Активността на един шампион

18699 | 31 май 2012 | 12:43

Владетелят трябва да разчита преди всичко на собствените си сили и да бъде много активен, в противен случай е обречен.


Всеки политик и управленец изгражда свой стил на активност. За някои тя е по формулата “яваш-яваш”, за други - в рамките на обичайното изпълнение на задълженията. За трети - добавена стойност към професионализма.

Бойко Борисов е извън тази класация. Активността му, почти денонощна, е всестранна, всеобхватна и се превръща в мотор за цялата държава. Израз на личната му нагласа като държавник, на чувството му да е отговорен за всичко, на хъса да показва умения и съпричастност и на желанието да държи всички и всичко под око. “Когато бях ученик, бях пълен отличник, златен медалист. Когато бях студент, защитих докторат, когато бях каратист, достигнах 5-ти дан и станах национален треньор, когато си направих частна фирма, охранявах Тодор Живков, Самаранч и царя. По-високо - Бог! Във всичко, с което съм се занимавал, съм влагал много желание и плам и за моя радост винаги е зависело от мен. Аз съм там, където има проблем”. Това признание на Борисов е от  23 януари 2002, ден, след като президентът Петър Стоянов му връчи генералските пагони.

Оттогава активността на Борисов е на показ. От полицейските акции, през детските градици, до прокопаването на метрото и строежа на магистрали. Днес вече няма проблем в държавата, чието решаване да не зависи от него. Спирането на АЕЦ “Белене”, изпробването на “Кугърите”, отмяната на матурите, преместването на блатните кокичета и дори производството на чорапи зависи от активността на Борисов. За овладяването на всяка критична ситуация в страната е необходимо негово лично решение, независимо какво са казали до този момент специалисти или министри. Появата му в епицентъра на социален проблем или протест е гаранция за решаването му. Хората искат да го видят и да го чуят, за да са сигурни, че нещата ще се случат. А той бащински ще прегърне едни, други ще щипне по бузките, с трети ще се снима и всички ще каже добра дума. После  всеки ще го приеме като “свой”. Така постепенно и неотменно Борисов се превръща в единствен авторитет за всичко, в крачещ държавен печат. Нещо повече - той отдавна вече е не само министър-председател, който координира работата на министрите си, които би трябвало да са специалсти в своите области. Борисов направлява активно обществено-политическите процеси на всички нива и повлиява на събития във всички сфери на живота в България, назначава си опоненти и съюзници, издига и сваля лидери, дирижира умело и парламента. Във всеки един момент има отговор за всеки въпрос, оценка за всяко събитие, а думите му се превръщат в постулат, в решение, неподлежащо на коментар. Борисов е бърз в реакциите, особено в извънредни ситуации, доказвайки, че не е изменил на принципа си: “Аз съм там, където има проблем”. Всъщност точно в критични ситуации той се развихря. Борисов мисли вместо хората и решава вместо министрите. Успява да влезе в ритъма на емоциите на хората и да ги владее. Демонстрира инициативност, комбинативност, маневреност, решителност и бързина. Подчертавайки, че всичко е в името на една цел - хората и държавата. За доказателство взимаме само два дни: 28 и 29 май, в които между оглед на магистрали и футболен мач активността Борисов доби следните очертания:

направи оценка на мостовете: 30 години не са пипани мостовете в България. Виадуктите са в окаяно положение. Лугата и водата тече, компрометира бетона, арматурата и мостовете са заминали. Общо към 3 хиляди са мостовете в България, които тези безхаберници, ще използвам техните думи - безхаберници, в продължение на много правителства една боя не са ударили в България.

посочи виновните: Тези от тройната коалиция не са строили нищо, с изключение на тази глупост “Цанков камък”, поне да бяха ремонтирали част от съоръженията

оцени щетите: Необходимите средства за ремонт на всички мостови съоръжения и виадукти са в размер близо 200 млн. евро.

заповяда: До седмица да започне укрепването на мостовете на магистралите „Тракия” и „Хемус”. За ремонта само на двата моста са необходими  70 милиона евро.

показа стратегия /заобикаляйки закона за обществените поръчки/: Ако сега обявим конкурс, ще минат поне няколко месеца, а има силен трафик и рискът е огромен. В парламента ще поискаме да не се политизира въпросът, а да излезем с едно решение и всички парламентарни партии да изберат по един представител, който разбира, бързо да отидат, да изберат няколко фирми, и още след събота и неделя да започнат да укрепват съоръжениято. Това е много тежък ремонт, за много пари, но ако не направим това, няма смисъл да правим магистрали,

начерта план за финансиране: Разделили сме нещата на три стъпки. Първата е - от вътрешния бюджет незабавно ще преразпределим пари. Ако трябва, в парламента влизаме да го гласуват. Незабавно. Втори план, да помолим Европейската комисия с тези средства, които имаме за оставащата година и половина в екологията, ако съумеем да вземем една трета или половината от парите по тази програма, да прехвърлим, би било голям успех. Това, което не ни достига, ще вземем заем. Щом имаме някакъв резултат, отиваме в Брюксел да прехвърлим едната програма в другата.

