НО . . .

ГОРКИЯТ ГАРИ И Е.

32959 | 9 септ. 2013 | 08:53

Какъв се чувстваш? от Кеворк КЕВОРКЯНГледах горкия Гари по телевизията. Винаги съм имал подозрението, че такива като него ги издирват от Скотланд ярд, или не са с всичкия си, за да се заселят у нас. Какви сметки си правят тия хора, така и досега не стана докрай ясно. Но вече поемат по обратния път - само от село Аврен, където имало към триста чужденци, половината са си тръгнали. Гари Парсънс, който изглежда напълно приличен мъж, също е готов да ги последва. Дошъл преди четири години, харесало му - обаче оттогава пътят до селото все още не бил асфалтиран.

Тези хора сякаш падат от Луната

Те не знаят, че българските пътища - като изключим магистралите за показ - са асфалтирани единствено във фукните на нашите политици. Обаче горкият Гари каза и нещо забележително: Аврен му заприличало на родното място, затова навремето останал тук. Митарствал по света, довлякъл се чак да нашия пущинак - обаче не забравя родния си край! А за да се заселиш някъде само защото там долавяш нещо от страната си - е, това наистина е забележително; да не говорим, че се иска немалък кураж, за да устояваш родината в себе си. 

Не е такъв обаче случаят с един млад цигулар - и него също видях тия дни по телевизията. Родителите му напуснали България веднага след промените (1989 г.), баща му, който е музикант, си намерил с конкурс работа в германския град Цвикау. И животът потръгнал. А синът му - малкият Е., станал цигулар и днес вече има международна кариера, макар все още да е юноша. Говори интересно, българският му засега е приятен. Обаче някакво леко колебание се усети, когато трябваше да отговори на въпроса, какъв се чувства - българин или германец. Това ме сепна. Познавах повечето от най-големите ни музиканти, оперни певци и други знаменитости от световна класа. Но никога у нито един от тях не съм усещал и сянка от колебание - понякога българското в най-различните си проявления направо ги влудяваше, но те си оставаха истински българи. Ако бях задал този въпрос на великата оперна певица Елена Николай, тя направо щеше да ме напляска в студиото, и без друго си беше доста дръпната. „Какъв се чувстваш?“ щеше да бъде за нея неприличен въпрос, абсолютно.

Немалко от въпросните знаменитости бяха и обиждани по един или друг начин, но това бяха за тях дреболии; и на Николай Гяуров му ядяха цървулите заради партийната кариера на брат му, когото Живков внезапно разлюби и натири чак в Монголия. Но за Николай българското беше и си остана нещо свято. Макар сега да си мисля, че той усещаше какво му готви бъдещето, и точно така стана - когато почина, нито един от политиците и държавниците ни не се сети за него,

поне от някакво показно състрадание

в което доста от нашите тъпанари са майстори. Съпругата му Мирела Френи неудържимо се разплака по този повод в студиото на „Всяка неделя“ - гледах я и се чудех какво да направя, какво да кажа за тези безчувствени завистници и маскари, на които един букет им се беше досвидяло да изпратят. Точно така - маскари, понеже българската политика е поле за мискинлици и фалшивост. Както и да е - тука е така. Колкото повече завладяваха света, толкова повече майсторите, за които говоря, се приближаваха още по- плътно към България, към нейното сърце. Е. е невръстен юноша, а ония бяха живели десетилетия в чужбина - и все си оставаха българи. Райна Кабаиванска е една от тези безспорни звезди, цели пет пъти тя е избирана за най-популярна личност на годината в Италия, но българското й сърце няма умора. А тук от сутрин до вечер ни занимават с някоя силиконова пъпка, проста до нетърпимост - но за тия пъпки България е проклето място, не го казват, но то им личи. И слава Богу, че никой не ги пита какви се усещат - ако изобщо усещат нещо със силиконовите си глави.

Каква е връзката между Гари -до когото не стигна българският асфалт - и Е.? Какво формира колебанието да отговориш какъв се чувстваш? Гари се чувства стопроцентов англичанин, сигурно се е напил десетина пъти заради новородения престолонаследник. Ако го питаш какъв се чувства, той изобщо няма да те разбере. От друга страна, ние пък така и не схванахме какво представляват такива като него - несретници, чиято мижава съдба ги е дотътрила чак дотук.

