НО...

Героите на Питър

39962 | 7 окт. 2013 | 08:57

Трилър на некомпетентността от Кеворк КЕВОРКЯНТия дни се сетих за Принципа на Питър, понеже едни нахалници непрекъснато говорят за „компетентност“ - в смисъл, че те са компетентните, а всички останали са клети нещастници, които се навират там, където не им е мястото. „Принципът на Питър“ бе заглавието на една книга, която се появи у нас през 80-те години на миналия век - тъкмо във Финалния Разцвет на Великия Застой. С какъв акъл ги издаваха тогава подобни книги, още не ми е ясно; разбира се, соцкнигоиздаването си позволяваше някои волности, а може би вече и да бяха го ударили през просото; имаха и оправдание - авторът на книгата е канадец, наблюденията му се отнасят до западното общество, така че ние можем да си накривим шапката. Аз дори представих въпросната книга в рубриката си „Очаквани заглавия“, без особено да се замисля за неизбежните сравнения с нашите бъркотии, защото отдавна гледахме равнодушно на тия неща -

ние сме си на Дъното, и това си е

дотам се бяхме примирили с Великия Застой.

 А Принципът на Питър гласи: „В една йерархия всеки се стреми към своето ниво на некомпетентност“ - и сега вече изглежда, че той сякаш е открит тъкмо покрай мътната бъркоч на днешните ни дни; тъй или иначе канадецът Лорънс Питър ни предоставя чудесно определение за нашите налудно-бравурни времена. Защото днес, каквото и да направят някои хора - и пълен боклук да е то, те все ще си намерят някакво оправдание. И по правило говорят за чуждата „некомпетентност“, все не ги разбират - тях, фъфлещите бездарници и тарикати, които са обсебили всичко, дори и привилегията да се самооценяват. Спомнете си например - прочели ли сте и една дума от сериозен критик за българските сериали? Няма да си спомните. Поканих веднъж един от най-известните ни режисьори да каже няколко думи за актьорската игра в тия сериали, но той се отказа, за да си спести неприязънта на телевизиите и на актьорското съсловие. Обаче тия дни чух Христо Мутафчиев да хвали един нов сериал, и то по един безподобен начин: тия на останалите телевизии нищо не стрували, а пък когато и той се включел в някой от следващите епизоди на въпросния сериал, тогава щяло да ни сполети нещо невероятно. Сякаш говореше за някакво състезание по кеч, а не за един тънък занаят. Мнозина се държат по същия начин - като търговски пътници, които ти пробутват стоката си и вярват, че тя придобива стойност, стига да я хвалиш достатъчно гръмогласно, нищо че изначално е прокиснала. Подобни несмислени и безпринципни хвалби актьорите са длъжни да изричат - заради хляба си. Но без да се замислят, така помпат и самочувствието на Героите на Питър, за джобовете им да не говорим.

Преди няколко дни по никое време попаднах на едно разследване на Валя Ахчиева - за някакви афери в здравеопазването; и до днес Валя си остава един от най-класните журналисти в този жанр. Но ще повярвам, че БНТ все още е обществена телевизия, ако повери на Валя едно разследване за финансирането на собствените й сериали. Това не е по-малко важно, отколкото далаверите с някакви изкуствени стави. БНТ също се грижи за здравето на публиката - и ако продължава да примира безкритично по своите си продукти, скоро обществото ще ходи съвсем прегърбено. Не искам да поощрявам излишно любопитството на Валя, но ще припомня, че там прибягват до много сладки номера. Навремето един телевизионен налъм, който така и не разцъфтя - ако си спомним за метафората на Радой, се беше изхитрила да назначи за членове на управителния си съвет бивши отговорни служители от финансовото министерство и Сметната палата, за да й натъкмяват старателно сметките; и точно това се случи - независимо че налъмът загроби телевизията.

