АМАН ОТ ПЪРВООТКРИВАТЕЛИ!

27718 | 23 май 2012 | 18:39

от проф. Драгомир ДРАГАНОВХубаво е, че новият президент отиде до Америка и се видя с тамошния си колега. Че даже получихме и гаранции да ни включат в някаква противоракетна отбрана. Вероятно срещу опасността от ракетна атака от страна на Русия. И тъй като и нашите противоракетни системи все още са руски, ще бъде интересно. Най-вече гледано отстрани.

Хубаво е и, че г-н Плевнелиев си поговори с Бил Гейтс. Дано да му е напомнил, че ако не беше Джон Атанасов, нямаше да го има и самия Бил. И дано, ако му е напомнил, е изкрънкал и нещо за България. Щото американците по принцип са големи циции...

Дотук добре. Не мога да разбера обаче защо и г-н Плевнелиев реши да се впише в традицията на предшествениците си - щом са в странство, да изтърсят по някоя небивалица. И после, вече в родината, протяжно да обясняват, че не са ги били разбрали правилно.

Всъщност в „експозето“ си пред наши сънародници в Чикаго на тема „патриотизъм, родолюбие и годините на социализма“ г-н президентът изрече една бивалица и поне две небивалици.

Да, вярно е, че по времето на социализма на два пъти ръководството на БКП обсъжда идеята за „България - 16-а република на СССР“. Това е „бивалицата“.
Не е вярно обаче, че „тази страница не е затворена“. Това е първата небивалица.

Втората пък е заявлението му, че планирал „заедно с академичните среди у нас да затвори тази страница, т. е. да се извадят архивите и да се види какво се е случило“.

Г-н президент, до края на 1989 г. „тази страница“ беше не просто затворена, а направо табу. След началото на демократичните промени обаче тя постепенно започна да се „отваря“.

Още през декември 1989 г. тогавашният вестник „Народна култура“ в две публикации огласи плановете на ръководството на БКП от 1963 и 1973 г. за „създаването на по-тясна връзка между съветската и нашата икономика - в перспектива с нейното сливане и по-нататъшното политическо сливане“ между България и СССР.


 

София, 13 януари 1979 г. Тодор Живков посреща на Централната гара съветския партиен и държавен ръководител Леонид Брежнев (1907 - 1982). Посещението продължава цели 6 дни - до 17 януари. Дори ако болният Брежнев е бил тук за "чудодейни" лечебни процедури (както твърди мълвата), той е имал предостатъчно време да слуша "всестранното сътрудничество и сближение със Съветския съюз", което е официално провъзгласявана политика на БКП по онова време.


И не само ги огласи, но и посочи точно къде (в кой архив, в кои фондове, в кои архивни единици и т.н.) се намират съответните документи. Само вродената ми скромност ме възпира да спомена и името на автора на тези публикации.

През 1993 г. в условията на вече либерализиран достъп до архивите колегата Баева даде още по-широка картина на тези планове.

През 1994 г. се появи и първото издание (за съжаление доста невзрачно като оформление) на материалите от пленума на ЦК на БКП от декември 1963 г.

В началото на тази година проф. Ивайло Знеполски организира научна конференция по темата „България - 16-а република“.

И накрая, но не и по важност, в поредицата „Президентска библиотека“ на д-р Желев предстои публикуването на документален сборник с материалите от четирите пленума, на които през 60-те и 70-те години се е обсъждал този въпрос. Пак от лична скромност ще прескоча името на съставителя на сборника и автор на предговора му...

Така че от чисто професионална гледна точка „страницата“ с идеята за „България - 16-а република на СССР“ е „затворена“, г-н президент. И ако продължавате да настоявате „да се извадят архивите“, то „академичните среди у нас“ вече са го сторили. И няма смисъл да ни вкарвате в рубриката „кипи безсмислен труд“ от споминалата се многотиражка на СДС.

По-същественото обаче е, че пленумите са не два, а четири (юли и декември 1963 г., февруари 1964 г. и юли 1973 г.). Сиреч работата май наистина е била „дебела“.

