Драгомир СТОЙНЕВ, министър на икономиката и енергетиката:

Токът може да не поевтинее, но няма да поскъпне

12300 | 5 ноем. 2013 | 09:45

Интервю на Весела ВАНЕВА с Драгомир Стойнев за цените на тока, сметките за парно и реформите, които чукат на вратата


 

Драгомир Стойнев е роден на 6 май 1976 г. Магистър по икономика от университета „Париж 1 Пантеон - Сорбона“, Франция. Специализирал е в Германия, Франция и САЩ. Работил е като експерт в администрацията на президента Георги Първанов и в апарата на Министерския съвет. Депутат в 41-вото и 42-рото народно събрание. На 29 май т.г. полага клетва като министър на икономиката и енергетиката. Владее френски, английски и руски език.


- Министър Стойнев, финансовото министерство публикува тревожни отчети, че приходите и печалбите в енергетиката намаляват. Как ще коментирате?

- 2013-а наистина е тежка година. Знаете, че решението на предишното управление да наложи допълнителни такси за износ на електроенергия оказа изключително пагубно въздействие. Стигна се дотам, че през май изнасяхме едва 150 мегавата. Но през август вече изнасяхме 10 пъти повече електроенергия, отколкото през първото шестмесечие.

- Само че през септември износът на ток пак падна под количествата през същия месец на 2012 г.

- Всичките мощности в момента са натоварени. Да не забравяме и някои аварии, т.е. трябваше да задоволяваме вътрешните нужди на пазара. Но има нещо много важно - за българските миньори има работа. В един от първите дни, когато встъпих в длъжност и ми бе оповестено, че там има социално напрежение, аз отидох при миньорите, седнахме и започнахме да си говорим. Те ми казаха: „Г-н министър, ние сме притеснени, защото не работим.“ В момента в „Мини Марица-изток“, което е държавно предприятие, се работи приблизително на четири смени, няма забавяне на заплатите и хората са доволни.

- Какво ще стане с Националната електрическа компания (НЕК)? В интервю за „Преса“ д-р Константин Тренчев каза, че има план части от НЕК да се разпродадат срещу дългове.

- Много политици се упражняват относно съдбата на НЕК. Аз съм единственият политик, който гледа оптимистично. Всички идват и казват: „Имаш един труп, който трябва да погребеш.“ Да, заварих НЕК с приблизително 1,9 млрд. лв. дългове. Но в момента този труп започва да дава признаци на живот. Стъпка по стъпка се стабилизира. Вече сме на етап регулярни плащания. Това не се е случвало отдавна. Да, те не са в пълен размер, но всеки месец има редовни плащания, което наистина е добра новина. Важното е да стабилизираме системата, да върнем доверието. Чувам приказки, че едва ли не НЕК се водела към фалит. Аз така я заварих, но не се оплаквам. Длъжен съм като министър да се справя с това положение.

За мен е важно хората да бъдат успокоени и да усещат сигурност

- Оптимист сте?

- Самият факт, че се постигна една изключително печеливша облигационна емисия от Българския енергиен холдинг (БЕХ), с която приблизително три пъти надхвърлихме заявената сума, ясно показва, че чуждестранните инвеститори вярват в българската енергетика. Защото те са информирани. Това е първата ни емисия на дълговия пазар. Инвеститорите няма да си дадат парите за пет години в нещо, което смятат, че е губещо. Явно са по-оптимистично настроени, отколкото е българското черногледство.

- Добра оценка за БЕХ?

- Ще бъда още по-директен. Спомням си, когато по „молба“ на служебното правителство към Европейската комисия (ЕК) и Световната банка излезе доклад, който каза: „Вие трябва да унищожите БЕХ!“ Аз бях засипан от въпроси: „Защо не унищожиш тази структура?!“ Смятате ли, че ако го нямаше БЕХ с милиарди активи и оборот от милиарди евро, ние можехме да постигнем такъв успех на международните дългови пазари? Затова призовавам българските политици най-вече да се ръководят от националния интерес, а не от това какво им се казва отвън.

