Пот се лее, устата пламва, рукват сълзи. Чушката люта, пак люта, на никой не му пука нито за Цонка, нито за Нонка...
Няма рационално обяснение защо човек доброволно си причинява този болезнен взрив на небцето, но какво ли щяха да бъдат шкембето и бобената чорба без него? Кръгла нула! Пукана, пърлена, печена, сушена, стерилизирана, у нас лютата пиперка се консумира във всякакви форми и състояния. Чушки с разнообразни цветове и размери се влагат в лютеници, маринати и туршии или стават на огнени сосове и салци. Някои по-юначни нашенци дори изцеждат соковете й и си приготвят фреш. Триумфалният марш на лютата чушка тръгва от Латинска Америка, обикаля целия свят и се настанява трайно и на трапезата на българина. С особен, привилегирован статут.
В по-далечното минало огненият вкус е характерен предимно за блюдата в страни като Тайланд, Индия и Мексико, но постепенно и обитателите на Стария континент се приучихме да ядем пикантно. И към все по-пикантно вървим. Глобална победа за капсаицина - онова алкалоидно вещество, от което идва усещането за лютивост. През 1912 г. американският учен Уилбър Линкълн Сковил изработва специална скала, по която се измерва нейната степен (виж карето за скалата на Сколвил).
Първото място, естествено, е за чистия капсаицин - оценката за него е 16 млн. единици сила на лютост. За сравнение полицейският сълзотворен газ е 5,3 млн. единици по Сковил.
Челните места при чушките доскоро бяха окупирани от индийски сортове с лидер „Нага Джолокиа“ с лютивина от 850 000 до 1,04 милиона. В миналото тези пиперки са използвани от индийската армия като съставка на заслепяващите гранати.
В борбата за призовото място се намесиха и англичани, които селектираха скоросмъртницата „Нага Вайпър“ (англ. „вайпър“ - змия, пепелянка) с 1,359 млн. единици. Най-лютата в момента чушка е „Тринидад Мортуга Скорпион“, която удря 2 000 000 в скалата. Далеч по-фината лютост на „Инфинити Чили“ (1,17 млн. единици) може да предизвика сериозни изгаряния на езика и гърлото, че дори и хоспитализация. Здраво парят и сортове като „Ред Савина“ и „Хабанеро“ - от 350 000 до 577 000 по Сковил.
Българските люти чушлета са някъде по средата на скалата. У нас се отглеждат над сто сорта, като най-висока степен на лютост показва „Шипка“-та. Оценките за различните му разновидности са от 12 до 30 хил. единици, изчислиха от Асоциация „Български пипер“.
Греда за прочутия сос „Табаско“- в ранглистата на Сковил той показва съвсем умерени показатели, едва 7-8000. Затова фирмата (световен лидер при този тип подправки) пусна свръхлют сос, който се прави от прочутите мексикански чушки „Алапеньос“ и „Хабанеро“.
Според научни изследвания при употребата на люто човек изпада в състояние на леко наркотично опиянение. Капсаицинът изгаря нервните окончания на езика и изпраща фалшиви сигнали за болка. Мозъкът реагира мигновено, като произвежда ендорфини. Притокът на адреналин в комбинация с хормона на щастието главозамайва. Това наркотично въздействие обяснява и манията на мнозина да опитват все по-люти продукти. Освен това капсаицинът има доказано положителен ефект за здравето .
