Синьо лято

Когато четиридесетгодишните бяха на четири...

95497 | 8 септ. 2012 | 13:33

Киногероите на тяхното време

Синьо лято-sub0901_1107x800.jpgВинету-sub0804_1182x800.jpg


Имаше време, когато „торент“ беше непозната дума, а 3D - непонятно измерение. Имаше време, когато дъвките бяха само „Идеал“, а филиите - само с лютеница. Имаше време, когато 40- годишните бяха деца и тогава всички гледаха:

„Винету“

За пръв път Българската телевизия  излъчва филма през 1983 г. Сериалът е копродукция между Франция, ФРГ и Швейцария, а в главната роля е френския актьор Пиер Брис. Малките зрители  са като опиянени от премеждията на вожда на апачите и неговия другар Ташунко Сапа. Едва ли  83-годишният сега Пиер предполага колко български деца са страдали, ако режимът на тока съвпадне с излъчването на поредния епизод. Надали днешните 12-годишни могат да си представят каква драма е да изпуснеш филма, защото тогава „даунлоудването“ просто не е съществувало. Манията по Винету е пренесла в жертва перата на не един петел от бабиния двор, а тогавашните пътуващи стрелбища биват окупирани от феновете в мига, в който изложат плакати с образа на Брис.
Пиер Луи льо Бри е роден през 1929 г. в аристократично френско семейство. Като юноша постъпва във военноморско училище, а по-късно и в школа за морски пехотинци. Там младият Пиер моделира тялото, по което милиони момичета въздишат, докато гледат „Винету“. Дори под униформата красотата на Бри не може да се скрие и негова фотография става корица на военно списание. Позирането явно му се услажда, защото, връщайки се в Париж, приема за своя фамилия звучното Брис и се втурва в ангажименти като модел и манекен. Докато се пробва в киното, Пиер недоумява защо режисьорите предпочитат онзи хилав, сладникав и отчайващо неопитен Ален Делон. Факт е обаче, че Франция се влюбва в своя Делон и синеокият печели битката за роли пред аристократа със сиви очи. За Брис не остава нищо друго, освен да се примири с второразредни персонажи или да потърси славата извън родината. Той избира второто, улеснен от друг негов талант - Пиер е полиглот и спокойно борави с испански, немски, италиански, румънски и английски език. Така започва да се снима в чужбина и толкова задобрява, че бива отличен в Берлинския кинофестивал. На афтър партито Брис се среща с продуцента Хорст Вендлант, който открива у него необходимото излъчване за ролята на магнетичния и благороден индиански вожд. Първоначално Пиер не е възхитен от идеята - Карл Май му е непознат; смята светлите си очи за коз и не се вижда в образа на мургав червенокож. Освен това историите за индианци не са толкова популярни в Европа. Всичко обаче се променя, след като екранният Винету изчита романите на създателя си и през 1963 г. излиза „Съкровище в сребърното езеро”. Манията по Брис добива такива размери, че в Германия той става по-известен от „Бийтълс“, а индианците от племето уинебаго го припознават като един от тях, кръщавайки го Мъжът Дъга. И досега немците го смятат за свой актьор, а славата си  Пиер обяснява така: „След две пагубни войни Германия имаше нужда от положителен герой и аз станах негово превъплъщение.“

В сегашно време Брис е щастливо женен за Хеле Крекел и макар на преклонна възраст е все още активен - пише стихове и сценарии, участва в редица тв предавания. Пиер е любим и заради своята благотворителна дейност - през 1995 г. със собствени средства закупува 35 тона хуманитарна помощ за босненците, а през 2007-а е награден с ордена на Почетния легион за успехи в областта на културата. И до днес е обичан в Германия, Испания и Италия, но непознат в родината си. В замяна на това героят му Винету е любимец на българския премиер Бойко Борисов.
И докато момчетата сънуват как се бият с мечка гризли и редят скалпове под леглото си, по това време момичетата въздишат по „принцеските“ рокли, русите букли, короната, невидимото наметало и най-вече по

