24 години стигат! Времето е ваше!

15022 | 20 ноем. 2013 | 11:30

Няма морал в политиката. Никога не е имало и няма да има. Навсякъде по света който контролира капитала, той контролира политиката и власттаНоември 1989-а: около университета, парламента и „Св. Александър Невски“ се вихрят шествия, стачки, манифестации, окупации и концерти на Васко Кръпката. Тече епична битка срещу комунизма.

Ноември 2013-а: около университета, парламента и „Св. Александър Невски“ се вихрят шествия, стачки, манифестации, окупации и концерти на Васко Кръпката.
Във възторжените множества се мяркат познати лица - същите, които преди 24 години сваляха комунизма, днес пищят срещу капитализма. Същите, които преди 24 години крещяха, че щом пратят комунистите в Сибир и демократите вземат властта, в страната ще потекат

реки от мед
и масло

и всички ще ходим на почивка на Канарските острови. Същите, които викаха „Долу БКП!“, „45 години стигат!“, „Времето е наше!“, „Искаме многопартийна система!“, днес скандират „Долу партиите!“ и не искат вече нито една. След което организират Поход за справедливост. Няма справедливост, уважаеми. В света, където властва капиталът, няма справедливост. (Впрочем справедливост нямаше и при комунизма. И там някои си бяха построили личния комунизъм, а другите опъваха каиша за 100 лв. заплата и 10 години чакане на „Москвич“ с предварително записване.)

200 години след рождението на Чарлз Дикенс светът на неговите романи отново се връща в Европа.

Светът на ужасното неравенство

и непоносима несправедливост. Неотдавна в европейски медии бе поместена статистика, според която днес родените в бедните работнически квартали на Европа живеят средно 13,5 години по-малко от имащите привилегията да се родят в богатите буржоазни квартали. Проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие твърди, че 10-те процента най-богати във Великобритания печелят 12 пъти повече от низшите слоеве в обществото, а всеки пети англичанин на възраст от 16 до 24 години е безработен.

И в обетованата земя на САЩ текат аналогични процеси. Там в момента 47 млн. американци живеят под прага на бедността, а около 40 млн. получават купони за храна. Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц е изчислил, че най-богатият един процент американци притежава 40% от националното богатство на страната. И именно от този 1% произлизат всички шефове на банки, корпорации и управленският елит на икономиката.

Котките на богатите са по-сити от децата на средната класа, с горчивина отбелязват американски коментатори. Всяко трето дете във Вашингтон е недохранено, твърди видният икономист Артър Оукен. Бездомните в САЩ се увеличават толкова лавинообразно, че вече дори издават собствени вестници, които се списват от бездомници.

На другия полюс е светът на богатите. Ако имаш достатъчно пари и имаш нагласата да ги пръскаш, може да отседнеш в хотел „Уин“ в Лас Вегас например. Там апартамент за една нощ струва 3000 долара. Толкова е цената и на специален коктейл в бара. Чашка уникален коняк е само 950 долара. Следва вечерята: за меню с шест блюда се бъркаш предълбоко в джоба, а бутилка от най-скъпото вино е 15 хиляди долара, специалните трюфели за десерт са 185 долара. „Ламборгини“ под наем за ден - 3000 долара, кратък полет с хеликоптер „Маверик“ и една игра на голф - 10 000 долара.

Всички тези социални контрасти са постигнати в Америка за около 200 години господство на пазара и капитала. И с много морал в политиката, без съмнение.
Гореописания извънземен свят на богатите често посещават и

български босове на прехода

Те с лекота пръскат по 30-40 хиляди лева на комар за вечер, докато Дикенсовите герои бродят из българската социално-икономическа джунгла. И не е чудно, след като в унисон със световната тенденция и в България, в условията на най-тежката криза, милионерите тази година пак са се увеличили. Така твърди НСИ в данните си за спестовните влогове.

