Пакистан, атентат

Блиндираните коли - хит сред елита в Карачи

10884 | 19 авг. 2013 | 10:46

Отвличанията за откуп и обирите на богати хора са истинска напаст в икономическата столица на Пакистан

Автор:


На снимката: Останките от бронирания автомобил на Билал Шейх, шефът на силите за сигурност на пакистанският президент Асиф Али Зардари, който бе убит през юли


 

Блиндирани стъкла, които са устойчиви на стрелба на „Калашников“, укрепено стоманено шаси, предпазващо от бомби, гуми, които не се пукат... В икономическата столица на Пакистан елитът харчи много пари, за да блиндира луксозните си коли, за да се предпази от вълната на убийства и отвличания, каквато не е имало досега.

"Карачи категорично е много по-опасен от Кабул", отсича Надеем Хан, собственик на предприятия за обработка на мрамор и на фармацевтични лаборатории в индустриалната зона на града, където да си богат не винаги е добре. "Рисковете да бъдеш отвлечен са големи", допълва мъжът, който е на около 40 години и е облечен в опалова туника. 
Мегаполис с 18 милиона жители, разположен на бреговете на Арабско море, Карачи може да бъде наречен „икономическите дробове на Пакистан“ заради заводите си, пълни с "детски ръце", работещи при по-ниски заплати, пазарите и банкерите си с коси, намазани с брилянтин. Градът е и огнището на всевъзможни напрежения, крайности и различия, каквито могат да се видят в цялята страна.
Безмилостната гангстерска война на фона на политическото и етническото съперничество, засилващата се мощ на талибаните в някои квартали и нарастването на дребната престъпност доведоха до създаването на култура на безнаказаността под безпомощния поглед на полицията.

Миналата година над 2000 души бяха убити в Карачи. Нещо невиждано досега! Към това трябва да се прибавят и 127 отвличания - друг рекорд, според Комитета за връзка между гражданите и полицията. И нищо не сочи, че нещата ще се подобрят през тази година.

При това положение хората се бронират. Преди запазена територия за политици, дипломати или високопоставени военни, бронираната кола става нещо разпространено сред заможния елит. Надеем Хан неотдавна е укрепил две от колите си. И очаква нови два колоса, блиндирани при един експерт в бранша. "Няколко пъти бях заплашван от "бхатас", рекетьори. Така че имам бронирани коли за семейството си, за брат ми и за моя баща", казва бизнесменът.

В безупречен цех с блестящ бетониран под, разположен в голямо предградие на Карачи, орда механици на фирмата Streit действа активно по петнасейтина разглобени луксозни джипа.
Внушителният Toyota Land Cruiser е само скелет: двигател, колела, шаси без врати, седалки, волан и електроника. Механиците монтират дебели стоманени пластини, изрязани с лазер, във вратите, укрепват пода, поставят устойчиви на куршуми стъкла и подсилват окачването, за да може да се държи един тон стомана и желязо, които са добавени към този исполин, осъден да се износи преждевременно и да гълта още повече бензин, за да тегли черупката си. 

Колко струва тази хирургична намеса? "Между 30 000 и 45 000 долара" за защита "BR6", с която колата може да издържи на откоси от автоматично оръжие, пресмята Халид Юсаф, президент на пакистанския филиал на Streit. В Пакистан тази сума се равнява на минимална заплата, която човек печели през целия си живот... И въпреки това търсенето бележи бум за сектора, който предлага "душевен мир" за заможна клиентела. 
„Отворихме си сайт през декември и предвиждахме да бронираме по три до четири коли месечно. Само че бързо стигнахме до седем, а след това до 10, а сега вече и до 15 коли, а може би и повече в бъдеще. Това е изненадващо", коментира Юсаф, облечен в костюм с жилетка и с луксозен часовник на ръката.
"Това е тенденция, която в момента се налага сред богатите, бизнесмените и банкерите. Преди банкерите се водеха в нормални  4x4, но през последните месеци мнозина от тях получиха заповед да бронират колите си", отбелязва продавач, пожелал анонимност.

По-младият Саиф (това не е истинското му име) разказва, сравнявайки, че преди е познавал "приятели на приятели на приятели", които били заплашвани. Днес негови лични познати са виждали насочено оръжие срещу тях.
"Следователно въпросът не е дали това ще ви се случи. Това ще ви се случи! Единственият въпрос е дали сте добре защитени", посочва този служител на службите за сигурност, който е получил разрешение да блиндира своя автомобил 4x4, но все още се бави с практическото изпълнение.

