НО...

ТАЙНОТО ЗНАНИЕ

52362 | 11 ноем. 2013 | 11:56

Бойко имал тоалетна


Случващото се с Бисеров (в средата) е очевиден знак, че започва сблъсъкът с тайно знание - излишно е да го определяме като „мръсно“, понеже днес нищо вече не е достатъчно чисто.


Бисеров си наби главата на кол още през февруари.Този човек, който безукорно владееше мълчанието - едно от най-силните оръжия в политиката, особено в нашата, понеже по правило тя се практикува главно с крясъци, тогава направи невероятна грешка. Бойко си тръгваше от парламентарната зала, когато Бисеров му подметна нещо от мястото си. Бойко се върна и му отвърна: „Досега съм си мълчал, но минахте границите.“ Тогава тази реплика се прие като част от разправията около сигнала до Националната разузнавателна служба, който Б.Б. внезапно представи същия ден и в който се съдържат заплахи за живота му. Но сега може да бъде разчетена и по друг начин.

Случващото се с Бисеров е очевиден знак, че започва сблъсъкът с тайно знание - излишно е да го определяме като „мръсно“, понеже

днес нищо вече не е достатъчно чисто

милиарди хора сами си свалят гащите в Мрежата; няма предел в любопитството на най-могъщите световни служби за сигурност, а и те не крият това. Меркел до края на кариерата си може да не сваля маската на възмущение, която си надяна, след като се разбра, че е подслушвана. Обаче тя знае и още нещо - че всъщност не знае какво точно знаят американците за нея. Така че ще продължава да се възмущава, обаче умерено.
Какво притежават съперниците в нашите ловни полета?

От месец май насам медиите ни сервират толкова много и толкова начесто „бомби“, хвърляни главно по ГЕРБ, че те вече не правят особено впечатление; любопитството на публиката към сензациите е на път окончателно да претръпне. Впрочем и главният прокурор охлади някои ентусиасти преди броени дни, когато намекна, че потокът от сигнали към него е прекалено голям и той няма време за него. Останах с впечатлението, че и няма да има, което е добър знак.
Много от фрагментите от тайното знание, които се сервират на публиката, трябва да имат ефекта на бомби, но далеч не го постигат. Вече дори е размито самото разбиране за сензация - някои си въобразяват, че хвърлят над клетите ни глави бомби като онези над Хирошима и Нагасаки, а пък

всъщност пукат
с тапишници

И никой не им обръща внимание. Това се дължи и на факта, че отдавна вече не е сигурно кое е истински осъдително и кое - не. Например едва ли е осъдително, че Плевнелиев е имал офшорна фирма, преди да стане президент. Мнозина биха си казали, че е далеч по-осъдително, че изобщо е станал президент, но и това няма да е справедливо, защото милиони хора са гласували за него, макар и през индигото на Бойко. Също така със сигурност би било по-осъдително, ако той е креатура на хора като прокопиевци, отколкото, че е спестил някой и друг лев от данъци, вдъхновяван от данъчната изобретателност на „Кока-Кола“ например.

Една медийна сензация трябва да бъде внимателно отгледана - ако само изврякаш нещо, какъвто е нашият обичай, хората само ще си преместят вестника от единия в другия джоб, нищо повече. Но историята с Бисеров е добре отгледана, а е и въздействаща, защото се отнася до пределно въздържан човек и политик, който навремето се пребори и с Костов, дори го надживя политически. Да направя една важна уговорка: не коментирам изнесените досега данни за него, нито пък тяхната достоверност, това изобщо не ме интересува. Любопитно ми е друго, както вече вероятно е станало ясно.

Градинарят, който грижливо е поливал и подстригвал тази история, вероятно е от елита на ГЕРБ. И това трябва да направи пределно внимателни противниците му. А пък и ако се уплашат малко, съвсем няма да е излишно за самите тях. Ето каква е равносметката от февруари насам. Някакъв анонимник носи плик на Станишев; други плетат конспирация след конспирация - най-често това са бивши подлоги на Бойко, които сега искат да бъдат удостоени

със званието
„заслужил ренегат“

Някои от въпросните конспирации бяха накичени със специални брошки във вид на досъдебни производства, но изходът от тях съвсем не е ясен. Шумни истории, от които обаче става ясно, че Бойко имал тоалетна, нищо повече. Сега историята е от съвсем различен калибър. Защото Бойко вероятно ще продължава редовно да посещава тоалетната, ако е добре с простатата, докато съвсем скоро може да станем свидетели на доста любопитни развръзки след аферата с Бисеров („с“, а не „на“).

Между другото днешните бомби са с пределно кратък срок на годност, сякаш и техните автори не са убедени в трайността им. Например какво стана със „защитения свидетел Найденов“ (бившия земеделски министър) - и от кого впрочем го защитават, какво стана с неговата Калинка, какво стана с аферата на същия този възторжен изобличител - за подкуп от 200 хиляди лева? Струва ми се, че истината е ясна в много по-голяма степен на владетеля на тайното знание от ГЕРБ, отколкото на който и да е друг, и ако Найденов продължава да се перчи, в най-скоро време ще му хвърлят послание като това на Бисеров.