Обаче и тези убоги хорица успяваме да разочароваме

и те си заминават - това вече е ужасно.  Преди десет години бях поканил един от тях във „Всяка неделя“. Тогава те все още идваха - новите цивилизатори, нашите посредници пред Европа, дори ни изглеждаха като изперкали инвеститори. Уговорихме всички подробности, но няколко часа преди предаването ми съобщиха, че „посланикът“ има проблем и няма да може да дойде. Ядосах се и пратих хора, които почти насила го довлякоха. Беше интересен образ на Европа - предната вечер зверски се напил, и така паднал от леглото, че лицето му направо беше станало неузнаваемо. От половин метър височина. Добър ден, цивилизатори.

Преди много години разговарях с великия Херберт фон Караян - това се случи през август 1981 г. Стената си стоеше, обаче доста западни светила никак не се притесняваха да идват в България. Днес с много по-големи усилия можеш да уговориш някоя истинска световна звезда от ранга на Караян за интервю - дори и тия от супермаркета на масовата култура трудно се навиват. Те пък какво са разбрали - дали Гари не им е казал нещо? Водят второкласни пичове като незнамкойси Ван Дам по дискотеки, при силиконовите кукли, а на сутринта ги питат: „Харесва ли ви в България?“ Какво да отговориш на такава тъпня освен нещо от рода: „Не ми останаха презервативи“. Чалгата и силиконките ни представят, набутваме им в лицето несериозност - и сетне ги питаме харесват ли ни.

Тогава Караян направо се вбеси, обаче заради бавния превод късно разбрах защо: ядосал се беше на невинния ми въпрос какъв се чувства всъщност. Той беше мелез, доста назад в рода му има и нещо албанско, Германия и Австрия си го деляха заради световната му значимост и аз исках да проверя какво мисли по въпроса самият той. Така и не разбрах защо започна да фучи, обаче въпросът му се стори неприемлив; добре че не го питах за младите му години: говореше се, че имал вземане-даване с нацистите. Между другото, австрийците са царе в това отношение: според тях

Моцарт е австриец, а пък Хитлер - германец

така извъртат нещата.   Нашите истински знаменитости никога не са крили на кого принадлежат - а Е. вече е започнал да се чуди. Ако беше живял в днешна България, може би щеше да има някакви основания. Обаче от разстояние неговото колебание е озадачаващо.  Преходът се постара добре и вече няколко поколения се усещат никъдници, както казваше Петър Увалиев. Много неща ги правят такива. Най-вече лигавенето на политиците с истинските български ценности,  старанието и последователността, с която унижават образователната система - тия хора по начало мразят грамотността. Много ми е смешно, когато някой казва, че отива на море с „Майстора и Маргарита“ - ехей, вижте ме колко съм начетен, макар че в политическата си практика е просто един кариеристичен дървар. Пет организации скочиха срещу мен да ме съдят - бил съм навиквал циганите, макар за това да си имаше причини, помните гаврите им с портретите на български първенци, а и из едно провинциално гробище. Нито един политик не се обади и в тези, и в много други случаи - не заради изборните сметки, които си правят с циганите, а по съвсем друга причина. Тия неща изобщо не ги интересуват. И в крайна сметка,от години клането

над изконните ни ценности не е спирало

а то е по-страшно от Баташкото. Помните как се опитаха да изкористят дори и този потресаващ епизод от историята ни - и то български наемници на чужда софра. Тошо Тошев, тогава главен редактор на „Труд“, положи много усилия, за да запази някакво равновесие под натиска на германските собственици, и накрая устоя. По друг повод имах среща с тогавашния шеф за България от ВАЦ - беше абсолютна миша душа. Обаче нищо не му пречеше да повтори Баташкото клане над Истината. Подобни истории са стотици, знаете ги добре, и те формират и налагат един обезкуражаващ нихилизъм, който вече почти напълно владее младите.

Стига ли всичко това, за да се поколебае Е.? Той едва ли сам ще намери нужния му отговор. Доста по-разумно ще бъде да обсъди колебанията си примерно с изключителния майстор Минчо Минчев или дори с Мила Георгиева - малкото момиченце, което навремето Минчо доведе във „Всяка неделя“, а после то направи забележителна кариера като цигуларка. Яд ме е, че някакъв Гари идва и си отива англичанин, а нашите хора вече си правят тънки сметки. Приблизително по времето, когато разговарях с Караян, се срещнах и с турския писател Азис Несин. Той си избрал за фамилно име „Несин“, което означавало „Какъв си?“, та по-често да се замисля над този въпрос. Можем да опитаме и по този начин. Колко му е да си смениш името. И пак тогава великият Рафаел Алберти ми каза: „Всичко зависи от начина, по който човек си представя смъртта.“ Това се отнася и за смъртта на нациите.  Така. Останалото сами можете да го допълните.

