Задава се тежка конфронтация

8551 | 22 авг. 2012 | 15:03

Шенген и ПЕС ще определят силата на основните противнициАвгуст се смята за мъртъв месец в политиката, макар и както винаги не напълно. Когато предстои нов политически сезон, подготовката за него тече и през почивката. Продължава заемането на позиции за старта на предизборната година. Партиите и лидерите са в търсене на най-благоприятния коридор, така че да ги забележи публиката и да завършат с желания медал на обществена подкрепа. Очакването е да гръмне пистолетът и всички да се втурнат, за да заемат накрая места в тясната за цялото множество тържествена парламентарна трибуна.

Първото впечатление е, че сякаш нямаме пред себе си едно състезание, а две различни. Изправени сме

пред две реалности

Първата, впрочем, доста красиво изглеждаща. В нея има най-ниски дефицити и най-висока финансова стабилност в европейски мащаб, повишени заплати в здравния сектор и администрацията, ръст на пенсиите, компенсиращ инфлацията, инспектиращи всяка нередност министри, втори лъч на метрото, нови пътни възли и тричасов трансфер до Бургас, градинки, осветление, реновиране на сгради и много цветя. Парите са достатъчно. Ако някъде не стигат, то е защото има безстопанственост или защото някой не си върши работата.
Другата реалност е на една приключваща сезонна заетост, по-мършава като резултати отвсякога, първи ръст на безработицата през лятото за един 12-годишен период, политика на доходите, която е всякак необоснована и непонятна, освен предизборно, пълзяща инфлация, всевластие на монополите и мачкане на дребния бизнес, рухващи емблеми на държавата като железниците и пощите, непосилни цени на лекарствата, реален спад на доходите, безнаказано ширещ се лобизъм, полицейска безпардонност и политически натиск.
Логичен въпрос пред началото на политическия сезон е как ще се сблъскат тези реалности и на какъв терен. Темите, които ще се завъртят в политическото и медийното говорене, са до известна степен предсказуеми. Над тях неизменно ще тегне онзи етикет, който в своята недоизказаност Европейската комисия все пак си позволи да залепи върху настоящия мандат в България: „няма посока“. Доклада го забравихме, затънали в атентати и летни боричкания, но това „няма посока“ за жалост остава.

И понеже идват избори, а изборите освен всичко друго са и оценка на досега направеното, във важна тема ще се превърне питането „кой е с Бойко Борисов?“. Сегашният парламент е уникален в историята на прехода с това, че в него дълго време разликата между управляващи и опозиция не беше съвсем ясна, различни партии се обявяваха ту за конструктивен партньор на властта, ту за неин коректив, ту твърдяха, че ще подкрепят смислените идеи, а ще оспорват безсмислените. Тази тактика ще става все по-губеща, защото избирателят ще иска все по-отчетлива позиция с кого и на каква цена си. Да си спомним Евролевицата по времето на Костов, която постепенно загуби идентификация в стремежа си да бъде коректив и на БСП, и на СДС.
Както е нормално,

поле на конфликт ще бъде проектът за бюджет за 2013 г.

Предстои да видим ще бъдат ли разхлабени гайките на фискалната дисциплина, за да получи населението един по-осезаем стимул да хареса свършеното през мандата. Не по-малко важно за една опозиция, ако е опозиция, е дали ще издигне парламентарния дебат по темата до сблъсък на управленски проекти (което преди избори е особено необходимо), или ще сведе дискусията до заклинания срещу „лошия Дянков“ (когото хората ще оценят и ще си кажат „добре, и?“). Ключов аспект в този смисъл ще бъде данъчната политика, ще се осмели ли някой да я постави на сериозно обсъждане и да потърси резерви за икономическо съживяване през промени в действащия данъчен модел.
Не е важно за кого гласуваш, важно е кой брои гласовете - дали тази максима, допълнена и с „кой прави кампанията“, ще заработи и в българския случай, е вече обсъждан проблем поне от местния и президентския вот насам, и тепърва ще върви към челни позиции. БСП готви цяла армия от наблюдатели да следят законността на изборния процес. Меглена Кунева дори постави като условие за политически партньорства гаранции за честността на изборите. От ОССЕ чакат да видят в каква посока ще се измени нашият Изборен кодекс. Партиите започнаха да коментират и предстоящото медийно отразяване на кампаниите, справедливостта и несправедливостта в дяловете медийно внимание.

