АЛДЕ и тъмната страна на медийната свобода в България

20735 | 1 юни 2012 | 14:22

Анализ на информационно-коментарния сайт NewEuropeeu на тема: как малка група български медии подведоха една от водещите политически групи в Ев

Автор:Под заглавие "АЛДЕ, медийната свобода в България и тъмната страна на Луната"  изданието 
New Europe публикува анализ за насроченото за 6 юни в Брюксел изслушване на тема
"Медийната свобода в България"
Предлагаме ви пълния текст. Оригиналът тук


Алиансът на либералите и демократите в Европейския парламент (АЛДЕ), в чиято парламентарна група са българските евродепутати от НДСВ и ДПС, организира открито изслушване на тема „Медийната свобода в България“, на 6 юни в Брюксел. На пръв поглед – добре, но в организацията на цялото събитие има някои противоречиви аспекти, които по никакъв начин не са съвместими с етичните ценности и политическата коректност на АЛДЕ.

Медийната среда в България е минно поле, трудно за разбиране, и още по-трудно за оправяне. За съжаление, очевидно поради липсата на опит в тази област, АЛДЕ, макар и добронамерено, организира събитието с неподходящите хора и срещу основните медии в страната.

Всъщност, АЛДЕ базира изслушването върху Съюза на издателите в България, една организация, която вече не представлява българските медии, а по-скоро интересите на двама български бизнесмени, Любомир Павлов и Огнян Донев, и двамата с интереси в медийния бранш.

Огнян Донев е добре известен на читателите на New Europe (“Нова Европа“), от репортажа за неговата фармацевтична компания "Софарма". Случаят доведе до уволнението на заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова (бивш директор във "Софарма"), лично от министър-председателя Бойко Борисов. Според информацията, с която разполагаме, към момента срещу "Софарма" все още тече европейско разследване по повод жалба, подадена от Департамента по конкуренцията на основание членове 101-102 от Договора за ЕС.

Състоянието на свободата на печата в България е обект на постоянни критики, а медийната среда се характеризира с непрекъсната борба за власт и надмощие между хора със съмнителна репутация.

На последното Общо събрание на Съюза на издателите в България (СИБ), голяма част от членовете на организацията я напуснаха в знак на протест срещу опитите на Любомир Павлов и Огнян Донев да превземат контрола над съюза и срещу нпредложението Павлов да бъде избран за президент.

Сред тези, които напуснаха, са някои от основните български издатели - Стандарт, Новинар, банкер, Санома Блясък и други. В момента членовете на СИБ, представляван от Любомир Павлов, са ограничени до не повече от девет по-малки издатели, сред които основните са  печатните медии, притежавани от Павлов и Донев: “24 часа“, „168 часа“ и „Труд“, както и „Капитал“ и „Капитал дейли“, собственост на друг бизнесмен от обкръжението на Донев, Иво Прокопиев. Това развитие на нещата превърна Съюза на издателите единствено в инструмент в ръцете на малка група от хора, които не са свързани с журналистиката, а с бизнеси от всякакъв вид.
През февруари беше създаден Българският медиен съюз (БМС), неправителствена организация, която обединява издателите на най-големите и най-влиятелни български вестници и списания. Към нея се присъединиха общо 34 издатели, представляващи най-големите национални и регионални медии, включително „Телеграф“, „Стандарт“, „Монитор“, „Класа“, „Преса“ и „Новинар“. Организацията получи значително по-широко представителство и с това заслужи признаването си като обединение на българската преса в национален мащаб.

Трябва да се отбележи, че срещу Любомир Павлов и Огнян Донев е образувано съдебно производство, във връзка със собствеността на Медийна група България Холдинг "ООД - издател на вестниците "24 часа" и "Труд" (закупени от австрийската компания BG Privatinvest GmbH). През март 2011 г., Павлов и Донев придобиха 83% от капитала на дружеството, по начин, който според някои е нарушил интересите на австрийската компания, която все пак остана партньор на холдинга. След като придоби негативна публичност, случаят стана предмет на разследване от страната на Софийска градска прокуратура.

