ЛЯТНАТА МИ ИСТОРИЧЕСКА ТОЛЕРАНТНОСТ

28727 | 21 авг. 2012 | 13:27

Ами Цана от Клисура? Тя направо развалила етнически толерантния рахат на башибозука на Тосун бей, като се хвърлила с четирите си невръстниАми като цяло Комисията за защита от дискриминация (КЗД) си е свършила добре работата около доклада за предизвикателствата на етническата толерантност сред подрастващите. Колко добре - си пролича и на пресконференцията й в края на миналата седмица.

Бих я упрекнал обаче и в някои празноти при анализите й. Пропуснала е - с други думи - някои очевадни примери на българската етническа нетолерантност.
Че Ботев е терорист, е общоизвестно - това е първият човек в света, отвлякъл речно плавателно средство. Въздухоплавателни все още е нямало. Иначе вероятно

не би се поколебал да отвлече и аероплан
за да помогне на поробеното си Отечество.


Ама защо така етнически нетолерантно се отнесъл с австрийския капитан на „Радецки“ - с „гол в ръката нож“? Не е ли могъл любезно да му каже: „Еншулзиге, бите, имате ли нещо против да ни оставите на козлодуйския бряг?“

Но какво друго може да се очаква от един нетолерантен варварин? Още повече, че Ботйов е не само физически терорист („лицето камикадзе“, както би рекъл вътрешният ни министър), но - според разсъжденията на КЗД и морален такъв. Защото дръзнал да твърди, че някакъв турчин беснеел над бащино ни огнище.

Абе, Христо, абе, Ботйове! Първо, турчинът изобщо не е турчин, а обикновен османлия. И второ, този обикновен османлия изобщо не е беснеел, а просто е „присъствал над бащино ни огнище“, както елегантно формулираха етническата толерантност новите демократи.
Добре, че се намерил чорбаджи Стефанаки Савов от Враца, който натирил Ботйова към връх Вола с мотива, че „псуел султана“ и нарушавал принципите на етническата толерантност. По-нататък историята я знаем.

Ами Цана от Клисура, съпруга на въстаника от Априлското въстание Никола Козинаров? Тя направо развалила етнически толерантния рахат на башибозука на Тосун бей, като се хвърлила заедно с четирите си невръстни деца в кладенеца в двора на къщата си, за да не попаднат живи в ръцете му. В знак на разочарование от тази очевидна етническа нетолерантност башибозукът, известен с любовта си към децата, взел, че изгорил целия град.
А историята с кръвопиеца Тодор Каблешков? Не стига, че убил мирно присъствалия в Копривщица мюдюрин, ами бъркал във все още кървящите му рани, защото забравил да си вземе мастило за писмото си. Е, това дори и в Норвегия и САЩ, известни със своята етническа толерантност, не се случва в днешно време... Там просто си се избиват и край.

КЗД е пропуснала да дръпне още по-яко ушите

на авторите на учебниците по история и във връзка с Левски. Освен че е похвалила турската (пардон, османската) полиция за добре свършена работа при залавянето му, тя е пропуснала и два дребни детайла.

Първият е, че дяконът е бил и „криминално проявено лице“, ако пак цитирам вътрешния министър. Защото заклал ратайче цигане, за да не издаде каузата на националното ни освобождение. То пищяло за необходимостта от етническа толерантност спрямо турците, на които искало да го предаде. Но Левски несправедливо бил само на страната на българите.

Вторият е, че на подрастващото поколение следва да се обясни и присъствието на Левски в легия „Раковски“ в Белград. Преведено на съвременен език, там той се подготвял да нещо като „спяща клетка“ на „Хизбула“ на Иран в тогавашна вражеска на Османската империя държава - Сръбското кралство.
И подготвял атентати срещу справедливо и законно настанилия се по нашите земи не поробител, а просто „присъственик“. Е, подготви ги. И си спечели името Левски.

Но направо ми е необяснимо защо КЗД е пропуснала и по-ранната ни национална история? Че според нея първият всъщност „етнически нетолерантен“ българин следва да е самият хан Аспарух!

Представяте ли си, той първо присвоил изконния византийски периметър Онгъла, а после си позволил да се настани и на юг от Дунава, та чак до Стара планина. Каква етническа нетолерантност спрямо законните владетели - ромеите! И защо това го няма в анализите на „експертите“ от КЗД, направо да се чуди човек.