- От една дискусия в парламента стана ясно, че дълговете вътре в структурата на БЕХ са около 4 млрд. лева. Как това се отразява върху подготовката за зимата?

- Говорите за дългосрочни и краткосрочни задължения. Нашите ангажименти към тецове, към топлофикации, към мини ще бъдат изпълнени. Разбира се, не изцяло, но за зимния период считам, че няма да имаме проблем. Само апелирам наистина към спокойствие от всички, които са в сферата на енергетиката - държавата стъпка по стъпка ще изпълни своите ангажименти. Неслучайно, и това е основната политика, ние си поставяме като цел до 30 дни да се разплащаме към бизнеса, тъй като и в сферата на икономиката държавата трябва да бъде коректен партньор.

- Кога ще стане това?

- Вече започнахме - с актуализацията на бюджета. Това бе една от основните причини - държавата да бъде коректен партньор. За да се подобрява бизнес климатът, трябва да има доверие. За мен е важно хората да бъдат успокоени и да усещат сигурност. Тази сигурност считам, че вече я има.

- Бяхте споменали, че има шанс за ново намаление на цените на електроенергията догодина. Още ли мислите така?

- Всичко зависи от резултатите, които ще имаме към декември. Но това, което се постигна с намаляването на цената на електроенергията, се омаловажи. Нека не забравяме, че благодарение на депутатите, които спешно гласуваха промените в Закона за енергетиката, бяха намалени цените на електроенергията за бита, но и за българския бизнес. Това не се е случвало никога. А в крайна сметка, когато встъпих на поста министър на икономиката и енергетиката, очакванията, исканията на дружествата бяха за увеличение на цената с 20%! Намалението не трябва да бъде някаква самоцел. Ако е възможно да се постигне - да. Но това в никакъв случай не трябва да поставя под риск цялата система. Освен това на този етап нищо не предполага увеличаване на цената на електроенергията.

- Експерти сочат като причина за поскъпване на тока дефицита във финансирането на скъпите зелени енергии, главно слънчевата.

- Дефицитът в системата е толкова голям, че надали това ще бъде причината за увеличаване на цената на електроенергията. Имаме директива, която трябва да изпълним. Производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) е хубаво нещо. Аз го подкрепям. Само че в България обичаме крайностите. От едната крайност отиваме в другата. През 2012 г. предишното управление де факто позволи 1000 мегавата ВЕИ - колкото един ядрен блок, да се включат в системата. Според мен лично това трябваше да се преосмисли. Но ние с тези производители имаме договори, които трябва да се спазват.

Без реформи няма как да се оправим

- И какво правите?

- Трябва да изкупуваме на 100% произведената от тях електроенергия. Тази електроенергия е скъпа. Не само за България. Дори в Германия. Ние трябва на базата на диалог да намерим решение. Имаше предложение от БЕХ (за специален данък от 30% върху цената на тока от слънчевите централи - б.а.). Да, трябва да намерим правилното решение, защото трябва да имаме производство от ВЕИ, но то е скъпо за българското общество. Мислим върху законопроект, но той ще бъде обсъден с всички по веригата на производство. И не става въпрос само за фотоволтаици. Моето желание е, ако ще има някакви мерки, те да бъдат за абсолютно всички. Трябва да бъде справедливо.

- Но не губите ли темпото? Например либерализацията на пазара на електроенергия закъснява, балансиращ пазар няма.

- За борсата се вслушваме в една от препоръките на ЕК. По-късно ще разберете как ще се случи, но работим за създаването на енергийна борса. В най-скоро време ще бъде готова. И е напълно нормално още следващата година да имаме либерализация. Но какво ще даде тя? Като наблюдавам, в първите няколко месеца конкуренцията поражда намаляване на цената на електроенергията, но след това почти във всички държави, където има либерализация, тя води до оскъпяване, и то значително.

- Прогнозирате поскъпване на тока през 2015 г., така ли?

- Ще видим. Дано да се поучим от негативния опит на другите държави. Това е ключово. А не да правим нещо само и само за да угодим на някого.

