Драгомир СТОЙНЕВ, министър на икономиката и енергетиката:

Токът може да не поевтинее, но няма да поскъпне

11882 | 5 ноем. 2013 | 09:45

Интервю на Весела ВАНЕВА с Драгомир Стойнев за цените на тока, сметките за парно и реформите, които чукат на вратата


 

Драгомир Стойнев е роден на 6 май 1976 г. Магистър по икономика от университета „Париж 1 Пантеон - Сорбона“, Франция. Специализирал е в Германия, Франция и САЩ. Работил е като експерт в администрацията на президента Георги Първанов и в апарата на Министерския съвет. Депутат в 41-вото и 42-рото народно събрание. На 29 май т.г. полага клетва като министър на икономиката и енергетиката. Владее френски, английски и руски език.


- Министър Стойнев, финансовото министерство публикува тревожни отчети, че приходите и печалбите в енергетиката намаляват. Как ще коментирате?

- 2013-а наистина е тежка година. Знаете, че решението на предишното управление да наложи допълнителни такси за износ на електроенергия оказа изключително пагубно въздействие. Стигна се дотам, че през май изнасяхме едва 150 мегавата. Но през август вече изнасяхме 10 пъти повече електроенергия, отколкото през първото шестмесечие.

- Само че през септември износът на ток пак падна под количествата през същия месец на 2012 г.

- Всичките мощности в момента са натоварени. Да не забравяме и някои аварии, т.е. трябваше да задоволяваме вътрешните нужди на пазара. Но има нещо много важно - за българските миньори има работа. В един от първите дни, когато встъпих в длъжност и ми бе оповестено, че там има социално напрежение, аз отидох при миньорите, седнахме и започнахме да си говорим. Те ми казаха: „Г-н министър, ние сме притеснени, защото не работим.“ В момента в „Мини Марица-изток“, което е държавно предприятие, се работи приблизително на четири смени, няма забавяне на заплатите и хората са доволни.

- Какво ще стане с Националната електрическа компания (НЕК)? В интервю за „Преса“ д-р Константин Тренчев каза, че има план части от НЕК да се разпродадат срещу дългове.

- Много политици се упражняват относно съдбата на НЕК. Аз съм единственият политик, който гледа оптимистично. Всички идват и казват: „Имаш един труп, който трябва да погребеш.“ Да, заварих НЕК с приблизително 1,9 млрд. лв. дългове. Но в момента този труп започва да дава признаци на живот. Стъпка по стъпка се стабилизира. Вече сме на етап регулярни плащания. Това не се е случвало отдавна. Да, те не са в пълен размер, но всеки месец има редовни плащания, което наистина е добра новина. Важното е да стабилизираме системата, да върнем доверието. Чувам приказки, че едва ли не НЕК се водела към фалит. Аз така я заварих, но не се оплаквам. Длъжен съм като министър да се справя с това положение.

За мен е важно хората да бъдат успокоени и да усещат сигурност

- Оптимист сте?

- Самият факт, че се постигна една изключително печеливша облигационна емисия от Българския енергиен холдинг (БЕХ), с която приблизително три пъти надхвърлихме заявената сума, ясно показва, че чуждестранните инвеститори вярват в българската енергетика. Защото те са информирани. Това е първата ни емисия на дълговия пазар. Инвеститорите няма да си дадат парите за пет години в нещо, което смятат, че е губещо. Явно са по-оптимистично настроени, отколкото е българското черногледство.

- Добра оценка за БЕХ?

- Ще бъда още по-директен. Спомням си, когато по „молба“ на служебното правителство към Европейската комисия (ЕК) и Световната банка излезе доклад, който каза: „Вие трябва да унищожите БЕХ!“ Аз бях засипан от въпроси: „Защо не унищожиш тази структура?!“ Смятате ли, че ако го нямаше БЕХ с милиарди активи и оборот от милиарди евро, ние можехме да постигнем такъв успех на международните дългови пазари? Затова призовавам българските политици най-вече да се ръководят от националния интерес, а не от това какво им се казва отвън.

