ЛЯТНАТА МИ ИСТОРИЧЕСКА ТОЛЕРАНТНОСТ

37932 | 21 авг. 2012 | 13:27

Ами Цана от Клисура? Тя направо развалила етнически толерантния рахат на башибозука на Тосун бей, като се хвърлила с четирите си невръстниАми като цяло Комисията за защита от дискриминация (КЗД) си е свършила добре работата около доклада за предизвикателствата на етническата толерантност сред подрастващите. Колко добре - си пролича и на пресконференцията й в края на миналата седмица.

Бих я упрекнал обаче и в някои празноти при анализите й. Пропуснала е - с други думи - някои очевадни примери на българската етническа нетолерантност.
Че Ботев е терорист, е общоизвестно - това е първият човек в света, отвлякъл речно плавателно средство. Въздухоплавателни все още е нямало. Иначе вероятно

не би се поколебал да отвлече и аероплан
за да помогне на поробеното си Отечество.


Ама защо така етнически нетолерантно се отнесъл с австрийския капитан на „Радецки“ - с „гол в ръката нож“? Не е ли могъл любезно да му каже: „Еншулзиге, бите, имате ли нещо против да ни оставите на козлодуйския бряг?“

Но какво друго може да се очаква от един нетолерантен варварин? Още повече, че Ботйов е не само физически терорист („лицето камикадзе“, както би рекъл вътрешният ни министър), но - според разсъжденията на КЗД и морален такъв. Защото дръзнал да твърди, че някакъв турчин беснеел над бащино ни огнище.

Абе, Христо, абе, Ботйове! Първо, турчинът изобщо не е турчин, а обикновен османлия. И второ, този обикновен османлия изобщо не е беснеел, а просто е „присъствал над бащино ни огнище“, както елегантно формулираха етническата толерантност новите демократи.
Добре, че се намерил чорбаджи Стефанаки Савов от Враца, който натирил Ботйова към връх Вола с мотива, че „псуел султана“ и нарушавал принципите на етническата толерантност. По-нататък историята я знаем.

Ами Цана от Клисура, съпруга на въстаника от Априлското въстание Никола Козинаров? Тя направо развалила етнически толерантния рахат на башибозука на Тосун бей, като се хвърлила заедно с четирите си невръстни деца в кладенеца в двора на къщата си, за да не попаднат живи в ръцете му. В знак на разочарование от тази очевидна етническа нетолерантност башибозукът, известен с любовта си към децата, взел, че изгорил целия град.
А историята с кръвопиеца Тодор Каблешков? Не стига, че убил мирно присъствалия в Копривщица мюдюрин, ами бъркал във все още кървящите му рани, защото забравил да си вземе мастило за писмото си. Е, това дори и в Норвегия и САЩ, известни със своята етническа толерантност, не се случва в днешно време... Там просто си се избиват и край.

КЗД е пропуснала да дръпне още по-яко ушите

на авторите на учебниците по история и във връзка с Левски. Освен че е похвалила турската (пардон, османската) полиция за добре свършена работа при залавянето му, тя е пропуснала и два дребни детайла.

Първият е, че дяконът е бил и „криминално проявено лице“, ако пак цитирам вътрешния министър. Защото заклал ратайче цигане, за да не издаде каузата на националното ни освобождение. То пищяло за необходимостта от етническа толерантност спрямо турците, на които искало да го предаде. Но Левски несправедливо бил само на страната на българите.

Вторият е, че на подрастващото поколение следва да се обясни и присъствието на Левски в легия „Раковски“ в Белград. Преведено на съвременен език, там той се подготвял да нещо като „спяща клетка“ на „Хизбула“ на Иран в тогавашна вражеска на Османската империя държава - Сръбското кралство.
И подготвял атентати срещу справедливо и законно настанилия се по нашите земи не поробител, а просто „присъственик“. Е, подготви ги. И си спечели името Левски.

Но направо ми е необяснимо защо КЗД е пропуснала и по-ранната ни национална история? Че според нея първият всъщност „етнически нетолерантен“ българин следва да е самият хан Аспарух!

