Янко Янев, енергиен консултант:

Частни интереси съсипват енергетиката

23618 | 25 септ. 2013 | 07:57

Интервю на Весела Ванева за грешките, прошките и изхода от кризата в отрасълаЯнко Янев е роден на 9 декември 1949 г. в София. Завършва радиохимия в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно е доцент там. Доктор на техническите науки. Шест години е ръководил Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели. Член е на Нюйоркската академия на науките. През 1997 г. е поканен на работа в Международната агенция за атомна енергия. В последно време ръководи Института по управление на ядрените знания във Виена. Автор е на повече от 150 научни публикации.


 

 

Г-н Янев, тази година енергетиката на България се оказа в неочаквана ситуация - излишък от мощности. Даже АЕЦ „Козлодуй“ работеше с намалено натоварване. Какъв е изходът?

Въпросът за свръхмощностите е жива спекулация. Има според мен такава дяволска политическо-партийна интерпретация: защо ми е на мене АЕЦ „Белене“, като сега намалявам товара на централите. А утре, когато консумацията стане 7000 мегавата и мощностите не достигат, ще те питам откъде ще ги вземеш. Когато пазарът се вдигне, тези, които си купуват, знаят, че плащат скъпо - по 100, 150 лева на мегаватчас.

Има ли изследвания кога ще се появи тази необходимост за България?

Как кога? Зимната консумация в нашата страна е стигала до 8000 мегавата на час. Винаги давам примера за австрийското перпетуум мобиле. Там са страшно против атомните централи, обаче нощно време вземат ядрен ток от Швейцария и Франция, може и от Чехия, за да изпомпват вода от долния резервоар на ПАВЕЦ (помпено-акумулираща водноелектрическа централа - б.а.) в Алпите и през деня продават чисто зелен ток на гражданите за 18 цента/квтч. А нощно време го вземат за 3 цента. Това се казва перпетуум мобиле!

Но нали сте наясно, че сега има свръхпредлагане на ток на Балканите?

Електроенергията може да се разглежда по два начина. Мнозина я смятат за стока и затова говорят за пазар, за дерегулиране, за много конкуренция и либерализация. Но на предишния еврокомисар по енергетика му зададох въпроса в Австрия: дайте един пример къде либерализацията на пазара е намалила цените на електроенергията. Той не можа да даде такъв пример. Нима в САЩ либерализацията намали цената на електроенергията? Нима в Европа? Няма такова нещо! Затова мнозина от съвременните енергийни гурута считат, че електроенергията практически се е превърнала в инфраструктура. Точно каквито са аутобаните, водопроводите и редица други инфраструктурни обекти.

Какво променя това?

Без електроенергия не може да съществува държавата. Ако това беше стока, какво ще правим, ако тези, които могат да ни я произведат и доставят, изведнъж изчезнат? Да кажем, аз мога да си купя таблет от Китай. Но мога ли да си купя електроенергия от Китай? Няма как, защото в кофи не мога да я донеса. Затова мисля, че енергийната система на България се разглежда съвършено неправилно, бездарно и безотговорно. Нали износът на електроенергия тази година беше почти нула. После изведнъж 1200, 1500 мегавата. И сега НЕК печели. А преди защо не можеше? Поради абсолютно некомпетентно ръководство и регулиране на българското енергопроизводство.

Кога?

Въобще за последните 5-6 години. Липса на мислене къде да се позиционираш като държава, къде да позиционираш своите производствени мощности, така че да станеш част от инфраструктурата на съседната държава, която без тебе не може. Ако аз съм ти доставчикът на енергия, и то на оная, от която ти работят болницата, банката, транспортът, телефоните, компютрите, всичко, аз съм много важен. Помня как на 24 ноември 1994 г. в 3,23 ч. през нощта загубихме за няколко часа цялата си енергийна система. Тогава президенти на съседни страни звъняха: „Какво правите, кога ще пуснете електроенергията?!“ Ако слушаме сега политикански глупости, не можем да разберем защо системата е докарана до пълен банкрут.

Защо е в това състояние?

Казах: заради некомпетентно ръководство и преди всичко поради огромни частни интереси. Първо, построиха се централи на лигнитни въглища, които бяха договорени за 600 млн. евро, накрая 1,2 млрд. евро. Два блока по 300 мегавата в „Марица-изток 1“. Какво означава това? Гражданите през цената на тока плащат тази инвестиция. Това е декапитализация. След това: докато в общественото пространство се набиваше, че АЕЦ „Белене“ е много скъпа централа, някой позволи да построят 2000 мегавата възобновяеми източници на енергия. Инвестицията в тях е много по-скъпа, отколкото в „Белене“, а мощността, макар да изглежда същата - 2000 мегавата, не е. Реално тя е около 20%, или 400 мегавата, защото слънцето не грее 24 часа в денонощието и като минат два облака, производството на енергия пада. А на диспечерите им се изправя косата. Защото веднага трябва да вкарат в системата други мощности, които стоят в топъл резерв и чакат. За това също плащаме. Тепърва ще патим. Но кой разреши това? Тия трябва да бъдат съдени - тия, които разрешиха да се вкарат 2000 мегавата такава мощност, като не казаха на гражданите и не ги питаха: абе, вие искате ли да плащате тая мощност през цената на тока? 