- От една дискусия в парламента стана ясно, че дълговете вътре в структурата на БЕХ са около 4 млрд. лева. Как това се отразява върху подготовката за зимата?

- Говорите за дългосрочни и краткосрочни задължения. Нашите ангажименти към тецове, към топлофикации, към мини ще бъдат изпълнени. Разбира се, не изцяло, но за зимния период считам, че няма да имаме проблем. Само апелирам наистина към спокойствие от всички, които са в сферата на енергетиката - държавата стъпка по стъпка ще изпълни своите ангажименти. Неслучайно, и това е основната политика, ние си поставяме като цел до 30 дни да се разплащаме към бизнеса, тъй като и в сферата на икономиката държавата трябва да бъде коректен партньор.

- Кога ще стане това?

- Вече започнахме - с актуализацията на бюджета. Това бе една от основните причини - държавата да бъде коректен партньор. За да се подобрява бизнес климатът, трябва да има доверие. За мен е важно хората да бъдат успокоени и да усещат сигурност. Тази сигурност считам, че вече я има.

- Бяхте споменали, че има шанс за ново намаление на цените на електроенергията догодина. Още ли мислите така?

- Всичко зависи от резултатите, които ще имаме към декември. Но това, което се постигна с намаляването на цената на електроенергията, се омаловажи. Нека не забравяме, че благодарение на депутатите, които спешно гласуваха промените в Закона за енергетиката, бяха намалени цените на електроенергията за бита, но и за българския бизнес. Това не се е случвало никога. А в крайна сметка, когато встъпих на поста министър на икономиката и енергетиката, очакванията, исканията на дружествата бяха за увеличение на цената с 20%! Намалението не трябва да бъде някаква самоцел. Ако е възможно да се постигне - да. Но това в никакъв случай не трябва да поставя под риск цялата система. Освен това на този етап нищо не предполага увеличаване на цената на електроенергията.

- Експерти сочат като причина за поскъпване на тока дефицита във финансирането на скъпите зелени енергии, главно слънчевата.

- Дефицитът в системата е толкова голям, че надали това ще бъде причината за увеличаване на цената на електроенергията. Имаме директива, която трябва да изпълним. Производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) е хубаво нещо. Аз го подкрепям. Само че в България обичаме крайностите. От едната крайност отиваме в другата. През 2012 г. предишното управление де факто позволи 1000 мегавата ВЕИ - колкото един ядрен блок, да се включат в системата. Според мен лично това трябваше да се преосмисли. Но ние с тези производители имаме договори, които трябва да се спазват.

Без реформи няма как да се оправим

- И какво правите?

- Трябва да изкупуваме на 100% произведената от тях електроенергия. Тази електроенергия е скъпа. Не само за България. Дори в Германия. Ние трябва на базата на диалог да намерим решение. Имаше предложение от БЕХ (за специален данък от 30% върху цената на тока от слънчевите централи - б.а.). Да, трябва да намерим правилното решение, защото трябва да имаме производство от ВЕИ, но то е скъпо за българското общество. Мислим върху законопроект, но той ще бъде обсъден с всички по веригата на производство. И не става въпрос само за фотоволтаици. Моето желание е, ако ще има някакви мерки, те да бъдат за абсолютно всички. Трябва да бъде справедливо.

- Но не губите ли темпото? Например либерализацията на пазара на електроенергия закъснява, балансиращ пазар няма.

- За борсата се вслушваме в една от препоръките на ЕК. По-късно ще разберете как ще се случи, но работим за създаването на енергийна борса. В най-скоро време ще бъде готова. И е напълно нормално още следващата година да имаме либерализация. Но какво ще даде тя? Като наблюдавам, в първите няколко месеца конкуренцията поражда намаляване на цената на електроенергията, но след това почти във всички държави, където има либерализация, тя води до оскъпяване, и то значително.

