Задава се тежка конфронтация

12354 | 22 авг. 2012 | 15:03

Шенген и ПЕС ще определят силата на основните противнициАвгуст се смята за мъртъв месец в политиката, макар и както винаги не напълно. Когато предстои нов политически сезон, подготовката за него тече и през почивката. Продължава заемането на позиции за старта на предизборната година. Партиите и лидерите са в търсене на най-благоприятния коридор, така че да ги забележи публиката и да завършат с желания медал на обществена подкрепа. Очакването е да гръмне пистолетът и всички да се втурнат, за да заемат накрая места в тясната за цялото множество тържествена парламентарна трибуна.

Първото впечатление е, че сякаш нямаме пред себе си едно състезание, а две различни. Изправени сме

пред две реалности

Първата, впрочем, доста красиво изглеждаща. В нея има най-ниски дефицити и най-висока финансова стабилност в европейски мащаб, повишени заплати в здравния сектор и администрацията, ръст на пенсиите, компенсиращ инфлацията, инспектиращи всяка нередност министри, втори лъч на метрото, нови пътни възли и тричасов трансфер до Бургас, градинки, осветление, реновиране на сгради и много цветя. Парите са достатъчно. Ако някъде не стигат, то е защото има безстопанственост или защото някой не си върши работата.
Другата реалност е на една приключваща сезонна заетост, по-мършава като резултати отвсякога, първи ръст на безработицата през лятото за един 12-годишен период, политика на доходите, която е всякак необоснована и непонятна, освен предизборно, пълзяща инфлация, всевластие на монополите и мачкане на дребния бизнес, рухващи емблеми на държавата като железниците и пощите, непосилни цени на лекарствата, реален спад на доходите, безнаказано ширещ се лобизъм, полицейска безпардонност и политически натиск.
Логичен въпрос пред началото на политическия сезон е как ще се сблъскат тези реалности и на какъв терен. Темите, които ще се завъртят в политическото и медийното говорене, са до известна степен предсказуеми. Над тях неизменно ще тегне онзи етикет, който в своята недоизказаност Европейската комисия все пак си позволи да залепи върху настоящия мандат в България: „няма посока“. Доклада го забравихме, затънали в атентати и летни боричкания, но това „няма посока“ за жалост остава.

И понеже идват избори, а изборите освен всичко друго са и оценка на досега направеното, във важна тема ще се превърне питането „кой е с Бойко Борисов?“. Сегашният парламент е уникален в историята на прехода с това, че в него дълго време разликата между управляващи и опозиция не беше съвсем ясна, различни партии се обявяваха ту за конструктивен партньор на властта, ту за неин коректив, ту твърдяха, че ще подкрепят смислените идеи, а ще оспорват безсмислените. Тази тактика ще става все по-губеща, защото избирателят ще иска все по-отчетлива позиция с кого и на каква цена си. Да си спомним Евролевицата по времето на Костов, която постепенно загуби идентификация в стремежа си да бъде коректив и на БСП, и на СДС.
Както е нормално,

поле на конфликт ще бъде проектът за бюджет за 2013 г.

Предстои да видим ще бъдат ли разхлабени гайките на фискалната дисциплина, за да получи населението един по-осезаем стимул да хареса свършеното през мандата. Не по-малко важно за една опозиция, ако е опозиция, е дали ще издигне парламентарния дебат по темата до сблъсък на управленски проекти (което преди избори е особено необходимо), или ще сведе дискусията до заклинания срещу „лошия Дянков“ (когото хората ще оценят и ще си кажат „добре, и?“). Ключов аспект в този смисъл ще бъде данъчната политика, ще се осмели ли някой да я постави на сериозно обсъждане и да потърси резерви за икономическо съживяване през промени в действащия данъчен модел.
Не е важно за кого гласуваш, важно е кой брои гласовете - дали тази максима, допълнена и с „кой прави кампанията“, ще заработи и в българския случай, е вече обсъждан проблем поне от местния и президентския вот насам, и тепърва ще върви към челни позиции. БСП готви цяла армия от наблюдатели да следят законността на изборния процес. Меглена Кунева дори постави като условие за политически партньорства гаранции за честността на изборите. От ОССЕ чакат да видят в каква посока ще се измени нашият Изборен кодекс. Партиите започнаха да коментират и предстоящото медийно отразяване на кампаниите, справедливостта и несправедливостта в дяловете медийно внимание.

