Фандъкова

Кметът на столицата Йорданка ФАНДЪКОВА:

София ще даде 1,2 млрд. лв. за третия лъч на метрото

18299 | 17 септ. 2013 | 08:11

Интервю на Пламена КРЪСТЕВА с Йорданка Фандъкова за реализацията на големите проекти за развитието на града 

Йорданка Фандъкова е родена на 12 април 1962 г. в Самоков. Завършила е руска филология в Софийския университет. От 1998 до 2005 г. е директор на 73-то СОУ с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик“. От 2005 до 2009 г. е зам.-кмет по образованието в Столичната община. На 27 юли 2009 г. стана министър на образованието. Избрана е за кмет на София на 23 ноември същата година, а на 23 октомври 2011 г. е преизбрана за втори мандат. 

 

- Г-жо Фандъкова, утре (днес) е празникът на София. С какво столицата продължава да бъде мечтаният от хиляди хора у нас град за живеене?

- Последните данни на Националния статистически институт, показват, че за последната година има само два града у нас с прираст на населението. Единият е София, другият е Варна. Така че оценката за града и качеството на живот се прави от хората и от тяхното желание да живеят и да работят в него. През последните години София наистина е по-удобно място за живеене с метрото, с новите булеварди, с обновените училища и детски градини.

- Доскоро градът бе и едно относително спокойно място. Сега обаче всяка вечер в центъра атмосферата е нагорещена - от една страна, протестиращите по Ларгото, а от друга, групите сирийци, които се събират масово в района на джамията пред Халите. Ще помогне ли кметството на правителството да се справи с бежанската вълна в столицата?

- Проблемът с бежанците се решава на национално ниво от правителството и от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Въпреки това следя отблизо какво се случва с тях, защото е важно за сигурността на града ни. Съжалявам, че до този момент ние, кметовете, не бяхме включени от правителството в активния диалог, който се води за решаване на проблема с бежанците. Разбрах, че има такава идея, и това е добре. Поисках и очаквам в най-скоро време среща с г-н Йовчев по този въпрос.

- Протестите вече наближават стотния си ден. Очаквате ли ескалация на напрежението?

- Кметството и СДВР полагаме непрекъснато усилия, за да запазим спокойствието и мирния характер на протестите до този момент. А как ще се развият те и докога, не мога да прогнозирам. Всички виждаме обаче, че диалог между гражданите и управляващите в момента трудно се получава.

- Има ли изостряне на отношенията между управляващата коалиция на страната и екипа на Столичната община? От правителството няколко пъти заявиха, че някои от проектите на кметството са рискови.

- Това е вече трето правителство, с което аз работя. Винаги съм поставяла по един и същи начин проблемите и съм предлагала тяхното решаване. Няма да допусна подлагане на риск на проекти за София, защото те не са мои, а на почти милион и половина български граждани. Нямам никакво колебание, когато има някакъв проблем, да го поставя ясно, да се срещна със съответния министър или с премиера, за да отстоявам правото на софиянци като български граждани.

„Софийска вода“ няма никакъв избор, освен да подобри условията за софиянци

- Относно бъдещето на завода за боклука миналата седмица прескочиха сериозни искри между вас и вицепремиера Зинаида Златанова. Тя заяви, че е възможно София да загуби еврофинансиране в размер на около 180 млн. евро. Виси ли на косъм заводът за боклука?

- Все още няма решение на съда и не искам никой да предполага решението, преди то да е факт. Многократно съм заявявала, че в графика, в който работим, сме заложили и сроковете за обжалване. Това е една нормална процедура, не е единственият проект, който се обжалва. Очаквам решението на съда за избора на изпълнител за втората фаза на завода. В зависимост от него ще действаме адекватно, така че да може да се гарантира изпълнението на този проект, чийто срок е краят на 2015 г.

- Оптимист ли сте относно участието на „Софийска вода“ в работната група, която трябва да предоговори нови, по-добри условия за софиянци в концесията за водата?

- Политиката, която реализира в последните години Столичната община и лично аз като кмет, е такава, че те нямат никакъв избор, освен да се съгласят да бъдат подобрени условията за общината. Концесионерът вече е разбрал, че ако иска да остане да работи с нас, трябва да го прави в интерес на общината и на софиянци.

- Тази седмица трябва да започне ремонтът на Лъвов мост. В същото време 4 граждански сдружения започват подписка против този ремонт и искат преразглеждане на проекта.

