ПЪЛЕН КОНФИДЕНС

49818 | 30 септ. 2013 | 05:59Не ме навести щастието да разговарям по телевизията с г-жа Мариана Георгиева, министър на спорта - а всъщност на конфиденса. Пиарите Ӝ се държат, сякаш са от прислугата на Обама, тъй че работата се разсъхна. Между другото това се отнася и до екипите на други министри на Орешарски, но защо са изперкали толкова, също е пълен конфиденс. Но човек не бива много да се вглъбява над проблемите им, за да не се дозира прекалено.

Ако редовните ми читатели са забелязали някои странности в езика ми, това се дължи единствено на благотворното влияние на г-жа Мариана. А тя, вън от съмнение, е много интересна: излъчва сила и сигурност, даже изглежда като по-големия брат на прочутата ни боркиня Станка Златева. А пък езикът Ӝ е направо неописуем - спокойно може да се приеме, че
тя е новият ни Иван Богоров в пола

Иначе казано - налудният политически език достигна кулминацията си при г-жа М. И то само за 100 дни, което е завидно постижение.
Миналата седмица тя даде една забавна пресконференция, с която заяви намеренията си да бъде приета за постоянен съсценарист на „Господари на ефира“.
Ето как обясни отношението си към доскорошното ръководство на спортния тотализатор: „Инкасото - тук-там, тука има, тука няма, покаже се, скрие се, без знак и без след.“ Ето, с подобна лекота г-жа Богорова въвежда нови думи. И това трябва да бъде оценено: тя тъй и тъй няма да направи нищо за спорта, но поне да обогати словесния ни фонд, а после може да я пратят и за
шеф на някакво хранилище за
шантави думи

В тотализатора - цитирам коленопреклонно - „всеки си е свободен електрон, сам си е вожд, сам индианец, пълен конфиденс.“ Хайде пак към хранилището.
Вече всички сме в пълен конфиденс - понеже пълен конфиденс е и как ги избират подобни министри; този избор е някакво тайнство и непосветените в конфиденса изобщо нямат достъп до него.

Обаче г-жа М., при целия конфиденс, все пак е проявила известен разум, ето как - цитирам: „И не съм се запознала с всички ужаси, защото си признавам, че внимавам да се дозирам. Защото ако съвсем се потисна, сигурно минимум една седмица ще изпадна в интровертност на духа.“ Слава Богу, че това не се е случило, че кой знае на какъв конфиденс щяхме да се натъкнем.

Да не се държим и ние като изпаднали в конфиденс и да се запитаме за някои неща, без да се опасяваме, че ще се дозираме прекалено. Какво всъщност поражда нуждата от подобен език? Може да се посочат няколко причини, но най-вероятната е недостиг на самочувствие; този дефицит обикновено се поражда тогава, когато кацнеш - по законите на политическия конфиденс - на някакво място, за което нямаш никаква подготовка и дори бегла представа. Не е достатъчно само да разчиташ на приликата си със Станка Златева, а пък и тя никак не е словоохотлива. Тогава решаваш, че можеш да компенсираш недоимъците си с един шантав език; смяташ, че щом си в средата на спортисти и спортни деятели, ще ги потиснеш с езиковите си приумици. Те са дървари, тъй че един-два конфиденса ще ги впечатлят порядъчно, за да ги направят послушни.  

За разлика от г-жа М. познавам всички забележителни спортисти от последните четири десетилетия, с повечето от тях съм приятел и мога да ви уверя, че никакъв конфиденс не може да ги впечатли - най-много да си помислят, че това е някаква своеобразна грижа за настроението им, проявена от г-н Орешарски, който се опитва да им осигури редовни дози здравословен смях.
Ще бъде невероятно представление, ако успея да събера на едно място г-жа Конфиденс и моя скъп приятел г-н Боян Радев - толкова настроение и новогодишните програми на трите национални телевизии, взети заедно, няма да могат да ви осигурят. Г-н Радев има нисък праг на дозиране, той гледа много-много да си няма работа с хора от Конфиденса, художниците, с които се пазари или обгрижва, са му предостатъчни. Но ще му сложим едни белезници и ще се забавляваме до насита.
Има и друго. Ако г-жа М. говори по този начин, когато е относително потисната, човек се пита, как ли ще се развихри, ако не е дозирана. Какъв след ще ни достави тя тогава. Ужас.