Сега Вяра Анкова трябва да им запуши устите на някои свои приближени, защото наистина се държат по селяндурски нахално, когато говорят за „компетентност“. Не вярвам и тя да е прихванала от тяхната безцеремонност. Тъй или иначе, не е редно да мълчи - особено ако наистина един епизод от „Четвърта власт“ струва три пъти повече от епизод, създаден от друга телевизия. Вярно е, разбира се, че едно от основните предназначения на държавната телевизия е да харчи всяка година все повече и повече пари - и да ги харчи по най-бързия начин, за да си поиска още, - но въпреки това някаква отчетност не е излишна. А ако наистина един епизод от въпросния сериал струва 182 000 лв., Питър трябва да допълни своя принцип и той да изглежда така: „Всеки се стреми към своето ниво на некомпетентност, харчейки държавни пари повече от останалите.“ Проблемът, разбира се, не е толкова в тия 182 000 лв., а в това, че всяка сума би изглеждала непомерна, когато е харчена от героите на Питър.

Наскоро мина един сериал за драмата на българските евреи и вече всички се правят, че са го забравили, сякаш дори не е съществувал. Даже нашите евреи, които си имат други принципи, различни от този на Питър, също си затраяха - вероятно от неудобство, или може би се уплашиха БНТ да не направи продължение на сериала, с което

да им спретне един хубав телевизионен холокост

Принципът на Питър вирее особено успешно в затворена среда, в която се разпореждат единствено нахалниците на Питър, те не допускат там други освен себеподобните си. Тия дни, покрай смъртта на Рангел, се сетих за десетки прекрасни режисьори, които са все още край нас и които хората на Питър никога няма да поканят да заснемат нещо; хора, на които талантът и достойнството никога не биха им позволили да говорят за компетентност. Тази дума стана официалният параван за всички бездарници, които непрекъснато изпълзяват от мрачните кьошета на Прехода. Изговарят я или се скриват зад нея и направо никакви хора, в сравнение с които дори моето покойно куче Хайг би имало по-голямо основание да говори за компетентност.

Героите на Питър панически се страхуват от истинската компетентност - например един завършен майстор от световна класа като Людмил Стайков би им подействал като унищожителен препарат; те си мислят, че са като изкуствено създадените вируси, които не се поддават на никакво лечение, обаче дълбоко грешат.

Онзи ден разговарях със сър Мартин Рийс, кралския астроном. Както ви е известно, отскоро той председателства един екип от суперучени, които трябва да предвидят заплахите на Бъдещето и по някакъв начин да ги предотвратят. Пошегувах се, че те са нещо като научни командоси от Специалните кралски военновъздушни сили, но на Рийс не му беше до шеги. „Последният час“ става все по-реален. Ние сме и сега в един непрекъснат трилър на ужасите: човекът измисли машини, които са умни почти колкото него, и не знае как ще ги обуздава, когато те започнат от своя страна да създават нови машини, върху които вече няма да има никакъв контрол. Ние изобщо не се замисляме върху един магистрален въпрос: кои врати в науката трябва да бъдат оставени затворени и кои прагове не бива да бъдат прекрачвани. Има един особен морален проблем, за който изобщо не се говори: коректни ли са в достатъчна степен учените с човечеството?

Да се върнем при питъровци, нашите нещастни самохвалци: а те дават ли си сметка какво се случва, когато не са достатъчно коректни с публиката, понеже са се затворили в своя Рай на некомпетентността?

Принципът на Питър наднича отвсякъде. Колкото по-некомпетентен е някой, толкова повече говори за компетентност. Виждаш го, че не може да раздели сламата на две магарета, обаче говори за компетентност. А най-завършените идиоти между тях отиват и по-далеч - и говорят за комплексираност. И тъкмо да се зарадваме, че ще ни разкрият собствените си терзания, разбираме, че те имали предвид чужди комплекси. Както винаги лудите говорят за нечия чужда лудост.
Грозно ми се видя, че във вестник „Атака“ са отправили следната молитва: „Боже, ако ти дадем Найо Тицин, ще ни върнеш ли Рангел Вълчанов?“ Господ едва ли има време за подобни бартери.