Бургаският атентат и проблемите на сигурността няма да останат в периферията. Други държави могат и да правят свои разследвания, чужди политици да се изказват, но юридически нашата държава е призвана да обявява заключения и да отправя обвинения, след като всичко е станало на нейна територия - един горещ картоф с доста неприятен геополитически привкус. Изобщо международните теми не могат да избягат от дневния ред на партиите у нас, колкото и да им се иска, колкото и фрапантно да са изостанали от световните процеси. Ние или сме като слон в стъкларски магазин (спрямо Македония), или сме вестоносци на глобалната демокрация (в Тунис, Сирия, Ливан), или сме европейска страна без представа накъде се движи кризата, какви са рисковете пред еврозоната, какви са финансовите процеси около нас, как могат да ни засегнат, накъде трябва да се ориентира следващото управление. Българските партии ще трябва много да се потрудят, ако искат да са адекватни на ставащото край нас, което в някой чуден момент може да ни обърне сакото с хастара навън.
Тенденциите се очертават. Ще растат социалното недоволство и протестната активност, не само защото пред избори искания по-лесно се удовлетворяват, но и защото с инфлацията и летния скок на комуналните услуги

зимата ще бъде най-тежката от много години насам

Осезаем е отливът на доверие към повечето български партии, не само към управляващите, но при тях най-чувствително на този етап. На хоризонта не се вижда спасител от калибъра на Симеон Сакскобургготски или Бойко Борисов, който би могъл да обърне нагласите и да поеме към абсолютно мнозинство. Вместо това се множат радикални протестни партии със скромен електорален потенциал, но с напълно реалната възможност да оберат и фрагментират протестния вот, така че той да не се отлее към БСП или Кунева - партии, които независимо от яростната анти-ГЕРБ реторика в крайна сметка могат да помогнат на ГЕРБ. Вече се усеща и усилване на политическата конфронтация. Политическият живот най-вероятно ще се радикализира, нюансите и умерените послания ще избледнеят, играта ще стане двуполюсна, от което най-много могат да спечелят ГЕРБ и БСП. Самата БСП получи шанса да налага свои теми в дневния ред, като референдумът за АЕЦ „Белене“ сам по себе си ще ангажира голямо внимание. Предизвикателство пред ГЕРБ е да използва относително благоприятната медийна среда, в която се намира, за да подчини всичко на своята интерпретация и да

преобразува формиращия се анти-ГЕРБ вот в анти-БСП вот

Предизвикателство пред другите партии е да открият и да насърчават евентуални бъдещи пукнатини в единството на управляващата.
Две събития могат да имат отражение върху процесите. Едното е заседанието в Брюксел от 19-20 септември, на което България ще получи своето „не“ за присъединяване към Шенгенското пространство. Другото е конгресът на ПЕС в Букурещ на 27-28 септември, на което Сергей Станишев ще се яви като кандидат за постоянен председател. Последиците от двете ще определят в известна степен и кондицията на двамата основни играчи. В първия случай под въпрос е дали ще рухне дълго отглежданият имидж на управлението, че в чужбина само нас дават за пример и че другите си мечтаят да имат нашите показатели. Във втория случай ключово е дали БСП ще получи европейска зелена светлина, която ще й даде доста по-различен статут в надпреварата.

Политическият сезон предстои. За начало на състезанието с пистолета ще гръмне шефът на Европейската комисия Барозу при откриването на втория лъч на софийското метро. Проблемът е дали това състезание ще завърши по европейски и дали няма да се случат някои от онези неприятни социални или геополитически изненади, които биха преобърнали плановете на всички.
От категорията

Проф. Иво Христов: България се намира в най-жалкото си състояние за последните 120 години

Светът, който познаваме 30 години, приключи. Започва битката на континентите. Това означава речта на Путин, казва проф. Христов-1646916633.png

Страната е дълбоко разделена, българското общество е в социален полуразпад, в ...

30 септ. 2022 | 18:19

Георги Марков: Недопустимо е президентът Радев да говори на чужд език в Родината си

Георги Марков: Недопустимо е президентът Радев да говори на чужд език в Родината си-1605200649.jpg

НЕДОПУСТИМО Е ПРЕЗИДЕНТ И ПРЕМИЕР ДА ГОВОРЯТ НА ЧУЖД ЕЗИК В РОДИНАТА СИ НА ...

1 окт. 2022 | 22:42

Огнян Минчев: Историята е присмехулница – Радев с „руския Крим“ открива интерконектора

Огнян Минчев: Историята е присмехулница – Радев с „руския Крим“ открива интерконектора-1647695855.jpg

Най-добре е все пак в българската политика да се появят политици, които по ...

1 окт. 2022 | 17:31

Велизар Енчев: В София гастролира театърът на двойните стандарти и геополитическия цинизъм

Велизар Енчев: В София гастролира театърът на двойните стандарти и геополитическия цинизъм-Velizar-Enchev--V-Sofiya-gastrolira-teatarat-na-dvoynite-standarti-i-geopoliticheskiya-tsinizam_1664630407.png

Урсула фон дер Лайен си затвори очите за агресията на Азербайджан и не осъди ...

