Елена Йончева:

Повече ме е страх в студиото, отколкото в Сирия

19198 | 5 окт. 2013 | 11:50

Иван е от малкото в нашата професия, които не са предубедени, когато задават въпросите си, не търсят шоуто и временния ефект.Елена Йончева в Сирия

Снимка - Николай НИКОЛОВ

Елена, как сте си разпределили работата с Гарелов в новото предаване „Оригиналът“, което тръгва утре от 19,30 ч. по ТВ7?

Моторът на предаването, основният водещ е Иван Гарелов. Аз съм съводещ, но се възприемам по-скоро като негов помощник. Идеята ни е аз да водя външнополитическата част, която е по-малка като време. Цялото предаване е час и половина и предполагам, че за външна политика ще говорим не повече от 30 минути. Надявам се моето място да не бъде само в студиото, а и под формата на отразяване на събития и коментари от мястото на събитието.

Да, силата ви е да хванете новината на място.

Всъщност идеята е двете да се редуват под някаква форма. В зависимост от това какво се случва по света, да се правят преки връзки, да се изпращат репортажи... Тоест воденето ще бъде както от студиото, така и извън него. Коментарите, диалогът от София са естествено продължение на отразяването на новината, на документалната, репортажната журналистика. Това е и възможност за по-задълбочен анализ.

Вие сте свободолюбива душа. Няма ли да се чувствате леко скована в новото си битие?

Да, това е друг ритъм на работа. Едно наистина голямо предизвикателство. Надявам се да се справя. Зависи много от екипа и от продуцентите. При документалните филми, които правя,  разполагам с голяма самостоятелност. Там аз сама съм процудент, определям целия облик на материала. В случая се доверяваме на един по-голям екип, с който ще работим, и тепърва ще откриваме най-добрата визия и най-добрия ритъм за „Оригиналът“.

Работили сте с Гарелов в „Панорама“, но сте се променили. Как върви напасването?

Не, Гарелов не се е променил.  Той е много комуникативен. Не е авторитарна личност, винаги взема предвид твоето мнение, но в същото време е много взискателен. Мисля, че няма да имаме проблеми с напасването. Гарелов е от онези колеги, които винаги си остават журналисти. Иван е от малкото в нашата професия, които не са предубедени, когато задават въпросите си, не търсят шоуто и временния ефект. За съжаление в днешно време журналистиката все повече навлиза в сферата на шоуто.

Ако трябва да избирате между предаването и интервю с Башар ал Асад, кое ще натежи?

Второто! Но всъщност не би трябвало да има противоречие. Идеята е аз да продължа да правя документални филми, репортажи и коментари от мястото на събитието.

Значи утре ще говорите за Сирия.

Ще говорим както за Сирия, така и за Иран. За първи път президентите на САЩ и на Иран проведоха телефонен разговор от 34 години насам. Хасав Рохани дори пусна съобщение в Туитър за този диалог, пътувайки към летище „Кенеди“... Относно Сирия - след приетата резолюция сякаш може да настъпи поврат и в гражданската война там, дали обаче това е някаква тактика за печелене на време с цел да се създаде коалиция за удар срещу Сирия, или е реален стремеж за намиране на дипломатическо решение? Поканили сме Тома Томов, който да направи, убедена съм, един брилянтен коментар за Иран и за региона, разбира се. Аз ще представя различните хипотези за това какво става в Сирия и какви са сценариите, които следват оттук нататък.

Има ли някакво значение за бъдещето на Сирия общата позиция на Русия и Америка за химическото оръжие?

Това е големият въпрос - дали приетата резолюция, която задължава Сирия да постави под международен контрол своите химически оръжия, е пътят, който ще доведе до спирането на гражданската война. Дали не става дума само за отлагане на военните действия. Има голяма вероятност това да е търсене на допълнителни аргументи с цел да се убеди американският Конгрес да гласува, както и възможност да се създаде по-голяма международна коалиция от желаещи да участват във военна интервенция. 

