Шефът на КАТ София Богдан МИЛЧЕВ:

Издирваме 84 000 водачи със стари актове

9393 | 11 септ. 2013 | 11:20

Шофьорите в София определено станаха по-дисциплинирани 

Комисар Богдан Милчев е роден на 1 април 1971 г. в София. Започнал е работа в МВР през 1995 г. като младши автоконтрольор в отдел „Пътна полиция“. От 2008 г. е инспектор в отдел „Охранителна полиция“ на СДВР. През 2010 г. става шеф на сектор „Организация и контрол на охранителната дейност“. От 19 май 2011 г. е началник на отдел „Пътна полиция“ в СДВР.

 

- Тежката катастрофа на бул. „Цариградско шосе“, предизвикана на 10 юли от пиян таксиметров шофьор, ли стана повод за проверката на водачите във всички фирми от бранша в София, г-н Милчев?

- Не. Действията на Пътна полиция са свързани с безопасността в града и работата ни не се планира след събитията. Имаме стратегия, разписана в началото на 2012 г., за намаляване на броя на жертвите по пътищата с 50% за 10-годишен период. В нея са заложени приоритетите ни, един от тях е превенцията. Към таксиметровите шофьори трябва да има по-специално отношение, тъй като те изпълняват обществена функция, возят хора. Затова трябва да гарантираме по-спокойно придвижване в града. Такава проверка имаше и миналата година, ще има и през следващата. През 2012 г. имах среща със собствениците на 10-те най-големи фирми за таксиметрови услуги и се разбрахме да си сътрудничим. Те ни подават имената на служителите, с които имат договори, а ние им връщаме информация за нарушенията на водачите.

- Какво показват резултатите от проверката?

- Вече сме проверили 6742 шофьори на таксита. Оказа се, че на 1033-ма трябва да бъдат връчени наказателни постановления за наложени глоби. През миналата година тези водачи бяха два пъти повече. При сегашната проверка се оказа, че 517 не са платили глобите си. Установихме, че 77 души са с отнети книжки, имената на 8 от тях не фигурират в системата, че имат издадени свидетелства за правоуправление. Водачите без документи са засечени при проверка в базата данни, а не са хванати на пътя. Всички тези шофьори ще бъдат извикани в КАТ, за да им съставим предупредителни протоколи да не карат без книжки. Предстои да се отнемат документите на 12 души заради изчерпани точки или други нарушения - алкохол или тежки катастрофи. През миналата година водачите без книжки бяха 174. Резултатите показват, че тази година шофьорите са по-дисциплинирани.

- Казвате, че имената на осем от водачите на таксита не фигурират в системата, че имат шофьорски книжки. Какво означава това?

- За осем водачи нашите системи показват, че нямат книжки, издадени в България. Възможно е обаче те да имат международни свидетелства от други държави. Това ще се изяс нява, когато дойдат в КАТ. Сега уведомяваме собствениците на таксиметровите фирми. Те трябва да ни съдействат тези хора да дойдат при нас. Един от тези осем души дойде в КАТ. Оказа се, че е жена, която никога не е имала книжка, но е лизингополучател. Тя е сключила договор с таксиметрова фирма и е получила автомобил. Но името й фигурираше сред шофьорите, които ни бяха подадени. Списъците, които получаваме, също не са много коректни, защото се оказа, че има над 20 души, които са едновременно в няколко фирми. Но нашите проверки дисциплинират бранша.

- А знаете ли дали таксиметровите водачи с отнети книжки продължават да работят?

- Реално не знаем дали продължават да шофират, защото не са засечени на пътя. Но на фирмите вече е изпратена информация и се надяваме да не им предоставят автомобили.

- Как ще откриете 1033-мата нарушители, на които трябва да връчите наказателните постановления?

- Издирваме ги, но колегите не могат да ги открият на адресите им. И за тях сме изпратили списъци в таксиметровите компании. Това са хора, които имат актове, но те не могат да влязат в сила. Ние не издирваме само тях. Търсим общо 84 000 водачи в София, които не идват в КАТ, за да получат наказателните си постановления. Това е голям проблем. В тази бройка обаче не влизат хората с неплатени глоби по фишове.

- Как търсите нарушителите?