Работата е там, че една стоманена черупка не гарантира оцеляването. В началото на юли Билал Шейх, шефът на силите за сигурност на пакистанският президент Асиф Али Зардари, пътувал из Карачи в хаотичния поток от коли, когато попаднал на засада. Щом шофьорът му отворил вратата си, терорист-камикадзе се хвърлил върху бронирания джип и взривил пояса си с експлозиви, прокарвайки път на огъня до вътрешността на колата. Близкият сътрудник на президента почина.
"Блиндирането на колата ви защитава от "дребната престъпност" като въоръжените нападения", посочва Саиф. "Само че, ако някои хора искат главата ви, в крайна сметка ще я вземат и ще чакат да излезете от колата си". 


 


От категорията

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото-Petar-Volgin-i-negoviyat--Zhivot-v-radioto----permanentna-bitka-sreshtu-statukvoto_1679575554.jpg

Седмица след решението на ВАС бяха уволнени и последните знакови лица на ...

23 март 2023 | 14:17

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна-Washington-Post--Bavnite-dostavki-na-zapadni-orazhiya-zadarzhat-Ukrayna_1679601031.jpg

"Очевидно времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага ...

23 март 2023 | 21:48

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета-Andrey-Raychev--Balgarinat-zapochva-da-shvashta-Zapada-kato-neobhodimo-zlo--koeto-e-golyama-belya_1677332365.jpg

Политическата класа е много уморена, въпреки че не се издава. С ужас гледа как ...

23 март 2023 | 17:09

Най-важното

За да произведе оръжия за Украйна ЕС ще използва т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира

Повратен момент! Лидерите на ЕС одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна. Радев подписа!

Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна-Evropeyskite-lideri-odobriha-kupuvaneto-na-1-milion-snaryada-za-Ukrayna_1679603128.png

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани ...

23 март 2023 | 21:19

17 държави сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана, България не е сред тях, поясни Радев

Радев: Даваме снаряди на другите, на Украйна - не! Но не можем да контролираме купувача

Радев: Даваме снаряди на другите, но не на Украйна!-Radev--Davame-snaryadi-na-drugite--no-ne-na-Ukrayna-_1679600250.jpg

Радев уточни, че страната ни ще попълва своите запаси и ще помага на другите ...

23 март 2023 | 21:37

Фалираха ни, обещаха ни завод в областта, оказа се лъжа, направиха цените в магазина по 3 и сега си мислят, че ще ни купят

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с лютеница и салам по вратите на къщите си

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с хранителни продукти по вратите на къщите си-Troyantsi-osamnaha-s-predizborni-torbichki-na-PP-s-hranitelni-produkti-po-vratite-na-kashtite-si_1679596827.jpg

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с ...

23 март 2023 | 20:31

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки-KZK-obrazuva-tri-proizvodstva-za-tayni-dogovorki-sreshtu-verigite-za-hranitelni-stoki_1679566957.jpg

Проверката е срещу "Била", "Кауфланд", ...

23 март 2023 | 12:05

Идваме да ви предупредим - октомври още 10 милиарда заем ще вземем заради ПП, посочи лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов в Благоевград: Правителство без участието на ГЕРБ не може да стане!
(Видео)

Ако аз бях управлявал в последните 2 години щяха да ме питат защо от всеки литър гориво, зареден от вас, да ви вземат по един лев от джоба, заяви Борисов.-Ako-az-byah-upravlyaval-v-poslednite-2-godini-shtyaha-da-me-pitat-zashto-ot-vseki-litar-gorivo--zareden-ot-vas--da-vi-vzemat-po-edin-lev-ot-dzhoba--zayavi-Borisov-_1679588451.jpg

Как се прави правителство на малцинството, без ГЕРБ да участва в него? Това не ...

23 март 2023 | 17:57

Служебният кабинет да не чака и минута повече, категорична е лидерът на БСП

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа-Ninova--Da-se-spre-vremenno-vnosat-ot-Ukrayna--a-vnesenite-yaytsa-da-ne-stigat-do-targovskata-mrezha_1679580977.jpg

На предизборната среща в Несебър присъстваха още водачът на листата в Бургас - ...

23 март 2023 | 16:13

На изборите българите трябва да избират между Бойко и Кирчо. Прост избор. При кой живяхме по-добре!?

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците и отново заложиха на Бойко!

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците! Разбраха, че заложиха на куц кон!-1611662196.jpg

В Германия ограничиха мажоритарния вот - тежък удар върху Баварската партия ...

23 март 2023 | 14:31

Очакването е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Македонският премиер подчерта, че в Скопие може да се гледа БНТ

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?-Kovachevski--Parlamentat-mozhe-da-vzeme-reshenieto--s-koeto-shte-se-prodalzhi-evropeyskiyat-pat-_1668442462.jpg

Споразумение за оказване на съдействие при разпространението на БНТ Свят и МРТВ ...

23 март 2023 | 18:47