Тъй като в САЩ беше под въпрос вотът в полза на военна интервенция в Сирия, това е една от хипотезите - търсене на аргументи за събиране на повече съюзници на Америка за изпращане на военна сила. Втората хипотеза е, че Америка и Русия търсят дипломатическо решение на кризата. Аз съм малко скептична по отношение на втория вариант, защото според мен войната в Сирия отдавна започна. Голяма част от бунтовниците се финансират отвън, логистиката минава през Турция, през Йордания. На 12 септември генерал Салим Идрис (командир на Свободната сирийска армия) в телевизионно интервю благодари за оръжията и цялата военна техника, която е получил. И това са теми, по които ще говорим. Идеята е в предаването да не налагаме мнението на един или друг журналист, а да представяме различните версии по един конфликт, да ги подкрепяме с аргументи и да оставяме зрителят сам да разсъждава.

Елена с противогаз в епицентъра на протестите в Турция.


 

Когато гледа документалните филми, човек си казва „Боже, откъде такава смелост у тази крехка жена?“.

Аз се страхувам много повече от студиото, отколкото да замина да снимам в Сирия, например. Когато съм на терен, нещата зависят от мен и от оператора. Имам усещането, че мога да контролирам случващото се, независимо в каква среда се намирам. Вярвам, че много зависи от моя подход към хората. Докато живото предаване ме стресира. Интересно е, че нямам проблем, когато съм гост в живо предаване, но когато аз съм водеща...  Това доста ме стресира, но се надявам да го преодолея. Факт е, че не мога да контролирам нещата, че съм зависима от много хора, понеже предаването се прави от голям екип. Аз завися от тяхната компетентност. Но сигурно е нормално всеки да зависи от компетентността на другия.

Значи сега подхващате по-кротка нишка.

Аз смятам, че в едно студио нещата могат и да не бъдат кротки. Напротив! Те може да са достатъчно емоционални и рисковани, защото да рискуваш в студио, се иска кураж. Да зададеш правилните, силните, неудобните, острите въпроси... Да бъдеш професионалист в студиото, е не по-малко сложно.

Как се готвите за филмите си? Не може да телефонирате на сомалийските пирати, че ще им ходите на гости.

Разбира се, че не се свързвам с въпросните пирати, нито с  чеченците, но за да се тръгне към такава тема, трябва много да четеш, за да видиш какви възможности има пред теб. Не само да познаваш събитията и да можеш да направиш добрия анализ след това, но да прецениш от каква логистика имаш нужда, да направиш  контакти и връзки с определени хора. За един журналист не е проблем да стигне до която и да е точка. Това е въпрос на бюджет. Но той трябва да се вмъкне в проблема, да го разнищи, да види различните нюанси, да стигне до необходимите хора и да се върне в монтажното студио с достатъчно стойностен материал, който да може да обработи. Това е трудноста в документалната журналистика.

Затова ли в Ирак, когато операторът ви си отиде, вие останахте?

Така се случи. Тогава нямах психологическата готовност, че мога да се окажа в подобна ситуация. Един репортер не може да предвиди всички сценарии, но трябва да е готов да се справи с тях.

Когато сте отивали на опасно място, обмисляли ли сте възможността, че като приятелка на премиера на България по онова време може да ви отвлекат за

Журналистката при пиратите в Сомалия.


 

откуп?

Обмисляла съм тази опасност, разбира се. Все пак ние не сме авантюристи, ние сме журналисти, които проучват къде отиват, в какви ситуации могат да попаднат, аз отговарям и за оператора, не само за себе си. Мислила съм и доколкото съм могла, съм вземала мерки, за да не се случи.

Как?

Всяка ситуация е индивидуална. Първо, никога не съм споделяла тази информация.

Но винаги може да попаднете на някого, който е учил в България. Както, когато ви бяха отвлекли и били в Ирак.

