Петър Диков

Главният архитект Петър Диков:

Чудя се къде да играят хлапетата в центъра на София

14564 | 19 септ. 2013 | 09:33

Интервю на Пламена КРЪСТЕВА за превръщането на столицата в уреден град


 

Петър Диков завършва през 1978 г. архитектура в Университета за архитектура, строителство и геодезия. До 2006 г. е изпълнителен директор на Националния център по териториално развитие. Вече 7 години е главен архитект на София. Той е ръководител на десетки проекти за хотелски, бизнес и жилищни сгради, както и на разработки в областта на градоустройството. Днес Петър Диков навършва 60 години. 

 


Г-н Диков, днес (б.р. - 17 септември) е Денят на София. Като главен архитект вече 7 години вероятно познавате всяко кътче от нея. Кои са тези, които докосват по особен начин сърцето ви?
- „Света София“ и „Св. Александър Невски“. Църквата и храмът са уникални в своето достолепие и красота. Там се усеща духът на вечността. Дори чужденците, като дойдат, без да познават историята ни, са пленени от величието им.

- Има ли София своята спираща дъха панорамна гледка?
- Тя е град, чиято красота може да те въодушеви отблизо и отдалеч. Качете се на Кръста в „Лозенец“ и вижте каква панорама се открива пред вас. Същата прелест може да се наблюдава и от Копитото на Витоша. А на тези, които пътуват по магистрала „Тракия“, вечер, като слязат от нея и минат при Нови хан, им се открива уникална гледка - София, окъпана цялата в светлини. Същата емоция преживяват и пътуващите по „Хемус“, след като слязат от Жерково.

- Вие сте израснали в София. Какви спомени пазите за нея от своето детство?
- Прекрасни. Детството ми мина на ул. „Раковски“ и „Евлоги Георгиев“. Майка ми все още живее там. София беше съвсем различен град в началото на 60-те. Хлапетата от махалата ритахме топка направо на „Евлоги Георгиев“. Слагахме си два камъка за врати върху платното на улицата. През половин час, като тръгнеше да минава някаква кола, се отмествахме, за да мине. Сега на децата им е трудно дори да пресекат улицата.

- И вече не играят мач там.
- По-лошото е, че хлапетата от центъра нямат и места, където да играят, така че родителите им да са спокойни за тях. През 60-те ни пускаха да щуреем във вътрешните дворове на махалата до 11-12 ч. през нощта. Беше такава емоция. Сега това е немислимо да се случи. Днешните малчугани от центъра на София са много ощетени в сравнение с нас.

- Коя беше голямата атракция на квартала ви?
- Безспорно каналът на Перловската река. Всичките ни игри минаваха покрай него. Най-голямото геройство за местните момчета беше да се престрашиш и да влезеш навътре по канала. А изпитът за зрелост беше да прескочиш самото кюне - онова тясно място в канала, където тече водата. Щом го направиш, значи вече си голям. Още не мога да забравя люляците около канала и как ухаеха.

- Как се промени през годините София? Кое изчезна в нея?
- Спокойствието. На негово място постепенно се появи напрежението. То обхвана всичко - и движението, и придвижването из града, и хората, и отношенията между тях.

- Как я намирате сега от гледната точка на архитект?
- Харесвам я - и като професионалист, и като софиянец. Тя е един прекрасно конструиран град. Направен е с мисъл, със замах и с любов от хората, които са го построили. На първо място ще сложа Иван Иванов.

- Напоследък като че ли все повече софиянци преоткриват огромното наследство на този кмет. Легендата за него се възражда с пълна сила.
- И има защо. Бил е кмет на София цели 11 години. За този бурен период от Царство България - 30-те години на миналия век, е успял да я направи модерен европейски град. Нещата, които са заложени като градоустройствени решения от негово време, не са се променили кой знае колко. София се разрасна много със сателитните квартали „Младост“, „Люлин“, „Обеля“ и „Надежда“, но основната градска структура е заложена още преди 80 години и действа и сега.

- Коя е любимата ви улица за разходка в София?
- Напоследък много обичам да ходя на булевард „Витоша“. Есента там е особено красива - с пожълтелите в топли цветове дървета. А гледката и към Витоша, и към църквата „Света Неделя“ е еднакво вълнуваща. Поставил съм си за цел „Витошка“ да не остане единственото добро за разходки място. Планираме да реновираме „Пиротска“ и „Граф Игнатиев“.

- Дразните ли се, като стъпите на счупена плочка?
- Разбира се, че се дразня. Кой не се ядосва?

- Строителите ли носят вина за разбитите тротоари?
- Не строителите, а липсата на дисциплина във всеки един от нас. В момента, в който се кажи джип два тона и половина върху тротоара, плочките по него започват да се чупят. Те са направени да издържат хора до 150-160 кг. Човек, дори и да подскача върху нея, не може да я счупи. Колкото голям и дебел да е. Плочките се чупят от автомобилите. А тях не ги карат марсианци, а софиянци. Качват си тузарски колата на тротоара, след това минават по него и почват да се тюхкат колко е разбит, какво прави общината. Ама чакайте - кой го е направил това? Със сигурност не са пешеходците.

