ЛЯТНАТА МИ ИСТОРИЧЕСКА ТОЛЕРАНТНОСТ

29688 | 21 авг. 2012 | 13:27

Ами Цана от Клисура? Тя направо развалила етнически толерантния рахат на башибозука на Тосун бей, като се хвърлила с четирите си невръстниАми като цяло Комисията за защита от дискриминация (КЗД) си е свършила добре работата около доклада за предизвикателствата на етническата толерантност сред подрастващите. Колко добре - си пролича и на пресконференцията й в края на миналата седмица.

Бих я упрекнал обаче и в някои празноти при анализите й. Пропуснала е - с други думи - някои очевадни примери на българската етническа нетолерантност.
Че Ботев е терорист, е общоизвестно - това е първият човек в света, отвлякъл речно плавателно средство. Въздухоплавателни все още е нямало. Иначе вероятно

не би се поколебал да отвлече и аероплан
за да помогне на поробеното си Отечество.


Ама защо така етнически нетолерантно се отнесъл с австрийския капитан на „Радецки“ - с „гол в ръката нож“? Не е ли могъл любезно да му каже: „Еншулзиге, бите, имате ли нещо против да ни оставите на козлодуйския бряг?“

Но какво друго може да се очаква от един нетолерантен варварин? Още повече, че Ботйов е не само физически терорист („лицето камикадзе“, както би рекъл вътрешният ни министър), но - според разсъжденията на КЗД и морален такъв. Защото дръзнал да твърди, че някакъв турчин беснеел над бащино ни огнище.

Абе, Христо, абе, Ботйове! Първо, турчинът изобщо не е турчин, а обикновен османлия. И второ, този обикновен османлия изобщо не е беснеел, а просто е „присъствал над бащино ни огнище“, както елегантно формулираха етническата толерантност новите демократи.
Добре, че се намерил чорбаджи Стефанаки Савов от Враца, който натирил Ботйова към връх Вола с мотива, че „псуел султана“ и нарушавал принципите на етническата толерантност. По-нататък историята я знаем.

Ами Цана от Клисура, съпруга на въстаника от Априлското въстание Никола Козинаров? Тя направо развалила етнически толерантния рахат на башибозука на Тосун бей, като се хвърлила заедно с четирите си невръстни деца в кладенеца в двора на къщата си, за да не попаднат живи в ръцете му. В знак на разочарование от тази очевидна етническа нетолерантност башибозукът, известен с любовта си към децата, взел, че изгорил целия град.
А историята с кръвопиеца Тодор Каблешков? Не стига, че убил мирно присъствалия в Копривщица мюдюрин, ами бъркал във все още кървящите му рани, защото забравил да си вземе мастило за писмото си. Е, това дори и в Норвегия и САЩ, известни със своята етническа толерантност, не се случва в днешно време... Там просто си се избиват и край.

КЗД е пропуснала да дръпне още по-яко ушите

на авторите на учебниците по история и във връзка с Левски. Освен че е похвалила турската (пардон, османската) полиция за добре свършена работа при залавянето му, тя е пропуснала и два дребни детайла.

Първият е, че дяконът е бил и „криминално проявено лице“, ако пак цитирам вътрешния министър. Защото заклал ратайче цигане, за да не издаде каузата на националното ни освобождение. То пищяло за необходимостта от етническа толерантност спрямо турците, на които искало да го предаде. Но Левски несправедливо бил само на страната на българите.

Вторият е, че на подрастващото поколение следва да се обясни и присъствието на Левски в легия „Раковски“ в Белград. Преведено на съвременен език, там той се подготвял да нещо като „спяща клетка“ на „Хизбула“ на Иран в тогавашна вражеска на Османската империя държава - Сръбското кралство.
И подготвял атентати срещу справедливо и законно настанилия се по нашите земи не поробител, а просто „присъственик“. Е, подготви ги. И си спечели името Левски.

