Симеон Сакскобургготски

НО...

Задкулисие

36837 | 2 септ. 2013 | 08:47

Той подбираше хората за първия си екип и кабинет също задкулисно, по абсолютно неясни критерии, може би изписани единствено в черното му теТия дни една дума бе използвана по най-неуместния начин - и от най-неподходящия в случая човек. Думата е „задкулисие“. А човекът - Симеон. Разбира се, напълно е възможно той да не е съвсем наясно със смисъла на тази дума. Известно е, че в езика му битуват странни думи - като лениви, тлъсти шарани в мътна вода; думи, прелестни сами по себе си, а някои и направо шантави, както се полага на един бивш цар; това придава несъмнено изящество на езика му, макар че понякога може да доведе и до неразбории. Например Симеон и досега упорито използва думата „гадач“ - но тя сравнително бързо бе разпозната от публиката като „гадател“. Цяло чудо е как са се намъкнали в речта му подобни думи - и си струва това да бъде разбулено. За съжаление между крайно оскъдните му вече почитатели, които, докато е възможно, трябва да бъдат записани в една

 


В края на 30-те години на миналия век Салвадор Дали използвал детска снимка на Симеон за един
от колажите си. В лудостта си художникът е стигал до всякакви крайности - тази е една от тях.

Но нашият човек от Мадрид едва ли си е направил труда по-късно да разпита Дали - точно този фрагмент от собственото му „задкулисие“ вероятно не му е бил любопитен дотам, че да се поинтересува какво дири един плъх в устата му.

   

„червена книга“ на най-екзотичния електорат,

няма нито един езиковед, за да анализира Симеоновия език; щеше да е хубаво да бъде направена и една монография под наслов „Дългът към езика“, както преди време група ентусиасти - повечето от които здраво си пощипнаха разни сладости по време на царското управление - поощриха сборника „Дългът преди всичко“.

Да се върнем при думата „задкулисие“. Колкото и да е невероятно, Симеон забелязал Протестите, понеже предимно е зает да се занимава с имотите си - и седнал и написал нещо в сайта си. И там споменава въпросната дума: определени кръгове искали да се възползват от несъвършенствата на демокрацията, за да постигнат задкулисните си намерения. „Колко лошо! - казва авторът. - Колко лошо!“ 

Така човек остава с усещането, че Симеон или не е съвсем наясно със смисъла на думата „задкулисие“, или не знае, че важното в политиката се прави винаги зад кулисите. Второто обаче е невъзможно, понеже самият

той е безспорен майстор на задкулисието

- затова сега е твърде странно, че се дразни от него.

През 2001 година той се приготви да акостира във властта, държейки до последния момент в неведение всички с изключение на трима-четирима души. Дори два дни преди прословутото му обръщение на 6 април същата година - когато се представи като първи братовчед на Барон Мюнхаузен, обещавайки да ни прати в рая за 800 дни, - той беше казал на Костов, че няма никакво намерение да участва в политиката. И по-нататък цялата му дейност винаги е била зад кулисите. Всъщност това намекваше и призивът му към неговите депутати да приемат за свой истински господар мълчанието - разбира се, след него самия. Никакви приказки, баламурници такива, защото нещата се решават другаде, не пред публиката - това беше посланието.

Прословута бе също заканата му, че всичко е записано в черното му тефтерче, че там са всички и всичко;

едно никакво тефтерче за 3 евро,

но сякаш събираше всички задкулисни тайни на света. Кулминацията на задкулисната му политика бе участието в тройната коалиция - никога договорките за създаването й няма да станат достояние на Историята; а една от причините за това, извън всичко останало, е загадъчният език на Симеон. Поначало фрази, които са съвсем обикновени и банални в нечия друга уста, при него звучат различно и винаги донейде двусмислено, сякаш зад тях има и нещо друго. Но в ония времена Симеон не се дразнеше от задкулисието, ако, разбира се, е свързвал безкрайните си пазарлъци за власт (2001 - 2009 година) с въпросната дума. Може пък да си е мислел, че това са

бълнуванията на един гадач.

Той подбираше хората за първия си екип и кабинет също задкулисно, по абсолютно неясни критерии, може би изписани единствено в черното му тефтерче. Все още има свидетели на сгледите, когато е харесвал един или друг кандидат - и това е ставало най-вече по старанието, с което въпросният щастливец е излъчвал нужното послушание. Питах един очевидец защо, по дяволите, е харесал примерно П. „Ами той си държеше непрекъснато ръцете между коленете - отвърна онзи - като притеснена девица.“ Е, как тогава наистина да не го харесаш.

