Синьо лято

Когато четиридесетгодишните бяха на четири...

65794 | 8 септ. 2012 | 13:33

Киногероите на тяхното време

Синьо лято-sub0901_1107x800.jpgВинету-sub0804_1182x800.jpg


Имаше време, когато „торент“ беше непозната дума, а 3D - непонятно измерение. Имаше време, когато дъвките бяха само „Идеал“, а филиите - само с лютеница. Имаше време, когато 40- годишните бяха деца и тогава всички гледаха:

„Винету“

За пръв път Българската телевизия  излъчва филма през 1983 г. Сериалът е копродукция между Франция, ФРГ и Швейцария, а в главната роля е френския актьор Пиер Брис. Малките зрители  са като опиянени от премеждията на вожда на апачите и неговия другар Ташунко Сапа. Едва ли  83-годишният сега Пиер предполага колко български деца са страдали, ако режимът на тока съвпадне с излъчването на поредния епизод. Надали днешните 12-годишни могат да си представят каква драма е да изпуснеш филма, защото тогава „даунлоудването“ просто не е съществувало. Манията по Винету е пренесла в жертва перата на не един петел от бабиния двор, а тогавашните пътуващи стрелбища биват окупирани от феновете в мига, в който изложат плакати с образа на Брис.
Пиер Луи льо Бри е роден през 1929 г. в аристократично френско семейство. Като юноша постъпва във военноморско училище, а по-късно и в школа за морски пехотинци. Там младият Пиер моделира тялото, по което милиони момичета въздишат, докато гледат „Винету“. Дори под униформата красотата на Бри не може да се скрие и негова фотография става корица на военно списание. Позирането явно му се услажда, защото, връщайки се в Париж, приема за своя фамилия звучното Брис и се втурва в ангажименти като модел и манекен. Докато се пробва в киното, Пиер недоумява защо режисьорите предпочитат онзи хилав, сладникав и отчайващо неопитен Ален Делон. Факт е обаче, че Франция се влюбва в своя Делон и синеокият печели битката за роли пред аристократа със сиви очи. За Брис не остава нищо друго, освен да се примири с второразредни персонажи или да потърси славата извън родината. Той избира второто, улеснен от друг негов талант - Пиер е полиглот и спокойно борави с испански, немски, италиански, румънски и английски език. Така започва да се снима в чужбина и толкова задобрява, че бива отличен в Берлинския кинофестивал. На афтър партито Брис се среща с продуцента Хорст Вендлант, който открива у него необходимото излъчване за ролята на магнетичния и благороден индиански вожд. Първоначално Пиер не е възхитен от идеята - Карл Май му е непознат; смята светлите си очи за коз и не се вижда в образа на мургав червенокож. Освен това историите за индианци не са толкова популярни в Европа. Всичко обаче се променя, след като екранният Винету изчита романите на създателя си и през 1963 г. излиза „Съкровище в сребърното езеро”. Манията по Брис добива такива размери, че в Германия той става по-известен от „Бийтълс“, а индианците от племето уинебаго го припознават като един от тях, кръщавайки го Мъжът Дъга. И досега немците го смятат за свой актьор, а славата си  Пиер обяснява така: „След две пагубни войни Германия имаше нужда от положителен герой и аз станах негово превъплъщение.“

В сегашно време Брис е щастливо женен за Хеле Крекел и макар на преклонна възраст е все още активен - пише стихове и сценарии, участва в редица тв предавания. Пиер е любим и заради своята благотворителна дейност - през 1995 г. със собствени средства закупува 35 тона хуманитарна помощ за босненците, а през 2007-а е награден с ордена на Почетния легион за успехи в областта на културата. И до днес е обичан в Германия, Испания и Италия, но непознат в родината си. В замяна на това героят му Винету е любимец на българския премиер Бойко Борисов.
И докато момчетата сънуват как се бият с мечка гризли и редят скалпове под леглото си, по това време момичетата въздишат по „принцеските“ рокли, русите букли, короната, невидимото наметало и най-вече по

вълшебния пръстен на принцеса Арабела

Ако „Арабела“ беше създадена през 2012 г., то би била наречена „култова фентъзи поредица“. Но тъй като българчетата я гледаха след 1980 г., за тях това беше просто „любимото филмче“, давано по телевизията и пожелавано хиляди пъти в „Милион и едно желания“.
Арабела е приказна принцеса, която заедно със своята сестра Ксения и вълшебника Виго попада в света на хората. Тук тя се влюбва в студента Петер, но по следите й тръгва злият магьосник Румбурак. Той иска да се ожени за нея и да превземе приказното кралство. Така започва историята, създадена от чешкия режисьор и сценарист Вацлав Ворличек. Чехите го наричат „крал на комедията“, а актьорите, които подбира за филма, са познати в цяла Европа. Някои от тях родителите гледат в „Болница на края на града“ или в „Жената зад щанда“, но за малчуганите са важни Яна Нагиова като Арабела, Дагмар Патрасова - Ксения, Владимир Длухи – Петер, и Иржи Лабус - Румбурак. Образите, които изграждат, са живи и до днес в съзнанието на бившите тийнейджъри, а сериите на „Арабела“ са едни от най-„дърпаните“ в торент сайтовете. Това, разбира се, не носи финансови дивиденти на създателите, но пък нищо не може да замени пламъка в очите на тогавашните деца, които остават като залепени за монитора, докато следят приключенията на принцесата и  Румбурак. 