Да, но случаят е различен. Този човек беше нашият ангел, който ни спаси. Никога няма да забравя ситуацията. Бяхме отвлечени с двама португалски журналисти, пребиха ни и тъкмо коментираха какво да правят с нас - веднага ли да ни убият, или да изчакат, и изведнъж се появи един усмихнат човек. Той каза: „Ама вие сте българка! Годините в България са най-хубавите в живота ми.“ Той беше завършил икономика у нас. Отиде някъде, след половин час се върна, хвана ме за ръка и аз заедно с двамата колеги излязох от мястото, където ни бяха затворили. Разказвам за ситуация, която не можеш да предвидиш. Но това не е единственият случай, когато съм попадала на хора, учили в България, и които са ни помагали.

Сънувате ли тези случки?

Не. По-скоро лошите сънища ме спохождат, преди да тръгна на снимки към някоя сложна и конфликтна точка. Може би цялата информация, която минава през мен, осъзнаването къде отивам, какво искам да направя, докъде да стигна, я преживявам предварително. Но в момента, в който се отправя на снимки, вече нямам никакви проблеми. Разбира се, чувството на страх ме е спохождало, но това е нормална реакция. То е ясен знак, че осъзнаваш момента, и ти дава възможност да вземеш правилното решение.

Това, че сте жена, помага ли ви?

Много често помага, защото по принцип жената не излъчва тази агресия и тази подсъзнателна опасност, която в един конфликтен регион е присъща повече на мъжа. Смятам, че и мъжът, и жената журналист могат да използват своите предимства. Зависи как ще успееш психологически да се справиш - да преодолееш клишетата, страховете.

Бяхте на протестите в Турция. Може ли да ги сравните с нашите?

Протестите в Турция и България са много различни. Ако говорим за външната форма, това, което ги предизвика в Турция, е използването на груба сила и сълзотворен газ спрямо хора, които просто седяха в парка „Гези“. Ставаше дума за мирен протест на млади хора, които не искаха да бъдат отсечени 600 дървета. Всъщност това предизвика експлозията на недоволството. Разбира се, вече може да говорим какво стои в дълбочината на тези протести - все по-налагащият се авторитарен стил на управление на Партията на справедливостта и развитието на премиера Ердоган, както и срещу опитите за пълзяща ислямизация. Връщането на забрадките е само видимата страна на една политика, която не се възприема добре от голяма част от турското общество. Турция, за разлика от България, през последните години се радва на доста добър икономически растеж. Протестите в Турция нямат нищо общо с българските освен някои визуални препратки, които идват още от „Окупирай Уолстрийт“.

Във вас сякаш живеят две жени. Едната се втурва в опасността, другата казва, че мечтае мъжът до нея да я обгръща като топъл кожух. Как се справя приятелят ви (арх. Пламен Тодоров - б.а.)? Или е щастлив с две гаджета?

Вероятно да... трябва него да питате! Понякога е много трудно да комбинирам и двете. Истината е, че колкото съм невероятен домошар и обожавам да посрещам приятели, да готвя и да живея в този кожух, на следващия ден ми се иска да бъда там, където нещата се случват. Как се справя Пламен?  Живее в непрекъсната битка с моята същност, предполагам...

Имате две кучета. Пламен ли се грижи за тях, когато пътувате?

Да. Негова беше идеята за второто куче - Таша, което взехме от приют. Навремето това ми се стори авантюристично действие. Заведохме лабрадорката Дана в приюта да се запознаят и да видим дали ще се разберат. Оказа се, че е прекрасно да дадеш шанс за щастлив живот на едно същество.

На какво още бихте дали шанс, ако имате такава възможност?

Надявам се да имам силата да давам щастие. 

Под обстрел в Ирак.

Снимка - Николай НИКОЛОВ

(в. Преса, печатно издание, брой 271 (622 от 05 октомври 2013)


 


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Комунизмът се завърна, освен в Брюксел, и в Ню Йорк

Георги Марков: Комунизмът се завърна, освен в Брюксел, и в Ню Йорк-1614159340.jpg

"Срамувам се, че съм белгиец" - Това са думи на Александър де Кро - ...

