Калин Вельов:

Движението е живот

12967 | 1 дек. 2013 | 15:23

Така съм се родил - с енергия. Майка ми е бивша спортистка и много енергичен човек


 


     
   Калин Вельов е роден на 18 юни ​1973 г. в София.Занимава се с музика от 7-годишен в школата по ударни инструменти и солфеж към Двореца на пионерите. На 10 години е перкусионист в група „Пим-Пам“, ходи на уроци при корифеите на ударните инструменти - семейство Палиеви. През 1989-1990 г. пътува с детската филхармония „Пионер“. През 1991 г. участва в сформирането на „Акага“. През 1992-ра завършва Националното музикално училище „Л. Пипков“ и е приет да следва в музикалната академия „Панчо Владигеров“. От 1992 г. е барабанист и перкусионист на „Медикус“, Дони и Момчил, „Форте“, „Нона Йотова бенд“, а през 1998 г. става част от „Ку-Ку бенд“. От 1999 до 2004 г. учи латино музика в Ротердамската консерватория. От 2004 до 2005 г. преподава ударни инструменти в НМУ „Л. Пипков“. През 2008 г. излиза съвместният му албум с Нина Николина „Абсент“, а през 2011-а - първият му самостоятелен албум „2 лица“. През 2007 г. реализира проекта си „Тумбаито“ - салса формация, чийто едноименен първи албум излезе на 19 ноември 2013 г.
Живее с Диана, двамата имат дъщеря Карина, родена на 1 юни 2012 г.
 
     

 

- Калине, на 19 ноември представихте новия си албум заедно с група „Тумбаито“ по нетрадиционен начин - с латино мюзикъл.
- Целият концерт беше на фона на мултимедия. Отзад се виждаше снимка на улица в Хавана, а отпред на сцената тя излизаше реално - с пейка, сергия с цитрусови плодове, бар, ресторантче, хора минаваха с колело, танцьорите влязоха в ролята на актьори. Извадихме от архива на националната телевизия оригинални видеоклипове от 60-70-те години на Маргрет Николова, Стефан Воронов, Лили Иванова и ги прожектирахме отзад на стената заедно с архивни кадри, които събрахме от Столичната библиотека. Особено вълнуващо беше излизането на 85-годишната Маргрет Николова на сцената. Толкова светлина и енергия в погледа има тази жена, невероятно беше. Хората станаха на крака, а тя се разплака, когато изпълнявахме „Приказка“ на Йосиф Цанков. Заснехме целия концерт за телевизия, предстоят ми 2-3 седмици монтаж и се надявам да бъде излъчен по коледните празници.

- Какво означава „Тумбаито“?
- „Тумбао“ се нарича основният ритъм в латино музиката, а тумбаито е умалителното.

 
Калин като малък
 

- Защо реши да съчетаеш латино с наше ретро?
- Албумът тръгна отначалото с авторски песни, но един приятел ми подхвърли диск с песента „Ропотамо“, записана през 1963 г. Написва я композиторът Атанас Бояджиев по текст на Радой Ралин и тя разказва за ресторанта „Ропотамо“. Изпята е от Маргрет Николова и става голям хит тогава. Песента е разпространена в 200-300-хиляден тираж в Русия. Носи в себе си като оригинал латино стила, защото тогава са пунтирали ча-ча. Ние записахме песента в чисто латино, ча-ча, а после решихме да потърсим и други стари български парчета в този стил. Намерихме много сладурски стари български хитове от 60-70-80-те години. Някои от тях преобърнахме на 180 градуса изцяло в латино вариант, например „Болката отляво“ на Васил Найденов. Направихме „Черно и бяло“ на Георги Христов в латино стил, а също и „Приказка“ на Йосиф Цанков. Песента „Сбогом, море“ от първия албум на Лили Иванова през 1967 г. по музика на Морис Аладжем направихме в меренге, един доминикански стил. Въобще заиграхме се и албумът стана много цветен и различен.

- Откога е тази твоя страст по латиното?
- От дете датира желанието ми да свиря на барабани и перкусии. Бях на 6 години, когато обърнах тенджерите и тиганите и започнах да думкам с вилици и лъжици по тях. Бях се побъркал от това желание. Но началото на любовта ми към латино музиката е свързано отново с „Акага“. В края на 90-те години бяхме два пъти на Международния джаз фестивал в Монтрьо. Там за пръв път видях латино група от кубинци, свирещи джаз рок. Отидох на няколко уъркшопа на големи латино джаз имена, видях кубинския барабанист Хулио Берето. Тогава латино музиката ме грабна, омагьоса ме и не ме пуска.

- Как попадна в Ротердам?
- Приеха ме в Щатите в два университета, но беше прекалено далеч и прекалено скъпо, затова избрах да остана в Европа. На континента има две места, където латино образованието е на световно ниво - Париж и Ротердам. За Париж ми трябваше френски, затова избрах Ротердам, където можех да уча на английски. И в двете страни има много големи латино общности. Веднага влязох в контакт с венецуелски, колумбийски, кубински музиканти. Те ме поканиха да свиря с тях и успях още от началото да се изхранвам само с музика.

