Градският прокурор на София Николай Кокинов: Старите динозаври са минало, сега ловим „белите якички“

12342 | 1 юни 2012 | 16:22

Дубай може да не ни върне Таки 

Прокурор Кокинов, какви точно материали ви предоставиха от МВР за разследването около „къртицата“, която издала на Евелин Банев-Брендо подробности от операцията срещу трафик на кокаин?

От МВР ни предоставиха информация, че през 2008 г. се състояла среща с представители на четири държави, които най-общо са обсъждали престъпната дейност на Банев и са си разменяли съответните документи с благородното намерение да я прекратят. От информацията е видно, че той в много кратки срокове се е сдобил с информацията и с документацията, която е била разглеждана на тази среща. Това е много тревожно, недопустимо и говори за много сериозен теч на информация. Логично, заподозрени са всички участници в тази среща, не мога да кажа, че само българските представители са виновни до доказване на противното. Да, логично е и най-вероятно е български представители да са подали информацията, но може и да са представители на друга държава.

Имате ли механизми да проверите дали са замесени хора от чужди служби?

Да, имаме. Затова сме поискали от италианските си колеги повече информация кой точно е бил на срещата, макар че тя е официална, не е била тайно в някоя кръчма. Проведена е в бюрото на Евроджъст в Хага. Така ще можем да стесним кръга от лица. Намереният документ в колата на Банев е част от нещо по-голямо. В тази връзка не е важен самият документ, а фактът, че е изтекла информация за всичко около срещата. Затова и образувахме дело за лично укривателство. Така виновникът е заплашен с до 8 години затвор. Този текст визира по-тежко наказание, защото извършителят очевидно е или магистрат, или полицай. Възложили сме разследването на следствения отдел. Днес (вчера - бел. ред.) организирахме и разпита на Банев, който най-добре би могъл да каже, ако желае, разбира се, откъде и как е придобил информация. И защо толкова време си държи този документ в автомобила.

Брендо се оказа доста интересна личност. Кога той влиза в полезрението на прокуратурата?

Някъде през 2007 г. получихме информация, че той пере пари, като инвестира в скъпи имоти. Така се стигна и до делото срещу него, по което преди две седмици беше изменена мярката му за неотклонение и той бе задържан. Апелативният съд трябва да се произнесе по мярката му за неотклонение. В понеделник вечерта пък пристигна европейска заповед за неговия арест. Там колегите го издирват за трафик на дрога. Съдът ще прецени дали и кога той ще бъде даден на Италия.

Трябва ли първо да завърши делото му за пране на пари у нас?

Не е задължително, има опция той да им бъде предоставен временно, да си свършат работата с него и да ни го върнат.
Името на Банев се завъртя в публичното пространство и около делото за пране на пари, което се водеше срещу Красимир и Николай Маринови - Големия и Малкия Маргини. Твърдеше се, че им е помагал да перат пари, като им е купувал апартаменти.
Да, водеше се такова дело срещу Маринови, но то бе прекратено, защото не се събраха достатъчно доказателства за това. Не помня Брендо да е бил разследван по него.
Реши ли се генерално проблемът с големите босове у нас? В последно време все по-често се налага да си ги изписваме от чужбина обратно - Тихомир Георгиев-Боксьора, Христофорос Аманатидис-Таки...
Не бих казал, че Георгиев е някакъв бос, още повече пък голям. Той се издирва, за да си изтърпи наказанието за убийство. Чакаме произнасяне на Лондонския съд. За Таки, знаете, пуснали сме искане за екстрадиция до Обединените арабски емирства, чакаме техните власти да се произнесат. Кога ще стане това, можем само да гадаем, не знам скоростта и темповете на правосъдието там. Дано да е два-три месеца. Ако уважат искането ни и ни го предадат, сме готови да му повдигнем обвинения за трафик на дрога.

Казахте „ако“. Има ли шанс да не ни върнат Таки?

Там или печелим, или губим. Шансовете ни са 50 на 50. Това е едно състезателно производство, а във всяко състезание има риск да загубиш. Неговата защита ще твърди, че той е невинен, ние сме предоставили доказателства за вината му, но тамошният съд ще прецени кой крив, кой прав.
Явно е бил достатъчно умен и умело е лавирал измежду сивите пространства. Нека не забравяме, че голяма част от членовете на неговата организация са с обвинителни актове, а делата им са в съдебна фаза. Смятам, че организацията му е разбита.