Бургаският атентат и проблемите на сигурността няма да останат в периферията. Други държави могат и да правят свои разследвания, чужди политици да се изказват, но юридически нашата държава е призвана да обявява заключения и да отправя обвинения, след като всичко е станало на нейна територия - един горещ картоф с доста неприятен геополитически привкус. Изобщо международните теми не могат да избягат от дневния ред на партиите у нас, колкото и да им се иска, колкото и фрапантно да са изостанали от световните процеси. Ние или сме като слон в стъкларски магазин (спрямо Македония), или сме вестоносци на глобалната демокрация (в Тунис, Сирия, Ливан), или сме европейска страна без представа накъде се движи кризата, какви са рисковете пред еврозоната, какви са финансовите процеси около нас, как могат да ни засегнат, накъде трябва да се ориентира следващото управление. Българските партии ще трябва много да се потрудят, ако искат да са адекватни на ставащото край нас, което в някой чуден момент може да ни обърне сакото с хастара навън.
Тенденциите се очертават. Ще растат социалното недоволство и протестната активност, не само защото пред избори искания по-лесно се удовлетворяват, но и защото с инфлацията и летния скок на комуналните услуги

зимата ще бъде най-тежката от много години насам

Осезаем е отливът на доверие към повечето български партии, не само към управляващите, но при тях най-чувствително на този етап. На хоризонта не се вижда спасител от калибъра на Симеон Сакскобургготски или Бойко Борисов, който би могъл да обърне нагласите и да поеме към абсолютно мнозинство. Вместо това се множат радикални протестни партии със скромен електорален потенциал, но с напълно реалната възможност да оберат и фрагментират протестния вот, така че той да не се отлее към БСП или Кунева - партии, които независимо от яростната анти-ГЕРБ реторика в крайна сметка могат да помогнат на ГЕРБ. Вече се усеща и усилване на политическата конфронтация. Политическият живот най-вероятно ще се радикализира, нюансите и умерените послания ще избледнеят, играта ще стане двуполюсна, от което най-много могат да спечелят ГЕРБ и БСП. Самата БСП получи шанса да налага свои теми в дневния ред, като референдумът за АЕЦ „Белене“ сам по себе си ще ангажира голямо внимание. Предизвикателство пред ГЕРБ е да използва относително благоприятната медийна среда, в която се намира, за да подчини всичко на своята интерпретация и да

преобразува формиращия се анти-ГЕРБ вот в анти-БСП вот

Предизвикателство пред другите партии е да открият и да насърчават евентуални бъдещи пукнатини в единството на управляващата.
Две събития могат да имат отражение върху процесите. Едното е заседанието в Брюксел от 19-20 септември, на което България ще получи своето „не“ за присъединяване към Шенгенското пространство. Другото е конгресът на ПЕС в Букурещ на 27-28 септември, на което Сергей Станишев ще се яви като кандидат за постоянен председател. Последиците от двете ще определят в известна степен и кондицията на двамата основни играчи. В първия случай под въпрос е дали ще рухне дълго отглежданият имидж на управлението, че в чужбина само нас дават за пример и че другите си мечтаят да имат нашите показатели. Във втория случай ключово е дали БСП ще получи европейска зелена светлина, която ще й даде доста по-различен статут в надпреварата.

Политическият сезон предстои. За начало на състезанието с пистолета ще гръмне шефът на Европейската комисия Барозу при откриването на втория лъч на софийското метро. Проблемът е дали това състезание ще завърши по европейски и дали няма да се случат някои от онези неприятни социални или геополитически изненади, които биха преобърнали плановете на всички.
От категорията

ISW: Европа търси по целия свят оръжие за Украйна

ISW: Европа търси по целия свят оръжие за Украйна-ISW--Evropa-tarsi-po-tseliya-svyat-orazhie-za-Ukrayna_1709014194.jpg

Еманюел Макрон организира конференцията и обяви създаването на нова коалиция за ...