Инвестициите във фотоволтаици и вятърни централи наистина ли са повече, отколкото за „Белене“?

Последната официална цена за „Белене“ беше 6,3 млрд. евро. Във възобновяеми източници според мен са вкарани поне 8 млрд. евро. Защо? Защото някои решиха в продължение на десетки години да си получават „рентата“, т.е. скъпо и прескъпо гражданинът ще им плаща пари. Това е цялата дандания. Историческият въпрос е тези държавни служители, които не са анализирали това и не са го спрели, те извършили ли са стопанско нарушение спрямо гражданите? Аз мисля, че са извършили. 

Какво да се прави в момента?

България не трябва да крие енергийните си планове като строго секретни, а да извика топексперти на международно ниво. Например да извика хора от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ - б.а.) и да каже: ние искаме да прегледате нашата енергийна система и нашата стратегия, за да вземем правилно решение в една прозрачна форма. Защото най-голямата загуба на пари е, когато вземеш решение за голям проект и всеки 30 дни го променяш на 90 градуса. Ще строя - няма да строя, ще правя - няма да правя. На всичкото отгоре става смешно в очите на целия свят. С такива неща, особено с ядрена енергетика, човек няма право, особено ако е политик, да прави така. В това число са и изказванията от типа на „гьол“ или „плувен басейн“.

Неизбежно ли е да бъде поканена международна мисия? Не може ли НЕК сама да се справи, за да не се харчат допълнително пари?

Аз лично считам, че това е несериозно и неправилно като подход. Българските експерти така или иначе ще участват. Но тук има нещо друго. Един такъв огромен проект изисква изграждане на реноме - с правилно политическо отношение вътре и вън от страната, навсякъде. Изгражда се с прозрачна форма на целия анализ, оценка на рисковете и привличането на международна висококвалифицирана експертна помощ, която впоследствие банките, финансовите институции ще признаят. Под чия егида ще дойдат експертите, това е друга тема. Най-лесният начин е под егидата на МААЕ, защото тогава няма нищо да платим и не е необходимо да плащаме. Това е ролята на агенцията.

Тя занимава ли се с подобни анализи?

Агенцията обучава целия свят на това. Ние в МААЕ правихме такъв анализ на българската енергийна система през 2006 г. във връзка със закриването на трети и четвърти блок - какви ще бъдат икономическите загуби на България. За целта трябваше да построим целия модел на енергийната система на България.

За колко време може да се проведе такава мисия?

Според мен не може да отнеме повече от месец и половина-два, за да се направи анализът.

Това е добре, тъй като за юли 2014 г. е насрочен арбитражът за „Белене“.

Това е друга тема. Аз лично не вярвам, че можем утре да започнем да строим „Белене“. Отново трябва да се прегледат част от нещата, заради всичките тия забавяния. Но независимо от всичко това, което имаме в момента, е най-добрият руски проект, който е създаден. Русия сега ще направи съвместно предприятие с „Ролс-Ройс“ и е много вероятно да строи във Великобритания. Договори строежа на нов ядрен блок във Финландия. Строи в Китай и в Индия. Но там цените вече са 5 млрд. евро на блок.

В дълбока тайна у нас се пази колко струва площадката на „Белене“ - подготвена и лицензирана за АЕЦ?

Знам за САЩ - между 1,5 и 2 млрд. долара, с направени геоложки проучвания и подложка. А за да получи лиценз, 250 инженери работят четири години. Знаете ли от какво ме е страх? Да не се окаже, че стиропорът се изкупува скъпо за вторични суровини. Прочетох в „Преса“, че пластмасата станала по-скъпа от старото желязо. Ако и със стиропора се случи същото, ще опоскат изолациите на панелките! Току-виж и президентът паднал!

А какво предлагате?

Добре, дайте да обединим науката! Точка първа трябва да е: да спазваме законите. Трябва да пазим околната среда. Трябва да строим пътища. И трябва да знаем, че на тази балканска земя живеем заедно с гърците, турците, македонците, сърбите, румънците - с всички. Турция е икономически тигър. С по 6-8% годишно й нараства националният доход. Тя в момента преговаря за трета АЕЦ. И не е казано, че няма да е близо до нашата територия. Защото тази площадка до Резово е разглеждана навремето, през 60-те години на ХХ век, от българската страна за построяване на наша АЕЦ. Друг е въпросът, че ние не разбираме нашето невероятно преимущество - ние в момента можем да управляваме АЕЦ. Това ни дава не една глава, а една светлинна година преднина. 

(в. Преса, печатно издание, брой 261 (612) от 25 септември 2013)


 


От категорията

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Последните месеци от живота на Навални: За какво пише в писмата, които изпраща от затвора?