- Реконструкцията на Лъвов мост е изключително необходима, защото дълги години всъщност ремонт не е правен. Но ще се съобразим с някои от предложенията на тези граждански сдружения. В момента е възложено на проектанта да се направят корекции, така че да се гарантира, че старата част на Лъвов мост ще остане за пешеходци, за трамвая и ще бъде изградена и велоалея. Така че очаквам корекции, намаление на платната, които са по кръга, и други детайли, за които са разговаряли на обсъждането на проекта, на което са присъствали архитекти и хора от тези сдружения. Няколко дни отсрочка заради тези корекции не са фатални. Предпочитам да реагираме на онази част от предложенията, които са разумни и са в края на краищата в интерес на хората.

- Преди дни обявихте, че София има готови проекти за 4 милиарда лева. Имате ли индикации дали ще получат финансиране, и то пълно? Кои проекти са приоритетни за София?

- София е най-големият град в България и през този програмен период ние успяхме да реализираме проекти за около 3 милиарда лева. За следващия програмен период също сме си написали домашното. Имаме подготвени проекти за над 4 милиарда лева. Само за третия лъч на метрото София ще даде над 1,2 млрд. лв. през периода 2014-2020 г.

Друга програма е вторият етап на интегрирания проект за модернизация на градския транспорт за 600 млн. лв. Това са нови транспортни средства, рехабилитация на трамвайни линии, допълнително включване на кръстовища в системата за интелигентно управление на трафика. Имаме готов проект за 200 млн. лв. за „Топлофикация“. Той предвижда изграждането на инсталация, която да може да оползотворява горивото от завода за отпадъци. Всъщност това реално ще доведе до възможности за намаляване на цената, защото ще намали нуждата от купуване и доставка на газ. Освен метрото имаме още един грандиозен проект на стойност 1,2 млрд. лв. и това е вече готовият ни интегриран план за градско развитие.

Франко Неро и Андреа Бочели подкрепят София за Европейска столица на културата

- В края на седмицата ще се срещнете с кмета на Рим. За какво ще си говорите с него?

- Направихме много добри контакти с много италиански градове, в това число със столицата Рим, тъй като Италия и България са двете страни, които ще излъчат по един град за Европейска столица на културата през 2019 г. Темата култура и културно-историческо наследство обяснимо ще бъде в основата на нашите разговори. Наред с това обаче ще поставим и въпроса за съвместната ни работа в още няколко сфери. Също така се надявам да дойдат специалисти на археологическите обекти, които разкриваме, да ни помогнат със своя опит и при работата на новите музеи, които строим.

- Вярвате ли, че София може да пребори в надпревара за Европейска столица на културата градове като Варна, Пловдив и Русе и с какво?

- Подготовката ни за кандидатурата на София за Европейска столица на културата започна отдавна. Една от най-силните ни страни в това отношение е, че успяхме да привлечем подкрепата на съседните общини. Имаме самочувствието, че София може да помогне за развитието на целия регион. Благодарна съм и разчитам много на колегите от Кюстендил, Благоевград, Перник, които се включиха ентусиазирано в тази подкрепа. Така че всъщност София не кандидатства сама, кандидатстват София и Югозападният регион. Това е силна страна на нашата кандидатура. Освен това е безспорно, че София е един от най-старите градове в Европа. Той има своята история, своето богато културно-историческо наследство, което разкриваме през последните години. Само за няколко години София ще има своите 6 нови музея, три вече са факт, остават довършването на Националния музей, на Ларгото и на Музея за история на София, но всичко това не би било толкова успешно, ако в културния живот не бъдат включени талантливите творци на София и гражданите на София. Така че усилията ни са насочени към разработването на открити пространства, на културни прояви на открито, така че да бъдат максимално достъпни за хората.

Реализирането на проекти, които се изпълняват не само в центъра, но и в периферията. Един от любимите фестивали на софиянци „София диша“ тази година след успешното си представяне в центъра през август вече е в районите на София, в различни части на града. Така че за мен това са най-силните страни. Активното включване на гражданите. Този проект е граждански, той не е политически, така че очакваме подкрепата на всички. Видяхме, че за първи път в София беше проведена Нощта на театрите. Те бяха пълни, не можеше да се намери билет за театрално представление. Това само по себе си говори за активния културен живот. В София се провеждат по няколко събития на ден. Човек трудно може да избере къде да отиде, стига да има интерес. Така че кандидатурата на София е силна, работи силен екип за нея. Подкрепят ни творческите организации, подкрепят ни творците на София, подкрепят ни обществените личности, а вече имаме и сериозна международна подкрепа. Сред личностите, известните творци, които подкрепят София, са Франко Неро и Андреа Бочели. София получи подкрепа и от други европейски градове. Ернст Волер, председател на комисията по култура в община Виена, заяви официално подкрепата на Виена за кандидатурата на София за Европейска столица на културата.