вълшебния пръстен на принцеса Арабела

Ако „Арабела“ беше създадена през 2012 г., то би била наречена „култова фентъзи поредица“. Но тъй като българчетата я гледаха след 1980 г., за тях това беше просто „любимото филмче“, давано по телевизията и пожелавано хиляди пъти в „Милион и едно желания“.
Арабела е приказна принцеса, която заедно със своята сестра Ксения и вълшебника Виго попада в света на хората. Тук тя се влюбва в студента Петер, но по следите й тръгва злият магьосник Румбурак. Той иска да се ожени за нея и да превземе приказното кралство. Така започва историята, създадена от чешкия режисьор и сценарист Вацлав Ворличек. Чехите го наричат „крал на комедията“, а актьорите, които подбира за филма, са познати в цяла Европа. Някои от тях родителите гледат в „Болница на края на града“ или в „Жената зад щанда“, но за малчуганите са важни Яна Нагиова като Арабела, Дагмар Патрасова - Ксения, Владимир Длухи – Петер, и Иржи Лабус - Румбурак. Образите, които изграждат, са живи и до днес в съзнанието на бившите тийнейджъри, а сериите на „Арабела“ са едни от най-„дърпаните“ в торент сайтовете. Това, разбира се, не носи финансови дивиденти на създателите, но пък нищо не може да замени пламъка в очите на тогавашните деца, които остават като залепени за монитора, докато следят приключенията на принцесата и  Румбурак. 

Актьорът, изиграл злия магьосник сега е на 62 г., и продължава да се снима и да пише сценарии. Иржи Лабус  участва и в продълженията на филма „Румбурак“ през 1985 г.  и „Арабела се завръща“ през 1993 г. В цялата поредица се снима и Дагмар Патрасова. Дъщеря на чешки филхармоници, Дагмар освен с актьорство се занимава и с музика. Образът на капризната Ксения впечатлява както децата, така и татковците им и Патрасова е предпочитана за роли на провокативни и фатални жени. Тя е омъжена, има син и дъщеря, а наред с актьорската си кариера развива семеен бизнес в център за детски забавления.
„Арабела“ обаче се оказва последната голяма роля за главната актриса Яна Нагиова. Донякъде поредицата добива такава популярност именно заради невинната красота и приказното излъчване на Яна. Това обяснява ниския рейтинг на третата част, където я заменя друга актриса. След „Арабела“ словачката Нагиова се развежда с чешкия си съпруг и се омъжва за немец. Тя се премества в Германия и има три деца. Преди две години Яна и Дагмар отново влизат в светските хроники, за съжаление по тъжен повод. Двете се събират заедно в Прага, за да почетат паметта на Петер Длухи, който умира от рак през 2010 г.
И докато „Винету“ и „Арабела“ пренасяха децата в измислен свят на приключения и приказки, друг сериал ги накара да се влюбят в реално време и да подсвиркват

незабравимия рефрен от „Синьо лято“

Музиката към испанския сериал е дело на Кармело Бернаола (1929-2002 г.), режисьор е Антонио Мерсеро, който за своите герои избира децата аматьори Пилар Торес като Беа, Кристина Торес -  Деси, Хуан Хосе Артеро - Хави, Хосе Луис Фернандес - Панчо, Херардо Гаридо - Кике, Мигел Анхел Валеро - Пираня, Мигел Ховен - Тито.

Сериалът се снима от 1979 до 1981 г.  в Нерха, малко градче до Малага, а действието се развива няколко години след гражданската война в Испания. Може би затова духът на лятото е толкова свободолюбив, а темите, които обсъждат старият моряк Чанкете, художничката Хулия и бандата хлапета - вълнуват и до днес. Първата любов, правото на развод, превръщането на момичето в жена, диалога между поколенията, замърсяването на морето - няма как юношата в комунистическа България да остане равнодушен. „Синьо лато“ е хит и в бивша Чехословакия, Югославия, Полша, Франция, Португалия и дори в Латинска Америка. В родната Нерха жителите кръщават улици на всеки един от героите, а паркът музей, посветен на сериала, е посещаван от хиляди туристи. Суматохата около филма е толкова убийствена, че някои от участниците не издържат и завинаги се скриват от светлината на прожекторите. Най- пострадала от вниманието на жълтата преса е Пилар Торес. По време на снимките тя се влюбва в мъж от екипа и макар че по- късно се омъжва за него, папараците не спират да коментират забранената любов между 20- годишното момиче и по-възрастния оператор. Това завинаги отказва екранната Беа от киното и понастоящем тя е медицински работник заедно със сестра си Кристина Торес.

Славата се отразява пагубно и на Хосе Луис Фернандес. След „Синьо лято“ Панчо и Хави правят музикален дует, който има краткотраен успех. По-късно Хосе се замесва в наркоафера и макар семейството му да твърди, че вече е чист, жълтата преса винаги има едно наум.
Малкият Тито остава в родната Нерха и работи като рецепционист в хотел. Той е женен, има дъщеричка. С приятеля си Пираня и досега поддържат здрава връзка въпреки сериозните ангажименти на Мигел Анхел Валеро. Дебеличкият Пираня сега е елегантен преподавател по  биоинженерство в университета в Мадрид.
Екранният Кике след „Синьо лято“ се снима в няколко реклами, но по-късно се отдава на фотографията. Единствения от  бандата хлапета, който продължава с успешната си актьорска кариера, е Хуан Хосе Артеро - Хави. Той прие да се снима в римейк на „Синьо лято“, посветен на 30-годишнината от създаването на сериала.

