezvat--Rusiya--Kitay-i-Indiya-shte-stanat-tsentar-na-sveta_1701182010.jpg

Разпад прогнозирала тя и на Испания и Италия. Франция пък щяла да бъде ...

28 ноем. 2023 | 16:31

The American Conservative: Необходими са спешни дискретни преговори с Русия за край на войната

Унищожена украинска бронирана техника на фронта-Unishtozhena-boyna-tehnika-na-ukrainskite-sili_1689513438.jpg

Тръмп е прав - прекратяването на конфликта е въпрос на един ден и зависи ...

28 ноем. 2023 | 15:15

Най-важното

По-голяма безхаберност и безпомощност в София не съм виждала последните години, заяви тя

Илияна Йотова: Асен Василев беше разкрит - в многото цифри е прикрил продажбата на държавна земя

Йотова: В управлението и в подкрепящите партии има тежки съмнения как са правени сметките в държават-Iliyana-Yotova-Snimka--BTA_1700128071.jpg

Финансовият министър беше разкрит, каза вицепремиера. Според нея Асен Василев ...

28 ноем. 2023 | 17:47

Любомир Дацов, председател на Фискалния съвет, посочи, че споделя критиките и препоръките на БНБ (На живо)

Бюджетът мина в комисията! БНБ с критики: Липсва буфер, създава дисбаланси, дефицитът е голям

Управителят на БНБ Димитър Радев препоръча 10-процентен буфер в бюджета. Снимка БНТ-Upravitelyat-na-BNB-Dimitar-Radev-preporacha-10-protsenten-bufer-v-byudzheta_1701170056.png

С този бюджет искаме България да се придвижи напред по доходи. Не трябва да ...

28 ноем. 2023 | 12:19

Според нея Василев е допуснал "груби грешки по отношение на вноската от транзит на газ с руски произход"

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му да продава земя е престъпление към държавата!

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му за продажба на земя е престъпление към държавата-1489390488.jpg

Идеята на Асен Василев да продава държавна земя е абсолютно недопустима и ...

28 ноем. 2023 | 13:27

Когато в списъка има човек, който е включен в санкционните списъци на ЕС, той няма право да пътува

Габриел: Не всички членове на делегацията на Лавров са получили разрешение да прелетят над България

Мария Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО-Mariya-Gabriel-Snimka--BTA_1698395453.jpg

Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните ...

28 ноем. 2023 | 13:57

Хюсменова беше гост на кръгла маса, организирана от екипа на детската градина на тема „Заедно за децата ни!“

Филиз Хюсменова стана посланик на дарителска кампания

Филиз Хюсменова  стана посланик на дарителска кампания-Filiz-Fyusmentsva-stana-poslanik-na-daritelska-kampaniya_1701182766.jpg

Филиз Хюсменова подчерта, че подкрепя всяка образователна институция, която ...

28 ноем. 2023 | 16:44

Най-възрастният общинар е Грети Стефанова от ПП - ДБ

Нинова с идея как да се реши кризата в СОС: Да се избере най-възрастният общинар за председател

Корнелия Нинова: БСП се събира с 16 партии, за да прави политики-Korneliya-Ninova--BSP-se-sabira-s-16-partii--za-da-pravi-politiki_1701185688.jpg

Ние сме против знамето, което развява в последните години ПЕС - за трети пол, ...

28 ноем. 2023 | 17:33

Констатациите, направени от „Вътрешен одит“ към МЗ трябва да се потвърдят от външен одит, каза той

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"-Prof--Kostadin-Angelov-pozdravi-meditsite-za-Denya-na-balgarskiya-lekar_1697696773.png

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че има ...

28 ноем. 2023 | 17:03

Към месец ноември 2023г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000лв.

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба-Shefat-na--Pirogov--d-r-Valentin-Dimitrov--Postradaloto-rumanche-ot-Bansko-e-s-frakturi-na-preshlen--tri-rebra-i-kolyanoto_1677221753.jpg

Във връзка с негативната кампания която се води срещу болница „Пирогов“ и лично ...

28 ноем. 2023 | 19:17

Лечебното заведение е в лошо финансово състояние, посочи проф. Хинков

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов", очаквам прокурорски проверки

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов"-Prof--Hristo-Hinkov-Snimka--MZ_1693925166.jpg

Докладът е представен на премиера акад. Николай Денков и на проф. Костадин ...

28 ноем. 2023 | 12:32