Симеон Сакскобургготски

НО...

ИМОТИ И СЪВЕТИ

42259 | 9 дек. 2013 | 12:04

Как Симеон зачеркна себе си - от Кеворк КЕВОРКЯН


Фикцията, че Симеон отива по конгреси и се коалира със социалистите в името на Помирението - е просто блъф... Всичко си е просто едно Помирение със собствените му имоти.


Симеон окончателно загуби двореца в Кричим. Решението на съда обаче не направи особено впечатление на публиката, което вече е озадачаващо. Все пак този тягостен финал би трябвало най-малкото да ни огорчи - не защото Симеон е загубил нещо, което не му принадлежи, а заради упорството, с което принизи не само собственото си достойнство, а и това на политическата класа, в която той пристана внезапно, на династията, към която принадлежи, и в крайна сметка на Историята. Да получиш един направо фантастичен реванш заради историческата несправедливост, проявена към фамилията ти, и да го злепоставиш заради някакви имоти - това може да се случи само у нас.

Когато през 1998-а Конституционният съд отмени конфискацията на царските имоти, публиката остана равнодушна - в края на краищата, Симеон, тогава все още приеман като цар, си седеше в „двореца“ в Мадрид и не пречеше на никого, а и никой не подозираше за размерите на великанския му апетит. Българинът поначало е толерантен към онзи, който не му се мотае в краката, величавата ни завист не функционира по отношение на изгнаниците ни - никой не се интересува колко богат е Чападжиев или пък Джеймс Велков, или колко сръчен е проф. Чирков, докато са далеч оттук. Ние ставаме подозрителни, когато някой се навре под погледа ни.

Симеон бе посрещнат в политиката въодушевено, но трябваше още тогава (2001 г.) да се сетим, че скоро

ръждата ще избие
по реномето му

- ръждата на имането. А и той не направи нито един щедър жест или ако го направи, това не стана достатъчно впечатляващо - например подари на държавата стотици декари от парка Врана, обаче вече се беше настанил в тамошен дворец и само това имаше значение за публиката, нищо друго. Всъщност настанил се беше в капана, който му спретнаха. Наистина, повечето от хората, които работиха за връщането на имотите му, го правеха безкористно. Но имаше и други, които разбраха, че Симеон става уязвим завинаги и каквото и да прави, винаги ще има възможност да бъде омаскарен като алчния стар джентълмен от Мадрид - а на нас никакви джентълмени не са ни нужни откъдето и да било - да не говорим пък за алчни.

Лично моите симпатии към Царя се изпариха още тогава - не за друго, а заради очевидното му късогледство, да не кажа слепота. Освен това винаги съм подозирал, че у него съществува нещо, за което трябва да избягваме да мислим, за да не се наложи да побегнем панически: понякога в погледа му ми се мяркаше някаква отсенка от презрението на дядо му, който не е бил никак ласкателен към българина и българското; неговите катастрофални за България решения и войни са известни, обаче от неудобство избягваме да се сещаме за глумите, които си е позволявал с българското си обкръжение. А при Симеон така и не стана ясно

какво мисли той
за българина

- той винаги говореше за него някак отстранено; това е присъщо на всички, които се набъркват в нашенската политика - посочете ми само един- едничък екземпляр, който от 1989-а насам да е казал ясно и на висок глас, че обича народа си, който да е съставил простото изречение: „Обичам те, българино“. Няма да успеете - този емоционален импулс не може да се роди в мрачното ни политическо съзнание, изпълнено със сметки и корист, с дребнавост и неосъзнато презрение към истински важното. И досега се случва да чуеш някой политически главанак, който ръси поредните си глупости, високомерно да нарича България „тази страна“ - сякаш той самият не идва от най-мътните й под­моли.

Бившият цар направи и втора грешка, освен че прояви лакомия за имане. Всъщност той изрече ясно две неща сред иначе смътното си словесно бълбукане - едното беше за имотите му, а другото, че българинът трябва да си смени чипа. Българската история, не тази, която я пишат студентите окупатори и революционерите с два пръста чело, които се крият зад тях - а истинската История, никога няма да му прости това, ще му го върне тъпкано. Не идва този съвет да го дава един Алчник и не е нужно да го обяснявам защо.

А всичко можеше да се развие по друг начин, ако, разбира се, и маята на Кобургите бе по-друга. Излизаш по един магичен начин на сцената - и веднага се отказваш от имотите, които все са ти в главата. Можеше да го направи дори през 2003 година - доста преди изборите - и със сигурност щеше да получи още един мандат.

Има неща, които едва сега ги виждам по-отчетливо и които отново и отново доказват, че този човек не функционира правилно. Отказваш се от династията си, зачеркваш себе си като Цар - а пък драпаш за царските имоти! По този начин Симеон направи сам още един, втори референдум „За монархия или република“ - сам гласува срещу себе си; и един чудовищен жест в това отношение беше, когато отиде на конгреса на БСП, за да му се смеят скришом дори провинциалните делегати. Това бе абсолютно нетърпимо поведение - можеше да изглежда приемливо само ако преди това комунистите бяха направили някакъв, дори и скромен, монумент в памет на разстреляните от Народния съд, между тях и чичо му принц Кирил - монумент в името на националното Помирение. Само да им го кажеш обаче, БСП и сега веднага ще отвори лагера в Белене. Затова фикцията, с която се храни Симеон - че отива по конгреси и се коалира със социалистите в името на Помирението, - си е просто един блъф, а може би направо и една неосъзнавана глупост. Всичко си е просто едно Помирение със собствените му имоти.