- Прогнозирате поскъпване на тока през 2015 г., така ли?

- Ще видим. Дано да се поучим от негативния опит на другите държави. Това е ключово. А не да правим нещо само и само за да угодим на някого.

- Бяхте при­стъпили към предоговаряне на дългосрочните договори с американските централи в „Марица-изток“.

- Да, но НЕК има огромни задължения към тези дружества и трябва първо да изпълни своите ангажименти, за да имаме реална стъпка. Дотам стигнахме с преговорите. Сумите са огром­ни и това не е в резултат на сегашното управление в сферата на енергетиката. Това се е натрупало през последните 2 години. Но вече имаме регулярни плащания.

- Има ли опасност от хаос в сметките за парно заради промените в Наредбата за топлоснабдяването?

- Тя е обсъдена с топлофи­кационните дружества и те много добре го знаят. Не мога да приема някой да седи отстрани и да казва, че не е разбрал, че не е участвал в дискусиите, и изведнъж - олеле, ще се създаде хаос! Хаос ще има евентуално ако „Топлофикация София“ не започне да изпълнява своите ангажименти към „Булгаргаз“ и БЕХ - около 450 млн. лв. Тези пари са ни нужни, за да осигурим следващия отоплителен сезон. Сумата, която НЕК дължи на „Топлофикация София“, е 8 пъти по-малка.

- Вие разбирате ли новата методика за парното?

- Тя е изготвена със специалисти и според тях това е правилната методика. Ако някои хора считат, че не е добре разбрана и че има пропуски, то е трябвало да си го кажат, когато е имало обсъждания.

- От посещението на шефа на „Газпром“ Алексей Милер излезе новина, че руският газ за България ще поевтинее. Откога и с колко?

- Едната причина е транспортът. По газопровода „Южен поток“ ще имаме директен достъп с Русия. Освен това руската страна пое ангажимент „Газпром“ да започне разговори, да мислим наистина за едни по-нормални нива на цената на природния газ за България.

- А защо само за 4 месеца стойността на „Южен поток“ у нас се вдигна с 400 млн. евро - от 3,1 на 3,5 млрд. евро?

- Когато се е говорело за 3,1 млрд. евро, това де факто са били предположения. Сега, когато се изготви техническият проект, се вижда точно каква ще бъде реалната стойност на проекта. Евентуално може да има и допълнителни работи с оглед разширяване на газопреносната мрежа за доставки към трети страни. Но ключовото в този проект е, че България никога досега не е имала такъв огромен по обем на работа международен енергиен проект.

- Ще вдигнете ли малко завесата за реформите в енергетиката, които се подготвят?

- Когато бъдем готови и имаме модела, по който трябва да вървят тези реформи, тогава ще бъдат обсъдени, и най-вече на обществения съвет. Работим, без реформи няма как да се опра­вим. 

в. Преса, печатно издание, брой 302 (653 от 05 ноември 2013)


 


От категорията

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45

Дъглас Макгрегър: Руската кауза е дълбоко справедлива

Дъглас Макгрегър: Руската кауза е дълбоко справедлива-Globalistite-i-neokonservatorite-yavno-iskat-direkten-vaorazhen-konflikt-s-Rusiya--iztakva-Daglas-Makgregar_1667070909.png

Съединените щати навлязоха в екзистенциална война, защото руснаците, с ...

4 юни 2023 | 15:23

Христо Иванов пред Дойче веле: Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република

Христо Иванов пред Дойче веле: Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република-Hristo-Ivanov--Nyama-da-vrashtame-darenieto-na-Nexo_1673772823.jpg

Трябва да бъде преразгледан и Изборният кодекс, така че да имаме консенсус как ...

