Прегрупирането на националистите

29187 | 22 ноем. 2013 | 11:23

Доброволните отряди срещу престъпността развиват усещане за безнаказаност и стоене над закона.


2008 година, когато Симеон Костадинов (първият отдясно) и Боян Расате (вторият отдясно) още бяха заедно в „Гвардия“.


Появата на нова националистическа партия и плъзналите доброволни патрули из райони с етническо смесено население, които се заканват и на бежанците, предизвикаха в обществото страхове за надигане на ксенофобска вълна. Става въпрос за прегрупиране на стари лидери и сравнително постоянна членска маса на вече съществуващи организации, които развиват подобна дейност от години, стана ясно от проучване на в. „Преса“.

Новоучредената преди седмици Националистическа партия на България (НПБ), чието медийно лице стана Симеон Костадинов, събра някогашни привърженици на Българската националнорадикална партия (БНРП) на починалия д-р Иван Георгиев, на Българския национален съюз (БНС), на възникналата от него партия „Гвардия“, участвала безславно в последните избори, както и напуснали партия „Атака“. Сред учредителите й са българските представители на международната

неонацистка организация
„Кръв и чест“

   

Симеон Костадинов, НПБ*:

Запълваме вакуум 

- Колко патрули на вашата партия обикалят в момента?

- 11 на брой, численост между 3 и 5 души във всеки патрул. Около 40-50 души са ангажирани. Обикалят там, където има центрове за временно настаняване на имигранти и където етническите българи са под криминален малцинствен натиск. В София са около 30 души и двайсетина из страната, в села от Северна България. Обикаляме главно в тъмната част на денонощието. Нямаме никакви проблеми с полицията, не сме искали разрешение от нея, защото смятаме, че няма нужда. Там, където ние обикаляме, обикновено полиция няма. То ако имаше, нямаше да има нужда от нас. Така че нямаме допирни точки. Ние допълваме един съществуващ вакуум, където правоохранителните органи не си вършат съвестно работата.

- Имате ли намерение да участвате в следващите избори, когато и да са те?

- Имаме огромното желание и вече активно се подготвяме за това.

- А средства? На какво разчитате?

- Ще ги съберем помежду си и надяваме се, като дарение от патриотично настроения бизнес.

- Какво е отношението ви към другите националистически формации?

- Нямаме официално отношение към тях. Самият факт, че правим собствена политическа формация, би трябвало да говори достатъчно. Не желаем да коментираме в негативен аспект други патриотични формации, защото това, което може да се каже за тях като критика, ми се струва маловажно. Защото всички патриотични формации в момента продуцират най-дефицитния обществен продукт и това е националното чувство, националното съзнание, национален тип политика. Всеки, който работи за това, трябва да бъде поздравен.

- А как сте с международните отношения?

- Имаме връзки със сродни партии и организации в Европа.

- Кои, къде?

- Унгарската „Йобик“, германската НПД, имаме контакти със съмишленици в Белгия, Великобритания.

- А г-н Фарадж харесвате ли?

- Не, откровено казано. Споделяме някои от възгледите му по отношение на Европейския съюз и тенденциите обединена Европа да се превърне в една неототалитарна диктатура, която да подчини на обща централизирана власт отделните народи и държави. Но няма как да подкрепим неговите антибългарски изказвания и антибългарската му политика и позиция.

- Вляво или вдясно на политическия спектър?

- За нас делението ляво - дясно е изкуствено. Ние, националистите, не го признаваме. Разделя нацията. За да може една нация да се развива успешно и да бележи прогрес както стопански, така и културен, и социален, са необходими както десни, така и леви икономически мерки.

- Няма момичета при вас, ми прави впечатление. Повечето сте мъже.

- Изцяло сме мъже. Не е нарочно, просто така се получи.

* Националистическа партия на България

 

забранена в редица страни в Европа. „Кръв и чест“ има общо десет дивизии в страната, от които най-голямата е тази в Пловдив. Според Симеон Костадинов осем от тях се присъединяват към НПБ. Той също така заяви, че партията му не е основана от организации, а всеки член на съответната общност сам решава дали да съвмести принадлежността си към нея с влизане и в НПБ. Затова асоциацията на агитките „Офан­зива“ не бива да се брои като неин учредител, просто има привърженици, които членуват и на двете места. Костадинов твърди, че всички действащи структури на БНРП се вливат в новата формация, макар че заместник-председателят й Димитър Николов съвсем скоро официално опроверга това твърдение.

Всъщност самият Симеон Костадинов е минал през доста националистически организации, което и не крие. Бил е член на „Атака“, на БНС, на „Гвардия“ и на БНРП. Разказва, че д-р Георгиев на смъртния си одър лично го е посочил за свой наследник. Но поради неразбирателство с другите членове на БНРП се е наложило да осъществи завета на Доктора в нова формация. От БНС пък се отказва разочарован от морала на предишния му лидер Боян Расате, който от няколко години вече не е член на съюза, а има нова организация.