Останаха ли у нас мощни подземни босове?

Категорично, не. Знаете, че беше осъдена и групата на Златомир Иванов-Златко Баретата. Братя Галеви се издирват... Това са старите легенди, старите авторитети, динозаврите от миналото. Малкия Маргин се издирва, а Големия е обвиняем по дело за наркоразпространение.

В този ред на мисли какво стана с разследването на убийството на радиоводещия Боби Цанков?

Не е спирано и не е прекратявано, продължаваме да работим по казуса, но за съжаление не сме стигнали до извършител. Маргините бяха привлечени като поръчители още от самото начало, но Николай Маринов избяга, преди да си получи обвиненията.

Какво ви даде основание да ги заподозрете за убийството?

Това, че Боби Цанков трябваше да дойде в Софийската градска прокуратура и да доведе със себе си свидетели срещу тях.

В последно време се създава чувството, че полицията закъснява със сигналите си до Интерпол за издирване на опасни престъпници. Защо е така?

Може би всички погрешно смятат, че официалната страница на Интерпол е единствената страница на Интерпол. Той има и друга страница, до която имат достъп само службите. Така че всички хора, които са били обявени за издирване от нас с европейска заповед за арест, веднага са влезли във вътрешната страница на Интерпол. Те се прехвърлят на тази със свободен достъп по-късно.

За пореден, трети  път ви върнаха делото срещу Сергей Станишев за издаване на държавна тайна. Как си обяснявате тази изключителна пунктуалност от страна на съда?

Организирахме съвещание, на което смятам, че сме решили проблема и няма да има следващо връщане. Част от новите указания бяха да се конкретизират точно местата, където са загубени въпросните документи.

Казахте, че времето на големите динозаври е свършило. Дойде ли време за лов на „бели якички“?

Този лов върви отдавна. Конвенционалната престъпност в ония й вид - с бухалките и с анцузите, с големите организации от рода на „Фирмата“ - отшумя. Винаги ще има по-малки групи, които се занимават с такъв тип дейност. Те обаче нямат време да се окопаят, да съберат мощ и финансов ресурс. Те лесно могат да бъдат разбити. Престъпността се измести към финансовия сектор. Там за по-кратко време се изкарват повече пари, без особено напрежение и без срещи с други хора. Седейки си на компютъра, човек може да фалшифицира кредитни карти, да прави трансакции, да точи ДДС. Този вид престъпност е следващият бич Божий за нас и ние от години се стремим да сме готови да му се противопоставим.

Увеличили ли са се този вид престъпления през последните години?

Да, има рязък ръст, с около 30 процента. Прегрупираме се в тази насока, за да можем да се справим с този вид престъпления.


 


От категорията

Иван Стамболов-Сула: Костов каза на десните: "Васил Терзиев не е вашият човек!" Ами сега?...

Иван Стамболов-Сула: Костов каза на десните: "Васил Терзиев не е вашият човек!" Ами сега?...-1620807193.jpg

Днес побелелият Васко отново се бори за идеалите си, а комунизмът - онзи, дето ...

30 септ. 2023 | 10:40

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Росен Йорданов: Терзиев и Хекимян са огледални кандидатури

Росен Йорданов: Терзиев и Хекимян са огледални кандидатури-1613124507.jpg

По думите му Ваня Григорова показва емоционално поведение. "Тя се е ...

30 септ. 2023 | 19:09

Софиянски: Вили Лилков ще отиде на балотаж, Васил Терзиев не е логична дясна кандидатура

Софиянски: Вили Лилков ще отиде на балотаж, трудно е да се каже срещу кого-1642923282.png

Не е въпросът да спечелиш изборите, а след това как работиш, обясни бившият ...

30 септ. 2023 | 17:04

Най-важното

„За да направим каквото и да е, трябва да говорим”, категоричен е Румен Радев

Разделени от мантинелите: Енергийният министър говори пред протестиращите. Викат му„Оставка“
(Видео)

Разделени от мантинелите: Енергийният министър говори пред протестиращите-Razdeleni-ot-mantinelite--Energiyniyat-ministar-govori-pred-protestirashtite_1696088011.png

Недоволните обясниха, че гражданското неподчинение няма да спре. И започнаха да ...