Представяте ли си, той първо присвоил изконния византийски периметър Онгъла, а после си позволил да се настани и на юг от Дунава, та чак до Стара планина. Каква етническа нетолерантност спрямо законните владетели - ромеите! И защо това го няма в анализите на „експертите“ от КЗД, направо да се чуди човек.

Ами хан Крум? Не само си позволил етнически нетолерантно да отреже главата на император Никифор Фока във Върбишкия проход

при поредния му опит да унищожи България

ами после и си направил от черепа му чаша за вино! Това не само КЗД, но дори и българският Хелзинкски комитет не трябва да простят!
Ами етнически нетолерантното отношение на Калоян към благородната осанка на Балдуин Фландърски? Рицарят идва с най-добри намерения да позавладее малко и български земи, за да подготви интеграцията на населението им в шенгенското пространство. Пък Калоян да вземе не само да го плени, но и да го заточи в Търново в една известна кула на Царевец. А според преданието май и му избол очите, преди да го хвърли в Янтра от Лобната скала. Защото Балдуин, макар и в плен, не спирал да заглежда царицата...

Е, това етническа толерантност ли е спрямо гражданин на бъдеща държава - водещ член на Европейския съюз? Пък после се чудим защо и поредният доклад на Еврокомисията не е много ласкав към нас...

Докато пишех материала си, от компютъра ми внезапно изчезнаха всички документи, свързани с доклада за етническата толерантност. Урок! Друг път ще трябва да ги свалям, докато не са ги изтрили самите им създатели от КЗД.

А иначе тъкмо бях стигнал до анализа на учебниците по музика. И търсех да видя коментар към песента „Даваш, ли, даваш, балканджи Йово“. Щото там, нали, турците етнически толерантно искат да присвоят от брат й „хубава Яна“, за да я посветят в „правата вяра“. А пък братът се запъва, та се налага да го скъсяват на порции - отрязване на крака, ръце и т.н. Бе, нетолерантен българин!

Изтриха от сайта и
аргументите си за „половата нетолерантност“


Тъкмо щях да ги похваля, че са прави в критиките си колко е тъп народът, като казвал „мома за женене“. Ми да, тя си е за мъжене, а не за женене.
Друг е въпросът, че в по-прогресивните държави, към които се стремим, има и закони за „жени за женене“ (май им казват лезбийки), както и такива за „мъже за мъжене“. На тях се досещате как им викат, та ще използвам едно по-модерно название от Фейсбук, появило се след последния им гей парад в София - „уорлички“.

За щастие в нета не са изтрити данните за бюджета на КЗД. Миналата година, уважаеми читатели данъкоплатци, тя ни е струвала едни 2 380 000 лева.
Според различни данни от тях за въпросното изследване за етническата толерантност са отишли от 15 000 през 50 000 до 240 000 лева. Аз обаче не бих дал и стотинка от данъците си за поредното мероприятие от типа „кипи безсмислен труд“.

А сега приключвам, защото трябва да заключа всичките си дискове с един от любимите ми певци - Манго Джери. Въпреки че той досущ прилича на добре облечен ихтимански циганин, няма да го слушам, докато не се преименува на Ром Джери.
За да не бъда обвинен в липса на етническа толерантност...


 


ГЕРБ
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна-1472586819.jpg

Все по-честото споменаване на страните от източния фланг в дискусиите за ...

20 май 2024 | 12:40

Д-р Антон Панчев: Повече от крайно време е да променим своята политика към Албания

Д-р Антон Панчев: Трябва да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с Албания-1659604554.png

Защо да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с ...

20 май 2024 | 12:53

The New York Times: Въоръжените сили на Украйна деградират заради стари проблеми

Украинската армия страда от недостиг на боеприпаси, хора и укрепления-Ukrainskata-armiya-strada-ot-nedostig-na-boepripasi--hora-i-ukrepleniya_1716311452.jpg

Дори ако американската помощ дойде бързо и в достатъчни количества, през ...

21 май 2024 | 20:09

Антикомунизмът си отиде, Борисов може да спи спокойно – протести няма да има

--_1670329277.jpg

Битката с миналото, страхът, че то може да се върне и да отклони България от ...