Ясно е, разбира се, че българската политика все повече се прави от свободни електрони, всеки си е сам индианец - добре поне, че все още свободните електрони не са си станали сами вождове. Интересно обаче в резултат на какъв оверлог госпожата е станала министър?
Да поясня откъде цъфна този оверлог. В същата пресконференция, докато говори за търговските дружества в спорта, г-жа М. съобщава следното: „Искам търговските дружества да ми партнират в една прозрачна политика, с последователност, а не тук-там оверлога, лява ръка - едно, дясна - друго.“ Точно така: вождовете не бива никак да са дозирани, когато избират индианци за една или друга работа. Г-жа М. е права.
***

Покрай вождовете се сетих за уважаемия г-н Лютви Местан.
Изглежда, че в рязкото си движение към втвърдяване на политическия си език той някой ден ще стигне до финала на конфиденса като г- жа М. Навремето, докато беше една сянка край г-н Доган - много рафиниран и езиково прелестно обигран, но все пак сянка - той беше доста по-привлекателен образ. Изглеждаше ми като Главния везир на някой султан, някакъв странен мелез, побрал в себе си изящната мъдрост и лукавост на Изтока заедно с интелектуалните заигравания на френската си майка, случайно попаднала в Ориента.
А сега се държи като ученик на г-жа М.  
Онзи Местан никога не би използвал думата „тарикатлък“ - дори да си имаше работа с гьонсуратлък, той щеше да се изрази с френското изящество на майка си. И заради това бе предпочитаният парламентарен оратор на мнозина.
Да се върнем при г-жа Конфиденс. Чудя се, какви ги дъвче моят любимец г-н Йордан Йовчев край нея, докато тя съставя новия ни език. Но той си е истински герой - тъй че поне този конфиденс е ясен.
***

Като оставим настрани словесния конфиденс на министъра, има и друго, което е далеч по-важно от желанието да се наиграеш с езика си, докато си отговорен управленец.
Не е сериозно, едва прекрачил в една сфера, и вече да твърдиш, че досегашната политика в спорта е била „куха и измамна“. Възможно е и да е така, но нас ни интересува какво ще направиш ти, освен да сипеш квалификации и откровени нелепици. Но това винаги си остава конфиденс -
великото убежище на българската номенклатура

Нетърпимо е вече, когато българските политици преживят - като добре охранени персони около яслите на властта - игрите на предходниците си; това е любимото им занимание, дори единственото, което е достъпно за семплите им възможности. Това преживяне обаче отдавна е извън пределите на обществената поносимост. Ако използваха една хилядна от вдъхновението, с което ругаят опонентите си, докато изпълняват задълженията си, страната щеше да бъде друга. Но този конфиденс скоро няма да бъде преодолян.

Оверлогът ще властва дълги години, а индианците ще са си все дозирани. Веднъж, късно през нощта, г-жа М. имаше поредното си словоизлияние - този път от Будапеща, където се провеждаше световното първенство по борба. По-добре да я бяха пуснали да се сбори с някого на тепиха, вероятно щеше да има по-голям успех - толкова странности пусна тя за няколко минути. Това пожелание не бива да ви изглежда прекалено придирчиво или грубо - в края на краищата последиците за спорта ще бъдат далеч по-малки. 
А пък ако Оверлога чак толкова иска да си има министър, един прост борец от Делиормана ще му върши същата работа, но далеч по-ненатрапчиво. 

 

(в. Преса, печатно издание, брой 266 (617 от 30 септември 2013)


 


От категорията

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си-Germanski-medii--Reputatsiyata-na-Radev-spadna-ot-51--na-edva-36--bavno-razshiryava-vlastta-si_1674804379.jpg

Политическата блокада, в която България живее вече две години, води до ...