Участието на Алексей Петров, друг българин, разследван от прокуратурата, в групата на Павлов-Донев, допълва "ангелската“ картинка на медиите, одобрени от заместник-председателя на АЛДЕ, да говорят за свободата на медиите в България. Всъщност, Петров е партньор в издателската група на Недялко Недялков, официален акционер в "България днес"АД. Павлов и Донев са партньори в компанията, издаваща “168 часа“.

От АЛДЕ твърдят, че всички български издатели са били поканени на откритото изслушване. New Europe обаче научи, че са поканени само представители на маргиналните издателски компании.

В тази връзка от управителния орган на БМС са изпратили писмо до АЛДЕ, в което изразяват своето разочарование от факта, че организацията им не е получила официална покана за събитието. В писмото се казва, че списъкът на участниците е "непълен" и "противоречив" предвид настоящата ситуация на българския медиен пазар. В него също се изразява загриженост, че в програмата на събитието фигурират имена на личности със съмнителна репутация.

Подобен "пропуск" е странен, тъй като БМС включва най-големите и най-влиятелните вестници, списания и онлайн медии в страната. Изпълнителният директор на най-голямата българска медийна група (вестниците Монитор, Телеграф, Политика, Europost, Меридиан Мач и др.), Ирена Кръстева също е изпратила писмо до АЛДЕ, в което заявява, че поканените на събитието участници са били избрани от съпругата на евродепутата Станимир Илчев (АЛДЕ), Светла Петрова (бивш телевизионен водещ), което е „смущаващо“.

Очевидно, българското медийно пространство навигира в "мътни води", в посока Брюксел. Разбира се, всичките описани дотук подробности са известни на много от българските евродепутати, но е доста съмнително дали хората по върховете на АЛДЕ също са наясно с тях. Все пак, за познавачите ситуацията е съвсем ясна. Малък брой български медии, занимаващи се основно със съчетаване на журналистиката и бизнес интересите, са успели да манипулират АЛДЕ, една от водещите политически групи в Европейския парламент, в търсене на политическа легитимация от Брюксел.


 


ГЕРБ
Костадинов
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Кръстев: Не говорете за успехите на ЕС -за зелена сделка и раздяла с енергийната зависимост от Русия

Кръстев: Не говорете за успехите на ЕС -за зелена сделка и раздяла с енергийната зависимост от Русия-Ivan-Krastev--Voynata-pokaza--che-ima-ukrainska-natsiya--razlichna-ot-ruskata-i-neyn--bashta--e-Putin_1661353115.jpg

На предстоящите европейски избори партиите вдясно от християндемократическата ...

24 май 2024 | 10:15

Валерия Велева: Вонята под юргана. Въпросът е да има кеш!

Валерия Велева: Вонята под юргана на Промяната. Въпросът е да има кеш.-1638786584.jpg

Проблемът е, че Киро, Асен и Лена бяха натресени като отрицание на порочните ...

22 май 2024 | 13:11

Секретен обект

Какви тайни крие лабораторията на Червения площад

Какви тайни крие лабораторията на Червения площад-Cherveniya-ploshtad_1663761142.jpg

Тунел свързва Мавзолея с Кремъл, твърдят експерти. 100 години учени поддържат ...

24 май 2024 | 22:14

40% от българите не са прочели нито една книга през миналата година

По повод празника на културата, просветата и българската писменост – 24 май в София до 2 юни се провежда Пролетния панаир на книгата. Снимка БТА-Po-povod-praznika-na-kulturata--prosvetata-i-balgarskata-pismenost---24-may-v-Sofiya-do-2-yuni-se-provezhda-Proletniya-panair-na-knigata_1716556017.png

Според данните на “Алфа рисърч около 63% от сънародниците ни не са ходили на ...