30 септ. 2023 | 18:33

Денят на отворените врати на МВнР бе посетен от над 600 гости

Габриел: Няма по-голямо удовлетворение от това да си допринесъл за защита на националния интерес

Денят на отворените врати на МВнР бе посетен от над 600 гости-Denyat-na-otvorenite-vrati-na-MVnR-be-poseten-ot-nad-600-gosti_1696091452.jpg

Всички знаем, че имаме светли моменти в историята, в които в най-тежки ситуации ...

30 септ. 2023 | 19:29

В противен случай страната ни ще изгуби 3,5 млрд. лева, подчерта тези дни премиерът Николай Денков

Въпреки протестите! Пращаме в Брюксел трите плана за преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник

Въпреки протестите! Пращаме в Брюксел трите плана за преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник-Nikolay-Denkov-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695988109.jpg

Крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича, като ...

30 септ. 2023 | 09:35

Забраната обхваща леки автомобили и други превозни средства за превоз на до 10 души

Пеевски: Правителството незабавно да приложи европейската забрана за влизане на руски автомобили

Пеевски: Правителството незабавно да приложи европейската забрана за влизане на руски автомобили-Peevski--Pravitelstvoto-nezabavno-da-prilozhi-evropeyskata-zabrana-za-vlizane-na-ruski-avtomobili_1696061751.jpg

Министрите на вътрешните работи и финансите да разпоредят на гранична полиция и ...

30 септ. 2023 | 11:15

Президентът е в Маджарово за Националното поклонение „Ден на тракийската памет“

Радев: Компромиси с нашата сигурност не трябва да допускаме

Радев: Компромиси с нашата сигурност не трябва да допускаме. Снимка БТА-Radev--Kompromisi-s-nashata-sigurnost-ne-tryabva-da-dopuskame_1696066957.jpg

Политиците в България трябва да работят за съхраняване и развитие на ...

30 септ. 2023 | 12:42

По думите му дефектните ракети са неизползваеми

Тагарев: България е получила отказ за ремонт на ракетите за С-300 още преди войната в Украйна

Тагарев: България е получила отказ за ремонт на ракетите за С-300 още преди войната в Украйна-Tagarev-razkri--Do-Sofiya-shte-se-sazdade-mnogonatsionalen-divizionen-shtab-na-suhopatni-voyski-na-NATO-_1694678322.png

Военният министър изрази надежда, че в последната седмица преди ваканцията ...

30 септ. 2023 | 12:55

Това ще спре стигматизирането на българските граждани, посочи евродепутатът от "Обнови Европа"/ДПС и лидер на европейските либерали

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел. Кадър БНТ-Ilhan-Kyuchyuk--Vlizaneto-v-Shengen-e-darzhavna-tsel_1696017327.png

Къде иска да бъде България до голяма степен зависи от самата България. Дали ...

29 септ. 2023 | 22:54

Фарма-олигарсите плащат големи суми, за да се случват задачите на Сербезова и целите им

Илко Семерджиев: Хинков се събуди, да се освободи от прокситата на Асена Сербезова!

Илко Семерджиев: Хинков се събуди, да се освободи от прокситата на Асена Сербезова!-1513068511.jpg

Ще добавя извън тези проверими факти и една неформална група, чийто състав ...

30 септ. 2023 | 10:21

Няма обаче как да избяга от изводите в разследването на ДАНС

Проф. Ангелов: Словесната плява и лъжи на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието

Проф. Ангелов: Словесната плява и лъжи на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието-Parlamentarnata-komisiya-po-zdraveopazvane-shte-izslusha-kandidata-za-upravitel-na-NZOK-na-izvanredno-zasedanie-v-ponedelnik--saobshti-predsedatelyat-na-komisiyata-i-deputat-ot-GERB-SDS-prof--Kostadin-Angelov--Snimka-BTA_1689673951.jpg

Ще разберете как работи фармамафията и октоподът от висши публични ...

30 септ. 2023 | 18:42