ВЕЛИКОТО ЗАМАЗВАНЕ

34643 | 20 авг. 2012 | 12:10

Забравете Хохегер от Кеворк КЕВОРКЯН


Хохегер е онзи виден австрийски лобист/аферист, на когото преди години Станишев подари една тлъста сума, за да излъска образа на България. А сетне, след като успешно доосакати България като премиер, бе избран за главния европейски социалист.

Всъщност, дали не си е платил, за да излъска Хохегер лично неговия образ пред ПЕС?
Подобен извод не е далеч от логиката.
Тази история не може да мине без Кутев. Той е

ангелският глас на БСП - нещо като нейния Андреа Бочели

След като човек слуша Бочели, в съзнанието му остава една тежка, но и благословена следа, която го кара дълго време да размишлява. Почти същото е и при Кутев - когато го слушаш, в теб остава тежкият товар на откосите от думи, чийто смисъл обаче не е нужно да схващаш: Дремни, докато калашникът млъкне.

В БСП са много сръчни, когато искат да размият нещо, а Кутев винаги им е подръка. Дори Бойко го гледа боязливо, понеже му е трудно да вклини някоя от любимите си фрази, изречени, за да затрудняват бъдещите историци.

От БСП изпратиха калашника си в парламентарната комисия „Хохегер“ - и оттам потекоха ручеи от вода.
А тия дни ангелогласният и иначе въздържаният Ангел (Найденов) започнаха нова атака срещу въпросната комисия: настояват Дянков да провери законността на действията й.

След това ще я дадат на главния прокурор. А после ще поискат и вот на недоверие към кабинета, понеже, докато комисията чоплила аферата с рушветите за Хохегер, ПЕС се усъмнила в способностите на Станишев да замита следи - и не го избрала за постоянен председател.

Дотогава всички окончателно ще са забравили за Хохегер, ако изобщо все още някой помни тази афера. За медиите поне това е сигурно. За тях далеч по-важна е историята на майката наркоманка, която изоставя детето си, за да не го приобщи към порока си - обаче когато някой политик изоставя всякакво приличие, това не ги интересува, те се държат така, сякаш отдавна поемат един и същи наркотик заедно с него.

Да припомня Хохегерщината.

Преди няколко месеца стана ясно, че като премиер Станишев е продавал и за своя сметка репутацията на страната ни: поръчал на австрийския тарикат Хохегер да изрисува с розови боички образа на България, срещу което му платил един милион и половина евро - онзи пък върнал около 300 хиляди от тях на днешната приятелка на нашия меценат.

В лъскането участвал и бивш вътрешен министър на Австрия, който получил 90 хиляди евро, за да вечеря със Станишев - вкусна вечеря, за която обаче той забрави да спомене наскоро в пламенната си реч на Бузлуджа.
Жалка история.

Тя обаче за сетен път доказва, колко устойчива е една от най-важните особености на Прехода - конвенцията за ненаказуемост на политическата секта. (Редакторите ми от „Преса“ са забелязали, че използвам това понятие - „политическа секта“, но друг път ще аргументирам основанията си за това.)

Тази конвенция за ненаказуемост всъщност е истинската българска конституция

тя се спазва като нещо действително свещено, другата съществува проформа, за нея се сещат от време на време.
Изобщо, както винаги досега, замазването е в пълен ход.

Великото българско замазване.

БСП има многолетен опит в това занимание. И останалите партии не й отстъпват, дори е чудно как толкова бързо се изучиха в това скверно поприще. Някои пък идват в политиката с вродени умения - Кунева е най-блестящият пример. Симеон беше гениален в избора на някои от хората край себе си - цяло чудо е, например, как е познал в някаква невзрачна женица такъв майстор на замазването, който ще успее дори половин ядрена централа да заличи, усмихвайки се сладко-сладко под акомпанимента на Симеоновото хихикане. Той пък успя виртуозно да се измъкне в онзи случай - никой не го упреква за това историческо безобразие, понеже българското око все е втренчено в малките далавери, например тия с „царските имоти“, станало е късогледо от непрекъснатото взиране в дреболиите и не може да забележи истинските афери.

Замазването е основният инструмент на българската политика, то действа безотказно.
С негова помощ нищо никога не е довеждано до край; никой не е анатемосан окончателно - а само временно, колкото да се прави нещо.