- Животът ти е невероятно динамичен - всеки две години започваш нещо ново.
- Да, такъв съм, много динамичен и се движих динамично през годините. Група „Пим-Пам“ беше първата ми професионална изява на 10-годишна възраст. След това, докато учех в музикалното училище, сформирахме „Акага“. Бях на 18. Малко след това започнаха турнетата с „Медикус“, Дони и Момчил, с Коцето-Калки. Успоредно с това с „Акага“ записахме първите албуми с джаз, рок и фънк, свирехме на „Мелодия на годината“, на „Златният Орфей“. После с групата „Форте“ излязох­ме за 2 години и половина в Скандинавия - Швеция, Дания, Норвегия, в Германия. Свирехме по кораби, беше полезно. Като се върнах, година и половина свирих с „Ку-ку бенд“, с Лили Иванова, Нона Йотова, Стоян Захариев. Докато следвах в Холандия, направихме турнета в Оман, Африка, три пъти бях в Индонезия. Прибрах се в България с амбицията да направя тук мой проект, група, на която аз да съм продуцент и мениджър, и това се осъществи с „Тумбаито“. Направих домашно студио вкъщи, което е и репетиционна, за да мога да съм независим.

- Имаш вече и собствен лейбъл, кого още продуцираш?
- Албума ми с Нина Николина, моя солов албум, сега този с „Тумбаито“. С Нина правим нов проект - „Пендара етно проджект“. Това е съчетание на български чист фолклор с електронна диджейска клубна музика, тоест модерното, комерсиалното, танцувалното в съчетание с българския фолклор.
- Питах Нина Николина дали двамата се ревнувате професионално от другите проекти. Ти как ще отговориш?
- Не, напротив, с Нина продължаваме да работим заедно, дори в албума на „Тумбаито“ тя записа песен - „Търпение“, в дует с Мартин Ташев. Аз много често се съветвам и се допитвам до нея дали концертът се е получил добре, дали песните са подредени добре. Тя пък ме пита за своя албум. Ние сме като брат и сестра с нея и непрекъснато се чуваме.

- Откъде черпиш тази нескончаема енергия и позитивизъм?
- Така съм се родил - с енергия. Майка ми е бивша спортистка и много енергичен човек. Тя е от Тракия, от село Ценино до Нова Загора, а баща ми - от македонския край, от село Пастра до Рилския манастир. Той е буен мъж и планинар. Така че съм съчетал тракийска топлина и усмивка с македонска емоция, хъс и енергия. Черпя заряд от природата, обичам да съм в планината, на море, с каяка в язовира, с колело по пътеките. Обичам да спя на палатка, лятото на каравана. Но по природа съм си енергичен.

 


Калин (крайният вдясно) с „Тумбаито“
 

 С Нина Николина

- Ти винаги си толкова широко усмихнат, че някои се чудят има ли и малко поза в това?
- Няма поза. Много обичам да се смея, да ми разказват вицове. Някой път слушам по няколко пъти един и същи виц и всеки път се смея, сякаш го чувам за пръв път. Обичам хората с чувство за хумор, които казват и правят смешки. Това ми е наследство от майка ми, която също много се е смяла като малка. И до ден днешен с нея, като се съберем, си пускаме шеги и се забавляваме, хилим се много. Гледам позитивно на света, защото живеем кратко време, някои прекалено кратко, не знаем кога ще си отидем от този свят. Затова трябва да се наслаждаваме на света и да гледаме позитивно въпреки лошите неща, които се случват около нас. Възхищавам се на хора като Маргрет Николова, която е на 85 и продължава да е слънчев човек. Тези позитивни емоции са я задържали толкова време да е жива и здрава и на 85 да изправя публиката на крака.

- Като крачиш с такива широки бързи крачки през живота, половинката ти Диана сигурно трябва да тича след теб?
- Да, не Ӝ е лесно, но пък в момента имаме това малко същество Карина, което отнема цялото Ӝ време и внимание. През деня тя се грижи за дъщеря ни, вечер аз се опитвам, преди да заспи Карина, да стигна до вкъщи навреме, за да мога да си поиграя с нея поне един час. Събота и неделя гледаме да прекарваме повече време тримата. Сега, като падне сняг, отиваме на ски, на планина.

- Миналото лято сте водили едномесечната Карина на къмпинг?
- Да, това лято прекарахме с нея два месеца на палатка, а миналото лято тя беше на 40 дена бебенце и си взехме каравана. Гледаме да сме максимално време заедно, но истината е, че музикантите прекарват доста време в студио. Ние сме погълнати от това, което правим, и проблемът не е само във времето, а във вниманието.

- Как тази млада жена понася това?
- Трудно. Мисля, че половинките на хората на изкуството трябва философски да преглътнат и да приемат това, че винаги ще има и някой друг или нещо друго в съзнанието на човека до тях, което ще поглъща вниманието му. Няма как да имам стабилна връзка с някого, ако той не може да ме разбере, че ще се прибера тая нощ в 12 или в 1, защото ми е дошло вдъхновение и съм останал в студиото до късно, за да „сложа“ това вдъхновение на пианото, за да запиша песен; ако не може да разбере, че ще се прибера в 3 през нощта, защото сме свирили. Като слезеш от сцената, не можеш веднага да си легнеш. Адреналинът у теб е толкова силен, че оставаш с музикантите да си говориш за разни неща. Диана е завършила моден дизайн. Между другото тя подготви графичния дизайн на албума на „Тумбаито“, за което сме много горди, получи се страхотно.