- Районните инспектори ги издирват на домашните им адреси по няколко пъти, за да им връчат наказателните постановления. Доскоро ги изпращахме по пощата с обратна разписка, но договорът с Български пощи изтече. Другият проблем е, че след като им връчим наказателните постановления, пак ще ги търсим, за да си платят глобите. За всичко това се изразходва огромен ресурс. Но има и парадокс. Ако хванем някого без книжка, глобата е от 100 до 300 лв., но ако е без винетка, в зависимост от превозното средство глобата стига до 3000 лв. Смятам, че трябва да сме безкомпромисни към водачите, които карат без свидетелства за правоуправление.

- Т.е. глобите за това трябва да са по-високи.

- Аз съм за промяна на принудително-административните мерки. Трябва да се дадат по-големи правомощия на наказващия орган, за да може да прилага по-тежки санкции - временно отнемане на свидетелството, временно спиране от движение. Когато на някого е отнета книжката за нарушения, но той продължава да шофира, не трябва да има само глоби. Не е нормално да продължаваш да караш без шофьорска книжка. От началото на годината са хванати над 1000 души без свидетелства.

- Преди години е имало възможност да се информират работодателите на нарушителите за съставените им актове. Има ли вариант сега това да се въведе за таксиметровите компании?

- Това е форма на превенция и тя се доближава до това, което ние правим в момента. Но законът не ги задължава с нищо, дори и да ги уведомим. Можем и роднините да уведомяваме, ако е необходимо. Но трябва да направим така, че законът да въздейства върху нарушителите. Той да е такъв, че те да нямат шанс да се измъкнат. Има хиляди шофьори, които не си плащат глобите.

Шофьорите в София определено станаха по-дисциплинирани

 

- Защо се получава така?

- Законът не ги задължава да дойдат и да си вземат наказателното постановление. Няма последствия, ако не го направят. Някои идват само за да си вземат контролния талон, но има и такива, които казват: „На мен не ми трябва.“ Те продължават да карат с акт, глобата за това е 10 лв. Законът се изпълнява от съвестните водачи. 60 на сто от шофьорите не си плащат глобите. От останалите 40%, които плащат, половината го правят, защото идвайки при нас за административна услуга, ние не я извършваме, докато не се издължат.

- По идея на Министерството на транспорта всеки таксиметров шофьор трябва да има досие, в което да фигурира и справка от КАТ за нарушенията му. Как ще коментирате?

- Не искам да коментирам конкретната идея, но смятам, че всичко, което ще дисциплинира шофьорите, е добре дошло.

- Станаха ли шофьорите в София по-дисциплинирани?

- Да, определено. От месец имаме засилени проверки за алкохол не само на таксиметровите шофьори. Съвместно с „Автомобилна администрация“ по стоянките сме проверили 2700 таксита, само трима водачи са засечени след употреба на алкохол. Проверили сме още 7000 автомобила по широкообхватния метод, водачите на 110 от тях също са заловени с алкохол. Като цяло смятам, че трябва да похвалим шофьорите в София за няколко неща. Едно от тях е, че вече спират на пешеходни пътеки. А когато започнахме тази кампания, ни се присмиваха и казваха, че това не може да стане. Факт е, че шофьорите карат по-малко в бус лентите, слагат си коланите и почти всички са с включени фарове. Като цяло в града движението е спокойно. 

- Откакто обявихте местата на мобилните камери, има ли по-малко нарушения на скоростта?

- Стремежът ни не е да констатираме повече нарушения и да напишем повече актове, а шофьорите да карат по-бавно, спокойно и да спазват правилата. Заснетите нарушения като брой не са намалели. Потенциалът на камерите е огромен. Има идея да можем да издаваме електронни фишове не само за превишена скорост, но и за други нарушения като неправилно паркиране, минаване на червен светофар и др. Надявам се това да стане.

(в. Преса, печатно издание, брой 247 (5968 от 11 септември 2013)


 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

Сутринта Борисов даде знак, че няма да се кандидатира за премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер-Desislava-Atanasova--Borisov-veroyatno-nyama-da-e-nominatsiya-za-premier-_1667148302.png

ази вечер, часове преди този важен политически акт Десислава Атанасова, заедно ...

4 дек. 2022 | 23:33

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22