21 май 2024 | 18:38

Най-важното

Тези хора – ПП-ДБ – са обраснали с кешове, влачения, пудели. Зловеща работа, каза лидерът на ДПС

Пеевски: Нещата са чудовищни! Асен Василев искаше да е премиер, Христо Иванов – президент
(Видео)

Пеевски: Асен Василев искаше да е премиер след Мария Габриел, Христо Иванов – президент-Peevski--Tsyalata-otgovornost-za-tova--koeto-se-sluchva-v-mitnitsite--e-na-Asen-Vasilev_1712218317.jpg

Важно е да ликвидирам ПП, да стана единствен лидер на дясното, след това и да ...

21 май 2024 | 13:25

Повече няма да подкрепяме чужди предложения за реформи!, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов: ПП говорят как ще купуват изборите, трябва бързо да влязат в затвора! (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов представя Управленска програма на ГЕРБ-СДС-Boyko-Borisov-predstavya-Upravlenska-programa-na-GERB-SDS_1716282327.jpg

И е много интересно как подкрепящите им медии ще интерпретират това, че те ...

21 май 2024 | 11:08

Служебният премиер цитира официален протокол от заседание на Надзорния съвет на НОИ

Главчев пред депутатите: Пенсиите ще бъдат увеличени с 11 % от 1 юли

Главчев: Пенсиите ще бъдат увеличени с 11 % от 1 юли
Снимка БТА-Glavchev--Pensiite-shte-badat-uvelicheni-s-11---ot-1-yuli-Snimka-BTA_1716293804.jpg

Не знам защо намесвате правителството. Добре знаете, че има представители на ...

21 май 2024 | 15:05

По-рано парламентът задължи Надзорния съвет на НОИ да осъвремени пенсиите с 11%

Петкова: ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха искане за извънредно заседание на НС днес за цената на тока

Теменужка Петкова-Temenuzhka-Petkova_1716306887.jpg

"Искаме да приключим днес с този свободен ден от предизборната кампания. ...

21 май 2024 | 18:53

Регионалният министър изпрати и сигнал до прокуратурата

Министър Коритарова отстрани директора на Областно пътно управление-Варна

Министър Коритарова отстрани директора на Областно пътно управление-Варна-Ministar-Koritarova-otstrani-direktora-na-Oblastno-patno-upravlenie-Varna_1716282436.jpg

Служителите от ОПУ-Варна със своите действия или бездействия са допуснали ...

21 май 2024 | 12:06

"Няма да има матури за първи клас или за постъпване в детската градина", увери той

Министър Цоков: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ

Министър Цоков: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ -Galin-Tsokov--Ogranichavaneto-s-edin-uchebnik-po-predmet-ne-bi-bil-dobar-podhod_1691734329.png

Проблемът е станал при разпечатването на тестовете, а диаграмата не е излязла ...

21 май 2024 | 09:04

Чува се и телефонен разговор между Кирил Петков и Пламен Бобоков – олигархът-спонсор на „Промяната“

Скандален запис на ПП как събират пари за изборите! А.Василев: Скрит кеш имаме! К. Петков: В торби…

Скандален запис на ПП! Асен Василев: Скрит кеш имаме!-Skandalen-zapis-na-PP--Asen-Vasilev--Skrit-kesh-imame-_1716219748.jpg

В скандален разговор по време на кампанията за последните парламентарни избори ...

20 май 2024 | 18:36

Захване ги с кеш, почнат да купуват и полицията удря само на ГЕРБ купувачите, а неговите купувачи си стоят, обяснява Асен Василев

Втори запис на ПП! Асен Василев: Президентът Радев с кеша, който има, може да разбие ГЕРБ

Втори запис на ПП! Асен Василев: Президентът Радев с кеша-Vtori-zapis-na-PP--Asen-Vasilev--Prezidentat-Radev-s-kesha_1716284700.jpg

От записа става ясно още, че Асен Василев знае с колко „кеш“ разполага ...

21 май 2024 | 12:42

Имаме две писмени обяснения на двама свидетеля, обяснява съпредседателят на ПП

Скандален запис №3 - Кирил Петков: Даваме Горанов на Магнитски, "Авмериканеца" ги знае...

Кирил Петков-Kiril-Petkov_1716305325.jpg

Петков обяснява как всъщност ТЕ „вкарват в Магнитски“ – чрез „Американеца“ и ...

21 май 2024 | 18:28