- Изпратихте преди няколко часа и вашия внук Алекс за първи път на училище. Какъв съвет му дадохте на прага на училището, какво му пожелах­те?

- За детето е най-важно да се чувства добре в училище, да му е интересно. Не бих му пожелала да слуша, а да е с широко отворени очи, да взема това, което училището може да му даде, и да намира сред децата изява за своите възможности. 

(в. Преса, печатно издание, брой 253 (604 от 17 септември 2013)


 


Еврохолд

От категорията

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

Софрите на министър Бойко Рашков и селфита с контрабандисти - пробита държава!

Стефан Димитров, на когото е наложена най-тежката мярка за неотклонение, си прави селфи на трапеза с бившия МВР-министър Бойко Рашков и с неговия приятел Тенчо Тенев, доскоро съветник в МС на Николай Денков
-Stefan-Dimitrov--na-kogoto-e-nalozhena-nay-tezhkata-myarka-za-neotklonenie--si-pravi-selfi-na-trapeza-s-bivshiya-MVR-ministar-Boyko-Rashkov-i-s-negoviya-priyatel-Tencho-Tenev--doskoro-savetnik-v-MS-na-Nikolay-Denkov-_1713787032.png

От селфито се разбира, че Стефан Димитров би трябвало да е доста близък с ...

22 апр. 2024 | 14:48

Огнян Минчев: Когато си на политическото поле, би трябвало да си плащаш за експертиза

Огнян Минчев: Когато си на политическото поле, би трябвало да си плащаш за експертиза-1506762417.jpg

Говорим за тази неприемлива ситуация, социологическите сондажи са ...

24 апр. 2024 | 12:23

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Стигнали сме задънена улица, чудим се дали това напрежение, чакане, досада няма ...

24 апр. 2024 | 11:59

Най-важното

Елена Йончева е достоен представител на гражданската ни квота, каза председателят на ДПС

Делян Пеевски: ДПС няма да работи с ПП-ДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците

Делян Пеевски: Няма да имаме диалог с ППДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Бойко Рашков няма място в политиката. Това, което видяхме, е чудовищно и мисля, ...

24 апр. 2024 | 10:44

Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката

Борисов: Втора сглобка с ПП-ДБ след вота не можа да има

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Лидерът на ГЕРБ заяви, че твърденията на Денков са несериозни. "Не може да ...

24 апр. 2024 | 09:51

Имената им се споменават от доста свидетели

Прокуратурата: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците

СГП: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците-SGP--Boyko-Rashkov-i-Asen-Vasilev-shte-badat-razpitani-za-aferata-v-mitnitsite_1713939913.jpg

Не е имало сделка между бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев и ...

24 апр. 2024 | 09:20

С 9,1% БСП е на пета позиция, ИТН са шести с 4,8%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

ДПС ще дадат максимума от себе си и може да избухнат

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Стигнали сме задънена улица, чудим се дали това напрежение, чакане, досада няма ...

24 апр. 2024 | 11:59

Очаква пакетът веднага да бъде изпратен в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван-Senatat-odobri-zakonoproektite-v-podkrepa-na-Ukrayna--Izrael-i-Tayvan_1713898404.jpg

Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и ...

23 апр. 2024 | 21:52

Законът за пътищата също е в програмата на народните представители

НС реши: Създава се Съвет за координация на политиките за българите в чужбина
(Видео)

Депутатите обсъждат Закона за българите, живеещи извън България-Predsedatelyat-na-Narodnoto-sabranie-Rosen-Zhelyazkov-nasrochi-izvanredno-zasedanie-na-parlamenta-v-petak_1698317841.jpg

В предложения дневен ред е и второто четене на промените в Закона за експортния ...

24 апр. 2024 | 08:02

Път на Димитрови в министерството е прокарвал член на политическия кабинет на Асен Василев

Доклад: Обявените за контрабандисти баща и син Димитрови са влизали и в МФ за срещи с Асен Василев

Асен Василев-Asen-Vasilev--Dano-ne-ni-servirat-vtora-seriya-ot--darzhavata-falira--i--shte-umrem-ot-stud-_1712731946.png

Това развитие, ако не се окаже, че Димитрови са били консултанти по борба с ...

22 апр. 2024 | 22:33

Гласовият й диапазон напомня на река без брегове, съчетан с изумителна музикална страст

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Истинска емблема на България! Безпрецедентен феномен!

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Безпрецедентен музикален, културен и естетически феномен-Prof--Lyubimir-Stoykov-za-Lili-Ivanova--Bezpretsedenten-muzikalen--kulturen-i-esteticheski-fenomen_1713856835.jpg

Една от най-големите заслуги на Лили Иванова към България е, че тя – чрез ...

23 апр. 2024 | 21:02