„Дебела“ поне по две причини. Първо, защото навсякъде упорито присъства тезата „и в перспектива по-нататъшното политическо сливане“ (юли 1963 г.), „в перспектива и за обединение на НРБ със Съветския съюз“ (декември 1963 г.), „за създаване на икономически, политически и идеологически предпоставки за обединение в перспектива на Народна република България със Съветския съюз“ (февруари 1964 г.) и „за развитието на всестранното сътрудничество със СССР“ (юли 1973 г.).

И второ, защото още през юли 1963 г. Тодор Живков развива и доста „оригинален“ възглед по въпроса „що е суверенитет и има ли той почва сред българския народ“. „Суверенитета - размишлява той - народът го разбира да има за ядене, да живее. Ето това е суверенитетът - щастие и благоденствие на народа. Ние работим за народа, а не за формата.“

С други думи, поне според мен на Живков наистина изобщо не му е пукало дали България ще бъде самостоятелна държава. А това, пак според мен, граничи с национално предателство. Впрочем такава беше и тезата на покойния академик Илчо Димитров.

И ето тук вече може да се види и някаква „отворена страница“.

Защото част от колегите не спират да твърдят, че замисълът бил не „присъединяване“ на България към съветската империя, а просто „с празни приказки за сближение да бъде извоювано привилегировано място за България при оказването на суровинна, енергийна, икономическа и политическа помощ от страна на Съветския съюз“. И не пропускат да се позовават и на твърденията на Живков след 1989 г., че „такова нещо“ (самоликвидирането на България като суверенна държава) даже не било и мислено.

Моето подозрение е, че тази част от колегите обслужват - волно или неволно - тъкмо споменатите от г-н Плевнелиев 167 души, гласували „за“ сливането. Защото немалко от тях след 10 ноември побързаха трескаво да се дистанцират от „тясното обкръжение на Живков“ и побързаха да му спретнат кокошкарското „дело № 1“. А ако вместо това той беше обвинен в национално предателство, те щяха да са в ролята на негови съучастници.

Достатъчно е да се сравнят списъците с имената на подкрепилите идеята за сливането и тези на членовете на ръководството на БКП след промените. И тогава ще лъснат доста неща...

Та ако г-н президентът все пак желае да допринесе за „затваряне на страницата“, нека инициира една дискусия „с академичните среди у нас“ и да чуе дебатите по тези две становища. Но да спре да се прави на първооткривател и по отваряне на вече отдавна отворени архиви.

Защото наистина аман от първооткриватели!


 


ГЕРБ
Костадинов
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Кръстев: Не говорете за успехите на ЕС -за зелена сделка и раздяла с енергийната зависимост от Русия

Кръстев: Не говорете за успехите на ЕС -за зелена сделка и раздяла с енергийната зависимост от Русия-Ivan-Krastev--Voynata-pokaza--che-ima-ukrainska-natsiya--razlichna-ot-ruskata-i-neyn--bashta--e-Putin_1661353115.jpg

На предстоящите европейски избори партиите вдясно от християндемократическата ...

24 май 2024 | 10:15

Валерия Велева: Вонята под юргана. Въпросът е да има кеш!

Валерия Велева: Вонята под юргана на Промяната. Въпросът е да има кеш.-1638786584.jpg

Проблемът е, че Киро, Асен и Лена бяха натресени като отрицание на порочните ...

22 май 2024 | 13:11

Секретен обект

Какви тайни крие лабораторията на Червения площад

Какви тайни крие лабораторията на Червения площад-Cherveniya-ploshtad_1663761142.jpg

Тунел свързва Мавзолея с Кремъл, твърдят експерти. 100 години учени поддържат ...

24 май 2024 | 22:14

40% от българите не са прочели нито една книга през миналата година

По повод празника на културата, просветата и българската писменост – 24 май в София до 2 юни се провежда Пролетния панаир на книгата. Снимка БТА-Po-povod-praznika-na-kulturata--prosvetata-i-balgarskata-pismenost---24-may-v-Sofiya-do-2-yuni-se-provezhda-Proletniya-panair-na-knigata_1716556017.png

Според данните на “Алфа рисърч около 63% от сънародниците ни не са ходили на ...