помоли се: Дано не видят хората това /виадуктите/ на Витиня - няма да смеят да карат по тези магистрали.

нареди на Началника: Дано дъждът спре по-бързо!

взе на отчет язовирите: На 50 % са източени, най-опасните язовири в страната да се наблюдават!

заповяда: Всички министри и кметове са по стените на язовирите, там, където се налага, водоемите се изпускат контролирано.

инспектира и върна за преасфалтиране: 15 км от лот 3 на автомагистрала „Тракия” от Нова Загора до Ямбол, заради установено несъответствие в рецептата на асфалта. “Не мога да правя компромиси”, отсече ядосано и остави гръцката фирма за трети път да преналива настилката.

скара се за липсващите застраховки за земетресение: Недопустимо е общински сгради да нямат застраховка срещу земетресения и сега отново да вадим бюджетни пари. Имаме готовност, ще даваме. Но някой е взел застрахователните такси, в смисъл бонуси, които се полагат, а сега ние, държавата, от всички нас трябва непрекъснато да субсидираме това, което се случва.

посъветва хората: Когато дойде началото на годината или застрахователният период, да си застраховат имуществото. Държавата няма какво да се меси в подобни ситуации и всеки е длъжен да си застрахова жилището, но това не е човешко. В кризата се стараем по всякакъв начин да помогнем на хората.

даде пример: Възложили сме на Томислав Дончев да направят промяна в закона - държавните и обществените сгради задължително да бъдат застраховани не само срещу пожари и наводнения, а и срещу земетресение.

погрижи се и за животните: Да се въведе задължителна минимална застраховка “Бедствие” за всеки обработваем декар и за всяка глава добитък

показа съпричастност: Това е червен регион /Перник/ и въпреки всичко - ние даваме пари. 300 000 сме дали от партията, а те /от БСП/ колко са дали? /Те дадоха 15 000 - б.а/ Нека си върнат бонусите.

похвали се,  че знае точната бройка на изчезващото блатно кокиче – 2 605

отхвърли прогнозата на Доган за гръцки сценарий у нас след изборите догодина и потърси помощ в думите на Аллах, когато фактите говорят, боговете си мълчат”

успокои страховете за етническото напрежение: „Ахмед Доган вече е в паника. Единственият му шанс беше да плаши българските турци с възродителни процеси, с покръстване.

изчете откъс от доклад на “Мудис” пред бизнесмени, за да разясни, че “ниският бюджетен дефицит на страната, за което усилията на министър Симеон Дянков се възнаграждават, се очаква да се свие още повече през следващите 2 години”.

рапортува: Държавните финанси са стабилни, с нисък размер на дълга по всички стандарти.

разби тезата, че вноската на България в ЕС е по-голяма от средствата, които страната усвоява. “Вноската ни в европейския бюджет от 2007 до 2011 година възлиза на 3.5 млрд. лева, а към края на април 2012 г. приходите от Европейската комисия от 2007 до 30 април 2012 г. възлизат на 9 милиарда лева. Към 30 април са договорени 75%  от общия бюджет на оперативните програми като са разплатени 3.420 млрд. лева.”

направи рекапитулация: “Членството ни в ЕС дава не само добри резултати, но изводът, който можем да направим като прибавим и фонд “Козлодуй”, в които има 1.6 млрд. лева, показва, че делът, който страната ни плаща, ще е с все по-незначителна тежест, съотнесен към ползите, които реализираме като страна-членка“

сравни ни с Литва и Латвия, обяснявайки, че това са “другите държави с валутен борд в Европа, които са се справили много по-зле по време на световната криза. Общият спад на брутния вътрешен продукт в Латвия е 20%, а в Литва – 12%.”

оцени работата на МВР: Това е операция за десетки тонове кокаин на стойност, която трудно може да се изчисли, и вече дори най-големите скептици не могат да кажат, че в България не се арестуват и предават на правосъдието и най-големите акули /визирайки задържането на Евелин Банев – Брендо и обявените от МВР разкрития за спрян трафик на кокаин/.

изрази надежда, че последните действия на службите ще залегнат във всички бъдещи доклади за нашата страна.

разпореди се за матурите: Да се изведат децата от матурата, въпреки че не е толкова тежък трусът, но да не ги стресира и да не поемаме допълнително рискове. Ако беше заседание на Министерски съвет – нямаше да ги извадим, но за децата няма как.

