КЮЧЕК

34505 | 10 септ. 2012 | 09:56

Нагоре по силиконовите възвишения... от Кеворк КЕВОРКЯНУчилището ще се казва „Азис“ - за да напомня завинаги за светлото българско Мазало. Директор ще му бъде Кондьо, а като учителки там ще пърхат Анелия, Камелия, Памелия и останалите самодиви.

Учебната програма ще съдържа главно улични и фолк напеви, както и размишления върху тях. Ако е останало нещо от консервативните и вече напълно излишни предмети, и то ще се тананика, за да бъде по-възторжено усвоено - преди време имаше подобен експеримент в едно монтанско училище и не предизвика особени възражения.

Специален час ще има и онзи цигански рапър, който пее, че българинът трябва си смени чипа. И той - като Симеон, народоведа от Врана, който първи каза тази нахална глупост.

А някоя циганска Людмила като нищо вече може да е седнала да създава новата Програма за хармонично развитие. И т.н.
Това видение сега може да изглежда като неуместна шега, но скоро може и да се спънете в него.

Някои от чертите на новото българско Възраждане вече изплуват от Мазалото - например, от есента учебните тетрадки ще са с изображенията на по-известните фолк звезди. Съвсем закономерно, интересът към тях е значителен - смята се, че учениците по-лесно ще проникват примерно в дебрите на математиката, докато надничат под полата на Азис.

Поетичните терзания на Ботев, които едва оцеляха в учебната програма за текущата година, също ще бъдат смилани с по-малко отвращение - докато децата се катерят по силиконовите възвишения на фолк мадамите, случилото се на връх Вола ще бъде по-малко досадно и пр.

На въпросните тетрадки бяха отделени по трийсетина секунди в информационните емисии на телевизиите, по-скоро с рекламна цел, отколкото за нещо друго. Идеята сигурно е ентусиазирала доста хора и от телевизионното паство, понеже то в по-голямата си част от доста време също е филиал на фолка.
Нито една интелектуална мишка не посмя да изцвърчи - от страх да не бъде упрекната в тесногръдие. А този страх, както е известно, е основното вдъхновение на въпросните мишки. Днешните народни будители - на двама-трима им е връчено това звание пожизнено - се обаждат само на 1 ноември в тъй наречения „Ден на народния будител“. Те дори и с 24 май вече не се занимават, за да не се забъркват в непрекъснато съчиняваните конспирации около Светите братя Кирил и Методий. Така Денят на будителите скоро ще бъде схващан като празник на фабриката за спрели будилници.

В крайна сметка и историята с фолк тетрадките мина и замина и не трогна никого. Просветните власти си направиха оглушки. Ако някой се беше сетил да ги пита за въпросните пособия, щяха да му изнесат сочна лекция за особеностите на пазарната икономика, за свободата на личния избор и т.н.
Никой репортер не си загуби времето да направи някаква анкета в Парламента - изглежда всички са убедени, че и там царува Чалгата.
Всичко е ясно. Българското време, като някакво диво животно, е отишло на друго пасище, както би казал Ерофеев.

В случая с тетрадките нечувствителността на политиците, извън техните изначални симпатии към фолка, има и друго обяснение.
Учениците, надвесени над фолк библийките си, са удобни за политиците. Винаги можеш да се разбереш с един бъдещ кретен, особено ако химните ви са едни и същи.

Направи българина елементарен човек, все по-елементарен - и чакай спокойно бъдещето си.
Досега чалгата винаги се обяснява със самата нея - все едно, че тя е някакво непобедимо божество, което трайно обсебва българина още от утробата на майка му. Не е така, разбира се. Политиците на Прехода бързо, преди всички други, са разбрали какви предимства им предоставя тя. Колкото повече публиката е втренчена в чалгата, толкова по-малко внимание ще обръща на главната чалга – политиката. Създаваш специална чалга раса и си спокоен. Чалга тетрадките са само един дребен щрих в могъщата партитура на един от големите заговори на Прехода.