„Синьо лято“ насочи вниманието на юношите към сериозните теми, но един друг герой ги накара само да се смеят.
В началото на 90-те Канал 1 излъчва американския сериал „Алф“ и с това постави началото на

Алф треската в България

Изразите „Майтап, бе, Уили“ и „Няма проблеми“ трайно навлизат в разговорния речник, а диетата „От всичко по много“ става нарицателна.
Гордън Шамуей е извънземното, което се сгромолясва в гаража на земляните сем. Танер. Интелектуалецът Уили го нарича Алф - съкратено от „алтернативна форма на живот“. Съществото от Мелмак променя завинаги не само живота на Уили, Кейт, Лин и Браян, но и представата на зрителите за извънземно.
Алф е създаден от Пол Фаско и е излъчван в над 80 страни. Самият Фаско разработва механичната 90 см кукла и озвучава своя герой. За сцените, където Алф е показван в цял ръст, е ангажиран унгарският актьор джудже Мичу Месарос. За зрителите остава скрит тежкият снимачен процес, който често продължава над 18 часа и в който куклата е задвижвана от сложна платформа, управлявана от трима души. Все пак усилията си заслужават, защото рейтингът на първия сезон надминава и най-смелите очаквания на екипа.

И до днес жълтата преса в САЩ се занимава с Макс Райт, изиграл Уили Танер. Тази роля му носи небивала популярност и скандално видео, в което прави секс с мъже и взема наркотици. Разводът на Макс е неизбежен, а общественото мнение му оказва натиск, за да признае открито своята хомосексуалност. Екранната половинка на Уили Ан Шедеин приключва с актьорската си кариера и с брака си малко след финала на „Алф“. В момента тя отглежда дъщеря си и дава уроци по актьорско майсторство. Сбогом на киното казват и децата на сем. Танер - Андреа Елсън (Лин) дълги години се бори с булимия, от която я спасява съпругът й и появата на малката й дъщеричка, а Бенджи Грегъри (Браян) е стипендиант на Академията по изкуство в Сан Франциско и категорично отказва да се снима.
Може би от цялата фамилия единствено самият Алф ще се окаже отново на екран. В момента се подготвя пълнометражна версия, в която ще се използват актьорска игра и реалистична анимация.


 


ГЕРБ
Костадинов
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Трябва да се случи бързо, ударно и наведнъж!

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Да се сложи човек, който има политическа задача-Peti-zapis--PP-DB-obsazhdat-kak-da-ovladeyat-sluzhbite--Da-se-slozhi-chovek--koyto-ima-politicheska-zadacha_1716790295.jpg

Всички назначения на Радев са за под ножа, ...това трябва да се случи бързо, ...

27 май 2024 | 09:08

"Голямата екскурзия" - 35 години от най-големият позор и престъпление на тоталитарната власт

"Голямата екскурзия" - 35 години от най-големият позор и престъпления на тоталитарната власт--Golyamata-ekskurziya----35-godini-ot-nay-golemiyat-pozor-i-prestapleniya-na-totalitarnata-vlast_1716708637.jpg

На масови събрания и срещи активистите на режима насаждат омраза към ...

26 май 2024 | 10:00

Доц. Искрен Иванов: Системата за ядрено сдържане в Европа е остаряла и има нужда от ревизия

Доц. Искрен Иванов: Системата за ядрено сдържане в Европа е остаряла и има нужда от ревизия-Iskren-Ivanov--I-Kitay--i-SASht-nyamat-interes-voynata-v-Ukrayna-da-ima-pobeditel-i-zagubil_1716014299.jpg

За Вашингтон войната е шанс да се отслаби Русия, дори да се налага тя да се ...

27 май 2024 | 14:55

Доц. д-р Гергин Гергинов: Превръщат България в мишена

Доц. д-р Гергин Гергинов: Превръщат България в мишена-O-z--polk--dots--d-r-Gergin-Gerginov_1704981467.jpg

През април 2022 г. конфликтът беше пред мирно разрешаване, но намесата на ...