|
||
Пиперът като средство за отбрана | ||
Първите исторически сведения за използването на сълзотворни вещества са от около 2000 г. пр.Хр. Китайците слагали стрит лютив пипер във фуния от оризова хартия и го издухвали в лицето на противника. Други народи също използвали раздразнителното и сълзотворно действие на капсаицина като средство за нападение и отбрана. При сражението на инките с инспанските конкистадори край бреговете на Ориноко през 1532 г. нападателите били обърнати в бягство от дима, отделящ се от купчините горящи люти чушки. Понастоящем са синтезирани редица аналози на капсаицина, известни с абревиатурите CN, CS, CR и др., като средство за самоотбрана (под формата на спрейове), както и за гранати и пяни, предназначени за потушаване на безредици. Първото от тях (с химическото наименование хлорацетофенон) е с около 20 пъти по-слабо действие от капсаицина. CN e най-старият известен сълзотворен газ, има бавно действие (15 сек) и е силно токсичен. CS е най-разпространен и действа за 10 секунди. Експерти препоръчват спрея ОС, защото е естествен продукт на базата на лютивия пипер на т.нар. кайенска чушка. |
||
Най-пикантното яйце - в индийски ресторант
|
|||
Лютият шоколад отдавна вече не е новост, също и пикантното ябълково желе, което служи за подправка за месо. Да не говорим за подлютения зехтин. В началото на тази година майстор готвачи в индийски ресторант във Великобритания разгърнаха тази тенденция и създадоха най-лютото шоколадово яйце в света. То се равнява на 400 бутилки сос „Табаско“ и се продава за 49,95 паунда. Яйцето, кръстено „Не за зайчета“, достига един милион единици по скалата на Сковил. За направата му ресторантът в Уорлинъм, графство Съри, използвал белгийски шоколад и чушки сорт „Гоуст чили“, „Скоч Бонет“ и „Хабанеро“. Върху яйцето има етикет с изискване купувачът да е над 18 години възраст и да е „със здрав разсъдък и преценка“. „Когато сложите шоколада в уста, първоначално усещате сладост. След това идва вкусът на лютите чушки и става много, много люто“, обяснява собственикът на ресторанта Асад Хан. |
|||
|
Два пъти си годявана,
три пъти си венчавана
Първият беше свинарин,
селските свини пасеше
Селските свини пасеше,
на тебе фуста да купи
Вторият беше конярин,
селски катъри пасеше
Селски катъри пасеше,
на тебе чехли да купи
Третият беше берберин,
келяви бради бръснеше
Келяви бради бръснеше,
на теб белило да купи
Дилмано, Дилберо
Дилмано, Дилберо, (х2)
кажи ми как се сади пиперо. (х2)
Да цъфти, да върже, (х2)
да береш (х3) как сакаш. (х2)
Помуни го, побуцни го - (х2)
те така се сади (х2) пиперо. (х2)
В козметиката пиперките се използват вместо ботокс
Общоприето е схващането, че лютото уврежда стомаха или, казано на медицински език, отваря гастромукозална рана в лигавицата. Наистина при ядене на люти чушки се наблюдават признаци на гастроексфолиация (изтъняване на стомашната стена) и кървене. Но те са по-слабо изразени от същите признаци при употреба на аспирин. Последните проучвания доказаха, че всъщност лютото е много полезно.
Освен възбуждащ апетита и подобряващ храносмилането ефект съдържащият се в чушките капсаицин стимулира отделянето на два хормона адреналин и норадреналин, които активизират метаболизма и спомагат за изгарянето на резервните въглехидрати и мазнини в организма.
Топлината, която отделя тялото ни след консумация на люти чушки, повишава броя на изгорените калории и стопява излишните мастни натрупвания. Резултатите от научни изследвания доказват, че дори консумацията на слабо лютив или нелютив пипер ускорява изгарянето на мазнините.
Лютото е
полезно и за сърцето
Консумацията на пикантни храни се асоциира с ниски нива на лошия холестерол и засилен имунитет към възпалителни заболявания. Учените привеждат като аргумент и факта, че в регионите, където националната кухня е по-пикантна, процентът на засегнатите от инфаркт и инсулт е по-нисък.
Лютивите храни осигуряват по-добра циркулация на кръвта в организма и по-ниско кръвно налягане. Особено полезни за сърдечно-съдовата система са пиперките, които имат в състава си и високи дози витамини А и С, които
заздравяват стените на съдовете
Много проучвания сочат, че редовната консумация на чили и къри понижава риска от раково заболяване. Капсаицинът потиска растежа на раковите клетки.
Американски изследователи откриха, че консумацията на люто води до облекчение на артритните болки. Капсаицинът изключва цяла верига от нервната система - тази на ванилоидните транзитивни рецептори - и тогава тялото престава да изпитва ревматоидни болки. Австралийските им колеги пък установили, че любителите на лютото не страдат от безсъние и са по-енергични през деня.
Червената чушка се превърна в абсолютен хит в козметичните салони, където с нея премахват целулит и правят маски за подмладяване. Капсаицинът се използва като
заместител на ботокса
при изправяне на бръчките.
За целулит експертите препоръчват стритите чушлета да се смесят с глина и вода и получената смес да се нанесе върху участъците портокалова кожа с масаж. Лосионът за блестяща коса се приготвя лесно в домашни условия, като парченца от чушлето се държат една седмица на тъмно в 500 мл спирт. След това миксът се прецежда и се нанася върху косата по два пъти на ден.
Любимите рецепти на експертите
(в. Преса, печатно издание, брой 244 (5945 от 7 септември 2013)