Всичко вече може да се направи във врявата на чалгата: могат да провалят всичко или да откраднат всичко - по същия начин, както в пушилката на някое модно фолк заведение спокойно ще ти свият портфейла. Това е гениално решение, или поне едно от гениалните решения на Прехода.
Винаги можеш да се разбереш с човек, имал в юношеството си чалга тетрадки. Той изобщо не е опасен за политиката, тя е неразбираема и безинтересна за него, край.

Опасявахме се от руските частушки, ако наречем така коварната пропаганда на соца, плашехме се, че те ще ни навредят непоправимо. Обаче се оказа, че българинът някак оцеля от тях. И вече отдавна те са забравени.

За разлика от чалгата, която днес е съставна част от кръвта на младите - малко тромбоцити и левкоцити и главно чалга.
Чрез нея новите политици практически осъществиха още една криминална приватизация - присвоиха духовността, която иначе винаги ги е отвращавала, и сетне я изхвърлиха на бунището. Ако се бяха сетили, можеха да я продадат за 1 долар на някой циганин, като „Кремиковци“, а той да си я опозорява колкото си ще. Но получиха друго даром: възможността да превърнат поколения напред в истинско простолюдие. Досега успяха поне с две поколения.

Веднъж размишлявах върху неукротимата страст на политиците на Прехода да събарят паметници, да лустрират неудобните и да препикават по всякакъв начин Миналото. И си казах, че може би е по-добре наведнъж да лустрират всички, живели в това Минало, и генерално да решат проблема си. До голяма степен това се случи.

В началото насаждаха търпимост към неприличното от всякакво естество, и най-вече към чалгата. А сетне преминаха и към останалото - и днес кретенизирането на младите вече е в пълен ход, това дори не се крие. И вече пишат върху чалга тетрадки.
Вероятно и летописците на българския Преход също ще ги използват.

Каква ли ще е историята, описана там?

Сега се сещам за прозрението на един писател, не мога да се сетя дали не беше същият Ерофеев. Според него Русия иска да литне в цивилизованото пространство, но си подрязва крилете, като си мисли, че изрязва само острите си нокти.

Ние пък вече си мислим, че пърхаме в небесата на Нова Европа, тази на бакалските сметки - а пък дращим в чалга тетрадки.

Не крилете - криле ние поначало сме нямали - душата си изтръгваме по този начин.

И т.н.


 


От категорията

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков-Boyan-Chukov--Nay-mnogo-shteti-po-makedonskiya-vapros-ni-nanesoha-Georgi-Dimitrov-i-Kiril-Petkov_1675025349.jpg

Бъдещият държавен елит на Русия се изгражда днес на украинските фронтове. ...

30 ян. 2023 | 11:05

Милен Керемедчиев: Провокациите в РС Македония няма да бъдат избегнати, търсят се и от двете страни

Милен Керемедчиев-1633412453.png

"България трябва внимателно да документира и представя всички примери за ...

30 ян. 2023 | 10:11

Ген. Запрянов: Украйна бързо усвоява нови технологии, но за Ф-16 и ПВО е нужно време
(Видео)

Ген. Атанас Запрянов Кадър: Нова нюз-Gen--Atanas-Zapryanov-Kadar--Nova-nyuz_1675104842.jpg

"Освен количествените параметри, важно е и технологичното ...

30 ян. 2023 | 20:51

80 години от края на Сталинградската битка - повратният момент във Втората световна война

Предаването на фелдмаршал Паулус Снимка: Федерален архив на Германия-Predavaneto-na-feldmarshal-Paulus-Snimka--Federalen-arhiv-na-Germaniya_1675083153.jpg

Окончателният край на битката е на 2 февруари 1943 г., когато се предава и ...