Един от поводите за разрива стават порноснимки на Расате, публикувани и в пресата. Расате твърди, че това е компромат срещу него и вече е спечелил две дела срещу тези, които са ги пуснали. А за самия Костадинов казва, че е с неосъществени лидерски амбиции, затова е минал през толкова много партии.
Очевидно усетили наближаването на избори, твърдата националистическа маса и нейните водачи започват да се прегрупират. Обикалящите из София патрули са на две обединения - на НПБ и на група националисти около Расате. Между тях

няма координация за съвместни действия

   

Боян Расате, Национално единство:

Готвим се за изборите

- Вашите патрули са различни от тези на Националистическата партия на България. Кои организации сте се обединили заради тях?

- Три - Националният форум „Обединение“, Съюзът на българите „Национално единство“, който представлявам аз, и асоциацията на бившите служители в МВР „Експол“. Засега сме само в София и само в централната й част за съжаление, макар че има проблеми в „Овча купел“ и други райони. На този етап сме около 40-45 души, разпределени по двойки и тройки, които патрулират по „Пиротска“, „Мария Луиза“, Лъвов мост, Женския пазар.

- Какви са отношенията ви с полицията? 

- Съвсем нормални. Засичахме се няколко пъти с полицейски патрули. Така да се каже, вече сме в едни колегиални отношения. Подали сме миналата седмица заявление за съгласуване на това мероприятие в СДВР и в Столичната община, въпреки че г-жа Фандъкова твърдеше, че няма информация. Ние разполагаме с входящия номер на решението за съгласуване. Така че съгласувано е със СДВР и със Столичната община. Имаше разговори, в които беше уточнено какви са правомощията на патрулите - къде да ходят, как да ходят, кои са обозначителните знаци.

- Какво са ви казали, че имате право да правите?

- Нямаме право да проверяваме документи. Това беше медийна спекулация. Имаме право да патрулираме, да наблюдаваме какво се случва на улицата и при забелязване на съмнителни лица, за които предполагаме, че могат да извършат престъпление, или лица, които в момента извършват престъпление, да уведомим полицията, която вече може да извърши проверка и задържане. 

А когато има вероятност извършителят да се укрие или има непосредствена опасност за здравето и живота на някой нападнат, даже и задължението да се намесят.

- Припознавате ли като съюзник новата националистическа партия, която също има свои патрули?

- Не ги припознавам като нищо. 

- Те твърдят, че някога сте били заедно в БНС и „Гвардия“, но са напуснали, защото са разочаровани от вашия морал.

- Няколко улични олигофренчета, които от сутрин до вечер се чудят как да изпъкват, изобщо не ме интересуват. Аз с течение на времето съм се доказал кой съм, какъв съм, какво правя и защо го правя. 

Симеон Костадинов мина през поне шест така наречени националистически партии - „Атака“, ВМРО, „Национална съпротива“, не знам си още колко.

- Рано или късно ще има избори. Имате ли амбиции за тях?

- Определено считам, че една организация трябва да се занимава с политическа борба, и към момента единствената възможност за това е участие в избори. 

 

а по-скоро съперничество и изглежда по-вероятно да се сбият помежду си, отколкото с някой чужденец. Те самите твърдят, че запълват вакуум, оставен от несвършената работа на полицията за опазване на обществения ред. Официалната позиция на властите бе публикувана миналата седмица и според нея полицията няма право по закон да дава разрешение за каквито и да било действия на доброволните патрули. Хората около Боян Расате твърдят, че са съгласували действията си със СДВР. От СДВР засега отказват да коментират това твърдение, като нито отричат, нито потвърждават.

Прегрупирането на лидерите на националистите се цели в носталгиците по комунизма, в социално изпадащите хора, в любителите на здравата ръка. Те обещават светло бъдеще за етническите българи, тероризирани - по техните думи - от чужденци и криминални малцинства. Но също така издигат и призиви за разправа с чуждестранни фирми, които завземат българския пазар, и за извоюване на повече самостоятелност от ЕС, който според тях ни заробва. Бежанската криза наля вода в тяхната воденица и им даде ново поле за изява. Циганският терор в тяхната реторика вече е заменен със заплаха за националната сигурност от ислямския фундаментализъм.

Идеята за патрули, които да помагат на полицията в битката с престъпността, не е нова. Доброволци започват да бродят през 1992 г. из плевенското село Подем, след като българи запалват къщи на свои съселяни цигани, вбесени от непрестанните кражби, срещу които полицията не взема мерки. След опожаряването патрулите бдят да няма отмъщение.