Но направо ми е необяснимо защо КЗД е пропуснала и по-ранната ни национална история? Че според нея първият всъщност „етнически нетолерантен“ българин следва да е самият хан Аспарух!

Представяте ли си, той първо присвоил изконния византийски периметър Онгъла, а после си позволил да се настани и на юг от Дунава, та чак до Стара планина. Каква етническа нетолерантност спрямо законните владетели - ромеите! И защо това го няма в анализите на „експертите“ от КЗД, направо да се чуди човек.

Ами хан Крум? Не само си позволил етнически нетолерантно да отреже главата на император Никифор Фока във Върбишкия проход

при поредния му опит да унищожи България

ами после и си направил от черепа му чаша за вино! Това не само КЗД, но дори и българският Хелзинкски комитет не трябва да простят!
Ами етнически нетолерантното отношение на Калоян към благородната осанка на Балдуин Фландърски? Рицарят идва с най-добри намерения да позавладее малко и български земи, за да подготви интеграцията на населението им в шенгенското пространство. Пък Калоян да вземе не само да го плени, но и да го заточи в Търново в една известна кула на Царевец. А според преданието май и му избол очите, преди да го хвърли в Янтра от Лобната скала. Защото Балдуин, макар и в плен, не спирал да заглежда царицата...

Е, това етническа толерантност ли е спрямо гражданин на бъдеща държава - водещ член на Европейския съюз? Пък после се чудим защо и поредният доклад на Еврокомисията не е много ласкав към нас...

Докато пишех материала си, от компютъра ми внезапно изчезнаха всички документи, свързани с доклада за етническата толерантност. Урок! Друг път ще трябва да ги свалям, докато не са ги изтрили самите им създатели от КЗД.

А иначе тъкмо бях стигнал до анализа на учебниците по музика. И търсех да видя коментар към песента „Даваш, ли, даваш, балканджи Йово“. Щото там, нали, турците етнически толерантно искат да присвоят от брат й „хубава Яна“, за да я посветят в „правата вяра“. А пък братът се запъва, та се налага да го скъсяват на порции - отрязване на крака, ръце и т.н. Бе, нетолерантен българин!

Изтриха от сайта и
аргументите си за „половата нетолерантност“


Тъкмо щях да ги похваля, че са прави в критиките си колко е тъп народът, като казвал „мома за женене“. Ми да, тя си е за мъжене, а не за женене.
Друг е въпросът, че в по-прогресивните държави, към които се стремим, има и закони за „жени за женене“ (май им казват лезбийки), както и такива за „мъже за мъжене“. На тях се досещате как им викат, та ще използвам едно по-модерно название от Фейсбук, появило се след последния им гей парад в София - „уорлички“.

За щастие в нета не са изтрити данните за бюджета на КЗД. Миналата година, уважаеми читатели данъкоплатци, тя ни е струвала едни 2 380 000 лева.
Според различни данни от тях за въпросното изследване за етническата толерантност са отишли от 15 000 през 50 000 до 240 000 лева. Аз обаче не бих дал и стотинка от данъците си за поредното мероприятие от типа „кипи безсмислен труд“.

А сега приключвам, защото трябва да заключа всичките си дискове с един от любимите ми певци - Манго Джери. Въпреки че той досущ прилича на добре облечен ихтимански циганин, няма да го слушам, докато не се преименува на Ром Джери.
За да не бъда обвинен в липса на етническа толерантност...


 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!-Prof--Stoyan-Denchev--Mariya-Gabriel---kandidat-premier--Dobro-popadenie-_1683642192.jpg

Важното е, някой от управляващата сглобка да не припознае тази глупост и вкупом ...

10 дек. 2023 | 19:26

Кеворк Кеворкян: Приковани на кръста

Кеворк Кеворкян-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Денков дори не се сети да извади срещу виелиците бронетранспортьорите, които ...