Очевидно един е лозунгът - „Вся власть капитала!“. Според вашингтонския Институт за политически проучвания властта на световните корпорации става всеобхватна. От 100-те най-големи икономически субекта в света в началато на XXI век 51 са корпорации и 49 са държави. Общите продажби на 200-те най-големи световни корпорации надвишават обединените икономики на 182 държави!

А капиталът, което също не е тайна, живее само заради едно - за да се увеличава. Пари - стоки - пари прим. Вярно, че в името на тази своя свръхцел той допринася и за развитието на технологичния и човешкия прогрес, така щото животът да стане удоволствие за тези, които имат достатъчно пари да си го позволят. Като в Лас Вегас например.

В този смисъл

патетичните морализаторски вопли

на новите революционери срещу порочната уния между българската политика и бизнес са колкото справедливи, толкова и безсмислени. Няма морал в политиката. Никога не е имало и няма да има. Навсякъде по света който контролира капитала, той контролира политиката и властта. Изключения от това желязно правило няма.

„Няма такова нещо като общество“, заявява Желязната лейди на пазарния фундаментализъм Маргарет Тачър малко преди да смаже справедливия протест на английските миньори и профсъюзи в началото на 80-те години.

Дори комунистите в Китай

са на власт само защото китайските капиталисти са членове на комунистическата партия. Властта на капитала може да бъде свалена само чрез революция, по насилствен път, с въоръжена борба. И после? Пак ли още 45 години? Ето защо битката по жълтите павета е обречена. Моралът не може да дойде на власт. Той винаги е от губещата страна, защото е мек, толерантен, деликатен. Тези дни в драмите около избора на нов митрополит във Варна миряни издигнаха лозунг „За нов морал в църквата“. Но ако в православието не достига морал, как да го търсим в политиката? В политиката печели силата.

Пред 24 години комунизмът в България бе свален от комунистическата партия. Днес нейната наследница няма никакво намерение, а и интерес да праща в историята капитализма. Още повече че, както е отбелязал американският мислител Фукуяма, капитализмът е краят на историята. Ние сме там и няма къде другаде да ходим.

А иначе, скъпи студенти, наистина „24 години стигат!“ и пак „Времето е ваше!“. Само че парите пак са техни... 

(в. Преса, печатно издание, брой 317 (668 от 20 ноември 2013)


 


Еврохолд

От категорията

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Чистката в руското МО: Белоусов окончателно изхвърли и последните от екипа на Шойгу

Андрей Белоусов и Сергей Шойгу-Andrey-Belousov-i-Sergey-Shoygu_1718700252.jpg

Сред новите лица се откроява името на Олег Савелиев, на когото, както шушукат в ...

18 юни 2024 | 11:41

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01

В момента всичко зависи от ИТН

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство-Prof--Dimitar-Vatsov--GERB-i-DPS-sa-v-mengeme--koeto-gi-zadalzhava-da-napravyat-pravitelstvo_1718716295.jpg

Те имат най-висока електорална легитимност, защото имат най-висок процент от ...

18 юни 2024 | 16:10

Най-важното

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори -Reshavasht-den--50-oto-Narodno-sabranie-startira-sas-zalog---Raya-Nazaryan-predsedatel-ili-novi-izbori-_1718738781.jpg

19 юни 2024 | 05:50

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО-Premierat-na-Niderlandiya-pravi-mnogo-malko--za-da-ubedi-niderlandskiya-parlament-ili-da-poeme-otgovornost-i-da-zayavi--che-v-interes-na-Evropa-shte-se-saglasi-v-Saveta-Rumaniya-i-Balgariya-da-se-prisaedinyat-kam-Shengen-_1666298011.jpg

Това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на ...

18 юни 2024 | 20:57

имаме една протоколност и фанфарност, които не носят авторитет на страната ни

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност-Keremedchiev--Svaleniyat-amerikanski-dron-e-intsident--Rusiya-ne-tarsi-pryaka-konfrontatsiya_1678868438.png

Нормално е срещи да закъснеят с няколко минути, каза експертът и даде за пример ...

18 юни 2024 | 21:08

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08