През 2004 г. СДС, КТ „Подкрепа“ и Партията на командосите също препоръчаха създаването на доброволни отряди, които

да бранят от ромска престъпност

   

Ивайло Колев, Кръв и чест:

При нас няма жени

- Вие сте лидер на най-голямата дивизия на „Кръв и чест“ в страната - пловдивската. Знаете ли, че ви наричат неофашисти и нацисти?

- За мен тези понятия се разбират от широката маса по един начин, но аз мога да ги обясня по по-различен. Ако имате предвид националсоциализма в Германия през 20-те и 30-те години на ХХ в., да кажем, че споделяме някои от неговите идеи.

- Клонове на вашата организация с централа във Великобритания са забранени.

- Само в три страни в Европа. Това много държави ли са според вас?

- Хората се плашат от вас.

- Аз съм продавач консултант, на 28 г., несемеен. Завършил съм бизнес администрация в Европейския колеж в Пловдив. Повечето от хората ни са висшисти, студенти, имаме и ученици. Едни нормални хора от обществото. Мъжка организация сме, нямаме жени. Основно млади хора до 30-33 години.

- Бяхте ли в Катуница през септември 2011 година?

- Почти цялата ни организация беше там. Инициативата беше на футболните фенове, ние се познаваме с по-голямата част от агитките на „Локо“ и „Ботев“. Всичко стана по интернет, по телефона и т.н.

- Как тече организационната работа по създаването на партията?

- Непрекъснато се срещаме със симпатизанти, които подават молби да ни станат членове. Сега организираме факелно шествие в събота, 23 ноември, по случай 94 години от Ньойския договор. Правим го за осма поредна година и очакваме гости от 7-8 европейски държави, също от „Кръв и чест“. Ще завършим на централния площад, където ще има речи. Ще говори и Симеон Костадинов. 

 

Тогавашният син кмет на Плевен Найден Зеленогорски първоначално горещо приветства идеята, но само за дни тя предизвика скандал и бързо бе оттеглена. Кметът на с. Галиче Ценко Чоков също бе иззел правосъдието в подопечното си населено място и раздаваше наказания, които преминаваха границата на закона.

Опитът с добороволните отряди срещу престъпността е печален и показва, че те винаги в някакъв момент превишават правата. Те развиват усещане за безнаказаност и стоене над закона. Ако в началото помагат на полицията, след това се превръщат за нея в по-голям проблем от престъпността, срещу която са се борили. Криминални психолози сравняват мисленето им с това на серийните убийци. Доброволни граждански отряди наричат себе си и Ку-клукс-клан, и прочутите „Бакаси бойс“ в Нигерия, които в началото на този век избиват без съд и присъда свои сънародници и поставят на колене полицията.

Идеята за доброволни отряди винаги е била любима и на българските националисти и кризата с бежанците им даде възможност да я претоплят. Чрез нея прегрупиралите се лидери се опитват да спечелят повече симпатизанти за новоизграждащите се националистически образувания. Новите патрули вече обикалят центъра на София.

 

Крайнодесните в ЕС не искат „Атака“

Шест националистически партии от страни на ЕС се обединяват преди изборите за Европарламент догодина, но не желаят нашите екстремни патриоти, стана ясно по-рано през седмицата. Френският Национален фронт, италианската „Северна лига“, Шведските демократи, белгийската партия „Фламандски интерес“, словашката Национална партия и австрийската Партия на свободата са обсъдили на 17 ноември във Виена бъдещата си обща политика. Крайната им цел е парламентарна група в Европарламента, за което трябва да спечелят 25 депутатски места.

Извън сметките им остават унгарските националисти от „Йобик“. В бъдещото обединение няма да бъде поканена и българската партия „Атака“ заради крайни расистки прояви, стана ясно след срещата във Виена. 

 

(в. Преса, печатно издание, брой 319 (670 от 22 ноември 2013)


 


От категорията

Една година на лъжи по темата

Сиймор ХЪРШ: Кой, как и защо взриви тръбопровода "Северен поток"

Сиймор ХЪРШ: Кой, как и защо взриви тръбопровода "Северен поток"-Siymor-HARSh--Koy--kak-i-zashto-vzrivi-traboprovoda--Severen-potok-_1695768942.jpg

Важно е да се разбере, че никакъв руски газ не течеше към Германия през ...

27 септ. 2023 | 01:53

Първан Симеонов: Нека чуем как говори Хекимян, може да има талант за политик, да не го отписваме

Първан Симеонов-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Борисов не е имал много варианти за кандидат. Той опитва да омекоти потенциална ...

