Да промениш хода на историята: външната политика на Обама

14577 | 7 септ. 2012 | 08:41

Анализ на мандата на Барак Обама като президент на най-могъщата държава в света - Част първа

Автор:Продължаващото отслабване на икономическия фундамент е несъвместимо със запазването на националната мощ в дългосрочна перспектива и успешната външна политика. Неспособността на САЩ да спрат упадъка у себе си и по целия свят ще има далеч по-печални последици, отколкото намаляването на личната популярност на президента Барак Обама сред американците или в своята партия.

Въпросите на външната политика и националната сигурност все повече излизат на преден план с наближаването на ноемврийските президентски избори в САЩ. Приоритетите на президента Обама в тази област са завършването на военните действия в Ирак и Афганистан, а също така демонстрация на твърдост по отношение на "Ал Кайда". Опонентите му от Републиканската партия го обвиняват, че е наблюдавал упадъка на страната безучастно и се държи безхаберно по отношение на Иран. Истината, както винаги, е по-сложна от картината, която се опитва да ни представи всяка от страните.

Полагайки клетва през януари 2009 г., Обама вече имаше ясна представа за своята роля във външната политика. Той беше твърдо намерен да промени имиджа на Америка в чужбина - преди всичко в мюсюлманския свят, да приключи войните в Афганистан и Ирак, да протегне ръка на Иран, да презареди отношенията с Русия и да се опита да направи стъпка към освобождаване на света от ядреното оръжие. Той също възнамеряваше да започне сътрудничество с Китай по въпросите на регионалния и международен дневен ред и да се превърне в миротворец в Близкия Изток. Обама, според думите му, се стремеше да промени хода на историята по посока справедливост, мир и стабилност.

Естествено, идеалистичната риторика на новия президент и стремежа му към фундаментални промени се сблъскваха с инстинкта му на прагматичен държавник. И външната политика, провеждана от администрацията, се състоеше в опити да помири възвишените представи на стопанина на Белия дом с неговия вроден реализъм и политическа предпазливост. Седейки в президентското кресло, Обама се прояви като прогресивен там, където е възможно, и като прагматичен там, където е необходимо. Но с оглед на вътрешните и външните политическите реалности, прагматизмът вземаше връх по-често.

Това балансиране не се харесваше и стана храна за критиците. Компромисите на Обама се тълкуваха като слабост, а неговата неспособност да постигне ясен и разбираем изход в кратки срокове - като признак за некомпетентност. Стремейки се да установи сътрудничество с държави конкуренти, Обама понякога игнорираше интересите на традиционните съюзници. И най-важното, неговият курс застави мнозина да се замислят над това дали президентът въобще има ясна стратегия, или просто реагира на събитията.

В този политически портрет е изпуснато нещо важно. Обама не е толкова наивен, колкото на някои им се струва и не е реалист, действащ изключително според ситуацията. Той се опитва да формира нов световен либерален ред, в който САЩ, както и преди, ще играят водеща роля, но там, където това е възможно и необходимо, ще разделят отговорността и бремето с другите.

Заобикаляйки се с опитни министри, които не са му лични приятели, а също близки по дух, но неопитни младши съветници, Обама остави в свои ръце изработването на концепциите за външна политика, нейните формулировки и тяхното осъществяване. Умен, самоуверен, честолюбив и отдалечен от всички, Обама повече от който и да било негов предшественик носи непосредствената отговорност за своето президентско досие. Той постигна видими успехи: съществено отслаби "Ал Кайда", урегулира отношенията с Китай, възстанови международната репутация на САЩ, презареди отношенията с Русия и ратифицира новия Договор за съкращаване на стратегическите оръжия. Обама постигна резолюция на Съвета за сигурност на ООН, налагаща сурови санкции на Иран, сключи закъсняло, но необходимо споразумение за свободна търговия и изтегли американските войски от Ирак.

Но имаше и видими неуспехи. Сред тях – отсъствието на напредък в разрешаването на израелско-палестинския конфликт, неубедителните резултати в борбата с климатичните промени, по-нататъшната загуба на авторитет в мюсюлманския свят. Изостри се напрежението в американско-пакистанските отношения. Може също да се отбележи потъването на Мексико в бездната от насилие и наркотърговия, упоритият стремеж на Иран да се сдобие със средства за производство и доставка на ядрени оръжия, Северна Корея, която продължава да увеличава ядрените си арсенали.