27 май 2024 | 14:34

Най-важното

Направим ли добър резултат - ще правим правителство, заяви в Търговище лидерът на ГЕРБ

Борисов: ПП-ДБ са готвели преврат в службите! Ники повече няма да пътува, няма да е премиер
(Видео)

Борисов в Търговище: Ники повече няма да пътува, повече няма да е премиер-Borisov-v-Targovishte--Niki-poveche-nyama-da-patuva--poveche-nyama-da-e-premier_1716819941.jpg

Изборите са ключови. Трябва ни голяма победа с голяма разлика, за да можем да ...

27 май 2024 | 16:50

Още през 2021-а казах, че ПП са "измамници с бели якички" и те излязоха такива", изтъкна Добрев.

ЦИК санкционира ПП-ДБ: Да премахнат билбордовете си с ликовете на Денков, Борисов и Пеевски

С решение на ЦИК ПП-ДБ трябва да свалят тези билбордове-S-reshenie-na-TsIK-PP-DB-tryabva-da-svalyat-tezi-bilbordove_1716822294.jpg

Дори да са монтирани записите, те пак показват какъв престъпен начин на мислене ...

27 май 2024 | 17:38

Трите формации имат различни визии за развитието на държавата

Асен Василев: Докато Борисов и Пеевски са начело на ГЕРБ и ДПС коалиция с тях няма да има

Асен Василев обяви, че коалиции с ГЕРБ и ДПС няма да има, докато Борисов и Пеевски са начело-Deputatite-izslushvat-Asen-Vasilev-zaradi-OPG-to-v-mitnitsite_1713960970.jpg

Днешното изказване на Василев променя доскорошната теза на коалицията, според ...

27 май 2024 | 18:16

Припрените реакции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо при пряк сблъсък с Русия

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна-Radev--Vsichki-darzhavi-chlenki-na-NATO-po-edin-ili-drug-nachin-sa-vavlecheni-vav-voynata-v-Ukrayna_1716810785.png

Нека нашите народни представители, които взимат решения - за изпращане на ...

27 май 2024 | 14:49

Само девет от делегатите на Парламентарната асамблея на алианса гласуваха против

Форумът на НАТО прие декларация: Украйна може да използва западни оръжия за удари по цели в Русия

Форумът на НАТО прие декларация, че Украйна може да използва западна помощ за удари по цели в Русия
Снимка БТА-Forumat-na-NATO-prie-deklaratsiya--che-Ukrayna-mozhe-da-izpolzva-zapadna-pomosht-za-udari-po-tseli-v-Rusiya-Snimka-BTA_1716804385.jpg

Подкрепа на Украйна в нейното международно обосновано право да се самоотбранява ...

27 май 2024 | 13:05

България е ценена като надежден съюзник в НАТО, посочи генералният секретар на алианса

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта
(Видео)

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта
Снимка БТА-Glavchev-i-Stoltenberg--Tryabva-da-pomagame-na-Ukrayna-bez-da-zavlichame-NATO-v-konflikta-Snimka-BTA_1716805659.jpg

Новината за изпращане на български войски в Украйна е типичен пример за ...

27 май 2024 | 12:47

Бивши служители дали могат да бъдат използвани за това - да", убеден е Цветлин Йовчев.

Бившият шеф на ДАНС Йовчев за изтеклите записи на ПП-ДБ: В службите няма толкова глупав човек

Бившият шеф на ДАНС Йовчев за изтеклите записи на ПП-ДБ: В службите няма толкова глупав човек-Tsvetlin-Yovchev--Neobhodimo-e-sadebnata-sistema-da-si-izgradi-imunna-sistema_1708186988.png

"Мога да се обзаложа, че не е по законен път. Готов съм да се обзаложа, ...

27 май 2024 | 18:29

В службите и да го играеме по-сериозно, казва Кирил Петков

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Трябва да се случи бързо, ударно и наведнъж!

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Да се сложи човек, който има политическа задача-Peti-zapis--PP-DB-obsazhdat-kak-da-ovladeyat-sluzhbite--Da-se-slozhi-chovek--koyto-ima-politicheska-zadacha_1716790295.jpg

Всички назначения на Радев са за под ножа, ...това трябва да се случи бързо, ...

27 май 2024 | 09:08

Той представлява паралелна линия на Северния пръстен на българската газопреносна мрежа

ЕК: На територията на България няма проект "Турски поток"

ЕК: На територията на България няма проект "Турски поток" - това е "Балкански поток"-EK--Na-teritoriyata-na-Balgariya-nyama-proekt--Turski-potok----tova-e--Balkanski-potok-_1716822698.jpg

В прав текст ЕК казва, че в изграждането на "Балкански потокИ няма жалби, ...

27 май 2024 | 18:08