похвали опозицията: В България има нисък политически риск, защото има огромен консенсус за запазване на валутния борд, за което пък благодарим на останалите политически партии, които през годините са поддържали всичко това".

съобщи ни за емоционалното си състояние: От снощи не мога да спя. От наводненията, от земетресението, което на място видях, съм истински разтревожен.

коментира Антон Кутев, който взриви обществото с неглрижирането си на драмата в Перник: Делата най-добре говорят за хората. За бедния човек и един комин е много. За богатите като тях може би това е малко. Вчера съм подписал 5 млн. за училищата, градините и другите обществени сгради.

каза “довиждане” на Джеймс Уорлик: Не ме интересува отделните държави какви посланици сменят и слагат. Ще работим добре с всеки посланик, който е дошъл. Както ако попитате президента Барак Обама защо сменяме посланик - той сигурно надали и знае.

зарадва волейбола: Днес сме привели 710 000 лева за олимпийската квалификация на волейболистите

покани високопрофесионалните спортисти да се тестват у нас за допинг. Ние инвестирахме 8,5 млн. лева в най-добрата апаратура, като се надявам до октомври месец лабораторията да бъде лицензирана. Огромен е напливът на български и чужди федерации, които вече искат да я използват. Когато дойдат, проверяват се, планира им се спортната подготовка, отиват на състезания и олимпиади и след 25 дни отново се връщат тук, където се измерват показателите им. Всеки, който разбира от спорт, знае, че без подобна лаборатория има много случаи, в които се е проваляла кариерата на български спортисти.

дистанцира се от Гриша Ганчев: Знаех от един месец, че Гриша Ганчев е заплашвал с убийство директора на НАП, но това е работа на прокуратурата, така че няма какво да кажа по този въпрос. Всичко е в ръцете на неговите адвокати.

Всичко това Борисов изрича в движение, демонстрирайки, че може да работи за целия кабинет. Министрите, които обичайно го съпровождат, са по-скоро като негов фон, отколокото като специалисти. Той преценява кой кога да се изкаже: “Хайде Свилене, и ти кажи нещо”, кой какво да каже “Дянков, кажи за техниката”, разпорежда им пред камерите и микрофоните - Лиляна Павлова да отиде в парламента и да говори с депутатите, Мирослав Найденов да въведе “каско” на всяка овца. Всичко това се случва докато премиерът:

- открива фуражно и складово стопанство за готови храни на селскостопански животни край Ямбол.

- проверява как върви засаждането на 2065 блатни кокичета край димитровградското село Ябълково.

- инспектира мостовете по автомагистрала „Тракия” на 64-ти километър н

- връчи на 200 фирми договори за 50 млн. лв. по Оперативна програма „Конкурентоспособност”.

- обхожда реконструираната сграда на Националния антидопингов център

- отхвърля искането на местен производител да пусне на пазара чорапи, които са кръстени на него, написвайки на писмото едно голямо “Не”.

- разговаря с президента на Международния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ) Януш Лачни и с генералния секретар на съюза Мартен Марми, които му връчиха юбилеен златен медал за заслуги в развитието на българския транспорт и пътищата.

- получава поздравите от президента на ФИФА Сеп Блатер и екип на националния отбор по футбол на Швейцария с фланелка с името на Борисов и неговия номер 13 в състава на “Витоша” Бистрица, предадени му Мартен Марми. 

Финалът на този словесен и управленски маратон завършва на националния стадион, където Борисов е на върха на атаката на бистришките “тигри” и надвива “Две могили” /Русенско/ в драматичен финал за купата на аматьорската лига, доказвайки, че както в държавата, така и на терена е №1. На трибуната е дежурната му публика - министрите Симеон Дянков, Делян Добрев, Свилен Нейков, Мирослав Найденов. Които, както и по време на обиколките му са фон, просто фон, на който многозначително стои плакатът им “Тигрите - без дефицит”. А управлението, което се крепи на един човек? Пък бил той и със суперактивност?


ГЕРБ
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна-1472586819.jpg

Все по-честото споменаване на страните от източния фланг в дискусиите за ...

20 май 2024 | 12:40

Д-р Антон Панчев: Повече от крайно време е да променим своята политика към Албания

Д-р Антон Панчев: Трябва да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с Албания-1659604554.png

Защо да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с ...

20 май 2024 | 12:53

The New York Times: Въоръжените сили на Украйна деградират заради стари проблеми

Украинската армия страда от недостиг на боеприпаси, хора и укрепления-Ukrainskata-armiya-strada-ot-nedostig-na-boepripasi--hora-i-ukrepleniya_1716311452.jpg

Дори ако американската помощ дойде бързо и в достатъчни количества, през ...