На практика Обама деидеологизира външната политика, ръководейки се от реалистичната оценка на ролята, която САЩ могат да играят в ХХІ век. В речите му отсъстваше триумфалистки тон и не подчертаваше изключителността на Америка, но в същото време не говореше и за залез. При проверката на времето този подход се оказа доста работещ. Президентът внимателно се отнасяше към възгледите на лидерите на другите страни и към интересите на останалите народи, едновременно излъчвайки увереност и лидерство. Ако се има предвид защитата на американските интереси по света, то външната политика на Обама до момента работи добре. Но ако говорим за практическото осъществяване на мечтата за нов световен ред, тогава предстои да бъде направено още много.

Подемът на Азия

Преди идването си на власт Обама си постави три цели, които могат да бъдат смятани за стълбове на неговата външна политика. Преди всичко той се опита да промени отношенията с набиращите скорост азиатски държави, особено Китай; след това да трансформира отношенията с мюсюлманския свят, където конфликтът трябваше да бъде заменен със сътрудничество; и накрая да се ускори движението към режим на неразпространение на ядреното оръжие и ядрено разоръжаване. Избирането на Обама се превърна във важен етап в американската история, но финансовият крах превърна изхода от икономическата криза в приоритетна задача на президента във вътрешната и външната политика, ограничавайки неговия избор в двете сфери.

Може да се твърди, че най-трудните решения за предотвратяване на катастрофата бяха приети в края на президентството на Джордж Буш-младши. По-конкретно, става дума за програмата за стерилизация на лошите активи и мерките за спасяване на ключовите финансови учреждения. Но на Обама му предстоеше да определи кои от тях си струва да бъдат спасени, и да предприеме други мерки за излизане на икономиката от състояние на свободно падане и стимулиране на нейния растеж. Това оказа съществено влияние на външната политика и определи необходимостта от бързи действия заедно с останалите силни икономики. Администрацията работеше както с големите световни държави, членуващи в Г-8, така и с по-широк, но за момента още неофициален клуб Г-20, в който са представени всички бързоразвиващи се икономики.

В резултат беше избегната опасната ситуация, когато всеки защитава своята икономика за сметка на останалите, и беше демонстрирано уникалното чувство на солидарност в защитата на общите интереси. Но ролята на САЩ, които провокираха кризата чрез популяризиране на съмнителни финансови инструменти, сериозно дискредитира подкрепяния от Вашингтон модел на свободна търговия, нерегулирани пазари и намаляване на дефицитите. Друг президент, по-малко способен да успокои международната общественост, можеше да предизвика всеобщо разочарование, и Обама заслужава по-големи похвали, отколкото звучат обикновено по негов адрес, за това, че успя да избегне подобен изход и да предотврати краха.

В резултат на кризата за китайската икономика все по-често се говори като за растяща, а за американската - като за намираща се в относителен упадък. Това можеше да усложни американско-китайските отношения през втората година от президентстването на Барак Обама и да стане по-сериозно предизвикателство пред провеждания от него външнополитически курс. От самото начало администрацията се опитваше по-активно да си сътрудничи с Азия, за да подобри връзките с приятелите и съюзниците си, и да взаимодейства с КНР при разрешаване на въпросите от двустранния, регионалния и световен дневен ред. Екипът на Обама призна, че относителната тежест на Китай в света расте и САЩ вече не могат да използват методите на политическия натиск върху тази държава.

Но въпреки повишеното внимание към Китай, опитите да се установи по-тясно сътрудничество не доведоха до желаните резултати. Да, беше избегнато сериозно влошаване на отношенията, което отразява зрялостта на американско-китайските връзки и отдавнашното желание на лидерите на двете страни да не излизат извън определени рамки в разногласия. Редовните срещи на високо равнище създадоха стимули за стабилизиране на контактите и установяване на сътрудничество в различни области. Но намеренията, изразени на тези срещи, много често не успяваха да бъдат осъществени.

Една от главните цели се състоеше в това Китай да се превърне в отговорен играч в либералния световен ред, да приеме фундаменталните цели и правила и да внесе своя принос за общия успех. Но се оказа, че бързият растеж на значението на КНР в света е породил завишени очаквания в международната общност, на които Пекин трудно може да отговори. Макар Китай да е сериозен фактор в международната политика, той както и преди, се вижда като развиваща се страна, чийто дълг е преди всичко е да усъвършенства националната си икономика, а не да поема задължения към международната общност.