9 дек. 2023 | 16:24

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове
(Видео)

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове-Udi-Alan-pred-balgarska-mediya--Zhivotat-e-izpalnen-sas-sluchayni-shansove_1702222368.png

Смелият гений на седмото изкуство Уди Алън представи във Венеция 50-ия си филм ...

10 дек. 2023 | 17:30

Най-важното

Ще спазваме европейските правила. Да има допълнителни правила за България и Румъния е неприемливо, каза той

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген, това e неприемливо!
(Видео)

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген-Nikolay-Denkov--Nikoga-ne-sme-obsazhdali-migranti-sreshtu-Shengen_1702226131.jpg

По отношение на продажбата на "Лукойл" Денков заяви, че е възможно да ...

10 дек. 2023 | 18:35

С промените в Конституцията този срамен епизод приключва, заяви председател на ПГ на ДПС

Пеевски остро: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, да прочете отново правомощията си

Пеевски: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, добре е отново да прочете правомощията си-Peevski--Radev-se-opitva-da-obarka-posokata-na-darzhavata--dobre-e-otnovo-da-prochete-pravomoshtiyata-si_1702217068.jpg

Нещата, всъщност, са прости - на Президента не му харесва, че България повече ...

10 дек. 2023 | 15:16

Той каза, че няма как да участва със свои предложения

Радев: Не е нормално парламент с рекордно ниско представителство да посяга на Конституцията
(Видео)

Радев: Не е нормално НС с критично ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията-Radev--Ne-e-normalno-NS-s-kritichno-nisko-grazhdansko-predstavitelstvo-da-posyaga-na-Konstitutsiyata_1702205070.jpg

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има ...

10 дек. 2023 | 12:24

Сглобката скърца на оперативно ниво, но големите цели ни държат заедно

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Ако всяка година трябва да плащаме по дълга 2,5 милиарда евро или 5 милиарда ...

10 дек. 2023 | 16:48

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото под условие

Виена ни пуска в Шенген по въздуха, ако приемаме сирийци и афганистанци. Радев: Това е неприемливо!

Виена ни пуска в Шенген по въздуха срещу приемане на търсещи убежище сирийци и афганистанци-Viena-ni-puska-v-Shengen-po-vazduha-sreshtu-priemane-na-tarseshti-ubezhishte-siriytsi-i-afganistantsi_1702207535.jpg

В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на ...

10 дек. 2023 | 13:21

Д-р Димитров отрече да има декапитализация на дружеството

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време
(Видео)

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време-Shefat-na--Pirogov--Finansovata-zaguba-na-bolnitsata-ne-e-po-moe-vreme_1702224377.jpg

Аз работя в "Пирогов" при 5 правителства. С всяко едно правителство ...

10 дек. 2023 | 18:05

Та ние не сме аборигени, за да получаваме такова унизително подаяние.

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!-Prof--Stoyan-Denchev--Mariya-Gabriel---kandidat-premier--Dobro-popadenie-_1683642192.jpg

Важното е, някой от управляващата сглобка да не припознае тази глупост и вкупом ...

10 дек. 2023 | 19:26

Нито може да се сяда на нея, нито е арт инсталация, обикновен нашенски прогресивен булшит, написа Милана Фучеджиева

Граждани недоволни: Странни талпи препречват тротоар в София, Общината: Ще станат пейки,не са готови

Странни талпи препречват тротоар в столицата! Граждани: Това коледна украса ли е или нова арт-инсталация-Stranni-talpi-preprechvat-trotoar-v-stolitsata--Grazhdani--Tova-koledna-ukrasa-li-e-ili-nova-art-instalatsiya_1702218052.jpg

За новата "арт"-инсталация сигнализираха потребители в социалната ...

10 дек. 2023 | 16:20

На страж пред “Вечния огън” се извисява коледна елха - като доказателство за днешната ни Безпросветност, Безродност и Безсъщност.

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21