Ученици

Какво правим с нашите деца и нашите учители

22545 | 19 септ. 2013 | 14:17

Ние сме готови да охулим всички даскали за това, че дават частни уроци. И в същото време сме готови да приемем закон, според който на полицаиГледах почти всички репортажи за откриването на учебната година на 16 септември, но в тях забелязвах едновременно три неща. Първото е, разбира се, вълнението и радостта на децата, които тръгват на училище или се връщат в него след своята лятна ваканция. Второ, забелязвах вълнението и дори бих казал усърдието на учителите да привлекат тези деца към образованието. Даже някъде видях как един директор на училище, ако не се лъжа в Сопот, им изпя химна, и то много добре.

Третото, което гледах, е, че на всичките тези празненства се бяха накачулили куп политици, даже бих казал цяла сюрия. А политиците ни имат отвратителния навик, ако на 16-и се впуснат да обещават всичко, на 17-и светкавично да го забравят.

Даскалите - запомнени и забравени

Забравиха например, че отдавна вече не правят нищо за статута на учителите. Едно време, особено през 30-те години на миналия век, във всяко едно село имаше три велики фигури (ако използвам тези рейтингови думи). Това бяха кметът, попът и учителят.
Още по времето на социализма обаче властта като че ли направи всичко възможно даскалите да бъдат забравени. (Като казвам „даскалите“, го казвам с цялата симпатия, която се полага на тази дума.) После започнаха демократичните промени, но в отношението към учителите нищо не се е променило.
Аз и досега си спомням моята първа начална учителка Веселинова и моята първа класна във Френската гимназия - Костадинова. Но дълбоко се съмнявам, че сегашните деца биха запазили подобни спомени.

Как у нас работим за „икономика на знанието“

В наши дни отношението към учителите личи „от сутринта“ още от годините, в които подготвяме младите хора за тази професия. За тях държавната субсидия е на най-ниското равнище в сравнение с всички други специалности във ВУЗ. И тук не виждам никаква логика.
От една страна, България е държава от Европейския съюз, която е възприела общата Лисабонска стратегия за бъдещо развитие чрез „икономика на знанието“ 2020, както и стратегията „Европа 2020“. От друга страна, същата тази държава не си мръдва и пръста, за да подобри статута на учителите. И като авторитет, и като заплащане.

В заплащането логиката също се губи. Ние сме готови да охулим абсолютно всички даскали за това, че им се налага да работят извънредно и че дават частни уроци. И в същото време сме готови да приемем законовите промени, според които на полицаите ще бъде позволено да си бичат частно. Това право за тях е предвидено в обсъждания сега проект за нов закон за МВР.

Да четеш учебник и да плачеш

Друг голям проблем е свързан с комерсиализацията на средното образование, по-специално с трескавата дейност по издаване на учебници.
Спомням си как бях председател на една комисия, която трябваше да одобри учебник по съвременна история в средното образование. И бях подложен на тотален натиск, за да „избера“ единия от трите предложени варианта. Не само тотален, а бих казал - дори и корупционен натиск. Слава Богу, че тогавашният министър на образованието Илчо Димитров застана на моя страна. Аз загубих много пари, но предложих най-добрия учебник - по мнението на учителите, които след това го четоха.

Защо се връщам към тази история? Поради една проста сметка. Сега в системата на началното и средното образование има около 755 674 ученици, грубо казано, към 70 хиляди на година. И тук влиза в действие схемата „тираж - пари - качество“. Да си представим, ако едно издателство (не казвам автори на учебник, а издателство) е достигнало до заветното лого на своя учебник „Одобрено от Министерството на образованието и науката“. Ако то успее да направи примерно 50-хиляден тираж (при цена, най-грубо казано, 10 лева за бройка) и приспадне там своите разходи - 15 процента за авторите, 25% за разпространителите и т.н., на него му остават добри пари.

Ако едно издателство успее - срещу добро възнаграждение за някой чиновник - да си осигури от министерството учебникът му да бъде в действие 4 или 5 години, нещата вече се измерват със стотици хиляди или дори милиони левове. Това обаче поставя въпроса самото средно образование пазарна икономика ли е, или е подготовка на качествени бъдещи граждани на България?
Има вероятно стотици и хиляди случаи майки и бащи да се разплачат от глупостите, които четат в учебниците на своите деца. Но за тези глупости е платено на съответния държавен чиновник, те са пуснати от него. По този начин, поради този вид пазарна система, ние започваме да произвеждаме неподготвени ученици.

Поредно откриване на топлата вода

Напоследък чувам, че отново се говори за такава реформа на средното образование, с която да се разделят професионално готвещите се юноши и девойки от тези, които ще вървят по-нагоре. Ами ние това го имахме.

Вероятно читателите на „Преса“ си спомнят, че имахме СПТУ (бел. ред. - средно професионално-техническо училище), имахме ПУЦ (професионално-учебен център), след това повечето ги закрихме и направихме това безумие ЕСПУ, което значи Единно средно политехническо училище. Тоест дали ще ставаш преводач, научен работник или стругар, ние го вкарахме в една и съща система. Това беше направено още по времето на Тодор Живков. Но както и да е.
СПТУ и ПУЦ си съществуваха, сега ги избутаха на заден план. Тука възниква логичен въпрос. Защо преди да изкопаем новия кладенец, плюем в стария? И вторият логичен въпрос е защо е нужно отново и отново да откриваме топлата вода?

Европейци или американци?

Тази концепция за разделението между образование, което непосредствено ти дава професия, и другото, което подготвя за по-нататък, действа в редица европейски държави. Веднага давам пример с Германия, където се знае - учиш до 10-и клас и ставаш механик, да кажем. Стигаш 12-и - значи вече вървиш към висшето образование.

Във Франция е решено още по-радикално. Там децата ги разделят на „техничари“ - ако използваме такава дума, и да речем, „научници“ още след четвърти клас. Как става това? Урежда се един тест, който е независим - правят го външни оценители, и се казва: „Ти си за тук, ти си за там.“ И нещата си вървят абсолютно гладко и нормално оттук насетне.

Ние какво правим сега в нашите училища и с нашите деца. Ние, от една страна, се опитваме по някакъв начин да се върнем към подобна система. От друга страна обаче, забравяме, че това всъщност е така наречената централноевропейска система на образование. И изведнъж обявяваме много гордо, че сме предприели англосаксонизация на нашето образование. Защото сега нали е модерно да сме американски ориентирани.

***
Няма да спирам да повтарям, че във всяко общество армията, църквата и образованието са консервативни системи. В добрия смисъл на понятието „консервативен“. Те са трите системи, които не подлежат на резки реформи или преобразувания. И след като ние сме си в европейската образователна система, нека да не тичаме пред вятъра, ами да погледнем опита на останалите европейски държави, които не си промениха системата. Не го казвам като „консерватор“. Но нека в рамките на тази европейска система да си направим и нашите реформи. 


(в. Преса, печатно издание, брой 255 (606) от 19 септември 2013)

 


От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

Евроатлантическата преса обърна палачинката преди пълното поражение на НАТО да бъде видяно от всички

Италианският журналист Марко Травальо иронизира пресата в Италия-Italianskiyat-zhurnalist-Marko-Travalyo-ironizira-presata-v-Italiya_1701540249.png

След Нетребко има риск да реабилитират и Достоевски, който май също беше ...

2 дек. 2023 | 20:03

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25