Разбира се, независимо от днешните му приказки Симеон не е първият политик, който си въобразява, че се чувства удобно в задкулисието и дори го надзирава абсолютно - макар това далеч да не бе така. Много бързо хората от същото задкулисие, или поне някои от тях, започнаха да го контролират самия него, но той не се тревожеше особено от това, защото вниманието и умът му бяха насочени към друго. Познахте - към имотите му.

За жалост той дори и с тях не успя да се справи както трябва - например изобщо не схвана, че го натикват в

един капан, от който никога няма да излезе.

Лекотата, с която му ги върнаха, трябваше да го направи по-предпазлив - да си каже, че нещо не е съвсем наред. Но той не се усети изобщо. Много хора участваха в заверата - някои безкористно или от романтични подбуди, други направо отговаряха за капана - да бъде смазан и зареден за дълго. Така и стана. Покойният главен прокурор Иван Татарчев му направи неоценима услуга в онзи момент, но след това съжаляваше горчиво и го ругаеше като хамалин, и то публично.

Ако толкова се дразни от задкулисието на политиката, то тогава С. трябва поне да ни съобщи защо толкова пестеливо общуваше с публиката; вярно е, че глупашката лъжа за онези 800 дни може за дълго да затвори устата дори на най-бъбривия измамник. Но все пак и да онемееш напълно също не е нормално. А пък наскоро започна и да твърди, че не бил казал нищо подобно, били му приписвали тези думи. Сподели го, естествено, с някакъв балама от чуждестранно издание, а онзи се кокорчи, понеже му е забавно да разговаря с нещо, което е хем цар, хем не е и е готов да чуе всичко. 

Между другото не е лошо да напомним, че относителната икономическа стабилност по време на мандата му се дължеше до голяма степен и на спокойствието в световната икономика,

а не на магиите на Гадача,

както сърцато се опитват да внушават някои местни балами.

Ако Симеон не беше толкова вглъбен именно в задкулисието, партията му и досега щеше да има първостепенно значение. Просто трябваше да защити най-верния си и предан човек, а не да го

предава заради задкулисни умувания.

Става дума за Бойко. Ако С. беше по-устойчив на чара на задкулисието, най-успешният му играч несъмнено щеше да спаси от разрухата НДСВ. Но и истината за отношенията му с Бойко ще остане погребана както всичко друго .

Тъй или иначе Симеон винаги е предпочитал прашните коридори на задкулисието - докато загуби представа за реалностите и сведе хоризонта си до един килер във Врана. Иначе щеше поне да предусети успеха на Бойко. В такъв случай много неща днес можеха да са по-различни. Но това едва ли щеше да се случи - заради абсолютната му вглъбеност единствено в личната си съдба и в нищо друго.

Наскоро уж отегченият от задкулисието Симеон отново поиска съдът да преразгледа решението си за двореца „Кричим“. Плъхът продължава да виси от устата на нашия човек.

Преди години, когато обстойно анкетирах Симеон, не знаех, че в края на 30-те години на миналия век Салвадор Дали е използвал негова детска снимка за един от колажите си. Той се нарича „Фройд в полиморфна перверзия или българско дете, което яде плъх“ - доста е екзотичен, ако отвратителното може да се нарече и така. В лудостта си Дали е стигал до всякакви крайности - тази е една от тях. Сигурен съм обаче, че нашият човек от Мадрид едва ли си е направил труда по-късно да разпита Дали - точно този фрагмент от собственото му „задкулисие“ вероятно не му е бил любопитен дотам, че да се поинтересува какво дири един плъх в устата му.

А мотивите на Дали сигурно са били крайно интересни; и наистина, какво е провиждал той в образа на едно тъй красиво и невинно детенце? Без да разполагаме с отговорите на художника, не би трябвало да освобождаваме въображението си - понеже можем да стигнем до невероятни мрачини.

А може и да решим, че Симеон събира пари от продажбите на имотите си, за да е в състояние един ден да купи картината на Дали и да я унищожи. И други подобни фантазии. 

.........................................................................

Други публикации на автора можете да намерите в сайта www.kevorkkevorkian.com, както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя и звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“.   