4 юни 2023 | 14:28

Първанов: Да не си помислят да пращат жива сила в Украйна! Ще съм от първите, излезли на площада

Първанов: Да не си помислят да пращат жива сила в Украйна! Ще съм от първите, излезли на площада. Снимка БНР-Parvanov--Da-ne-si-pomislyat-da-prashtat-zhiva-sila-v-Ukrayna--Shte-sam-ot-parvite--izlezli-na-ploshtada_1685791880.jpg

Когато се формираше тройната коалиция пак имаше барикади пред трибуната на ...

3 юни 2023 | 14:20

Най-важното

Не всички в партията са щастливи, но различното мнение обогатява партийния живот, смята зам.-шефът на ГЕРБ

Томислав Дончев за кабинета ПП-ГЕРБ: Това е конструкция с голямо напрежение, но е правилното решение

Томислав Дончев: Ако работи добре, правителството може да има и 4 г. живот-Tomislav-Donchev--Ako-raboti-dobre--pravitelstvoto-mozhe-da-ima-i-4-g--zhivot_1685893386.jpg

Важен е резултатът, има състав, има и мнозинство, което има воля да подкрепи ...

4 юни 2023 | 18:37

Седмица за седмица трябва да има ясен отчет за дейностите на новия кабинет, изтъква бившият депутат от ПП - ДБ

Лена Бориславова: Между ПП и ГЕРБ няма доверие, но правителството трябва да заработи

Лена Бориславова: Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел-Lena-Borislavova--Tova-e-okonchatelniyat-variant-na-kabineta-Denkov-Gabriel_1685889157.jpg

Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, ...

4 юни 2023 | 17:29

Радев можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема, каза той

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има-Hristo-Ivanov--Namirame-se-v-poluprezidentski-rezhim_1674645406.jpg

Ние от "Демократична България“ сме създадени, за да осигурим ...

4 юни 2023 | 19:25

Хамид Хамид е изразил личното си мнение

ДПС: Ще вземем решение за гласуване по кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат при Радев

Движението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев-1652800940.png

Това ще стане на заседание на ЦОБ на ДПС и на Парламентарната група на ...

4 юни 2023 | 13:03

Вижда се неувереност при съставянето на редовен кабинет, посочи икономическият министър

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип-Nikola-Stoyanov--Predlozheniyat-za-ministar-na-ikonomikata-e-chast-ot-moya-ekip_1685898715.jpg

Инфлацията за май със сигурност ще бъде под 10%, твърди той

4 юни 2023 | 20:07

Няма данни лице с това име да е преминало границата

Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България. ДНК тест потвърди самоличността му

Иван Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България
Снимка БТА-Ivan-Demerdzhiev--Angel-Hristov-mozhe-da-e-vkaran-martav-v-Balgariya-Snimka-BTA_1685884952.jpg

Смъртният му акт е издаден от служител на Община Дупница без да бъде уведомена ...

4 юни 2023 | 16:11

Бившата барета посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не си дава имунитета за "Барселонагейт"

Алексей Петров готов да работи в ДАНС: Не трябва да бъде позволено на Гешев да се гаври с политиците

Алексей Петров: Познавах добре братя Галеви, участвах и в задържането им-Aleksey-Petrov--Poznavah-dobre-bratya-Galevi--uchastvah-i-v-zadarzhaneto-im_1685862478.jpg

Петров посочи, че не е получавал предложение за публична служба, но ако е за ...

4 юни 2023 | 10:06

И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта на Ангел Христов, както и на какво основание е издаде смъртен акт

Службите ни станаха за смях през цял свят! Трупът на Брат Галев - символ на разградената държавност!

Мистерия около завръщането и смъртта на Ангел Христов! -Misteriya-okolo-zavrashtaneto-i-smartta-na-Angel-Hristov--_1685902292.jpg

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да ...

4 юни 2023 | 21:10

САЩ изгубиха вече повече от 100 милиарда долара за някаква работа, която американският народ не разбира и не подкрепя

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45