24 май 2024 | 15:59

Най-важното

Парламентарната асамблея на НАТО ще се проведе от 25 до 27 май в София

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея-Stoltenberg--Edna-ot-osnovnite-zadachi-na-NATO-e-da-predotvrati-eskalatsiya-na-konflikta-s-Rusiya_1701161676.jpg

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 ...

24 май 2024 | 18:37

Да се стягаме, да имаме добър резултат, за да имаме основа за кабинет, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов: ПП и ДБ ми дължат една ротация. Да ни подкрепят за наше правителство с наш премиер
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716577926.jpg

Гледам, мъчат се ПП, ама кой ги е записал. Те си казват, че това е запис, ...

24 май 2024 | 18:34

Според полицията била паднала от дъжда…

Наследник на Талев: Родната къща на писателя е съборена с чук от македонисти

Димитър Панчев, родственик на писателя Димитър Талев-Naslednik-na-Talev--Rodnata-kashta-na-pisatelya-e-saborena-s-chuk-ot-makedonisti_1716577728.jpg

Виновни са родните управници и най-вече Манол Пейков!, каза Димитър Панчев, ...

24 май 2024 | 22:07

Очаква се на 30 юни у нас да дойдат и предстоятелите на поместните православни църкви

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх-1435760954.jpg

Ще се опитам да променя програмата, защото смятам тази покана за много голяма и ...

24 май 2024 | 19:44

На 27 май държавният глава ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя-Prezidentat-Radev--Ne-e-normalno-glavniya-prokuror-da-zvani-na-polititsi_1684396934.jpg

Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария по покана на президента ...

24 май 2024 | 21:44

Церемонията бе наречена „Театрална суматоха“, посветена e на 95 години от рождението на Йордан Радичков

Мария Стефанова и Константин Николов спечелиха "Аскеер" за главни роли. Вижте останалите отличени

„Аскеер“ за водеща роля взеха Мария Стефанова – за ролята й на Розовата дама в „Оскар и розовата дама“ от Ерик-Еманюел Шмит (реж. Стефан Спасов, „Театър 199“). Снимка БТА--Askeer--za-vodeshta-rolya-vzeha-Mariya-Stefanova---za-rolyata-y-na-Rozovata-dama-v--Oskar-i-rozovata-dama--ot-Erik-Emanyuel-Shmit--rezh--Stefan-Spasov---Teatar-199-_1716580899.jpg

Двама от носителите на „Аскеер“ за 2024 година бяха обявени в края на април от ...

24 май 2024 | 22:52

Решението бе обявено в рамките на заседание от председателя на съда Науаф Салам

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа-Mezhdunarodniyat-sad-na-OON-zadalzhi-Izrael-da-prekrati-ofanzivata-v-Rafa_1716587989.jpg

Съгласно решението Израел също така трябва да остави ГКПП "Рафа“ отворен ...

25 май 2024 | 00:56

В Киев са в паника - западните оръжия не променят ситуацията на фронта

Нова опорка на Зе-пропагандата: Западът е видовен за провалената мобилизация в Украйна

Украинската армия не успява да промени ситуацията на фронта въпреки западната помощ-front--nastaplenie--ataka_1716187593.jpg

Зачестяват публикациите в западни медии, че Европа все по-усилено убеждава ...

24 май 2024 | 14:02

Нашите въоръжени сили са пренапрегнати: предстоят им три войни, но са готови само за една

The Hill: Байдън губи Третата световна война от Русия и Китай

Байдън и неговите политици жертват националната сигурност на Америка, за да спечелят изборите през ноември-Baydan-i-negovite-polititsi-zhertvat-natsionalnata-sigurnost-na-Amerika--za-da-spechelyat-izborite-prez-noemvri_1716480605.jpg

Вместо да сплотят страната, за да надделее срещу все по-широката глобална атака ...

23 май 2024 | 19:08