30 ян. 2023 | 14:50

Най-важното

Предстои второ гласуване на Закона за здравното осигуряване

Депутатите изслушват шефовете на разузнаването на извънредно заседание

Депутатите изслушват шефовете на разузнаването на извънредно заседание-Narodnoto-sabranie-odobri-zakupuvaneto-na-novi-samoleti-F-16-sled-ozhestocheni-debati_1667562663.jpg

В дневния ред са предвидени 8 точки

31 ян. 2023 | 07:47

Според говорителя на Държавния департамент страните трябва да намалят риториката помежду си

Вашингтон призова София и Скопие да спрат с ескалацията

Вашингтон призова София и Скопие да спрат с ескалацията-Vashington-prizova-Sofiya-i-Skopie-da-sprat-s-eskalatsiyata_1675144940.jpg

Бъдещето на РСМ е в Европейския съюз. САЩ продължават да подкрепят пълната ...

31 ян. 2023 | 07:59

Станишев първо да каже за плоския данък и целувката с Местан на "Орлов мост", призова лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Не съм чувала нищо по-смешно от цитата: "България спаси Украйна"!
(Видео)

Корнелия Нинова Кадър: Нова тв-Korneliya-Ninova-Kadar--Nova-tv_1675104262.jpg

"Тези, които говорят, че сме изнасяли оръжие за Украйна, да извадят един ...

30 ян. 2023 | 20:42

Средно за годината се очаква инфлацията да възлезе на 7%

Икономически срив! БНБ: През 2023 г. очакваме растежът на БВП да се забави съществено до 0,4%

БНБ: През 2023 г. очакваме растежът на реалния БВП да се забави съществено до 0,4%-BNB--dalg_1661856922.jpg

В прогнозата не се отчита потенциалното влияние на политическата несигурност в ...

30 ян. 2023 | 22:08

Кадърът на ПП заяви, че битият младеж не бил български гражданин и нямало нужда да го защитаваме

СДС гневни: Думите на Лорер за Християн Пендиков са силен шамар за българите в Северна Македония!

СДС: Думите на Даниел Лорер са силен шамар за българите в Северна Македония!-1644521763.jpg

Политическият цинизъм на „Продължаваме промяната“ е толкова безпардонен, че ...

30 ян. 2023 | 13:58

Потресаващ коментар!, подчертава председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС

Атанасова за думите на Лорер, че битият Пендиков не е българин: Безумно! Това е езикът на "добрите"

Атанасова за думите на Лорер за Пендиков: Безумно, колкото "войната е военна операция"-Desislava-Atanasova--Vreme-e-balgarite-da-izlachat-hora--koito-se-obedinyavat--za--a-ne--sreshtu-_1664029624.jpg

На езика на "добрите" новината "Християн Пендиков - секретар на ...

30 ян. 2023 | 14:03

Българи и сърби потъваме заедно в една и съща лодка

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков-Boyan-Chukov--Nay-mnogo-shteti-po-makedonskiya-vapros-ni-nanesoha-Georgi-Dimitrov-i-Kiril-Petkov_1675025349.jpg

Бъдещият държавен елит на Русия се изгражда днес на украинските фронтове. ...

30 ян. 2023 | 11:05

Ама без германски танкисти, та адът да е за украинските им колеги

Георги Марков: 80 години след Сталинград отново германски танкове срещу Русия

Георги Марков: 80 години след Сталинград отново германски танкове срещу Русия-1614159340.jpg

Преди време Дугин се среща с Бжежински в Щатите и му вика: “Нали поехте ...

30 ян. 2023 | 13:06

Това не е особено уникално мнение сред либералите, но уникалното е да идва точно от г-н Лорер

И Шкварек скочи на Лорер: България, също като Израел, трябва да брани своите навсякъде по света!

Кристиян Шкварек-1649322236.jpg

Лорер е учил в Израел, бил е в младежкото движение на социалистическата партия ...

30 ян. 2023 | 14:25