Вероятно, в най-голямата политическа грешка на двете страни се превърна тяхната неспособност да смекчат недоверието към дългосрочните си намерения една към друга. Пекин смята почти всички американски политически инициативи като част от таен заговор, насочен към спиране на по-нататъшното усилване на Китай. Подобни възгледи все по-често огорчават Вашингтон, който на свой ред е загрижен, че Пекин се стреми да използва своята икономическа и военна мощ в Азия за получаване на дипломатически и военни преимущества за сметка на Съединените щати. Вашингтон също така добре разбира, че почти всички страни в Азия искат САЩ да уравновесят растящия натиск на Китай, но без да ги карат да правят избор между двата гиганта.

Обявеният от Обама през ноември миналата година "стратегически завой" към Азия беше опит да се внуши на държавите от региона увереност, че Америка не възнамерява да се отказва от лидерството си там, в което мнозина започнаха да се съмняват. Това е сложна интегрирана стратегия в областта на икономиката, дипломацията, отбраната и сигурността, но нейното пълноценно осъществяване се нуждае от ясно административно управление и убедителни доказателства за икономическото възраждане на страната. По този начин, стратегията за промяна на баланса в полза на Азия има смисъл, но едновременно с това съществуват рискове от появата на очаквания, на които Вашингтон няма да бъде в състояние да отговори. При това подозренията на Китай ще се задълбочат, което може да доведе до по-голямо напрежение. Американските официални лица трябва да действат умело както вътре в страната, така и в Азия, за да реализират стратегическите преимущества, с които разполагат, без да увеличават недоверието и напрежението.


 


От категорията

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Анализ на БДД: Русия не може да си позволи поражение, Украйна няма да бъде изоставена да капитулира

Анализ на БДД: Русия не може да си позволи поражение, Украйна няма да бъде изоставена да капитулира-Ukrayna--Dosega-ruskata-armiya-e-dala-102-500-zhertvi-vav-voynata-v-Ukrayna_1671962699.jpg

Американският глобалистичен хегемонизъм и руската имперска носталгия си дадоха ...

8 февр. 2023 | 18:05

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Най-важното

Ердоган обеща спешно подпомагане в размер на 10 000 турски лири (около 530 долара) за всяко пострадало семейство

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия-Snimka--DPS_1675783107.jpg

В раздираната от война Сирия жертвите са 2662.Хиляди хора в Сирия все още са в ...

9 февр. 2023 | 08:18

Няма информация за жената в Антакия, която се издирва

МВнР: Намерено е тялото на издирвания българин в Искендерун

Намерено е тялото на издирваната българка в Антакия-1604296416.jpg

В Турция е потвърдена смъртта на над 12 хиляди души, ранените са над 53 хиляди

9 февр. 2023 | 08:42

Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ на нуждите на българската общност там.

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали-1634123432.jpg

В района на Адана живеят около 30 000 български изселници, които са заминали за ...

9 февр. 2023 | 09:35

Икономическото състояние на Съюза и войната в Украйна - във фокуса на форума

Радев заминава за Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет

Радев заминава за Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет-Novogodishno-privetskie-na-prezidenta-Rumen-Radev_1672517737.jpg

Тема на срещата ще е и миграцията и гарантирането на сигурността на външните ...

9 февр. 2023 | 08:14

Зад мерките за контрол на цените прозира обърканост и некомпетентност, смята той

Димитър Маргаритов: Служебният кабинет на Радев не се справя с ценовия шок

Димитър Маргаритов-Dimitar-Margaritov_1675930197.jpg

Бившият заместник-министър на икономиката припомни, че последният действащ ...

9 февр. 2023 | 10:08

Няма решение на МС за прекратяване на договора с "Газпром" и за неплащане по новите условия

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи-Borislav-Sarafov--Polovinata-ot-zadarzhanite-za-detska-pornografiya-sa-semeyni--s-detsa--Snimka-Novini-bg_1668768284.png

Отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. ...

9 февр. 2023 | 00:20

Уотърс се противопостави на западните доставки на оръжия за Киев

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана-Rodzhar-Uotars-pred-OON--Invaziyata-na-Rusiya-v-Ukrayna-e-protivozakonna--no-provokirana_1675929289.jpg

Заместник-постоянният представител на САЩ при ООН Ричард Милс призна ...

9 февр. 2023 | 09:46

Социалистите съзнават, че партията има нужда от „огън“, но няма да направят промяна на конгреса

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Гражданите каталясаха от избори, дори и гневът не ги мотивира

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели-1583697474.png

За да има редовно правителство някои червени линии трябва да се изтънят до ...

8 февр. 2023 | 12:20