Актьорът, изиграл злия магьосник сега е на 62 г., и продължава да се снима и да пише сценарии. Иржи Лабус  участва и в продълженията на филма „Румбурак“ през 1985 г.  и „Арабела се завръща“ през 1993 г. В цялата поредица се снима и Дагмар Патрасова. Дъщеря на чешки филхармоници, Дагмар освен с актьорство се занимава и с музика. Образът на капризната Ксения впечатлява както децата, така и татковците им и Патрасова е предпочитана за роли на провокативни и фатални жени. Тя е омъжена, има син и дъщеря, а наред с актьорската си кариера развива семеен бизнес в център за детски забавления.
„Арабела“ обаче се оказва последната голяма роля за главната актриса Яна Нагиова. Донякъде поредицата добива такава популярност именно заради невинната красота и приказното излъчване на Яна. Това обяснява ниския рейтинг на третата част, където я заменя друга актриса. След „Арабела“ словачката Нагиова се развежда с чешкия си съпруг и се омъжва за немец. Тя се премества в Германия и има три деца. Преди две години Яна и Дагмар отново влизат в светските хроники, за съжаление по тъжен повод. Двете се събират заедно в Прага, за да почетат паметта на Петер Длухи, който умира от рак през 2010 г.
И докато „Винету“ и „Арабела“ пренасяха децата в измислен свят на приключения и приказки, друг сериал ги накара да се влюбят в реално време и да подсвиркват

незабравимия рефрен от „Синьо лято“

Музиката към испанския сериал е дело на Кармело Бернаола (1929-2002 г.), режисьор е Антонио Мерсеро, който за своите герои избира децата аматьори Пилар Торес като Беа, Кристина Торес -  Деси, Хуан Хосе Артеро - Хави, Хосе Луис Фернандес - Панчо, Херардо Гаридо - Кике, Мигел Анхел Валеро - Пираня, Мигел Ховен - Тито.

Сериалът се снима от 1979 до 1981 г.  в Нерха, малко градче до Малага, а действието се развива няколко години след гражданската война в Испания. Може би затова духът на лятото е толкова свободолюбив, а темите, които обсъждат старият моряк Чанкете, художничката Хулия и бандата хлапета - вълнуват и до днес. Първата любов, правото на развод, превръщането на момичето в жена, диалога между поколенията, замърсяването на морето - няма как юношата в комунистическа България да остане равнодушен. „Синьо лато“ е хит и в бивша Чехословакия, Югославия, Полша, Франция, Португалия и дори в Латинска Америка. В родната Нерха жителите кръщават улици на всеки един от героите, а паркът музей, посветен на сериала, е посещаван от хиляди туристи. Суматохата около филма е толкова убийствена, че някои от участниците не издържат и завинаги се скриват от светлината на прожекторите. Най- пострадала от вниманието на жълтата преса е Пилар Торес. По време на снимките тя се влюбва в мъж от екипа и макар че по- късно се омъжва за него, папараците не спират да коментират забранената любов между 20- годишното момиче и по-възрастния оператор. Това завинаги отказва екранната Беа от киното и понастоящем тя е медицински работник заедно със сестра си Кристина Торес.

Славата се отразява пагубно и на Хосе Луис Фернандес. След „Синьо лято“ Панчо и Хави правят музикален дует, който има краткотраен успех. По-късно Хосе се замесва в наркоафера и макар семейството му да твърди, че вече е чист, жълтата преса винаги има едно наум.
Малкият Тито остава в родната Нерха и работи като рецепционист в хотел. Той е женен, има дъщеричка. С приятеля си Пираня и досега поддържат здрава връзка въпреки сериозните ангажименти на Мигел Анхел Валеро. Дебеличкият Пираня сега е елегантен преподавател по  биоинженерство в университета в Мадрид.
Екранният Кике след „Синьо лято“ се снима в няколко реклами, но по-късно се отдава на фотографията. Единствения от  бандата хлапета, който продължава с успешната си актьорска кариера, е Хуан Хосе Артеро - Хави. Той прие да се снима в римейк на „Синьо лято“, посветен на 30-годишнината от създаването на сериала.