17 апр. 2024 | 10:48

"Политико": Шамар за Шолц в Пекин и "четири принципа" за разрешаване на конфликта в Украйна

Си Дзинпин и Олаф Шолц в Пекин-Si-Dzinpin-i-Olaf-Sholts-v-Pekin_1713341116.jpg

Китайският лидер каза на Шолц, който е в Китай на четиридневно посещение, че ...

17 апр. 2024 | 11:04

"Ню Йорк таймс": Украйна може да загуби войната

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на ...

16 апр. 2024 | 20:28

Проф.д-р Маргарита Пешева: „Ергенът”- модерната телевизионна приказка с измислени герои

Проф.д-р Маргарита Пешева-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

В новия сезон, телевизионният образ на Ергена сценарно е по-добре развит и ...

16 апр. 2024 | 15:13

Най-важното

Шок в парламента! Шефът на НЗОК Станимир Михайлов изненадващо оттегли оставката си

Шефът на НЗОК Станимир Михайлов изненадващо оттегли оставката си-Shefat-na-NZOK-Stanimir-Mihaylov-izbran-sled-SMS-na-Borisov--Izbirayte-go--inache-losho-_1690614730.jpg

Това се случва в разгара на дебатите за неговата оставка, което влезе като ...

17 апр. 2024 | 10:22

Щом е решил така Главчев, Даниел Митов трябва да бъде външен министър, обяви председателят на ДПС.

Пеевски: България не може да стои без външен министър. Президентът веднага трябва да подпише указа

-Peevski--Tsyalata-otgovornost-za-tova--koeto-se-sluchva-v-mitnitsite--e-na-Asen-Vasilev_1712218317.jpg

"Никога не съм казвал, че подкрепям земеделския министър. Никога не съм ...

17 апр. 2024 | 09:35

От първия ден не съм съгласен не само с външния министър, а и с много други назначения, посочи той

Борисов: Чиста случайност е искането за смяна на външния министър след моето изказване

Борисов: Чиста случайност е смяната на външния министър след моето изказване--_1712240194.jpg

Нека колегите Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски да не се отмятат от ...

17 апр. 2024 | 09:28

Това е пуделщината в политиката. Утре Борисов може да нареди на Главчев какви да са резултатите от изборите, каза тя

Нинова към Радев: Сменете Димитър Главчев! Той е доказан послушко на Борисов

Нинова предложи на Радев да смени Димитър Главчев: Той е доказан послушко на Борисов-Ninova-predlozhi-na-Radev-da-smeni-Dimitar-Glavchev--Toy-e-dokazan-poslushko-na-Borisov_1713339572.jpg

От трибуната Нинова припомни с цитати изказвания както на Борисов, така и на ...

17 апр. 2024 | 10:38

В сряда в Брюксел Главчев ще присъства на прием при крал Филип I

Премиерът Димитър Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет

Премиерът Димитър Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет-Premierat-Dimitar-Glavchev-naznachi-trima-zamestnik-ministri---v-MVR-i-Ministerstvoto-na-pravosadieto_1712904306.jpg

Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят новия пакт за ...

17 апр. 2024 | 08:16

Според прокуратурата той доброволно е поискал да бъде защитен свидетел

Живко Коцев се явява на разпит по разследването за контрабанда в Агенция „Митници“

Живко Коцев се явява на разпит по разследването за контрабанда в Агенция „Митници“-Glavniyat-sekretar-na-MVR-Zhivko-Kotsev-napuska-posta-si-po-svoe-zhelanie_1712211527.jpg

Задържани са бившият директор на митниците Петя Банкова и соченият за ...

17 апр. 2024 | 08:54

Депутатите ще обсъдят доклад за състоянието на въоръжените сили

Народното събрание ще изслуша служебните министри Людмила Петкова и Виолета Коритарова (НА ЖИВО)
(Видео)

Народното събрание ще изслуша служебните министри Людмила Петкова и Виолета Коритарова-Deputatite-othvarliha-vetoto-na-prezidenta-za-BTR-ite-Snimka-BTA_1702048400.jpg

В дневния ред е и второто четене на законопроект за изменение на Закона за ...

17 апр. 2024 | 08:08

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18