Главният архитект на София Петър ДИКОВ:

Калоянчев застава в цял ръст до НДК

16820 | 20 авг. 2013 | 09:42

Интервю на Пламена КРЪСТЕВА с главният архитект на София Петър ДИКОВ за проектите на големите спортисти и за преобразяването на центъра на   

Петър Диков е роден на 19 септември 1953 г. През 1978 г. завършва архитектура в Университета за архитектура, строителство и геодезия. До 2006 г. е изпълнителен директор на Националния център по териториално развитие. Вече седем години е главен архитект на София.

   

- Г-н Диков, остават само двайсетина дни до първата редовна сесия на Столичния общински съвет след ваканцията. Какви проекти сте подготвили за разглеждане и одобрение от градския парламент?

- Един от докладите, който съм внесъл, е за реализирането на четири значими градски обекта по линия на публично-частното партньорство. Това са т.нар. Ледена арена в „Младост 4“, пистата за екстремно каране на коли и мотори край София, аквапаркът в Чепинци и спортната зала в 121-во училище в кв. „Лозенец“.

- Ще успеете ли да реализирате идеята София да има втори Зимен дворец до няколко години?

- Зависи от общинския съвет. Той трябва да се съгласи да се апортира в „Спортна София“ избраният терен, който е общински и се намира на мястото на бившия кореком в „Младост 4“. По този начин ще може да се направи партньорството между кметството и голямата ни спортистка Евгения Раданова. Тя има амбицията да реализира с нейния екип проекта, който вече е готов и е на стойност между 6 и 8 млн. лв. Аз съм твърдо „за“ да се случи това. Жени Раданова ми сподели, че е получила от няколко други държави изключително примамливи предложения, за да тренира техните деца, но е отказала. С един-единствен мотив - иска да го стори тук, в своята родина. Когато такива големи спортисти като Раданова и Бербатов искат да направят нещо добро за децата ни, трябва да ги подкрепим категорично.

- Но сагата с Бербатов и благородната му амбиция да направи детска школа за талантливи деца в Борисовата градина май не отива на добър край. Дори изтече информация, че е бил на разговори в кметството и си е тръгнал оттам много разгневен.

- Дали е станало точно така - не знам, но се надявам да не се е отказал. Напоследък доста често ми се налага да повтарям максимата, че 

на човек насила можеш да му вземеш, но не и да дадеш 

Бербатов идва при нас с името си, с позициите си, с парите си и иска да стори нещо добро за децата на София. И какво чува в продължение на месеци от някои общинари: „Не щем!“ Е, той какво да направи? Да се бори насила да ни го даде ли? Ще отиде в крайна сметка в някой град на Запад, ще си направи школата и ще обучава деца в Германия, Австрия или кой знае къде. Но не и нашите. Ако аз бях на неговото място, вече щях да съм си тръгнал.

- Говори се, че златното ни момиче Илияна Раева има желанието да реализира проекта в 121-во училище в „Лозенец“ и да направи тренировъчна зала за художествена гимнастика.

- Тя може да кандидатства и с най-добра оферта да спечели, но това не означава, че този обект е заплют за нея като инвеститор. Същото важи и за другите, които искат да ни партнират по линия на публично-частното партньорство. Всичко ще бъде на търг. Това са общински терени, ние не можем да кажем - ето, даваме ти го на теб.

Нямаме правилник за прилагане на Закона за публично-частното партньорство

- Идеята на кмета Фандъкова да се направи грандиозен аквапарк в Чепинци отлежава вече няколко години. Защо така бавно и трудно се случват нещата по линия на публично-частното партньорство с общината. Бюрократични спънки в кметството ли са основен виновник.

- На няколко пъти намерихме инвеститори за аквапарка, изграждането на който ще струва внушителните 200 млн. лв. И след това се отказаха. Лошото е, че още нямаме правилник за прилагането на Закона за публично-частното партньорство. Освен това сме царе и на другата тенденция - в момента, в който задействаме някакъв проект, се намират хора, които започват да се бунтуват, винаги има някой против. Ето сега изграждането на съоръжението на две нива при Семинарията се бави, защото едно сдружение, което не знам защо се е кръстило „В подкрепа на обществения и релсов транспорт“, оспорва в съда трамвая до „Дървеница“ и естакадата при Семинарията.

- Ще го бъде ли този прословут трамвай или не?

- Реализацията на този проект по новия Закон за устройство на територията излиза извън общината и отива в Министерството на инвестиционното проектиране. То ще трябва да направи и подробния устройствен план. Защото е 

проект със стойност над 10 млн. лв. 

и с публични средства, т.е. с пари от еврофондовете. За разлика от трамвая, кръстовището на Семинарията се финансира с общински средства. Така че веднага след положително за нас решение на съда почваме да го строим.

- А близкият до сърцето на всеки студент автобус 94 ще отиде ли в историята?