27 ян. 2023 | 09:24

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!-Georgi-Yordanov-za-prof--Aleksandar-Chirkov--Toy-e-maestro-na-sardechnata-hirurgiya-_1674658201.jpg

Той не само е отличен лекар лечител, учен и педагог. Майстор в професията, той ...

27 ян. 2023 | 00:01

Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна
(Видео)

Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна-Kiril-Petkov-nyama-da-uvazhi-liderskata-sreshta--iskal-da-si-govori-nasame-s-Ninova--ili-troyka-s-DB_1674133267.jpg

От украинското посолство в София заявиха, че са получавали искания за оръжия и ...

27 ян. 2023 | 18:57

Европейски нюзрум: Създава се Европейски съюз за танковете „Леопард“

Първите германски бойни танкове „Леопард 2“ могат да бъдат в Украйна след около три месеца-Germanski-tank--Leopard-2--Snimka--Uikimediya_1674646248.jpg

Германия, САЩ и други съюзници искат да подкрепят Украйна във войната срещу ...

27 ян. 2023 | 17:58

Най-важното

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

Благодарение на БСП учебниците до 12-ти клас стават безплатни, подчертава лидерът на партията

Нинова: С безплатните учебници до 12 клас реално подкрепихме децата и семействата

Нинова: Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и семействата-Ninova--Dnes-BSP-napravihme-oshte-edna-krachka-za-realna-sotsialna-podkrepa-na-detsata-i-semeystvata_1674822190.jpg

300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по ...

27 ян. 2023 | 14:21

Не може каузата да бъде да се смени Нинова и да дойде Х или У, подчертава бившият президент на ПЕС

Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние
(Видео)

ПП пропиляха доверието, което имаха, подчерта бившият президент на ПЕС-PP-propilyaha-doverieto--koeto-imaha--podcherta-bivshiyat-prezident-na-PES_1674822386.jpg

"ПП пропиляха доверието, което имаха. Предлаганите референдуми са ...

27 ян. 2023 | 11:29

В момента цената на газа за януари е 179 лв. за мегаватчас, очаква се да стане 129-130 лева

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното-KEVR--Gazat-shte-e-s-30--po-evtin-prez-fevruari--nyama-da-se-promenya-tsenata-na-parnoto_1674813420.jpg

"Булгаргаз" внесе заявление за цена февруари още на 11 януари. Тогава ...

27 ян. 2023 | 11:55

Не би трябвало да имаме опасения за нови бедствени събития, допълни Гечев

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората-Yavor-Gechev--Nyama-praktika-da-se-chistyat-nanosi-v-rechnite-korita-v-gorata_1674837107.jpg

Според Гечев евентуално може да се направят бетонови стъпала по горните течения ...

27 ян. 2023 | 18:30

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента, е заявил Карл Нехамер

Още по-твърда позиция! Австрия и Нидерландия обединяват усилия срещу приемането на България в Шенген

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента,  заявха Рюте и Нехамер-Edinni-sme-v-nashata-saprotiva-sreshtu-razshiryavaneto-na-Shengen-v-momenta--zayavha-Ryute-i-Nehamer_1674832727.jpg

Нидерландия и Австрия се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу ...

27 ян. 2023 | 17:17

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38

Българският премиер призова да бъдат прекратени говорът и престъпленията от омраза в РСМ

Гълъб Донев към Ковачевски: Честванията на Гоце Делчев трябва да са безпроблемни!

Гълъб Донев разговаря с Димитър Ковачевски за честването на Гоце Делчев Снимка: БТА, архив-Galab-Donev-za-makedonskiya-klub--Shte-sledim-za-antizakonni-idei--Kovachevski--Tryabva-sblizhavane-Snimka-BTA_1667048555.jpg

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен ...

27 ян. 2023 | 14:59

Украинското разузнаване обаче твърди, че Москва планира да създаде 2-милионна армия

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март-Bloomberg--Putin-e-naredil-nova-ofanziva-v-Ukrayna-prez-fevruari-mart_1674829530.jpg

Настъплението на руските войски трябва да започне, преди Киев да получи модерни ...

27 ян. 2023 | 16:23