26 септ. 2023 | 10:42

Евгений Кънев: Невъзможно е за 1 месец рафинерията да се настрои за внос на неруски петрол

Евгений Кънев Кадър: Нова тв-Evgeniy-Kanev-Kadar--Nova-tv_1695831016.jpg

Намаленият ДДС за ресторантите беше временна мярка, която трябваше да отпадне ...

27 септ. 2023 | 19:09

Стойчо Стойчев: С Хекимян ГЕРБ опитва да разшири влиянието си в поколението, подкрепящо ПП и ДБ

Доц. Стойчо Стойчев Снимка: БНР-Dots--Stoycho-Stoychev-Snimka--BNR_1695823176.jpg

"Традиционната и силна подкрепа за ГЕРБ в София е очевидно от онова ...

27 септ. 2023 | 16:59

Най-важното

За нас е извършено престъпление с нотариалния акт за руската църква, категоричен е той

Пеевски: Няма опасност за националната сигурност след решението за допълнителна помощ за Украйна
(Видео)

Делян Пеевски Снимка: ДПС-Delyan-Peevski-Snimka--DPS_1695833786.jpg

Това са повредени комплекси, които не са нужни на България. Създават една ...

27 септ. 2023 | 19:55

Той призна, че последната техника, влязла в Сухопътните войски, е на 30 години

Ген.-майор Деян Дешков: От въоръжението на Сухопътните войски нищо не е предоставяно на Украйна

Ген.-майор Деян Дешков Кадър: БНТ-Gen-mayor-Deyan-Deshkov-Kadar--BNT_1695835481.jpg

Закупуването на бойни машини "Страйкър" за момента е в ...

27 септ. 2023 | 20:24

Проектът бе внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Депутатите решиха с таен вот: Пращаме ракети за C-300 и патрони на Украйна

Депутатите дадоха зелена светлина за изпращане на зенитни ракети и патрони на Украйна-S-90-glasa-i-bez-debati-promenite-v-Zakona-za-sadebnata-vlast-minaha-na-parvo-chetene-Snimka-BTA_1695044227.jpg

"Всичко е прието и е приключена темата. БСП напуснаха, ...

27 септ. 2023 | 14:38

Русия призовава София да преразгледа решението си

Москва: България ще наруши международното право, ако даде ракети за ЗРК С-300 на Киев

Зенитно-ракетни комплекси С-300-V-spisaka-na-Zelenski-veroyatno-sa-raketnite-kompleksi-S-300--kakto-i-kompleksat-S-200_1688754464.jpg

Това ще доведе до ескалация на конфликта и невинни човешки жертви, ...

27 септ. 2023 | 14:34

Темата за националния празник ще остане, но няма да бъде решена в Конституцията, каза Денков

Премиерът: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори
(Видео)

Денков: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695724287.jpg

Тези ракети или части от тях, ако бъдат използвани в Украйна, ще бъдат за ...

27 септ. 2023 | 19:11

Прави се пореден опит да се обезкърви Българската армия, категорични са от БСП

Нинова: Решението да дадем ракетите си на Украйна е предателство и гавра с националната сигурност

Нинова: Решението за ракетите е грандиозен скандал, предателство и гавра с националната сигурност-Ninova--Reshenieto-za-raketite-e-grandiozen-skandal--predatelstvo-i-gavra-s-natsionalnata-sigurnost_1695815119.jpg

Вносителите Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев и Кирил ...

27 септ. 2023 | 14:44

ГЕРБ с призив да се удължи живота на въглищните централи: Чака ни енергиен погром!

Добрев: 1 млрд. 760 млн. евро са дадени на мними фирми, спонсори на ПП. Това е международен скандал!

ГЕРБ с извънреден брифинг
-GERB-s-izvanreden-brifing-_1695825840.jpg

Жечо Станков допълни, че над 49 000 души разчитат на този сектор и също призова ...

27 септ. 2023 | 17:32

Промените в Конституцията няма да касаят националния празник, както поискаха от ПП

Борисов удържа на думата си: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник

Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник. Няма да го има в Конституцията-Borisov--Shte-igraem-s-nash-kmet-v-Sofiya--no-sam-gotov-na-razgovori-za-dyasnotsentristki-blok_1689165499.jpg

И не затова, че не сме за 24 май, а не трябва да се бият празниците в България, ...

27 септ. 2023 | 09:30

Да пускаш доноси в НАП срещу конкурентите си е рекет и не подобряване на условията за бизнес, категоричен е той

Хекимян: Идеята да се плаща на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"?

Хекимян: Идеята да се плаща 10% на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"-Hekimyan--Ideyata-da-se-plashta-10--na-vseki--razkril-ukrit-danak--e-donosnichestvo--Tova-li-e--promyanata-_1695820756.jpg

Кандидатът за кмет от ГЕРБ/СДС разговаря с бизнеса. Пое ангажимент да облекчи ...

27 септ. 2023 | 16:09