И онази история в Банкя бе накипрена медийно със ситно френско къдрене - като за провинциална домакиня, която иска да изглежда прилично за Великден. Като махнем талаша, какво остана от тази история?

Трима българи си говорят като българи

и специално особеностите на техния език ще ви изглеждат неприемливи само ако временно сте станали французи. Единият - бивш министър - моли за ходатайство и практически се опитва да корумпира градския прокурор; той от своя страна не обещава нищо, понеже не било в неговите компетентности; а Бойко си подпитва - главно за особеностите на този или онзи задник. Обаче казва и нещо важно на министъра си: „Твоят проблем е любовницата ти!“ Само заради тази реплика някои биха си помислили, че Бойко е организирал записа. Само че Найденов, който е възможно най-простодушният ренегат, вече си призна, че са използвали неговия телефон. Какво знае онази власт за Найденов - това е въпросът, както и кога ще се стовари това знание върху публиката.

Ами аферата с подслушванията? Все един ден информацията от тях ще започ­не да излиза на бял свят - и тогава никой няма да си спомня дали подслушванията са били законни или незаконни, обаче фактите ще бъдат доста забавни. Някои бизнесмени вече изгърмяха. Те казват, че са станали жертва на икономическия натиск на ГЕРБ, а всъщност са говорили като гламави по телефоните си, и то как да прекарат закона.

И защо аферата с Бисеров излиза точно сега? В объркването си хора от ДПС питат откога се е знаело за нея, което си е много тъп въпрос. Ами тайното знание

не е пакет чипс със срок на годност

- то се появява тогава, когато дава отговор на един ребус, то е като липсващата дума в една кръстословица, която трябва да се реши. От БСП подценяват аферата, понеже не знаят как да я коментират. Но там едва ли вече имат ясен отговор колко още ще се задържат на власт. Нелепо е да се правят, че случилото се не ги засяга.

Сега остава да научим дали Доган продължава да иска този кабинет или не. Неговият ход е пределно прост, но и пределно ефикасен: предлага етнически турчин за зам.-шеф на парламента, и готово. И по-рано ДПС са имали този пост, а пък Юнал Лютви сякаш бе роден за него - заради своята шармантност, галантност и заради протяжния, но пък толерантен ориенталски ритъм, който внасяше в залата.

Само че сега за избора на зам.-председателя кворумът трябва да бъде осигурен от могъщия - казано без сарказъм - пръст на Сидеров. При всичките му приказки именно този пръст ще избере „турчин“, вместо да го затисне - поне заради външното приличие пред патриотичната публика. Както казваше покойният патриарх Максим: „Да пием по една ракийка, за да затиснем турчина“ - той имаше предвид турското кафе, което пиели в момента. В случая една дребна парламентарна подробност може да затисне много от патетиката на АТАКА. По този начин

Доган ще ги подложи на нечовешко изпитание

- все едно че ще хвърли Сидеров в някой истанбулски зандан от средата на миналия век, ще го превърне в Били Хейс - героя на „Среднощен експрес“. Възможно ли е Волен този път да остави пръста си на мира? Напълно е възможно, но ако пък се случи, последиците ще са зашеметяващи: това ще сложи край на парламентарната агония; ще лиши АТАКА от ключовата й роля, обаче възходът й, който е очевиден през последните седмици, вероятно ще продължи; Реформаторският блок ще си остане една пихтия, каквато е в момента; и в крайна сметка това ще изкара от апатията всички политически играчи, които иначе в безумието си са готови да търпят сегашната агония до второ пришествие.

Дали носителят на знанието от ГЕРБ е предвиждал тези последици? Ако отговорът е „не“, значи вашият дописник си фантазира сладко-сладко. Ако обаче отговорът е „да“, излиза, че на някои хора там главите им вече са уврели и знаят къде да търсят съюзника си. Чок селям. Тъй или иначе не е излишно понякога и така да се опитваме да разчитаме някои медийни „бомби“.

Историята с бизнесмена Михов - не ми е приятно да наричам и аз един покойник с някакъв прякор - е много показателна в този смисъл. Тя беше въртяна един милион пъти. Но преди две седмици генерал Танов, главният участник в нея, спомена нещо във „Всяка неделя“, но то така и мина незабелязано. Когато Бойко се обажда на Танов с прословутото си ходатайство, за да направи услуга всъщност на тогавашния президент, още не знае - а и Танов не се сеща да му каже, - че Министерството на финансите преди часове е върнало лиценза на фабриката, в която митничарите са влезли заради уж незаконната й дейност. Схващате ли? Сегашната битка със средства на тайното знание изглежда с предизвестен край. От едната страна са хора, които са били 44 месеца на власт, от другата са онези, които от 4 месеца практикуват нещо, което трудно може да се нарече власт. 44:4.

Не искам да изглеждам като завършен наивник - и да кажа, че всъщност отдавна трябваше да приключат с подобни мачове.  

(в. Преса, печатно издание, брой 308 (659 от 11 ноември 2013)


 


От категорията

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков-Boyan-Chukov--Nay-mnogo-shteti-po-makedonskiya-vapros-ni-nanesoha-Georgi-Dimitrov-i-Kiril-Petkov_1675025349.jpg

Бъдещият държавен елит на Русия се изгражда днес на украинските фронтове. ...