- Бяхте при­стъпили към предоговаряне на дългосрочните договори с американските централи в „Марица-изток“.

- Да, но НЕК има огромни задължения към тези дружества и трябва първо да изпълни своите ангажименти, за да имаме реална стъпка. Дотам стигнахме с преговорите. Сумите са огром­ни и това не е в резултат на сегашното управление в сферата на енергетиката. Това се е натрупало през последните 2 години. Но вече имаме регулярни плащания.

- Има ли опасност от хаос в сметките за парно заради промените в Наредбата за топлоснабдяването?

- Тя е обсъдена с топлофи­кационните дружества и те много добре го знаят. Не мога да приема някой да седи отстрани и да казва, че не е разбрал, че не е участвал в дискусиите, и изведнъж - олеле, ще се създаде хаос! Хаос ще има евентуално ако „Топлофикация София“ не започне да изпълнява своите ангажименти към „Булгаргаз“ и БЕХ - около 450 млн. лв. Тези пари са ни нужни, за да осигурим следващия отоплителен сезон. Сумата, която НЕК дължи на „Топлофикация София“, е 8 пъти по-малка.

- Вие разбирате ли новата методика за парното?

- Тя е изготвена със специалисти и според тях това е правилната методика. Ако някои хора считат, че не е добре разбрана и че има пропуски, то е трябвало да си го кажат, когато е имало обсъждания.

- От посещението на шефа на „Газпром“ Алексей Милер излезе новина, че руският газ за България ще поевтинее. Откога и с колко?

- Едната причина е транспортът. По газопровода „Южен поток“ ще имаме директен достъп с Русия. Освен това руската страна пое ангажимент „Газпром“ да започне разговори, да мислим наистина за едни по-нормални нива на цената на природния газ за България.

- А защо само за 4 месеца стойността на „Южен поток“ у нас се вдигна с 400 млн. евро - от 3,1 на 3,5 млрд. евро?

- Когато се е говорело за 3,1 млрд. евро, това де факто са били предположения. Сега, когато се изготви техническият проект, се вижда точно каква ще бъде реалната стойност на проекта. Евентуално може да има и допълнителни работи с оглед разширяване на газопреносната мрежа за доставки към трети страни. Но ключовото в този проект е, че България никога досега не е имала такъв огромен по обем на работа международен енергиен проект.

- Ще вдигнете ли малко завесата за реформите в енергетиката, които се подготвят?

- Когато бъдем готови и имаме модела, по който трябва да вървят тези реформи, тогава ще бъдат обсъдени, и най-вече на обществения съвет. Работим, без реформи няма как да се опра­вим. 

в. Преса, печатно издание, брой 302 (653 от 05 ноември 2013)


 


От категорията

Бил Гейтс: AI ще ни докара 3-дневна работна седмица

Бил Гейтс: AI ще ни докара 3-дневна работна седмица-1620107434.jpg

Той не е първият технологичен лидер и милиардер, който прогнозира, че ...

28 ноем. 2023 | 11:07

Взрив от гняв срещу културолога Слава Янакиева: Позор! Да бъде уволнена дисциплинарно от СУ!

Слава Янакиева-Slava-Yanakieva_1701102171.png

В посочената публикация отпреди около 2 години Слава Янакиева, която е ...

27 ноем. 2023 | 18:15

Сръбската Ванга: Четири държави в Европа изчезват! Русия, Китай и Индия ще станат център на света

Сръбската Ванга: Четири държави в Европа изчезват! Русия, Китай и Индия ще станат център на света-Srabskata-Vanga--Chetiri-darzhavi-v-Evropa-izchezvat--Rusiya--Kitay-i-Indiya-shte-stanat-tsentar-na-sveta_1701182010.jpg

Разпад прогнозирала тя и на Испания и Италия. Франция пък щяла да бъде ...