27 февр. 2024 | 08:08

Политологът Любомир Стефанов: ПП-ДБ се опитаха публично да изнудят ГЕРБ

Политологът Любомир Стефанов: ПП-ДБ се опитаха публично да изнудят ГЕРБ-1638467855.jpg

Преговорите трябва да се водят между тези, които наистина носят политическата ...

26 февр. 2024 | 09:16

Антон Гицов: Цензурата Factcheck.бг като министерство на истината

Антон Гицов: Цензурата Factcheck.бг като министерство на истината-1640078063.jpg

С ролята на създаването на архив, в който да се включат „рецидивистите,“, които ...

27 февр. 2024 | 10:04

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината-1542353535.jpg

Битката за съдебната система и прокуратурата се скрива зад думата регулатори, ...

27 февр. 2024 | 09:30

Най-важното

Да се провери дали има и проруска пропаганда на територията на България, настоява председателят на ДПС

Пеевски със сигнал до прокуратурата за 400 роботизирани сайтове - водят дезинформационна война

-Peevski--PP-DB-tryabva-da-se-ovladeyat--da-se-nauchat--che-pisanite-neshta-tryabva-da-se-spazvat_1707468126.jpg

Има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат ...

27 февр. 2024 | 07:37

ГДБОП е наясно с източника на заплахите към съдия Цариградска - той е с прякор Червеният пират

Шефът на ГДБОП: Има заплахи и към госпожа Мария Габриел, и към други министри

Шефът на ГДБОП Явор Серафимов -Shefat-na-GDBOP-Yavor-Serafimov-_1709015989.jpg

български гражданин, води скитнически начин на живот, има данни че има ...

27 февр. 2024 | 08:38

Не понасям връзкарите, които си пробиват път с лакти, казва общинският съветник от ГЕРБ

Г. Георгиев: Така и не разбрахте, г-н Терзиев, че заместникът Ви по правни въпроси просто не е учил!

Георги Георгиев: Общинският съвет ще заседава по казуса със санирането--Georgi-Georgiev--Nyama-da-hodim-na-sreshta-s-Vasil-Terziev--otkazvame-pazarlatsi_1700292094.jpg

Заместникът на кмета е неправоспособен юрист, който му бе подготвил ...

27 февр. 2024 | 09:45

Евродепутатът изброи зачестилите наспоследък външнополитически гафове на премиера

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!-1557836424.jpg

В Нидерландия - Денков се срещна с премиера в оставка Рюте. Благодари за ...

27 февр. 2024 | 10:40

Контролът по въздушните и морските граници ще бъде премахнат през март 2024 г.

Австрия втвърди тона срещу България и Румъния за Шенген по суша

Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер -Vatreshniyat-ministar-na-Avstriya-Gerhard-Karner-povtori-nepromenenata-pozitsiya-na-stranata-sreshtu-priemaneto-na-Balgariya-i-Rumaniya-v-Shengen_1701984510.jpg

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер потвърди досегашната позиция на ...

27 февр. 2024 | 08:47

Денков: Предстои да обсъдим дали България ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Киев

Денков: Предстои да обсъдим дали България ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Киев-Denkov--Predstoi-da-obsadim-dali-Balgariya-shte-podpishe-dvustranno-sporazumenie-za-sigurnost-s-Kiev_1708966588.jpg

"София и Киев ще активизират „разширяването на логистиката и ...

26 февр. 2024 | 18:55

"Зависимостта на Европа от САЩ вече е толкова голяма, че е непреодолима"

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината-1542353535.jpg

Битката за съдебната система и прокуратурата се скрива зад думата регулатори, ...

27 февр. 2024 | 09:30

Hа този етап "няма консенсус" за подобно решение,

Макрон: Изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще

Макрон-Makron--Frantsiya-shte-dostavi-na-Ukrayna-raketi-s-golyam-obseg_1689074075.jpg

Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да ...

27 февр. 2024 | 07:52

Според Искрен Иванов така трябва да се тълкува заявката на Макрон

Експерт: Европа мисли за пращането на войски в Украйна, но това да е под шапката на НАТО

Искрен Иванов, експерт-Iskren-Ivanov--ekspert_1709015758.png

Това е предупреждение и не мисля, че дори да има войски на НАТО под някаква ...

27 февр. 2024 | 08:34