1 окт. 2022 | 16:19

Най-важното

Българите се втурнаха към любимия си плод

Днес е най-голям интересът към Националната зеленчукова борса

Днес е най-голям интересът към Националната зеленчукова борса-Dnes-e-nay-golyam-interesat-kam-Natsionalnata-zelenchukova-borsa_1664700444.jpg

Там бяха докарани в огромни количества един любим на народа плод - български ...

2 окт. 2022 | 11:57

Страната ни има нужда от силни и легитимни институции, заяви той

Румен Радев: Надявам се да не се стигне до служебен кабинет
(Видео)

Радев: Гласувах преди всичко в подкрепа на демократичния процес в България--_1663664820.jpg

Същинските преговори за членство, съгласно преговорната рамка, не са започнали. ...

2 окт. 2022 | 11:07

Гласувах, за да може този хаос, този рекет върху българите да престане, заяви той

Борисов: Моето его отдавна съм го надживял. А пък реваншизъм мога да обещая, че няма да има!
(Видео)

Гласувах, за да може този хаос, този рекет върху българите да престане, заяви той.-Glasuvah--za-da-mozhe-tozi-haos--tozi-reket-varhu-balgarite-da-prestane--zayavi-toy-_1664699690.jpg

Светът е война, ясно позиционирана. Аз разбирам колегите полици, които избягват ...

2 окт. 2022 | 11:31

С ГЕРБ и ДПС няма да правим коалиция, добави тя

Нинова: Очаквам БСП да сме в управлението. България има нужда от социален стълб
(Видео)

Нинова: Очаквам БСП да сме в управлението. България има нужда от социален стълб-Ninova-dade-svoya-vot--Ochakvam-BSP-da-sme-v-upravlenieto--Balgariya-ima-nuzhda-ot-sotsialen-stalb_1664696080.jpg

Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом, за повишаване на ...

2 окт. 2022 | 10:17

Два са пътищата на България - или кардинална промяна, или Бог да пази България, добави той

Костадинов: Довечера ще има изненада. Резултатите ще са различни от тези, които ни дават социолозите
(Видео)

Костадинов: Довечера ще има изненада. Резултатите ще бъдат различни от тези, които ни ги казват-Kostadinov--Dovechera-shte-ima-iznenada--Rezultatite-shte-badat-razlichni-ot-tezi--koito-ni-gi-kazvat_1664695415.jpg

Той допълни, че ще влезе в коалиция само с хората, с които се среща по улиците ...

2 окт. 2022 | 10:20

България в момента има нужда от сигурност и стабилност, каза той

Карадайъ гласува в десет и 1 минута: Трябва да възстановим диалога и демокрацията

Мустафа Карадайъ гласува: Трябва да възстановим диалога и демокрацията-Mustafa-Karadaya-glasuva--Tryabva-da-vazstanovim-dialoga-i-demokratsiyata_1664694962.jpg

В България не бива в 22-ра година на 21 век българските граждани да се третират ...

2 окт. 2022 | 10:14

В 15 секции е преминато от машинен към хартиен вот

„Галъп”: 10,3% избирателна активност към 11 ч.

„Галъп”: 10,3% избирателна активност към 11 ч.-Izborite-v-chuzhbina---v-Dubay-mazh-glasuva-s-dve-mashini--v-Turtsiya-ochakvat-100-000-izbirateli_1664698287.jpg

Гласуването се осъществява предимно чрез машини, а в по-малките секции и с ...

2 окт. 2022 | 11:56

Миналата година са гласували малко над 2 600 000 души, което е най-ниската избирателна активност от демократичните промени в България.

Евелина Славчева, Тренд: Към 10.00 ч. избирателната активност 6.2% - по-малко от миналата година

Евелина Славчева, Тренд: Към 10.00 ч. избирателната активност 6.2% - по-малко от миналата година-Evelina-Slavcheva--Trend--Kam-10-00-ch--izbiratelnata-aktivnost-6-2----po-malko-ot-minalata-godina_1664697489.jpg

2 окт. 2022 | 10:55

Миналите избори завършиха с около 2 700 000 избиратели, отбеляза Първан Симеонов

"Галъп": 3,6% избирателна активност към 9 часа – по-малка към този час на вота през ноември

"Галъп": 3,6% избирателна активност към 9 часа – по-малка към този час на вота през ноември-1654234477.png

Симеонов призова избирателите да не обръщат внимание на "никакви класации ...

2 окт. 2022 | 10:18