Ами хан Крум? Не само си позволил етнически нетолерантно да отреже главата на император Никифор Фока във Върбишкия проход

при поредния му опит да унищожи България

ами после и си направил от черепа му чаша за вино! Това не само КЗД, но дори и българският Хелзинкски комитет не трябва да простят!
Ами етнически нетолерантното отношение на Калоян към благородната осанка на Балдуин Фландърски? Рицарят идва с най-добри намерения да позавладее малко и български земи, за да подготви интеграцията на населението им в шенгенското пространство. Пък Калоян да вземе не само да го плени, но и да го заточи в Търново в една известна кула на Царевец. А според преданието май и му избол очите, преди да го хвърли в Янтра от Лобната скала. Защото Балдуин, макар и в плен, не спирал да заглежда царицата...

Е, това етническа толерантност ли е спрямо гражданин на бъдеща държава - водещ член на Европейския съюз? Пък после се чудим защо и поредният доклад на Еврокомисията не е много ласкав към нас...

Докато пишех материала си, от компютъра ми внезапно изчезнаха всички документи, свързани с доклада за етническата толерантност. Урок! Друг път ще трябва да ги свалям, докато не са ги изтрили самите им създатели от КЗД.

А иначе тъкмо бях стигнал до анализа на учебниците по музика. И търсех да видя коментар към песента „Даваш, ли, даваш, балканджи Йово“. Щото там, нали, турците етнически толерантно искат да присвоят от брат й „хубава Яна“, за да я посветят в „правата вяра“. А пък братът се запъва, та се налага да го скъсяват на порции - отрязване на крака, ръце и т.н. Бе, нетолерантен българин!

Изтриха от сайта и
аргументите си за „половата нетолерантност“


Тъкмо щях да ги похваля, че са прави в критиките си колко е тъп народът, като казвал „мома за женене“. Ми да, тя си е за мъжене, а не за женене.
Друг е въпросът, че в по-прогресивните държави, към които се стремим, има и закони за „жени за женене“ (май им казват лезбийки), както и такива за „мъже за мъжене“. На тях се досещате как им викат, та ще използвам едно по-модерно название от Фейсбук, появило се след последния им гей парад в София - „уорлички“.

За щастие в нета не са изтрити данните за бюджета на КЗД. Миналата година, уважаеми читатели данъкоплатци, тя ни е струвала едни 2 380 000 лева.
Според различни данни от тях за въпросното изследване за етническата толерантност са отишли от 15 000 през 50 000 до 240 000 лева. Аз обаче не бих дал и стотинка от данъците си за поредното мероприятие от типа „кипи безсмислен труд“.

А сега приключвам, защото трябва да заключа всичките си дискове с един от любимите ми певци - Манго Джери. Въпреки че той досущ прилича на добре облечен ихтимански циганин, няма да го слушам, докато не се преименува на Ром Джери.
За да не бъда обвинен в липса на етническа толерантност...


 


От категорията

Скандални законопроекти. "Промяната" взима на Радев НСО, ДАНС, МВР и шофьора дори!

Скандални законопроекти. "Промяната" взима на Радев службите и шофьора дори!-Skandalni-zakonoproekti---Promyanata--vzima-na-Radev-sluzhbite-i-shofyora-dori-_1669848874.jpg

Въпреки гневната реакция на президента Кирил Петков и хората му са внесли ...

1 дек. 2022 | 01:14

Най-близкият човек до Лили: В най-интимните моменти хората имат усещане, че Лили пее точно за тях

Николай Недеков-Nikolay-Nedekov_1669837579.jpg

В позитивен план Лили бе впечатлена от публиката във всеки един град, за което ...

30 ноем. 2022 | 23:21

Тед Снайдър: Войната между Запада и Изтока в Украйна започва още през 2004-а

Тед Снайдър: Войната между Запада и Изтока в Украйна започва още през 2004-а-Ted-Snaydar--Voynata-mezhdu-Zapada-i-Iztoka-v-Ukrayna-zapochva-oshte-prez-2004-a_1669907996.png

Исторически Западна Украйна е гласувала за президентски кандидати с европейски ...

1 дек. 2022 | 17:18

DW: Когато земята в Украйна замръзне - кой ще надвие в зимната фаза от войната

DW: Когато земята в Украйна замръзне - кой ще надвие в зимната фаза от войната-ISW--Voynata-v-Ukrayna-struva-vse-po-skapo-na-Rusiya_1667456527.jpg

Украйна трябва да прекъсне руските маршрути за доставки – с помощта на ...

