Украйна, протест

Украйна и неустоимият чар на Съветския съюз

15300 | 25 ноем. 2013 | 13:03

Сделката с Янукович е пореден външнополитически триумф за Путин„Получи се ефектно: като да отмъкнеш булката пред олтара.“ Така духовито анонимен руски дипломат коментира внезапното решение на Украйна да се откаже от споразумението за асоцииране с ЕС и вместо това да потърси подобрение на отношенията с Москва. Киев обяви, че зад злощастния край на флирта с Брюксел се крият изцяло икономически съображения.

На Запад обаче видяха поредна демонстрация на „бруталния натиск“ на Кремъл над бившите съветски републики. Опозицията обвини президента Виктор Янукович, че в сигурната прегръдка на майка Русия вижда гаранции за нов мандат. А за хилядите украинци, излезли по улиците в знак на протест, денят, в който обратът настъпи, остана с името „черния четвъртък“.

Извиване на ръце

Решението на Киев е пряк резултат от мистериозна среща между Янукович и Владимир Путин на 9 ноември в Москва, съобщават украинските медии. Посланието на Кремъл на нея е било кристално ясно: по-евтин газ и край на икономическите санкции срещу загърбване на споразумение с Брюксел и присъединяване към митническия съюз между Русия, Беларус и Казахстан.

През последните месеци Кремъл наложи тежък пропускателен режим за украинските стоки на руския пазар, загубите от което в Киев изчисляват на 2,5 млрд. долара. Според Янукович потенциалните щети от нови санкции на Москва може да достигнат над 15 млрд. долара. И това в момент, когато страната е затънала в рецесия с огромни външни дългове и без достъп до международните капиталови пазари.
През октомври „Газпром“ обяви, че страната й дължи 882 млн. долара. „Украйна е разорена, а просяците не могат да избират“, написа тогава сп. „Икономист“.

„Дадохме да се разбере, че ако се обвърже с Брюксел, Киев моментално ще почне да търпи финансови загуби. Докато обратният вариант ще донесе незабавни дивиденти“, заявява правителствен източник от Москва пред Ройтерс. Според специалисти Украйна може да се надява на намаление от до 250 долара за 1000 куб. м газ при настояща цена от 400 долара.

Криви сметки

Към икономическите доводи се прибавиха и откровените заплахи на съветника на Путин Сергей Глазев, че Москва може да подкрепи руските сепаратисти в Източна Украйна.

С 46-милионното си население и богатите природни ресурси страната е потенциален атрактивен партньор на ЕС. Присъединяването към блока е подкрепено от 58% от населението срещу едва 15%, които предпочитат съюз с Русия. Въпреки това Брюксел няма с какво да отговори на конкретните икономически предложения на Кремъл. Евентуално споразумение за асоцииране предполага тежки реформи срещу дългосрочни ползи. Корупцията и слабите институции няма да позволят незабавно привличане на външни инвестиции, част от промишлеността ще се окаже задушена заради неконкурентността спрямо европейските стоки, а привеждането на индустриалната база към европейски стандарти ще струва милиарди.

Същевременно инициативата „Източно партньорство“, чиято основна цел е разширяване влиянието на Брюксел сред шест бивши съветски републики, не гарантира еврочленство в близките години. На фона на икономическите тегоби в ЕС планове за скорошно разширяване няма. Още през август тези доводи накараха Армения да се откаже от споразумението.

В случая с Украйна допълнително усложнение е и настояването на Брюксел за освобождаването на бившия премиер Юлия Тимошенко, чиято присъда в ЕС се разглежда като политически мотивирана.

Янукович, който идва на власт с подкрепата на проруския Изток, където е суровинната база на Украйна, не се радва на особено доверие в Брюксел заради фалшификациите на президентския вот през 2004 г. На втория тур тогава той изпревари някогашния съратник на Тимошенко - Виктор Юшченко, но масовите протести, останали в историята като Оранжева революция, доведоха до касиране на резултатите, нов вот и победа за Юшченко.

Студените чувства към ЕС са причината опозицията да обвини Янукович (избран през 2010 г.), че никога не е имал сериозно намерение да подпише договор със съюза, и да поиска отстраняване от длъжност.