24 май 2024 | 15:59

Най-важното

Парламентарната асамблея на НАТО ще се проведе от 25 до 27 май в София

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея-Stoltenberg--Edna-ot-osnovnite-zadachi-na-NATO-e-da-predotvrati-eskalatsiya-na-konflikta-s-Rusiya_1701161676.jpg

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 ...

24 май 2024 | 18:37

Да се стягаме, да имаме добър резултат, за да имаме основа за кабинет, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов: ПП и ДБ ми дължат една ротация. Да ни подкрепят за наше правителство с наш премиер
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716577926.jpg

Гледам, мъчат се ПП, ама кой ги е записал. Те си казват, че това е запис, ...

24 май 2024 | 18:34

Според полицията била паднала от дъжда…

Наследник на Талев: Родната къща на писателя е съборена с чук от македонисти

Димитър Панчев, родственик на писателя Димитър Талев-Naslednik-na-Talev--Rodnata-kashta-na-pisatelya-e-saborena-s-chuk-ot-makedonisti_1716577728.jpg

Виновни са родните управници и най-вече Манол Пейков!, каза Димитър Панчев, ...

24 май 2024 | 22:07

Очаква се на 30 юни у нас да дойдат и предстоятелите на поместните православни църкви

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх-1435760954.jpg

Ще се опитам да променя програмата, защото смятам тази покана за много голяма и ...

24 май 2024 | 19:44

На 27 май държавният глава ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя-Prezidentat-Radev--Ne-e-normalno-glavniya-prokuror-da-zvani-na-polititsi_1684396934.jpg

Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария по покана на президента ...

24 май 2024 | 21:44

Церемонията бе наречена „Театрална суматоха“, посветена e на 95 години от рождението на Йордан Радичков

Мария Стефанова и Константин Николов спечелиха "Аскеер" за главни роли. Вижте останалите отличени

„Аскеер“ за водеща роля взеха Мария Стефанова – за ролята й на Розовата дама в „Оскар и розовата дама“ от Ерик-Еманюел Шмит (реж. Стефан Спасов, „Театър 199“). Снимка БТА--Askeer--za-vodeshta-rolya-vzeha-Mariya-Stefanova---za-rolyata-y-na-Rozovata-dama-v--Oskar-i-rozovata-dama--ot-Erik-Emanyuel-Shmit--rezh--Stefan-Spasov---Teatar-199-_1716580899.jpg

Двама от носителите на „Аскеер“ за 2024 година бяха обявени в края на април от ...

24 май 2024 | 22:52

Решението бе обявено в рамките на заседание от председателя на съда Науаф Салам

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа-Mezhdunarodniyat-sad-na-OON-zadalzhi-Izrael-da-prekrati-ofanzivata-v-Rafa_1716587989.jpg

Съгласно решението Израел също така трябва да остави ГКПП "Рафа“ отворен ...

25 май 2024 | 00:56

В Киев са в паника - западните оръжия не променят ситуацията на фронта

Нова опорка на Зе-пропагандата: Западът е видовен за провалената мобилизация в Украйна

Украинската армия не успява да промени ситуацията на фронта въпреки западната помощ-front--nastaplenie--ataka_1716187593.jpg

Зачестяват публикациите в западни медии, че Европа все по-усилено убеждава ...

24 май 2024 | 14:02

Нашите въоръжени сили са пренапрегнати: предстоят им три войни, но са готови само за една

The Hill: Байдън губи Третата световна война от Русия и Китай

Байдън и неговите политици жертват националната сигурност на Америка, за да спечелят изборите през ноември-Baydan-i-negovite-polititsi-zhertvat-natsionalnata-sigurnost-na-Amerika--za-da-spechelyat-izborite-prez-noemvri_1716480605.jpg

Вместо да сплотят страната, за да надделее срещу все по-широката глобална атака ...

23 май 2024 | 19:08