- Какво се случва с площад „Света Неделя“. Ще разкопае­те ли в скоро време района там, за да може предложените проекти от конкурса да бъдат променени съобразно това, което ще изскочи отдолу?
- Точно обратното ще подходим. Не може да започнем да копаем, без да знаем какво точно правим и какво искаме да постигнем.

- Някои от по-младите ви колеги твърдят, че е бил безсмислен конкурсът за идеи, който се проведе, защото досега не било копано там и нямало гаранция какво ще изскочи.
- Не можем да си позволим да обречем центъра на София години наред да бъде строителна площадка. Върнете се само година назад. Спомнете си какво беше Ларгото и зоната около него. Повече от 15 г. центърът беше опасан от строителни огради. Хубаво ли им беше на софиянци? Със сигурност не. Ако някой си мисли, че ще разкопаем отново Ларгото и чак тогава ще решаваме какво ще правим, бърка. Това няма да се случи. Затова трябва да имаме ясно избистрени идеи. Като почнем да работим по реализацията им, ще ги променяме в движение, съобразявайки се с това, което ще излезе отдолу като археология.

- Уреден град ли е София в момента според вас? Има ли нужда от промяна в общия му устройствен план? За това настояват младите архитекти от „Група Град“, която критикува изпълнението на някои големи софийски проекти.
- Категорично не съм съгласен. На първо място - София има общ устройствен план (ОУП). Сега новото министерство на инвестиционното проектиране има желание да се направят такива планове на повечето градове. В България едва ли има десет града с действащи и актуални ОУП. Винаги съм казвал, че такъв трябва да има, защото това е рамката, която определя правилата в града. А София си има такъв план още от 2009 г., той е добър и работи.

- И няма нужда от ревизия?
- Сигурно има, но не вярвам, че скоро ще има такава. Знам каква беше процедурата по приемането му и каква би трябвало да бъде по неговата ревизия. Смятам, че това е едно от постиженията ми като главен архитект - за тия 7 години, откакто съм в общината, успях да организирам и да прокарам през съответните инстанции за одобряване два общи градоустройствени плана. Преди това 46 години - от 1961 до 2007 г. - София нямаше такива.

- А как върви изработването на подробните устройствени планове на районите в София. Някои от колегите ви твърдят, че дирекция „Архитектура и градоустройство“ ги прави по бавен и мъчителен начин.
- Да, така е, бавен и мъчителен процес е. Но това е процедурата по закона. А ние го спазваме - за всеки проект правим обществени обсъждания, обявявания, преработки, съгласно искания на гражданите, отново обявяване, обсъждане, преработка. След всичко това проектът трябва да мине и през общинския съвет. След това почват обжалванията и отиваме в съда. Защото устройственото планиране всъщност е насилие над собствеността. Всеки собственик на имот би искал да направи най-голямото възможно и да спечели най-много. И това е естествено. А устройственото планиране налага правила - ти като собственик може да построиш една къща в еди-кой си район до два етажа. Повече не, защото зоната, в която си, е предвидена да е с такива параметри. На други се казва - твоят имот ще стане публична зелена площ. Кой собственик ще е щастлив от факта, че неговия имот трябва да му го вземе общината. Всичко това създава огромна съпротива сред тях. От другата страна са хората, които искат да има повече зелено и по-малко строителство. Те са опоненти на собствениците, които искат да реализират търговски имотите си. Ние като община трябва да търсим един разумен баланс между частния и публичния интерес.

- Колко процента от София вече е обхваната от подробните устройствени планове?
- Над 70 процента. Напреднахме много с тях, нищо че се движат бавно. Мисля, че в близките 2-3 години всички райони в София ще имат такива планове.

- Казахте, че София много ви харесва. Кога обаче ще изчезнат грозните климатици от сградите в центъра на София. Невъзможна мисия ли е това?
- Спомнете си какво стана преди година и половина, когато казах, че почваме да ги махаме - каква беше негативната реакция. Имаме красиви сгради паметници на културата - по тях висят тръби, от които капе по главите на хората. Застанете сега в центъра на Ларгото и погледнете президентството и Министерския съвет. Грозна гледка, целите са накичени с климатици. Сградата на Министерството на образованието - също. И не само те. Това е абсолютно недопустимо за сгради в тоя стил, с каменни облицовки, с фризове, с детайли и т.н.

- Какво трябва да се случи?
- Президентството, Министерският съвет и общината трябва да си очистят първи своите сгради. За да имаме очи да започнем да ги махаме и от частните. Аз направих необходимото, за да дам личен пример - върху сградата, от която се управлява градоустройството в София, няма нито един климатик. Беше цялата накичена с тях, но ги махнахме всичките преди година и половина. 