Пирова победа?

„Той иска нов мандат, а евроинтеграцията е второстепенен въпрос - коментира сп. „Икономист“. - Одобрението към Янукович пада непрекъснато и за да остане на власт, той трябва или отново да прибегне към фалшификации (което би било трудно при асоцииране с Европа), или да подкупи гласоподавателите. Затова и целта му е да избегне остри икономически кризи до вота през март 2015 г.“

За Путин битката за Украйна е втората голяма победа във външната политика само за няколко седмици след споразумението за унищожаване на химическото оръжие на Сирия. Митническият съюз е един от основните приоритети за третия мандат на Путин, а включването на най-многолюдната бивша република в него е от особена важност.

„Без Украйна Русия спира да бъде империя“, коментира бившият съветник по националната сигурност на САЩ Збигнев Бжежински.
Победата за Москва обаче може да е пирова. Киев е задлъжнял, икономиката му се очаква да се свие с 1,5% през 2014 г., политическата  система е нестабилна и разяждана от корупция. Киев не е гарантирал, че ще се присъедини към митническия съюз, нито е затворил напълно вратата към ЕС. 

   

И ЕС, и Москва са важни търговски партньори

ЕС е най-големият търговски партньор на Украйна, но само с всичките си 28 страни членки. Обединена Европа води на Русия във вноса с дял от 33,7% срещу 28%, докато в износа дяловете са изравнени по 21,1%.
Като отделна страна Русия е безспорно най-важният търговски партньор на Киев. Следващите по важност пазари за Украйна са Турция - 6%, и Китай - 4,1%. Украин­ците имат значителен внос също от Китай - 10,2%,  Германия - 9,6%, и Полша - 7,1.
Киев през 2014 г. ще се нуждае от между 15 и 25 милиарда долара, за да покрие плащания по външни задължения, а икономиката на страната се очаква да се свие с 1,5%.

 

Киев е силно зависим от руския газ

Весела ВАНЕВА

Всеки месец Украйна харчи по 1 млрд. долара от своите валутни резерви, за да плати руския газ. Стратегическата цел на страната е през 2023 г. да спре тези доставки. „След десет години ние ще се обезпечаваме изцяло със собствен газ и нефт и от никого няма да зависим“, заяви през октомври м.г. премиерът Николай Азаров.

Киев хранеше надежди дори към България за разнообразяване на вноса. Миналата година беше поставен въпросът за създаване на ново трасе от Турция или Гърция през България, Румъния и Молдова до Украйна. Спирането на газопровода „Набуко“ обаче беше студен душ. Друг шамар дойде от Баку. От газовата компания на Азербайджан СОКАР обявиха, че Украйна няма място като партньор в  Трансанадолския газопровод (TANAP) - първата отсечка по пътя на каспийския газ към ЕС.

Украйна по наследство е силно зависима от руското гориво. Разпадането на Съветския съюз през 1991 г. я заварва с колосално потребление - 118 млрд. куб. м газ годишно, като едва 20-25% от тях се покриват от собствен добив.

Заради системното по­скъпване на руското гориво и заради икономическите кризи Украйна рязко свива консумацията. Така през м.г. потреблението е било 54,7 млрд. куб. м - с 4,5 млрд. куб. м, или със 7,6%, под равнището от предходната година. При това вносът на руски газ е орязан с 24,5% до 32,9 млрд. куб. м, а собственият добив е увеличен с 0,4% до 20,1 млрд. куб. м.
За тази година планираният внос на руски газ е свален драстично на около 20 млрд. куб. м. Основанта причина е високата цена - между 416 и 432 долара за хиляда куб. м.

Транзитът на руски газ през Украйна за страни от ЕС също бележи през м.г. чувствително намаление - с 19,1% до 84,2 млрд. куб. м. Въпреки това страната все още „контролира“ две трети от износа на „Газпром“ за Европа.
Значението й е ключово в условията на люта зима. Украйна има 71 компресорни станции и 11 хранилища. С част от техния капацитет се осигурява допълнително газ за Румъния, България, Турция и Гърция при резки застудявания, когато потреблението скача двойно и тройно. 