21 май 2024 | 20:09

Антикомунизмът си отиде, Борисов може да спи спокойно – протести няма да има

--_1670329277.jpg

Битката с миналото, страхът, че то може да се върне и да отклони България от ...

21 май 2024 | 18:38

Най-важното

Тези хора – ПП-ДБ – са обраснали с кешове, влачения, пудели. Зловеща работа, каза лидерът на ДПС

Пеевски: Нещата са чудовищни! Асен Василев искаше да е премиер, Христо Иванов – президент
(Видео)

Пеевски: Асен Василев искаше да е премиер след Мария Габриел, Христо Иванов – президент-Peevski--Tsyalata-otgovornost-za-tova--koeto-se-sluchva-v-mitnitsite--e-na-Asen-Vasilev_1712218317.jpg

Важно е да ликвидирам ПП, да стана единствен лидер на дясното, след това и да ...

21 май 2024 | 13:25

Повече няма да подкрепяме чужди предложения за реформи!, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов: ПП говорят как ще купуват изборите, трябва бързо да влязат в затвора! (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов представя Управленска програма на ГЕРБ-СДС-Boyko-Borisov-predstavya-Upravlenska-programa-na-GERB-SDS_1716282327.jpg

И е много интересно как подкрепящите им медии ще интерпретират това, че те ...

21 май 2024 | 11:08

Служебният премиер цитира официален протокол от заседание на Надзорния съвет на НОИ

Главчев пред депутатите: Пенсиите ще бъдат увеличени с 11 % от 1 юли

Главчев: Пенсиите ще бъдат увеличени с 11 % от 1 юли
Снимка БТА-Glavchev--Pensiite-shte-badat-uvelicheni-s-11---ot-1-yuli-Snimka-BTA_1716293804.jpg

Не знам защо намесвате правителството. Добре знаете, че има представители на ...

21 май 2024 | 15:05

По-рано парламентът задължи Надзорния съвет на НОИ да осъвремени пенсиите с 11%

Петкова: ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха искане за извънредно заседание на НС днес за цената на тока

Теменужка Петкова-Temenuzhka-Petkova_1716306887.jpg

"Искаме да приключим днес с този свободен ден от предизборната кампания. ...

21 май 2024 | 18:53

Регионалният министър изпрати и сигнал до прокуратурата

Министър Коритарова отстрани директора на Областно пътно управление-Варна

Министър Коритарова отстрани директора на Областно пътно управление-Варна-Ministar-Koritarova-otstrani-direktora-na-Oblastno-patno-upravlenie-Varna_1716282436.jpg

Служителите от ОПУ-Варна със своите действия или бездействия са допуснали ...

21 май 2024 | 12:06

"Няма да има матури за първи клас или за постъпване в детската градина", увери той

Министър Цоков: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ

Министър Цоков: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ -Galin-Tsokov--Ogranichavaneto-s-edin-uchebnik-po-predmet-ne-bi-bil-dobar-podhod_1691734329.png

Проблемът е станал при разпечатването на тестовете, а диаграмата не е излязла ...

21 май 2024 | 09:04

Чува се и телефонен разговор между Кирил Петков и Пламен Бобоков – олигархът-спонсор на „Промяната“

Скандален запис на ПП как събират пари за изборите! А.Василев: Скрит кеш имаме! К. Петков: В торби…

Скандален запис на ПП! Асен Василев: Скрит кеш имаме!-Skandalen-zapis-na-PP--Asen-Vasilev--Skrit-kesh-imame-_1716219748.jpg

В скандален разговор по време на кампанията за последните парламентарни избори ...

20 май 2024 | 18:36

Захване ги с кеш, почнат да купуват и полицията удря само на ГЕРБ купувачите, а неговите купувачи си стоят, обяснява Асен Василев

Втори запис на ПП! Асен Василев: Президентът Радев с кеша, който има, може да разбие ГЕРБ

Втори запис на ПП! Асен Василев: Президентът Радев с кеша-Vtori-zapis-na-PP--Asen-Vasilev--Prezidentat-Radev-s-kesha_1716284700.jpg

От записа става ясно още, че Асен Василев знае с колко „кеш“ разполага ...

21 май 2024 | 12:42

Имаме две писмени обяснения на двама свидетеля, обяснява съпредседателят на ПП

Скандален запис №3 - Кирил Петков: Даваме Горанов на Магнитски, "Авмериканеца" ги знае...

Кирил Петков-Kiril-Petkov_1716305325.jpg

Петков обяснява как всъщност ТЕ „вкарват в Магнитски“ – чрез „Американеца“ и ...

21 май 2024 | 18:28