Ракът на дебелото черво тръгва от безобидни полипи

151575 | 29 ноем. 2013 | 15:16

Много лекари не припознават анемията като един от сериозните симптоми, твърди д-р Асен Петров


Д-р Асен Петров преглежда пациент.

 

Д-р Асен Петров има дългогодишен опит като гастроентеролог. Работил е във Военномедицинска академия, Пета МБАЛ, „Токуда“. Понастоящем завежда вътрешното отделение на столичната болница „Сити клиник“. Специализирал е в „Глендейл Мемориъл Хоспитъл“, Калифорния, САЩ; „Амстердам Медикъл Център“, Холандия; „Фукуока“, Япония. Членува в Американската асоциация за използване на ултразвук в медицината. 

 

Знаете ли, че сред задължителните профилактични изследвания, и то сред най-важните от тях, е колоноскопията? Този своевременен преглед на дебелото черво е най-сигурният начин да го предпазим от рак, чиито последици може да са фатални.

В рамките на ограничената ни здравна култура дамите вече са вместили необходимостта от периодични срещи с гинеколога и мамолога, господата са наясно, че за проблемите с простатата трябва да се обърнат към уролог.

А че не бива в никакъв случай да прескачаме гастроентеролога, въобще не стои на вниманието на повечето от нас. Това обяснява факта, че примерно в Англия се чака средно шест месеца за колоноскопия, а у нас, стига да искаме, можем да си я направим още следващата седмица, твърди шефът на вътрешното отделение на столичната болница „Сити клиник“

д-р Асен Петров.

Колоректалният карцином гони първенството по смъртност

Злокачественият тумор на дебелото черво или т.нар. колоректален карцином е на второ място сред злокачествените болести, причиняващи най-голяма смъртност сред мъжете, след рака на белия дроб.

И, уви, гони първенството - ракът на белия дроб е около 18% от всички туморни заболявания, а този на колона (дебелото черво) и ректума (правото черво) е към 14%.

При жените същата диагноза е трета по показателя фатален край след рака на гърдата и на матката. Мащабите на страданието стават още по-ясни от следната съпоставка - в Европа всяка година има около 400 000 новооткрити случая на карцином на дебелото черво, а всички останали злокачествени тумори на храносмилателния тракт, на стомаха, панкреаса, черния дроб, жлъчния мехур и жлъчните пътища са два пъти по-малко, т.е. около 200 000.

Последните официално оповестени данни у нас са за 2010 г. Тогава лошата диагноза е поставена на 4500 души. А само миналата седмица от 20 изследвания в „Сити клиник“ 3 са доказали тумори на дебелото черво.

Началните признаци на болестта са оскъдни

Другата лоша новина е, че същият карцином в практиката най-често се установява в последния - четвърти, или в предпоследния му, трети стадий, когато хирургичното лечение все още е възможно. В нулевия, макар че вече болестта е стартирала, откриването е доста трудно поради оскъдните симптоми. Ето защо изключително важно е да се знае, че в 95% от случаите този вид рак се развива на базата на доброкачествено състояние, което може да бъде лекувано и напълно премахнато. Става дума за полипите на дебелото черво, които, макар че са хистологично напълно в нормата, винаги алармират за дебнещата опасност. Някои от тези образувания имат т.нар. малигнен потенциал, което ще рече, че за период от 5-7 до 10 години е възможно да се трансформират в ракови, дори да не се увеличат като обем.

Каква е точната причина за появата на въпросните формации по лигавицата, не се знае, но предразполагащите фактори са известни и на първа позиция сред тях е възрастта. Най-често признаците за рак на дебелото черво се откриват сред навършилите 50 и над 50 години. Д-р Петров цитира проучване на възрастни хора, починали по различни причини. При аутопсиите било установено наличието на полипи в близо 20% от случаите, т.е. приживе тези хора са били застрашени от болестта. Същевременно, както и при други болести, и тук възрастовата граница пада. Що се отнася до прословутото тютюнопушене, не е доказано, че то е рисков фактор за диагнозата.

Запекът е едно от последствията

Сериозно значение има начинът на хранене - приемат се предимно животински продукти, но недостатъчно течности, зеленчуци и плодове, които стимулират перисталтиката. Много жени не обичат да пият вода, а мъжете предпочитат „вълчата салата“, споделя наблюденията си д-р Петров и напомня, че освен традиционните сурови храни са полезни мюслито и сушените плодове - неслучайно те са съставка на повечето пълнозърнести закуски. Това са изпитаните средства да не се допусне хроничен запек, което ще рече, да се ходи по голяма нужда по-малко от три пъти седмично. По отношение на диагнозата колоректален карцином запекът не е причина, а следствие, сиреч симптом.