- Той няма нищо общо с трамвая, рейс 94 обслужва съвсем друга територия. Докато автобусът ще вози от и до централната част на Студентския град, то трамваят ще обслужва „Мусагеница“ и района покрай бул. „Драган Цанков“, където са четири висши учебни заведения, и кварталите около ул. „Габровски“.

- Напоследък живеещите в района около Националния стадион „Васил Левски“ се оплакват много от две неща - от шума по време на мачове и от това, че Орлов мост е замирисал на градска тоалетна покрай протестите. Какво се случва с идеята да се изнесе стадионът извън центъра на София? 

- Отдавна смятам, че „Васил Левски“ не трябва да продължи да съществува като футболен стадион на това място. Защото мачовете създават сериозни
проблеми, и то не само с шума. Там трябва да се правят състезания по лека атлетика и други спортове, но не и да се играят мачове. Горе-долу 100 млн. лв.
обаче струва един нов стадион. Кой може в тази криза да си го позволи? Колкото до Орлов мост - какво сега, да поставим големи тоалетни там ли?

- Общината има амбицията да направи мрежа от тоалетни, които да миришат на теменужки.

- Проектът за концесия вече е готов. Всичко зависи от това колко бързо общинският съвет ще задейства процедурата за обявяване на търг за концесионер.

- Какви конкурси предстои да обявите през есента?

- Много са. В момента подготвяме конкурса за избор на строител на подземния паркинг на бул. „Цар Борис Трети“. Планирали сме той да обслужва районния съд, чиято сграда вече е готова и вероятно ще бъде пусната през есента. Между 10 и 15 септември ще обявим и дългоочаквания конкурс за изготвяне на проекти за реконструкция на ключови градски зони в центъра на София с бюджет 850 000 лв.

- Отнесохте доста критики от сдружението на млади архитекти „Група Град“ за стила „боза“, в който бяха ремонтирани любими за столичани места.

100 млн. лв. ще струва изграждането на нов стадион

- Каня ги и те да се включат в конкурса, за да променяме заедно София. Чакам с интерес новите идеи как да преобразим такива емблематични и свидни на всеки столичанин улици като „Солунска“, „Цар Освободител“, „Евлоги Георгиев“ от Орлов мост до „Граф Игнатиев“, площадите „Славейков“ и „Батенберг“ и градината около църквата „Свети Седмочисленици“ на „Граф Игнатиев“. Към средата на ноември трябва да получим разработките и въз основа на тях да определим победителите, на които ще възложим и реализацията на проектите. С тях ще кандидатстваме за финансиране по европейската програма „Региони в растеж“ за следващия програмен период 2014-2020 г. През септември ще обявим и отложения от началото на юни конкурс за паметника „1300 години България“. Всеки момент предстои да обявим търг и за избор на изпълнител на големия ремонт на пространството около НДК. Ако победителят в конкурса стане ясен през ноември, някъде в началото на другата година може да започнем и ремонта.

- Което означава, че фонтанът пред НДК няма да работи и другото лято?

- Не само че няма да работи, а целият терен ще бъде една голяма строителна площадка. Там ще извършим много сериозен ремонт на настилките, ще бъдат направени нови градини и засадени хиляди цветя. Първото нещо, което направихме, преди да е започнал още ремонтът, е, че сложихме два сондажа, които поливат тревата пред НДК. 

Технологията е стара, отпреди 40 години,

но все пак най-после има водичка за тревата. Досега всяка година тя изгаряше още в средата на юли. През октомври ще обявим и един много атрактивен конкурс - за първата градска скулптура от поредицата известни и обичани българи по бул. „Витоша“. Първи ще бъдат Алеко Константинов и легендата Калоянчев в образа на Бай Ганьо. Те ще станат част от колорита на емблематичния булевард още през май 2014 г.

- Къде точно ще ги сложите?

- При стълбището, по което се влиза в метрото до НДК. Това няма да е паметник, а гранитна композиция в човешки ръст. Алеко и Калоянчев като Бай Ганьо ще станат завинаги част от хората, които обичат „Витоша“.

- Калоянчев ще разсмива ли хората с някои от култовите реплики на героя си?

- Това е идея на Христо Мутафчиев и аз по принцип я подкрепям. Той предложи примерно Наум Шопов да рецитира Хамлет. За да се случи това обаче, трябва да се монтира към композицията допълнително съоръжение, което няма да стане до следващия месец май.

- Кои ще продължат похода на обичаните и великите българи по „Витоша“?

- Ще бъдат около десетина композиции. Още се уточнява окончателният списък. Но как да минем без Тодор Колев и Наум Шопов, Жоро Минчев и Пеци Щуреца. Това са истински легенди.

(в. Преса, печатно издание, брой 226 (577) от 20 август 2013)


 


Еврохолд

От категорията

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

Софрите на министър Бойко Рашков и селфита с контрабандисти - пробита държава!