(в. Преса, печатно издание, брой 239 (590) от 2 септември 2013)


 


От категорията

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си-Germanski-medii--Reputatsiyata-na-Radev-spadna-ot-51--na-edva-36--bavno-razshiryava-vlastta-si_1674804379.jpg

Политическата блокада, в която България живее вече две години, води до ...

27 ян. 2023 | 09:24

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!-Georgi-Yordanov-za-prof--Aleksandar-Chirkov--Toy-e-maestro-na-sardechnata-hirurgiya-_1674658201.jpg

Той не само е отличен лекар лечител, учен и педагог. Майстор в професията, той ...

27 ян. 2023 | 00:01

Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна
(Видео)

Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна-Kiril-Petkov-nyama-da-uvazhi-liderskata-sreshta--iskal-da-si-govori-nasame-s-Ninova--ili-troyka-s-DB_1674133267.jpg

От украинското посолство в София заявиха, че са получавали искания за оръжия и ...

27 ян. 2023 | 18:57

Европейски нюзрум: Създава се Европейски съюз за танковете „Леопард“

Първите германски бойни танкове „Леопард 2“ могат да бъдат в Украйна след около три месеца-Germanski-tank--Leopard-2--Snimka--Uikimediya_1674646248.jpg

Германия, САЩ и други съюзници искат да подкрепят Украйна във войната срещу ...

27 ян. 2023 | 17:58

Най-важното

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

Благодарение на БСП учебниците до 12-ти клас стават безплатни, подчертава лидерът на партията

Нинова: С безплатните учебници до 12 клас реално подкрепихме децата и семействата

Нинова: Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и семействата-Ninova--Dnes-BSP-napravihme-oshte-edna-krachka-za-realna-sotsialna-podkrepa-na-detsata-i-semeystvata_1674822190.jpg

300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по ...

27 ян. 2023 | 14:21

Не може каузата да бъде да се смени Нинова и да дойде Х или У, подчертава бившият президент на ПЕС

Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние
(Видео)

ПП пропиляха доверието, което имаха, подчерта бившият президент на ПЕС-PP-propilyaha-doverieto--koeto-imaha--podcherta-bivshiyat-prezident-na-PES_1674822386.jpg

"ПП пропиляха доверието, което имаха. Предлаганите референдуми са ...

27 ян. 2023 | 11:29

В момента цената на газа за януари е 179 лв. за мегаватчас, очаква се да стане 129-130 лева

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното-KEVR--Gazat-shte-e-s-30--po-evtin-prez-fevruari--nyama-da-se-promenya-tsenata-na-parnoto_1674813420.jpg

"Булгаргаз" внесе заявление за цена февруари още на 11 януари. Тогава ...

27 ян. 2023 | 11:55

Не би трябвало да имаме опасения за нови бедствени събития, допълни Гечев

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората-Yavor-Gechev--Nyama-praktika-da-se-chistyat-nanosi-v-rechnite-korita-v-gorata_1674837107.jpg

Според Гечев евентуално може да се направят бетонови стъпала по горните течения ...

27 ян. 2023 | 18:30

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента, е заявил Карл Нехамер

Още по-твърда позиция! Австрия и Нидерландия обединяват усилия срещу приемането на България в Шенген

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента,  заявха Рюте и Нехамер-Edinni-sme-v-nashata-saprotiva-sreshtu-razshiryavaneto-na-Shengen-v-momenta--zayavha-Ryute-i-Nehamer_1674832727.jpg

Нидерландия и Австрия се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу ...

27 ян. 2023 | 17:17

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38

Българският премиер призова да бъдат прекратени говорът и престъпленията от омраза в РСМ

Гълъб Донев към Ковачевски: Честванията на Гоце Делчев трябва да са безпроблемни!

Гълъб Донев разговаря с Димитър Ковачевски за честването на Гоце Делчев Снимка: БТА, архив-Galab-Donev-za-makedonskiya-klub--Shte-sledim-za-antizakonni-idei--Kovachevski--Tryabva-sblizhavane-Snimka-BTA_1667048555.jpg

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен ...

27 ян. 2023 | 14:59

Украинското разузнаване обаче твърди, че Москва планира да създаде 2-милионна армия

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март-Bloomberg--Putin-e-naredil-nova-ofanziva-v-Ukrayna-prez-fevruari-mart_1674829530.jpg

Настъплението на руските войски трябва да започне, преди Киев да получи модерни ...

27 ян. 2023 | 16:23