Лап-лап-лапай помирението…

И като си помисли човек какви плад­нешки крадци върлуват из нашата политика от 24 години насам - и нито един от тях не получи някакво, макар и символично, наказание, всички се измъкнаха, а накрая „нашият Симеончо“ бе осъден да връща имоти. Това е жалко, чак подобно нещо той не заслужава. Сега обаче вероятно ще съди България в Страсбург - и като гледам какви ги вършат из този съд, като нищо може да я осъди.

Питам се, защо дори когато си отстранен от българското блато, прихващаш нещо от него, как се случва това? Сигурно човек изглежда наивник, когато гледа по този начин на една имотна претенция - но пък и премеждието на Симеон в българската политика беше нещо уникално. Някои съседни страни дори не допуснаха бившите си монарси или техните наследници да припарят там, а нашият човек направо се намърда на трона (републиканския). И това след всичко, което е напластявано в масовото съзнание - все пак родата на избитите партизани и антифашисти е доста по-многочислена от тази на шивачките, които са шили юрганчето на „нашия Симеончо“. И този ли точно чип, който съдържа подобна толерантност, трябва да се смени? Не знам.

Разбира се, има и по-просто обяснение извън „компютърните“ гламавщини на Симеон. И то се крие в жаждата на народа да срещне най-сетне нещо по-различно от онази секта, която го изтърбушваше и отвращаваше със слабоволието си цяло десетилетие сред 1989 година. Обаче компютърният техник се оказа повече един брокер на недвижими имоти.

Тия дни „24 часа“ отпечата един текст на Симеон - „Бежанците не са пречка, а възможност“. Ако не бяха разправиите му за имоти и иманета, човек можеше да пробяга по заглавието и просто да го забрави. Понеже то си е пак в същият наивно-спекулативен маниер на автора, с който вече сме свикнали. Той обещаваше светли хоризонти за „тази страна“ - обаче съчетани с дела срещу нея, сега пък бежанците са възможност. Дали пък алчността не разяжда способността да се разсъждава трезво?

Представете си сега какви възможности ни дава едно седемчленно сирийско семейство - пет невръстни деца, майката без професия, а пък бащата неизвестно какъв - но да приемем, че е най-порядъчният човек на света, дори може да е далечен роднина на Соломон Паси, който също дрънка за широките хоризонти, които ни открива приобщаването на клетите бежанци. Примерите, които Симеон дава с Великобритания, Швеция или Норвегия, са безразсъдно спекулативни - там имигрантите създават продукт, но те не са бежанци, подгонени като зверове, те са просто наемна ръка, това няма нищо общо с нашия проблем. Те не са бегълци от една касапница, а хора, които се придвижват след по-белия хляб. Българското сърце никога не е било затворено за клетниците, стига да не са го мамели или да са искали да доминират; но търпението на нашия човек се изчерпва, когато го карат да мисли за тези клетници - които трябва да обгрижваш, да храниш, да образоваш, да им построиш и някоя друга джамия и накрая да превърнеш в европейци - като за нещо, което ти открива „нови възможности“. И ние мислехме, че Симеон ще открива нови трайни хоризонти, а той приключва кариерата си с едно загубено дело срещу собствената си държава.

Но фантазията за „възможностите“

е нищо в сравнение с един пасаж от въпросната статийка, ето го: „Като дългогодишен емигрант съм особено чувствителен към темата и съпричастен със съдбата на тези хора, тъй като познавам не само битовите, но и социалните и емоционалните трудности на емигрантския живот“. Брей, брей. Идете до лагера за бежанци в Харманли и незабавно ще си представите колко зле и драматично е живял малкият Симеончо в „двореца“ в Мадрид.

Бившият цар пак се сеща и за онзи проклет чип, с който ще го запомним: нужно било просто да сменим начина си на мислене и да ги възприемем (бежан­ците) като една възможност, като принос към собственото ни общество и пр. бля, бля. И на кого го казва това - на народ, от чиято душа Яворов изтръгна шедьовъра си „Арменци“.

Веднага след делото за „Кричим“, вместо да се тюхка привидно за бежан­ците, Симеон трябваше да напише едно писмо до българите - дори една прокламация, с която да обясни неуместните си съдебни войни срещу българската държава и да се извини. Нямаше да помогне особено, но все някой щеше да му повярва.

(в. Преса, печатно издание, брой 336 (687 от 9 декември 2013) 


 


От категорията

Древната професия на Христо Иванов: От "нито глас за Пеевски" до скута на Пеевски (Видео)
(Видео)

Архивите говорят: Къде отиде националното достойнство на Христо Иванов!?-Arhivite-govoryat--Kade-otide-natsionalnoto-dostoynstvo-na-Hristo-Ivanov-_1708615719.png

На видео послание към избирателите Христо Иванов заявява: "Нито глас за ...

22 февр. 2024 | 17:24

Избори 2 в 1? Предстоят тежки препирни, докато в сглобката стигнат до това решение

Тежки препирни в сглобката, докато стигнем до избори 2 в 1-Kiril-Petkov--Hristo-Ivanov--Boyko-Birisov---sglobkata-skartsa-li--skartsa--a-ha-da-se-razpadne--no-ne-se-razpada_1700754463.jpg

Срокът между два парламента би могъл да бъде и по-кратък - например един месец, ...

21 февр. 2024 | 17:34

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина-Volodimir-Zelenski-Snimka--UNIAN_1702480122.jpg

Градовете на изток сега се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на Русия, ...

22 февр. 2024 | 17:43

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53