    Други публикации на автора можете да намерите в сайта www.kevorkkevorkian.com, както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя и звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“.

в. Преса, печатно издание, брой 245 (596) от 9 септември 2013) 


От категорията

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си-Germanski-medii--Reputatsiyata-na-Radev-spadna-ot-51--na-edva-36--bavno-razshiryava-vlastta-si_1674804379.jpg

Политическата блокада, в която България живее вече две години, води до ...

27 ян. 2023 | 09:24

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!-Georgi-Yordanov-za-prof--Aleksandar-Chirkov--Toy-e-maestro-na-sardechnata-hirurgiya-_1674658201.jpg

Той не само е отличен лекар лечител, учен и педагог. Майстор в професията, той ...

27 ян. 2023 | 00:01

Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна
(Видео)

Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна-Kiril-Petkov-nyama-da-uvazhi-liderskata-sreshta--iskal-da-si-govori-nasame-s-Ninova--ili-troyka-s-DB_1674133267.jpg

От украинското посолство в София заявиха, че са получавали искания за оръжия и ...

27 ян. 2023 | 18:57

Европейски нюзрум: Създава се Европейски съюз за танковете „Леопард“

Първите германски бойни танкове „Леопард 2“ могат да бъдат в Украйна след около три месеца-Germanski-tank--Leopard-2--Snimka--Uikimediya_1674646248.jpg

Германия, САЩ и други съюзници искат да подкрепят Украйна във войната срещу ...

27 ян. 2023 | 17:58

Най-важното

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

Благодарение на БСП учебниците до 12-ти клас стават безплатни, подчертава лидерът на партията

Нинова: С безплатните учебници до 12 клас реално подкрепихме децата и семействата

Нинова: Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и семействата-Ninova--Dnes-BSP-napravihme-oshte-edna-krachka-za-realna-sotsialna-podkrepa-na-detsata-i-semeystvata_1674822190.jpg

300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по ...

27 ян. 2023 | 14:21

Не може каузата да бъде да се смени Нинова и да дойде Х или У, подчертава бившият президент на ПЕС

Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние
(Видео)

ПП пропиляха доверието, което имаха, подчерта бившият президент на ПЕС-PP-propilyaha-doverieto--koeto-imaha--podcherta-bivshiyat-prezident-na-PES_1674822386.jpg

"ПП пропиляха доверието, което имаха. Предлаганите референдуми са ...

27 ян. 2023 | 11:29

В момента цената на газа за януари е 179 лв. за мегаватчас, очаква се да стане 129-130 лева

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното-KEVR--Gazat-shte-e-s-30--po-evtin-prez-fevruari--nyama-da-se-promenya-tsenata-na-parnoto_1674813420.jpg

"Булгаргаз" внесе заявление за цена февруари още на 11 януари. Тогава ...

27 ян. 2023 | 11:55

Не би трябвало да имаме опасения за нови бедствени събития, допълни Гечев

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората-Yavor-Gechev--Nyama-praktika-da-se-chistyat-nanosi-v-rechnite-korita-v-gorata_1674837107.jpg

Според Гечев евентуално може да се направят бетонови стъпала по горните течения ...

27 ян. 2023 | 18:30

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента, е заявил Карл Нехамер

Още по-твърда позиция! Австрия и Нидерландия обединяват усилия срещу приемането на България в Шенген

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента,  заявха Рюте и Нехамер-Edinni-sme-v-nashata-saprotiva-sreshtu-razshiryavaneto-na-Shengen-v-momenta--zayavha-Ryute-i-Nehamer_1674832727.jpg

Нидерландия и Австрия се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу ...

27 ян. 2023 | 17:17

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38

Българският премиер призова да бъдат прекратени говорът и престъпленията от омраза в РСМ

Гълъб Донев към Ковачевски: Честванията на Гоце Делчев трябва да са безпроблемни!

Гълъб Донев разговаря с Димитър Ковачевски за честването на Гоце Делчев Снимка: БТА, архив-Galab-Donev-za-makedonskiya-klub--Shte-sledim-za-antizakonni-idei--Kovachevski--Tryabva-sblizhavane-Snimka-BTA_1667048555.jpg

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен ...

27 ян. 2023 | 14:59

Украинското разузнаване обаче твърди, че Москва планира да създаде 2-милионна армия

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март-Bloomberg--Putin-e-naredil-nova-ofanziva-v-Ukrayna-prez-fevruari-mart_1674829530.jpg

Настъплението на руските войски трябва да започне, преди Киев да получи модерни ...

27 ян. 2023 | 16:23