Калин и Диана, долу - Карина на мотор
 
 

- При толкова много проекти в главата за какво не ти стига време?
- Искаше ми се денят да е не 24, а 36 часа. Аз съм зодия Близнаци и природата ми е такава, че опитвам от всичко по малко, от всичко по нещо, не може да ме ограничиш. Ако свиря само на барабани - доскучава ми; ако само латино музика правя - също. Трябва всичко при мен да е динамично, да правя различни неща, които са ми интересни. Имам нужда и да композирам, и да продуцирам; имам нужда и да пея, и да свиря. Затова гледам да захапя от всичко. Не мога във всичко да навляза надълбоко. Не мога да бъда страхотният техничен певец или само виртуозът барабанист, защото не съм се отдал само на това. Но за мен удоволствието е в разнообразието. Такъв съм.

- Обичаш скоростите, моторът и джипът само хоби ли са?
- Джипът ми трябва, за да ходя по планините и да усещам офроуд изпитанията - нещо, което също много ми харесва. Имам голям мотор, с който правим с Диана обиколки през лятото. Ходим до Турция, Румъния, Гърция. Имам малък скутер, който ми е за града. Тук съм изключително мобилен и съм на скутер дори и през зимата. Сложил съм му зимни гуми и едни специални плащове, които покриват тялото ми, слюда отпред, стъкло, което да ме пази, мембрани, истории… Само и само да го карам целогодишно, както го правят хората в Северна Италия, Швейцария, Германия. За българската култура това е непонятно, защото не сме израсли с това и не сме го виждали, докато сме расли по улиците. Каякът е от няколко години голямата ми страст. Изключително удоволствие ми доставя да съм например в Родопите, на Голям Беглик или на някоя широка поляна, или в някоя голяма река и да съм сред природата с каяка. Карина също я качихме това лято на каяка.

- Остава и да е музикална…
- Според мен ще е, защото майка Ӝ пее много чисто, аз съм музикален по призвание или по образование, все едно. Но със сигурност ще вкарам Карина и в тази моя любов към природата и към спорта. Това е неизбежно. Качих я да я повозя за малко на скутера, на каяка лятото, пуснахме я във водата да плува. Спортът, движението са много важни. Движението е живот. 

 

(в. Преса, печатно издание, брой 328 (679 от 1 декември 2013) 


 


От категорията

ДПС представи предложенията си за промени в Конституцията (ДОКУМЕНТ)

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Харалан Александров: Хората се оглеждат и търсят българска версия на Виктор Орбан

Харалан Александров: Хората се оглеждат и търсят българска версия на Виктор Орбан -Haralan-Aleksandrov--Sred-vragovete-na-Geshev-e-i-Rusiya--sled-kato-kaza--che-shte-arestuva-Putin_1683006038.png

„Нашата оценка на ЕС и към големия свят се приема като възможност да се пътува, ...

8 юни 2023 | 11:38

Най-важното

Така пред съдебния съвет остава висящо второто предложение заради изказването на Гешев, че в парламента има "политически боклук"

Шок във ВСС! Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха искането си за освобождане на Гешев

Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха първото си искане за освобождане на Гешев-Shestima-chlenove-na-prokurorskata-kolegiya-ottegliha-parvoto-si-iskane-za-osvobozhdane-na-Geshev_1686212502.jpg

То беше за твърдяни нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт във ...

8 юни 2023 | 11:20

ДПС представи промените в Конституцията първо в Брюксел, получи одобрението на Вера Юрова

ДПС представи предложенията си за промени в Конституцията (ДОКУМЕНТ)

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19

И той го знае много добре”, каза още Пеевски

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!-Peevski--Ako-polititsite-mislyat-za-balgarite---shte-ima-NS--ako-mislyat-za-drugo---nyama-da-ima-kabinet_1666161160.png

Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия и ако ...

8 юни 2023 | 10:25

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Финансовият министър смени ръководствата на НАП и Митниците само ден след като беше назначен на поста

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите-Asen-Vasilev--Napravihme-vsichko--koeto-GERB-poiskaha-ot-nas--sega-tryabva-da-vzemat-reshenie_1683100982.png

Искам събираемостта да се увеличи. Всеки ден получавам сводки и затова взех ...

8 юни 2023 | 11:29

Единствено ние внесохме закони с грижа за хората, подчертава лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден-Korneliya-Ninova--Upravlyavashtoto-mnozinstvo-se-izbi-na-vtoriya-den_1686212533.jpg

Последния месец и половина паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да ...

8 юни 2023 | 11:20

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

След едночасов дебат, ВСС реши да разгледа двете предложенията за освобождаване на главния прокурор

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03

Той смята, че сегашният главен прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49