30 ян. 2023 | 11:05

Милен Керемедчиев: Провокациите в РС Македония няма да бъдат избегнати, търсят се и от двете страни

Милен Керемедчиев-1633412453.png

"България трябва внимателно да документира и представя всички примери за ...

30 ян. 2023 | 10:11

Ген. Запрянов: Украйна бързо усвоява нови технологии, но за Ф-16 и ПВО е нужно време
(Видео)

Ген. Атанас Запрянов Кадър: Нова нюз-Gen--Atanas-Zapryanov-Kadar--Nova-nyuz_1675104842.jpg

"Освен количествените параметри, важно е и технологичното ...

30 ян. 2023 | 20:51

80 години от края на Сталинградската битка - повратният момент във Втората световна война

Предаването на фелдмаршал Паулус Снимка: Федерален архив на Германия-Predavaneto-na-feldmarshal-Paulus-Snimka--Federalen-arhiv-na-Germaniya_1675083153.jpg

Окончателният край на битката е на 2 февруари 1943 г., когато се предава и ...

30 ян. 2023 | 14:50

Най-важното

Предстои второ гласуване на Закона за здравното осигуряване

Депутатите изслушват шефовете на разузнаването на извънредно заседание

Депутатите изслушват шефовете на разузнаването на извънредно заседание-Narodnoto-sabranie-odobri-zakupuvaneto-na-novi-samoleti-F-16-sled-ozhestocheni-debati_1667562663.jpg

В дневния ред са предвидени 8 точки

31 ян. 2023 | 07:47

Според говорителя на Държавния департамент страните трябва да намалят риториката помежду си

Вашингтон призова София и Скопие да спрат с ескалацията

Вашингтон призова София и Скопие да спрат с ескалацията-Vashington-prizova-Sofiya-i-Skopie-da-sprat-s-eskalatsiyata_1675144940.jpg

Бъдещето на РСМ е в Европейския съюз. САЩ продължават да подкрепят пълната ...

31 ян. 2023 | 07:59

Станишев първо да каже за плоския данък и целувката с Местан на "Орлов мост", призова лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Не съм чувала нищо по-смешно от цитата: "България спаси Украйна"!
(Видео)

Корнелия Нинова Кадър: Нова тв-Korneliya-Ninova-Kadar--Nova-tv_1675104262.jpg

"Тези, които говорят, че сме изнасяли оръжие за Украйна, да извадят един ...

30 ян. 2023 | 20:42

Средно за годината се очаква инфлацията да възлезе на 7%

Икономически срив! БНБ: През 2023 г. очакваме растежът на БВП да се забави съществено до 0,4%

БНБ: През 2023 г. очакваме растежът на реалния БВП да се забави съществено до 0,4%-BNB--dalg_1661856922.jpg

В прогнозата не се отчита потенциалното влияние на политическата несигурност в ...

30 ян. 2023 | 22:08

Кадърът на ПП заяви, че битият младеж не бил български гражданин и нямало нужда да го защитаваме

СДС гневни: Думите на Лорер за Християн Пендиков са силен шамар за българите в Северна Македония!

СДС: Думите на Даниел Лорер са силен шамар за българите в Северна Македония!-1644521763.jpg

Политическият цинизъм на „Продължаваме промяната“ е толкова безпардонен, че ...

30 ян. 2023 | 13:58

Потресаващ коментар!, подчертава председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС

Атанасова за думите на Лорер, че битият Пендиков не е българин: Безумно! Това е езикът на "добрите"

Атанасова за думите на Лорер за Пендиков: Безумно, колкото "войната е военна операция"-Desislava-Atanasova--Vreme-e-balgarite-da-izlachat-hora--koito-se-obedinyavat--za--a-ne--sreshtu-_1664029624.jpg

На езика на "добрите" новината "Християн Пендиков - секретар на ...

30 ян. 2023 | 14:03

Българи и сърби потъваме заедно в една и съща лодка

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков-Boyan-Chukov--Nay-mnogo-shteti-po-makedonskiya-vapros-ni-nanesoha-Georgi-Dimitrov-i-Kiril-Petkov_1675025349.jpg

Бъдещият държавен елит на Русия се изгражда днес на украинските фронтове. ...

30 ян. 2023 | 11:05

Ама без германски танкисти, та адът да е за украинските им колеги

Георги Марков: 80 години след Сталинград отново германски танкове срещу Русия

Георги Марков: 80 години след Сталинград отново германски танкове срещу Русия-1614159340.jpg

Преди време Дугин се среща с Бжежински в Щатите и му вика: “Нали поехте ...

30 ян. 2023 | 13:06

Това не е особено уникално мнение сред либералите, но уникалното е да идва точно от г-н Лорер

И Шкварек скочи на Лорер: България, също като Израел, трябва да брани своите навсякъде по света!

Кристиян Шкварек-1649322236.jpg

Лорер е учил в Израел, бил е в младежкото движение на социалистическата партия ...

30 ян. 2023 | 14:25