В затвора критикът на Кремъл изчита 44 книги на английски език, следи кампанията на Тръмп и не губи надежди за Русия-Aleksey-Navalni_1705510616.jpg

Ако им кажат да те нахранят с хайвер утре, те ще те нахранят с хайвер. Ако им ...

20 февр. 2024 | 16:57

Иван Кръстев във "Файненшъл таймс": Сценарият "Западна Германия" ли е бъдещето на Украйна?

Иван Кръстев във "Файненшъл таймс": Сценарият "Западна Германия" ли е бъдещето на Украйна?-1554789422.jpg

Нарастват знаците, че Москва може да започне разговора за „края на войната“ в ...

20 февр. 2024 | 14:55

Кеворкян: Карлсън и нашите храбреци. Смъртта на Навални

Кеворкян: Карлсън и нашите храбреци. Смъртта на Навални-1568320806.jpg

Смъртта на Навални ще изиграе ролята на тромб, който ще „запуши“ сериозните ...

18 февр. 2024 | 09:16

Най-важното

С документа се забраняват плаващите мнозинства

Меморандумът на ПП-ДБ: Парцелиране на държавата, дискриминация спрямо ДПС, изолиране на опозицията

Меморандумът на ПП-ДБ: Парцелиране на държавата, дискриминация спрямо ДПС, изолиране на опозицията-Memorandumat-na-PP-DB--Partselirane-na-darzhavata--diskriminatsiya-spryamo-DPS--izolirane-na-opozitsiyata_1708466344.jpg

Дори и ДПС, което подкрепяше всички евроатлантически решения на сглобката, е ...

20 февр. 2024 | 23:57

На 6 март ротация няма как да има, ГЕРБ ще са в Букурещ на конгреса на ЕНП, каза лидерът на партиятаj (ВИДЕО)

Борисов с тежка критика: ПП се интересуват само от власт, като преяждащо дебело дете са, тъпчат се

Борисов в Костенец-Borisov-v-Kostenets_1708444600.jpg

"Постъпиха с Навални както с нас. Аресвуха ни мен, Горанов и Севда. ...

20 февр. 2024 | 17:52

При ротацията Денков заема позицията на заместник министър-председател и министър на външните работи (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Петков предлага на Борисов да подпишат меморандум: Ако не се споразумеем, отиваме на избори 2 в 1

Петков предлага на Борисов да подпишат меморандум-Petkov--Blagodarya-na-otbora--che-byahme-ramo-do-ramo--za-da-se-sluchat-stapkite-v-pravilnata-posoka_1704101017.png

Най-важният е за регулаторите. Имаме много ясно предложение към колегите от ...

20 февр. 2024 | 18:43

След ротацията се виждам като вицепремиер. Оттам нататък - ще видим, посочи той

Денков: Не сме се разбрали още по въпроса кой ще бъде външен министър
(Видео)

Денков: След ротацията се виждам като вицепремиер, оттам нататък - ще видим. Имам доверие на Габриел-Denkov--Sled-rotatsiyata-se-vizhdam-kato-vitsepremier--ottam-natatak---shte-vidim--Imam-doverie-na-Gabriel_1708442031.jpg

Той присъства на церемонията по откриването най-дългия и модерен пътен тунел в ...

20 февр. 2024 | 17:10

Президентът обеща да предостави на изпълнителната власт "максимално добри условия" за ротацията

Радев за сглобката: Хората виждат препирни за постове, но не виждат решаване на проблемите им /ВИДЕО
(Видео)

Президентът обеща да предостави на изпълнителната власт "максимално добри условия" за ротацията-Rumen-Radev-Snimka--BNT_1700151201.jpg

Да сте ме чули аз да говоря за "Трети март"? Задайте въпроси на тези ...

20 февр. 2024 | 13:41

Христо Ковачки: България вече има стратегически партньори в процеса на декарбонизация

Христо Ковачки: България вече има стратегически партньори в процеса на декарбонизация-Hristo-Kovachki--Balgariya-veche-ima-strategicheski-partnyori-v-protsesa-na-dekarbonizatsiya_1708435549.jpg

Преобразяването на въглищните централи успоредно с изграждането на нови ...

20 февр. 2024 | 15:25

Българинът бе на почетно място на традиционната вечеря на "Отворено общество"

Политологът Иван Кръстев седна до Фон дер Лайен и сина на Сорос

Политологът Иван Кръстев седна до Фон дер Лайен и сина на Сорос--_1708438830.jpg

Премиерът Николай Денков също беше на Мюнхенската конференция, но не му беше ...

20 февр. 2024 | 16:20

В ДПС знаците са важни, а XI конференция е ключова

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Вдовицата на убития руски опозиционер отбелязва, че "Путин е най-богатият човек на света

Христо Грозев се зае да разследва гибелта на Навални

Христо Грозев се зае да разследва гибелта на Навални-Hristo-Grozev-Kadar--YouTube-Radio-Svoboda_1692200092.jpg

"Помня, че в навечерието на неговото завръщане попитах Юлия дали разбира, ...

20 февр. 2024 | 20:33