1 дек. 2022 | 16:38

Най-важното

До 2.55 часа парламентът обсъжда на второ четене промените в Изборния кодекс

Пак рекорд! 18 часа заседаваха депутатите за Изборния кодекс. Запазиха район "Чужбина

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1669929935.jpg

Остана досегашната разпоредба, според която многомандатните изборни райони са ...

2 дек. 2022 | 02:55

Вие мен с бял автобус не ме плашете. Готов съм пак да седна в него, заяви от трибуната Цонев

Окончателно! Върнаха хартиената бюлетина. Заплахи за "бунтове" и "белия автобус"

Парламентът върна хортиената бюлетина-Parlamentat-varna-hortienata-byuletina_1669911431.jpg

Дебатите по промените в ИК преминават при изключително видоко напрежение и ...

1 дек. 2022 | 16:11

Поради поисканото от БСП прекратяване на дебатите за връщане на хартиената бюлетина

ПП вдигат скандали в парламента: Кирил Петков изпадна в истерия, крещи и тропа по трибуната
(Видео)

Кирол Петков на трибуната на НС-Kirol-Petkov-na-tribunata-na-NS_1669901439.jpg

"Уважаеми колеги, приемете това като нормален ораторски патос", ...

1 дек. 2022 | 15:30

От трибуната прозвучаха и призиви за проверки на депутатите с дрегер

Скандал в парламента! Цонев обвини Рашков за незаконния арест на лидера на опозицията

Скандал в парламента! Цонев обвини Рашков за незаконния арест на лидера на опозицията-Skandal-v-parlamenta--Tsonev-obvini-Rashkov-za-nezakonniya-arest-na-lidera-na-opozitsiyata_1669897798.png

Ако аз бях вътрешен министър и бях арестувал лидера на опозицията и съдът ми ...

1 дек. 2022 | 14:23

Социалната комисия прие предложената от БСП еднократна подкрепа от 300 лв. за учениците от първи до четвърти клас

Корнелия Нинова: Още една добра новина за децата и семействата

Корнелия Нинова: Още една добра новина за децата и семействата-Korneliya-Ninova--Oshte-edna-dobra-novina-za-detsata-i-semeystvata_1669901929.jpg

Благодаря на партиите, които ни подкрепиха, написа във Фейсбук лидерът на ...

1 дек. 2022 | 15:37

Председателят на ПГ на ДПС подчерта, че с тях се премахват недействителните гласове

Карадайъ остро срещу ПП и ДБ за отхвърлянето на машините-скенери: Маските паднаха!

Отхвърлиха предложението на ДПС за въвеждане на машини-скенери-Po-poiskane-na-DPS-deputati-spirat--Lukoyl--da-iznesyat-goriva-_1669820596.jpg

"Видя се кой за машинно гласуване, кой е за честни избори. Ето ги ...

1 дек. 2022 | 17:49

Полезното действие е, ако някой осъществи собствен, личен жест, каза още режисьорът

Явор Гърдев: Директорът на Народния театър не може да освободи Велислава Кръстева

Явор Гърдев-Yavor-Gardev--Moyata-ostavka-ot-Narodniya-teatar-sashto-e-depozirana_1668527682.jpg

Хората не могат да бъдат уволнявани от работа просто така. Действието, което тя ...

2 дек. 2022 | 04:26

Минеков със заплаха: Ако шефът на Народния театър не извади себе си от блатото, то ще бъде изсушено
(Видео)

Минеков със заплаха: Ако шефът на Народния театър не извади себе си от блатото, то ще бъде изсушено-1659365165.png

Министърът призова Василев Василев да направи необходимото по скандал в театъра ...

1 дек. 2022 | 13:16

Понякога, за да надградим, трябва да разчистим гнилите ябълки

Министър Пулев обмисля да сезира прокуратурата и АДФИ за случващото се в ББР

Министър Пулев обмисля да сезира прокуратурата и АДФИ за случващото се в ББР-Ministar-Pulev-obmislya-da-sezira-prokuraturata-i-ADFI-za-sluchvashtoto-se-v-BBR_1669911836.jpg

Надзорът успя да вкара за гласуване едно за мен доста спорно решение, което ...

1 дек. 2022 | 18:23