Променя се кръвната картина

Туморът е най-трудно откриваем, когато е в дясната част на колона, сиреч в самото начало на дългото 1,60-2 метра дебело черво. Когато е именно там, няма да се появи запек, а ще се промени кръвната картина. Най-често хемоглобинът пада под нормалните за жената 120, а за мъжа 130-140 г/л. Намалението на червените кръвни телца, съответно на хемоглобина без ясно изразена причина като загуба на кръв, било поради гинекологично или хемороидално заболяване, нерядко е подценявано от лекарите. Обикновено джипито започва да лекува желязодефицитна анемия, която обаче не се повлиява от медикаментите. Следващият му ход е да прати пациента при хематолог, който продължава лечението в същата посока, но отново безуспешно. През цялото това време никой не намира за нужно да назначи консултация с гастроентеролог - човекът няма никакви видими проблеми с храносмилателния тракт от рода на запек или разстройство. Няма дори промяна в ритъма на дефекация. И уви, в един момент се оказва, че е късно.

Спри и се прегледай!

Най-лесният начин да се установи дали пациентът има симптоматичното леко кървене, наричано скрито или окултно, е да се направи специализиран тест с фекална проба. Резултатът от него се вижда веднага. Тъкмо такива тестове и у нас се провеждат безплатно в рамките на европейската програма „Спри и се прегледай“, а „Сити клиник“ е една от нейните бази. Участниците се подбират на случаен принцип, като се гледа единствено възрастта им, твърди д-р Петров. Когато резултатът е положителен, незабавно се пристъпва към колоноскопия.

Радикалното лечение е хирургията

Както повечето злокачествени заболявания, колоректалният рак е лечим, ако се открие навреме. Радикалният метод е хирургията, често следвана от химио- или лъчетерапия. Операция се прави дори при разраснала се туморна маса и начални метастази, които най-често са в черния дроб. След тези усложнени състояния животът може да бъде удължен поне с 3-4 години, и то при добро качество. Анус претер, за който мнозина са чували, се поставя, когато туморът е на ректума, на не повече от 6-7 см от ануса. Когато аномалията е по-дълбоко, обикновено се скъсява червото.

По данни на статистиката след успешно лечение сега средно 51% от пациентите в Европа преживяват до 5 години. Макар и нелишена от оптимизъм, тази картина може значително да се подобри, ако повишим здравната си култура и се научим да бъдем по-отговорни към себе си. Желанието на лекарите е преживяемостта да стигне 90% за периода 5 години и 75% до 10 години след операцията. След това фактически може да се смята, че хората са радикално оздравели. 

 


Лошият дъх в устата често издава проблеми в стомаха.


Откриват диагнозата по дъха 

Италиански учени са разработили уникален метод за диагностициране на колоректалния рак по състава на издишания въздух. Откритието им се базира на факта, че раковите клетки способстват за образуването на специфични вещества, които се отделят от организма посредством дишането.

Според медиците това свойство може да бъде използвано за поставянето на диагнозата рак на дебелото черво. Твърдението им е въз основа на анализ на издишания въздух от пациенти с колоректален карцином. Били открити няколко летливи органични съединения, по които болестта може да бъде разпозната. 

 

(в. Преса, печатно издание, брой 326 (677 от 29 ноември 2013)


 


От категорията

9 май 1945 г., денят, в който оръдията в Европа замлъкнаха

-1462699905.jpg

Споровете кой е Денят на Победата - 8-и или 9 май, както и какво честваме на 9 ...

9 май 2021 | 00:01

Димитър Недков: Какъв ден и на коя Европа, без Деня на Победата...

-1469376997.jpg

А къде сме ние българите в цялата изнасилваща Историята, днешна оперетна ...

8 май 2021 | 21:49

К. Методиев след интервюто на Слави: Този човек е гост в политиката, в управлението ще е бедствие!

-1607246045.png

Човекът, който напълни до пръсване свирката с пара за едно интервю с Бойко ...

8 май 2021 | 17:52

Валентин Вацев: Избори заедно с Триморието! Подкрепата за Радев ще бъде преосмислена

-1597939100.jpg

ГЕРБ притежава България така, както партията-държава БКП я притежаваше през ...

5 май 2021 | 13:59