Обаче Волен трябва да съди въпросния Найо, който ми се вижда като един от най-натрапчивите нахалници на Питър - и да го съди до побъркване: заради фалцетния му етюд край парламента, когато представяше шефа на националистите като психичноболен. Трябва да призная, че ролята му отиваше, изпълняваше я с естествено вдъхновение, само дето не попита присъстващите дали го намират за достатъчно нормален. Това беше типична лумпенска проява, съчинена сред нервни хихикания в някоя треторазредна кръчма, която трябва да минава за артистична, понеже там се събират все комунистически копелета. Примерно - чичо му партизанин, баща му - човек на Службите, самият той масажиран всяка заран с каймака на комунистическите привилегии и пр. И тия хора да говорят за „комплекси“ или „компетентност“? Хайде, по-добре да си останат едни прости антикомунисти, поне ще забавляват околните.

Въпросният Найо изплува и от една кокошкарска история с Държавна агенция „Архиви“. В случая той е без значение. Обаче се потвърдиха впечатленията ми за бившия шеф на агенцията Мартин Иванов. Винаги съм виждал нещо подозрително в него, защото той е автор на една от най-големите глупости, изречени в годините на Прехода. И сега властите не бива да се втренчват в подаянието, което е подхвърлял на Тицин, а да видят каква история на Прехода е съчинявал този човек. Отсега мога да кажа със сигурност, че тя е удобна за Костов и неудобна за Истината. Тия пък питъровци навсякъде влачат със себе си политическата си пристрастност и затова са много опасни - а не смешният факт, че е подхвърлял някакви левчета тъкмо на един от приближените на Костов. Всичко е провинциално безвкусно: плащал пари, за да учат архивистите му как да се държат с медиите, представяте ли си. А тяхното единствено задължение е да се държат почтено с Истината и Историята.

Но какво да искаш от човек, който твърдеше - каза го и в ефир, че България е хранела Съветския съюз. Не изглеждаше съвсем като Тицин в онзи етюд край парламента, но имаше нещо от неговия плам.

Други публикации на автора можете да намерите в сайта www.kevorkkevorkian.com, както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя и звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“. 

 
(в. Преса, печатно издание, брой 273 (624 от 07 октомври 2013)

 


Еврохолд

От категорията

Кеворк Кеворкян: Реклама със Стоичков

Кеворк Кеворкян: Реклама със Стоичков-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Нямало е кой да му каже на моя приятел, че човек - това се отнася и до ...

19 апр. 2024 | 15:07

Вежди Рашидов: Заведох България в най-престижните музеи и сцени по света. И платих цената!

Вежди Рашидов: А колкото до Бог - аз мога да бъда единствено благодарен, че ме пазеше в годините и понякога деликатно ми даваше своите уроци да внимавам. -Vezhdi-Rashidov--A-kolkoto-do-Bog---az-moga-da-bada-edinstveno-blagodaren--che-me-pazeshe-v-godinite-i-ponyakoga-delikatno-mi-davashe-svoite-urotsi-da-vnimavam--_1713445193.jpg

В държава, където всичко е стигнало до дъното, деморализирано от самозабравила ...

18 апр. 2024 | 16:10

Проф. Владимир Чуков: Дроновете са акция на "Мосад", не на израелската армия

Проф. Владимир Чуков: Дроновете са акция на "Мосад", не на израелската армия-Vladimir-Chukov--Sledvashtata-Checheniya-za-Rusiya-shte-bade-Dagestan_1711297529.jpg

Това е по-скоро послание, че Израел защитава територията и интересите си, не ...

19 апр. 2024 | 08:50

Защо проектът за нов Закон за съдебната власт трябва да се изтегли или преработи основно

Лобиският проект за нов Закон за съдебната власт трябва да се изтегли или преработи основно -Lobiskiyat-proekt-za-nov-Zakon-za-sadebnata-vlast-tryabva-da-se-iztegli-ili-preraboti-osnovno-_1713382060.jpg

Правосъдното ведомство вече не може да се използва като инструмент за ...