Нашите политически „Христосовци“ непрекъснато ги качват и свалят от кръста

- и най-често те са някъде по средата, което изглежда доста непривична поза, обаче всъщност си е извънредно удобна за тях.
Замазват се също вековни черти от лицето на някоя партия, примерно - на социалистите, но колкото по-дълга история има една партия у нас, толкова по-рядко се обръща тя назад. Дори кратката история на „дясното“ - макар че това понятие вече има по-скоро изразителността на една псувня - и тя е абсолютно мазало; мътилка, в която шават някакви дребни фигури, които излъчват нахиления оптимизъм на цирков акробат, малко преди да полети от трапеца към земята и да се пребие. Тъй или иначе, засега само Костов оцелява - колкото да се превърне в Намусения Наставник, когото обаче никой не слуша. Но той си наставлява безспир - може дори един телевизионен канал да му отредят, за да си го гледат лумпендемократите. Представяте ли си какво пиршество ще бъде, ако Костов, Симеон или Станишев имат собствени канали - излъчват едновременно в късните нощни часове, колкото да засилят усещането ни за безвъзвратния Мрак, в който се намираме.
Да се върнем при

Хохегер, който сложи на кладата Станишев

като даде тлъст рушвет на приятелката му - и освети по този начин хоризонтите на европейските социалисти.

Не свързвам с тия хора никакви надежди за една по-добра съдба на Европа. Мартин Шулц, техният предишен вожд и сега председател на Европарламента, една дума не каза за аферата с Хохегер - изводът е, че смята за нещо нормално да се дават рушвети, за да се излъска образа на едно управление.

Шулц издрънка не малко глупости по адрес на Живков, но така и не си направи труда да обясни, защо толкова харесва сина на Живковия наемник Станишев. Ако е толкова зает, можеше да поръча няколко откоса на ангелогласния Кутев. Но не стори дори това.

Ние сме в ерата на чудовищното политическо притворство, това е известно. Но все пак тази история идва в повече. Шулц смята аферата „Хохегер“ за нещо нормално, БСП - и тя. Бойко сякаш е на същото мнение - и понеже е вечният кавалер, изглежда не иска да засегне по никакъв начин приятелката на Станишев, която е прибрала част от хонорара на австриеца, и то толкова ловко, че цяла парламентарна комисия от месеци не може да хване двата края на аферата.

Бойко си мълчи вероятно и по друга причина. Той го каза - не друг, че въпросната дама е получила и от неговото правителство повече от милион, за да прави пиар или нещо подобно на здравеопазването.

Бойко плаща на семейството на Станишев! - подобно алтруистично мазало може да ви изглежда непонятно, но е факт. И премиерът дори не се сеща да изръси някоя от историческите си фрази - например:

„Ние плащаме на семейството на Станишев, пък той не откри нито една магистрала!“

От БСП не си дават сметка, че тяхната примиреност с подобни афери разяжда допълнително моралната тъкан на партията им, доколкото нещичко все още е останало от нея. Но това си е стар техен проблем. Ще ги видите обаче същите тия мълчаливци как ще гракнат, когато един ден настъпи „10 ноември“ за

Станишев - о, какви храбреци ще се окажат тогава. Но това ще се случи най-рано след десетина години, като съдя по апетита на съдружника на Хохегер.
Другото е далеч по-важно: замазването вече се приема като нещо нормално и от обикновените хора.

Социолозите (не знам дали това е точната дума) могат да направят следното вълнуващо изследване: колцина от стачкуващите миньори или железничари, примерно, са членове на БСП и как приемат тъкмо те факта, че техният Станишев е упътил към семейството си над 300 хиляди евро?
Ами бабичките, дето неустрашимо все пълзят по урвите към Бузлуджа - и те ли приемат тази щедрост за нещо нормално?

Със сигурност е така. Незнанието и апатията на жертвите вече са добре отгледани.
Затова днес от БСП се опитват да вземат на абордаж комисията „Хохегер“, да обезсмислят дейността й и окончателно да замажат поредната политическа афера. Успехът им, според мен, е гарантиран.

Веднъж написах, че Станишев, който е начело на партията си вече 11 години, сякаш иска да векува там като Живков. И че това няма нищо общо с манталитета на „модерен“ политик - такива хора всъщност още крият вътре в себе си партизанските землянки на бащите си, нищо повече.
С една разлика: бащите им поне не са вечеряли за 90 хиляди евро.

Мислех, че „австрийската афера“ ще породи известна неловкост у нашите сектанти, независимо от претръпналите им сетива. Но не съм познал. До есента всичко ще бъде забравено. И ваксаджийската услуга, която Станишев е направил срещу заплащане уж за страната си, само ще докаже за сетен път, че българското политическо проваляне няма предел. Самият Станишев отдавна е забравил всичко около аферата „Хохегер“ и ще се изсмее, ако някой му я припомни.

Но няма значение, продължавайте да пълзите, някои от вас - по урвите към Бузлуджа. И се оглеждайте за някое случайно изпуснато евро.


 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

Сутринта Борисов даде знак, че няма да се кандидатира за премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер-Desislava-Atanasova--Borisov-veroyatno-nyama-da-e-nominatsiya-za-premier-_1667148302.png

ази вечер, часове преди този важен политически акт Десислава Атанасова, заедно ...

4 дек. 2022 | 23:33

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22