„Синьо лято“ насочи вниманието на юношите към сериозните теми, но един друг герой ги накара само да се смеят.
В началото на 90-те Канал 1 излъчва американския сериал „Алф“ и с това постави началото на

Алф треската в България

Изразите „Майтап, бе, Уили“ и „Няма проблеми“ трайно навлизат в разговорния речник, а диетата „От всичко по много“ става нарицателна.
Гордън Шамуей е извънземното, което се сгромолясва в гаража на земляните сем. Танер. Интелектуалецът Уили го нарича Алф - съкратено от „алтернативна форма на живот“. Съществото от Мелмак променя завинаги не само живота на Уили, Кейт, Лин и Браян, но и представата на зрителите за извънземно.
Алф е създаден от Пол Фаско и е излъчван в над 80 страни. Самият Фаско разработва механичната 90 см кукла и озвучава своя герой. За сцените, където Алф е показван в цял ръст, е ангажиран унгарският актьор джудже Мичу Месарос. За зрителите остава скрит тежкият снимачен процес, който често продължава над 18 часа и в който куклата е задвижвана от сложна платформа, управлявана от трима души. Все пак усилията си заслужават, защото рейтингът на първия сезон надминава и най-смелите очаквания на екипа.

И до днес жълтата преса в САЩ се занимава с Макс Райт, изиграл Уили Танер. Тази роля му носи небивала популярност и скандално видео, в което прави секс с мъже и взема наркотици. Разводът на Макс е неизбежен, а общественото мнение му оказва натиск, за да признае открито своята хомосексуалност. Екранната половинка на Уили Ан Шедеин приключва с актьорската си кариера и с брака си малко след финала на „Алф“. В момента тя отглежда дъщеря си и дава уроци по актьорско майсторство. Сбогом на киното казват и децата на сем. Танер - Андреа Елсън (Лин) дълги години се бори с булимия, от която я спасява съпругът й и появата на малката й дъщеричка, а Бенджи Грегъри (Браян) е стипендиант на Академията по изкуство в Сан Франциско и категорично отказва да се снима.
Може би от цялата фамилия единствено самият Алф ще се окаже отново на екран. В момента се подготвя пълнометражна версия, в която ще се използват актьорска игра и реалистична анимация.


 


От категорията

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт-1655707664.png

По вътрешнополитическите задачи на кабинета "Денков" има консенсус, ...

7 юни 2023 | 18:00

Руско издание: За кого е изгодно разрушаването на ВЕЦ Каховка?

Всички населени места под ВЕЦ Каховка са застрашени от наводняване.
Снимка Аварийните служби на Херсонска област-Vsichki-naseleni-mesta-pod-VETs-Kahovka-sa-zastrasheni-ot-navodnyavane-Snimka-Avariynite-sluzhbi-na-Hersonska-oblast_1686149796.jpg

Максималното покачване на нивото на водата – до 12 метра – ще настъпи, ако ...

7 юни 2023 | 17:54

Най-важното

Виновните за този безобразен акт трябва да понесат отговорност, подчерта президентът

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка-Prezidentat-Rumen-Radev-uchastva-v-osmiya-Delfiyski-ikonomicheski-forum-v-Gartsiya_1682656503.jpg

В Туитър държавният глава написа, че атаката застрашава множество цивилни, ...

8 юни 2023 | 09:30

И той го знае много добре”, каза още Пеевски

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!-Peevski--Ako-polititsite-mislyat-za-balgarite---shte-ima-NS--ako-mislyat-za-drugo---nyama-da-ima-kabinet_1666161160.png

Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия и ако ...

8 юни 2023 | 10:25

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Министърът на правосъдието председатества ВСС

Атанас Славов: Ще предложа да заседаваме и утре за отстраняването на Иван Гешев

Атанас Славов: Ще предложа да заседаваме и утре за отстраняването на Иван Гешев-1650446021.png

Протестиращи в защита на главния прокурор посрещаха кадровиците на съдебната ...

8 юни 2023 | 09:33

Той смята, че сегашният главен прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49

Става въпрос за преводи от испански, които са дадени на парламента

Иван Гешев внесе в парламента последните материали по делото „Барселонагейт“

Иван Гешев внесе в парламента последните материали по делото „Барселонагейт“-Vaprosi-ot-glavniya-prokuror-Ivan-Geshev--postaveni-po-vreme-na-preskonferentsiya-vav-vrazka-s-razsledvane-na-prestapna-grupa-za-danachni-prestapleniya-i-prane-na-pari_1679053221.png

Главният прокурор поиска имунитета на Бойко Борисов на 2 юни

8 юни 2023 | 09:02

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

След едночасов дебат, ВСС реши да разгледа двете предложенията за освобождаване на главния прокурор

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03

ДПС представи промените в Конституцията първо в Брюксел, получи одобрението на Вера Юрова

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19