 


Сянката на Юлия вгорчи отношенията с Брюксел

Съдбата на бившия премиер Юлия Тимошенко е важен фактор в провала на сближаването на Украйна с Евросъюза. Ясният знак, че Киев обръща гръб на Брюксел, в четвъртък дойде именно с категоричното отхвърляне от управляващото мнозинство в парламента на 6 законопроекта, които биха позволили Тимошенко да излезе от затвора.

53-годишната лидерка на Оранжевата революция беше осъдена на 7 години през 2011 г. за това, че е подписала неизгоден договор с Русия за доставки на газ. Тя се оплаква от остри болки в гърба и е в затворническа болница в Харков.

ЕС и особено Германия и Полша смятат присъдата й за проява на „селективно правосъдие“ и поставиха като условие тя да бъде освободена, за да се лекува в германска клиника.
Но дори и от чужбина, където на свобода болките й най-вероятно ще преминат бързо, Тимошенко би представлявала сериозна заплаха за президента Янукович.

Хубавата Юлия има тригодишна забрана за участие в избори дори след изтичане на присъдата Ӝ, но това едва ли ще я спре да се върне в политиката. След като й уреди вече двегодишен престой в затвора, Янукович едва ли може да се надява на съчувствие, ако тя или нейните съюзници успеят да се върнат на власт на следващите избори през 2015 г., смятат наблюдатели в Украйна.
А силата и влиянието на партията на Юлия биха нараснали значително, ако правителството в Киев поеме ангажимент към Европа да повдигне стандартите на политическия живот в Украйна. 

 

(в. Преса, печатно издание, брой 322 (673 от 25 ноември 2013)


 


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01

В момента всичко зависи от ИТН

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство-Prof--Dimitar-Vatsov--GERB-i-DPS-sa-v-mengeme--koeto-gi-zadalzhava-da-napravyat-pravitelstvo_1718716295.jpg

Те имат най-висока електорална легитимност, защото имат най-висок процент от ...

18 юни 2024 | 16:10

Фундаментална грешка: Помощите за украинци в Германия търпят все по-остри критики

Броят на украинските бежанци в Германия, които имат работа, е по-нисък от този в други страни-Broyat-na-ukrainskite-bezhantsi-v-Germaniya--koito-imat-rabota--e-po-nisak-ot-tozi-v-drugi-strani_1718738398.jpg

По данни на медийната мрежа RND в Германия временно са пребивавали около 256 ...

18 юни 2024 | 22:17

The American Conservative: НАТО трябва да сключи ядрена сделка с Русия

-Putin-gotvi-eskalatsiya-na-voennite-deystviya-v-Ukrayna_1711729244.jpg

Тактическите ядрени оръжия на Русия предоставят на политическото й ръководство ...

18 юни 2024 | 19:01

Най-важното

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО-Premierat-na-Niderlandiya-pravi-mnogo-malko--za-da-ubedi-niderlandskiya-parlament-ili-da-poeme-otgovornost-i-da-zayavi--che-v-interes-na-Evropa-shte-se-saglasi-v-Saveta-Rumaniya-i-Balgariya-da-se-prisaedinyat-kam-Shengen-_1666298011.jpg

Това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на ...

18 юни 2024 | 20:57

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08

По думите му от БСП няма да подкрепят никоя кандидатура на ГЕРБ.

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС-Zafirov--Ninova-vze-stranni-resheniya-v-poslednite-dni--edno-ot-tyah-e-vklyuchvaneto-na-Kaloyan-Metodiev_1718465236.jpg

На заседанието ръководството на БСП е решило Борислав Гуцанов да бъде ...

18 юни 2024 | 19:56

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

имаме една протоколност и фанфарност, които не носят авторитет на страната ни

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност-Keremedchiev--Svaleniyat-amerikanski-dron-e-intsident--Rusiya-ne-tarsi-pryaka-konfrontatsiya_1678868438.png

Нормално е срещи да закъснеят с няколко минути, каза експертът и даде за пример ...

18 юни 2024 | 21:08

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32