Стефан Димитров, на когото е наложена най-тежката мярка за неотклонение, си прави селфи на трапеза с бившия МВР-министър Бойко Рашков и с неговия приятел Тенчо Тенев, доскоро съветник в МС на Николай Денков
-Stefan-Dimitrov--na-kogoto-e-nalozhena-nay-tezhkata-myarka-za-neotklonenie--si-pravi-selfi-na-trapeza-s-bivshiya-MVR-ministar-Boyko-Rashkov-i-s-negoviya-priyatel-Tencho-Tenev--doskoro-savetnik-v-MS-na-Nikolay-Denkov-_1713787032.png

От селфито се разбира, че Стефан Димитров би трябвало да е доста близък с ...

22 апр. 2024 | 14:48

Би Би Си: Защо Украйна внезапно губи дълго защитавани позиции?

Би Би Си търси отговор на въпроса защо Украйна внезапно губи дълго защитавани позиции-V-ukrainskoto-obshtestvo-ima-umora-ot-beznadezhdnata-voyna--tvardi--Figaro-_1712914753.jpg

Руснаците са подложени на натиск, тъй като скоро се очаква още един голям пакет ...

24 апр. 2024 | 11:28

Георги Марков: България е разгромена! Тръгнахме от моста Орлов и стигнахме до Христо Иванов

Георги Марков: България е разгромена! Тръгнахме от моста Орлов и стигнахме до Христо Иванов-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Ако Митко (бел. ред. служебният министър-председател Димитър Главчев) хвърли ...

23 апр. 2024 | 10:35

Най-важното

Елена Йончева е достоен представител на гражданската ни квота, каза председателят на ДПС

Делян Пеевски: ДПС няма да работи с ПП-ДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците

Делян Пеевски: Няма да имаме диалог с ППДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Бойко Рашков няма място в политиката. Това, което видяхме, е чудовищно и мисля, ...

24 апр. 2024 | 10:44

Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката

Борисов: Втора сглобка с ПП-ДБ след вота не можа да има

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Лидерът на ГЕРБ заяви, че твърденията на Денков са несериозни. "Не може да ...

24 апр. 2024 | 09:51

Имената им се споменават от доста свидетели

Прокуратурата: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците

СГП: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците-SGP--Boyko-Rashkov-i-Asen-Vasilev-shte-badat-razpitani-za-aferata-v-mitnitsite_1713939913.jpg

Не е имало сделка между бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев и ...

24 апр. 2024 | 09:20

С 9,1% БСП е на пета позиция, ИТН са шести с 4,8%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

Резолюцията трябва да бъде гласувана утре в пленарна зала в Страсбург

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас-Sram--Premierat-Denkov-govori-pred-prazna-zala-v-Evroparlamenta--Oplakva-se-ot-Putin-i-sluzhbite-mu_1700649157.png

Изразява сериозно безпокойство от съществуването на руския контрол върху мрежа ...

24 апр. 2024 | 10:01

Очаква пакетът веднага да бъде изпратен в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван-Senatat-odobri-zakonoproektite-v-podkrepa-na-Ukrayna--Izrael-i-Tayvan_1713898404.jpg

Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и ...

23 апр. 2024 | 21:52

Законът за пътищата също е в програмата на народните представители

НС реши: Създава се Съвет за координация на политиките за българите в чужбина
(Видео)

Депутатите обсъждат Закона за българите, живеещи извън България-Predsedatelyat-na-Narodnoto-sabranie-Rosen-Zhelyazkov-nasrochi-izvanredno-zasedanie-na-parlamenta-v-petak_1698317841.jpg

В предложения дневен ред е и второто четене на промените в Закона за експортния ...

24 апр. 2024 | 08:02

Път на Димитрови в министерството е прокарвал член на политическия кабинет на Асен Василев

Доклад: Обявените за контрабандисти баща и син Димитрови са влизали и в МФ за срещи с Асен Василев

Асен Василев-Asen-Vasilev--Dano-ne-ni-servirat-vtora-seriya-ot--darzhavata-falira--i--shte-umrem-ot-stud-_1712731946.png

Това развитие, ако не се окаже, че Димитрови са били консултанти по борба с ...

22 апр. 2024 | 22:33

Гласовият й диапазон напомня на река без брегове, съчетан с изумителна музикална страст

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Истинска емблема на България! Безпрецедентен феномен!

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Безпрецедентен музикален, културен и естетически феномен-Prof--Lyubimir-Stoykov-za-Lili-Ivanova--Bezpretsedenten-muzikalen--kulturen-i-esteticheski-fenomen_1713856835.jpg

Една от най-големите заслуги на Лили Иванова към България е, че тя – чрез ...

23 апр. 2024 | 21:02