28 ноем. 2023 | 16:31

The American Conservative: Необходими са спешни дискретни преговори с Русия за край на войната

Унищожена украинска бронирана техника на фронта-Unishtozhena-boyna-tehnika-na-ukrainskite-sili_1689513438.jpg

Тръмп е прав - прекратяването на конфликта е въпрос на един ден и зависи ...

28 ноем. 2023 | 15:15

Най-важното

По-голяма безхаберност и безпомощност в София не съм виждала последните години, заяви тя

Илияна Йотова: Асен Василев беше разкрит - в многото цифри е прикрил продажбата на държавна земя

Йотова: В управлението и в подкрепящите партии има тежки съмнения как са правени сметките в държават-Iliyana-Yotova-Snimka--BTA_1700128071.jpg

Финансовият министър беше разкрит, каза вицепремиера. Според нея Асен Василев ...

28 ноем. 2023 | 17:47

Любомир Дацов, председател на Фискалния съвет, посочи, че споделя критиките и препоръките на БНБ (На живо)

Бюджетът мина в комисията! БНБ с критики: Липсва буфер, създава дисбаланси, дефицитът е голям

Управителят на БНБ Димитър Радев препоръча 10-процентен буфер в бюджета. Снимка БНТ-Upravitelyat-na-BNB-Dimitar-Radev-preporacha-10-protsenten-bufer-v-byudzheta_1701170056.png

С този бюджет искаме България да се придвижи напред по доходи. Не трябва да ...

28 ноем. 2023 | 12:19

Според нея Василев е допуснал "груби грешки по отношение на вноската от транзит на газ с руски произход"

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му да продава земя е престъпление към държавата!

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му за продажба на земя е престъпление към държавата-1489390488.jpg

Идеята на Асен Василев да продава държавна земя е абсолютно недопустима и ...

28 ноем. 2023 | 13:27

Когато в списъка има човек, който е включен в санкционните списъци на ЕС, той няма право да пътува

Габриел: Не всички членове на делегацията на Лавров са получили разрешение да прелетят над България

Мария Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО-Mariya-Gabriel-Snimka--BTA_1698395453.jpg

Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните ...

28 ноем. 2023 | 13:57

Хюсменова беше гост на кръгла маса, организирана от екипа на детската градина на тема „Заедно за децата ни!“

Филиз Хюсменова стана посланик на дарителска кампания

Филиз Хюсменова  стана посланик на дарителска кампания-Filiz-Fyusmentsva-stana-poslanik-na-daritelska-kampaniya_1701182766.jpg

Филиз Хюсменова подчерта, че подкрепя всяка образователна институция, която ...

28 ноем. 2023 | 16:44

Най-възрастният общинар е Грети Стефанова от ПП - ДБ

Нинова с идея как да се реши кризата в СОС: Да се избере най-възрастният общинар за председател

Корнелия Нинова: БСП се събира с 16 партии, за да прави политики-Korneliya-Ninova--BSP-se-sabira-s-16-partii--za-da-pravi-politiki_1701185688.jpg

Ние сме против знамето, което развява в последните години ПЕС - за трети пол, ...

28 ноем. 2023 | 17:33

Констатациите, направени от „Вътрешен одит“ към МЗ трябва да се потвърдят от външен одит, каза той

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"-Prof--Kostadin-Angelov-pozdravi-meditsite-za-Denya-na-balgarskiya-lekar_1697696773.png

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че има ...

28 ноем. 2023 | 17:03

Към месец ноември 2023г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000лв.

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба-Shefat-na--Pirogov--d-r-Valentin-Dimitrov--Postradaloto-rumanche-ot-Bansko-e-s-frakturi-na-preshlen--tri-rebra-i-kolyanoto_1677221753.jpg

Във връзка с негативната кампания която се води срещу болница „Пирогов“ и лично ...

28 ноем. 2023 | 19:17

Лечебното заведение е в лошо финансово състояние, посочи проф. Хинков

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов", очаквам прокурорски проверки

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов"-Prof--Hristo-Hinkov-Snimka--MZ_1693925166.jpg

Докладът е представен на премиера акад. Николай Денков и на проф. Костадин ...

28 ноем. 2023 | 12:32