(в. Преса, печатно издание, брой 255 (606) от 19 септември 2013)

 


Еврохолд

От категорията

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

Софрите на министър Бойко Рашков и селфита с контрабандисти - пробита държава!

Стефан Димитров, на когото е наложена най-тежката мярка за неотклонение, си прави селфи на трапеза с бившия МВР-министър Бойко Рашков и с неговия приятел Тенчо Тенев, доскоро съветник в МС на Николай Денков
-Stefan-Dimitrov--na-kogoto-e-nalozhena-nay-tezhkata-myarka-za-neotklonenie--si-pravi-selfi-na-trapeza-s-bivshiya-MVR-ministar-Boyko-Rashkov-i-s-negoviya-priyatel-Tencho-Tenev--doskoro-savetnik-v-MS-na-Nikolay-Denkov-_1713787032.png

От селфито се разбира, че Стефан Димитров би трябвало да е доста близък с ...

22 апр. 2024 | 14:48

Георги Марков: България е разгромена! Тръгнахме от моста Орлов и стигнахме до Христо Иванов

Георги Марков: България е разгромена! Тръгнахме от моста Орлов и стигнахме до Христо Иванов-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Ако Митко (бел. ред. служебният министър-председател Димитър Главчев) хвърли ...

23 апр. 2024 | 10:35

Първанов: Главчев не е подготвен за външен министър, ДПС е добър и предсказуем партньор

Първанов: Главчев не е подготвен за външен министър, ДПС е добър и предсказуем партньор-1641972136.jpg

По-добре нещата да се извадят наяве и да се покажат на хората. Лично аз съм ...

22 апр. 2024 | 08:52

Най-важното

Бойко Рашков няма място в политиката, подчерта той

Делян Пеевски: ДПС няма да работи с ПП-ДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците

Делян Пеевски: Няма да имаме диалог с ППДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Елена Йончева е достоен представител на гражданската ни квота, каза ...

24 апр. 2024 | 10:44

Акад. Денков да си отговори защо три години бяха в кабинети и само България нямаше ПВУ

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Лидерът на ГЕРБ заяви, че твърденията на Денков са несериозни. "Не може да ...

24 апр. 2024 | 09:51

Имената им се споменават от доста свидетели

Прокуратурата: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците

СГП: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците-SGP--Boyko-Rashkov-i-Asen-Vasilev-shte-badat-razpitani-za-aferata-v-mitnitsite_1713939913.jpg

Не е имало сделка между бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев и ...

24 апр. 2024 | 09:20

С 9,1% БСП е на пета позиция, ИТН са шести с 4,8%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

Резолюцията трябва да бъде гласувана утре в пленарна зала в Страсбург

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас-Sram--Premierat-Denkov-govori-pred-prazna-zala-v-Evroparlamenta--Oplakva-se-ot-Putin-i-sluzhbite-mu_1700649157.png

Изразява сериозно безпокойство от съществуването на руския контрол върху мрежа ...

24 апр. 2024 | 10:01

Очаква пакетът веднага да бъде изпратен в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван-Senatat-odobri-zakonoproektite-v-podkrepa-na-Ukrayna--Izrael-i-Tayvan_1713898404.jpg

Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и ...

23 апр. 2024 | 21:52

Законът за пътищата също е в програмата на народните представители

НС реши: Създава се Съвет за координация на политиките за българите в чужбина
(Видео)

Депутатите обсъждат Закона за българите, живеещи извън България-Predsedatelyat-na-Narodnoto-sabranie-Rosen-Zhelyazkov-nasrochi-izvanredno-zasedanie-na-parlamenta-v-petak_1698317841.jpg

В предложения дневен ред е и второто четене на промените в Закона за експортния ...

24 апр. 2024 | 08:02

Министърът и контрабандистите. Дами и господа, товарищ Бойко Рашков...", пише проф. Ангелов във Фейсбук.

Бойко Рашков налита да бие журналист в Народното събрание

Бойко Рашков налита да бие журналист в Народното събрание-Boyko-Rashkov-nalita-da-bie-zhurnalist-v-Narodnoto-sabranie_1713905442.jpg

"Ще те млатна, бе ей. Защо ме снимаш бе? Не искам да ме снимаш!“, крещи ...

23 апр. 2024 | 23:50

Гласовият й диапазон напомня на река без брегове, съчетан с изумителна музикална страст

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Истинска емблема на България! Безпрецедентен феномен!

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Безпрецедентен музикален, културен и естетически феномен-Prof--Lyubimir-Stoykov-za-Lili-Ivanova--Bezpretsedenten-muzikalen--kulturen-i-esteticheski-fenomen_1713856835.jpg

Една от най-големите заслуги на Лили Иванова към България е, че тя – чрез ...

23 апр. 2024 | 21:02