18 апр. 2024 | 08:22

Най-важното

Ситуацията относно поста на външния министър е неприятна и недобра, заяви съветникът на премиера

Меглена Плугчиева: Утре ще има указ на президента за външния министър

Меглена Плугчиева: Бързо трябва да се намери добро решение за външния министър-Meglena-Plugchieva--Barzo-tryabva-da-se-nameri-dobro-reshenie-za-vanshniya-ministar_1713681553.png

21 апр. 2024 | 09:37

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ прие с двупартийно мнозинство пакети от военна помощ за Украйна и Израел

Министерски съвет: Приветстваме решението на САЩ за мощната подкрепа за Украйна

Министерски съвет: Приветстваме решението на САЩ за мощната подкрепа за Украйна-Ministerski-savet--Privetstvame-reshenieto-na-SASht-za-moshtnata-podkrepa-za-Ukrayna_1713672771.jpg

"Пакетът от американската военна помощ е важна стъпка в решаващ момент, ...

21 апр. 2024 | 07:12

Нашата е цел е да спечелим изборите, за това ще се борим на идващите два вота, каза лидерът на „Възраждане“

Костадинов: Категорично не одобряваме идеята Главчев да поеме МВнР

Костадинов: Категорично не одобряваме идеята Главчев да поеме МВнР-Kostadin-Kostadinov--Nyama-rusko-vliyanie-v-Balgariya--no-e-palno-s-amerikanski-agenti_1672958583.jpg

Вотът на недоверие към служебното правителство, предложен от „Възраждане“ и ...

21 апр. 2024 | 10:38

Борисов чака да спечели с голяма разлика и да обърне подкрепата.

Андрей Райчев: Покерът завърши с пълна победа на Борисов

Андрей Райчев: Покерът завърши с пълна победа на Борисов-Andrey-Raychev--Situatsiyata-v-Sofiya-e-stranna--Zalogat-e-golyam_1695795946.png

В една критична ситуация се оказа, че външният министър, който е човек на ...

21 апр. 2024 | 09:21

След изборите става възможна тройна коалиция - ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

Проф. Константинов: Резултатът от вота в брой депутати ще е 70:40:40:40:30:20

Проф. Константинов: Резултатът от вота в брой депутати ще е 70:40:40:30:20-Prof--Mihail-Konstantinov--V-segashnata-politicheska-situatsiya-nevinni-nyama_1683624281.png

Според него ПП-ДБ сами са се изтикали от една възможна власт след предсрочните ...

21 апр. 2024 | 09:25

Песков: Това ще обогати САЩ и ще разори още повече Украйна

Камарата на представителите в САЩ прие военната помощ за Киев

Камарата на представителите в САЩ прие военната помощ за Киев-Kamarata-na-predstavitelite-v-SASht-prie-voennajd-pomosht-za-Kiev_1713672284.jpg

Един член на Камарата - представителят на републиканците Дан Мюзер - гласува ...

21 апр. 2024 | 07:03

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Главчев: Предложих на Радев аз да поема поста на външен министър. Изчаквам указ на президента
(Видео)

Главчев: Предложих на президента аз да поема поста на външен министър-Podkrepyame-vsyacheski-Ukrayna--poddarzhame-evropeyskata-pozitsiya--podcherta-premierat-Glavchev_1713449400.jpg

В сегашния състав с министър Димитров, цялата политическа отговорност я поема ...

20 апр. 2024 | 12:16

Никой не е помогнал на Путин повече от ПП-ДБ, каза той

Борисов в Пловдив: Не е моя тема дали Главчев да е и външен министър
(Видео)

Борисов в Пловдив: Не е моя тема дали Главчев да е и външен министър-Borisov-v-Plovdiv--Ne-e-moya-tema-dali-Glavchev-da-e-i-vanshen-ministar_1713626748.jpg

Той коментира и обсъждания договор с турската компания „Боташ“. „Към днешна ...

20 апр. 2024 | 18:24

По думите на президента в понеделник сутрин ще направят последен разговор

Радев: Предложението на Главчев е авангардно. Той още не е разбрал с какво се е заел като премиер

Радев: Предложението на Главчев е авангардно. Той още не е разбрал с какво се е заел като премиер-Radev--Predlozhenieto-na-Glavchev-e-avangardno--Toy-oshte-ne-e-razbral-s-kakvo-se-e-zael-kato-premier_1713611401.jpg

Нека не си правим илюзии, че Главчев ще може да овладява процесите във външно ...

20 апр. 2024 | 13:29