Най-верният индекс

12342 | 1 ноем. 2013 | 13:09

Дяволът живее в цепката на панталонаЧовечеството е жертва на собствените си представи за красота. Слава на Бога, тя се развива, критериите се променят. Ала все се бутаме в някаква догма, която дизайнерите наричат мода, а производителите - поредна поръчка. - Е, дамите не ходят като китайките с обувки номер 18, но се спазариха със силикона. Той изду устни и други възвишения. Целулитът се превърна в болест, пластичните хирурзи - в милионери.

През 1555 г. франкфуртският епископ издал съчинение срещу „жените наивнички и неопитните девици“, които се захласвали по размерите на средновековните фукльовци. Те запълвали панталоните си с подплънки, забележете - отпред шивачите им прикрепвали ярки парчета плат, а пълнежът бил от прежда, вълна и непукизъм. Възмутен, епископът се принудил да обяви на „женорята, че това е дяволът, който живее в цепката на панталона“, и че всъщност размерът не е толкова голям.

Кльощавите азиатки и до ден днешен си слагат специални подплънки на гърдите и дупето, за да компенсират липсващото. Вековна традиция в Китай, преустановена, слава Богу, преди две столетия, превръщала малките момичета в крачещи инвалиди. Пристягали им ходилата още на тригодишна възраст, за да се научат да ситнят. Късите крачки били възприемани като нещо много еротично.

По същото време в арабския сексуален модел се водели курсове за такова хранене, че цялата мазнина да се отдели в ханша и там да остане. Практиката навестила и Европа. От 1760 г., та чак до края на ХIХ век жените привързвали отзад огромни възглавници. Наричали ги „кюл дьо Пари“ („парижки задник“) и си ги ползвали от закуска до вечер, особено на приеми от всякакъв ранг. Представете си разочарованието на гигантоманите, когато в тъмното освен всичко друго падне и тази възглавница.

Друга мода мъчи жените през ХVI век. Появил се корсетът. Бил изработван от дърво, метал, допълнително прилагали тръстика, снопове слама или едри рибени кости. Така го пристягали, че освен съответна конфигурация постигали закърнели бели дробове, изместени органи и преждевременни раждания. Според сексоложките Вероника Имлер и Анке Щайнхойзер тази мода водела и до пробити черни дробове.

Мъката край няма. През 1915 г. се развива модата на тесните поли. Най-силно покосявали противника онези поли, които се навличали с титанични усилия, задължително с една, а понякога две-три помощнички, и били така прилепнали, че героините можели да се придвижват само куцукайки. Освен нездравословно това очертание се оказало доста буквално. Демонстрирало точното притежание и убивалo въображението. Бе, друго си е една възглавница отзад.

Повечето японки и немалко американки ползват по време на цикъл специални щипки за издърпване на вече напоения тампон. Това, за да не би да докоснат менструалната си кръв. Сирийките до ден днешен се притесняват, когато разтварят дамските превръзки. С крилца, без крилца - няма значение. Важното е да не произведе шум - да не би да го чуят другите жени в семейството. Но да не се занимаваме със сирийките, че там има други проблеми.

Чарлз Дарвин пристига на Огнена земя някъде към 1833 г., подарява на местните жители дрехи и те се зарадвали от сърце. Истинска новост! Веднага ги накъсали на ивици и ги нанизали на копията като стряскащи врага ленти. Новото идва, за да ни се представи като по-добро от миналото. Ние за жалост не го връзваме на копието, а връзваме копието за него. Не разпознаваме най-ценната акция.

И кризата освен всичко друго ни донесе еротични клишета. Сериозни издания, агенции, финансови учреждения паднаха под новите внушения. Ако сервитьорката се наведе повече от необходимото и гърдите й, аха, да се изсипят, това означава, че модерният свят не е в цветущо здраве, обявиха икнономически сексолози. Според тях показването на повече плът е по-сигурен начин за по-голям бакшиш. Демонстрира се финансова безизходица. По-дълбоки деколтета - по-големи борчове. Да се чуди и мае човек каква е взаимовръзката между циците и американската фондова борса. Ама на. Сексолозите икономисти взеха, че я намериха.

Утвърденият теоретик Джордж Тейлър още през 20-те години на миналия век обяви, че колкото по-къси са полите на жените, толкоз по-здрава е икономиката. Други пък твърдят, че преди пет години неслучайно дамите тръгнали с по-дълги поли. Така те предварително съобщили, че ни чака криза. „Преса“ напомни преди време индекса на мъжко бельо, известен на капацитетите като MUI. Продажбите на слипове са стабилен коефициент. Спадането на продажбите на този атрибут е сигурен знак за разклатена икономика. Така MUI се превръща в показател за благосъстоянието на един народ. Ето - това е вярно. Ние сме все така бедни, защото от години в България не се забелязва нарастване на продажбите на гащи.

Не по-малко убедително от MUI е червилото. Затруднени да купуват маркови тоалети, дамите компенсират с пищен грим. Повече червило - повече проблеми. Същото доказват и вратовръзките. Според една школа по време на криза мъжете предпочитат по-широките, защото по този начин демонстрират допълнителни ангажименти. Според друга предпочитат по-тесни, защото на подсъзнателно равнище заработва изискването за икономия на плат.

Изберете която искате теория, но практиката показва, че най-сериозният индекс е новото гадже. Повече свалки - повече икономика.

(в. Преса, печатно издание, брой 298 (649 от 01 ноември 2013)


 


От категорията

Академията за мода присъди наградите Златна игла 2023! Дизайнер на годината е Радостина Долапчиева
(Видео)

Проф. Любомир Стойков заедно с дизайнерите - носители на приза „Златна игла 2023“.-Prof--Lyubomir-Stoykov-zaedno-s-dizaynerite---nositeli-na-priza--Zlatna-igla-2023-_1701346789.jpg

Албена Александрова и Кирил Чалъков бяха удостоени с приза за четвърти път

30 ноем. 2023 | 14:17

Тамара Глоба: Три зодии ще се радват на щастие и пари до дни

Тамара Глоба: Три зодии ще се радват на щастие и пари до дни-Tamara-Globa-za-2023--Mart-shte-dade-na-Rusiya-silni-sayuznitsi--v-kraya-na-godinata-shte-zapochnat-pregovori_1672297339.jpg

Телците да се фокусират върху семейството. Раци, през декември пред вас ще се ...

1 дек. 2023 | 15:17

Васил Найденов пя за Code Health TV и Бала на лекарите „Благодарим ви, че ви има!“
(Галерия)

Васил Найденов пя за Code Health TV и  Бала на лекарите „Благодарим ви, че ви има!“  -Vasil-Naydenov-pya-za-Code-Health-TV-i-Bala-na-lekarite--Blagodarim-vi--che-vi-ima--_1701516504.jpg

Акцент на вечерта беше благотворителността. Съвместната инициатива на Столична ...

2 дек. 2023 | 13:26

Силна магнитна буря удари Земята

Силна магнитна буря удари Земята-NOAA--Vrahlita-ni-moshtna-magnitna-burya_1691219387.jpg

Според дългосрочната прогноза се очаква смущенията да продължат през почивните ...

1 дек. 2023 | 17:11

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25