Андрей Бабиш

Пражкият месия

10544 | 10 дек. 2013 | 15:58

Милиардерът изникна от нищото, за да разбие на пух и прах познатия политически пейзаж на Чехия, който в. „Вашингтон пост“ обобщи като „сек


 

На снимката:  Огромен среден пръст, дело на Давид Черни, изникна през октомври в средата на р. Вълтава, за да  покаже отношението на чехите към политическата действителност в страната


 Магнатът изненадващо спечели второ място на предсрочните избори в страната, разтресена през пролетта от грандиозни скандали, и си осигури правото да решава кой ще управлява край Вълтава. Успял, самоуверен и далеч от схемите на познатите политици, Бабиш дари на избирателите алтернатива. Безупречната му доскоро репутация обаче бе помрачена от изплувалия призрак на миналото му като агент на службите.

 

Ние не искаме да управляваме. Искаме да прокарваме правилни закони в парламента“, казва Андрей Бабиш, когато през 2011 г. облича политическите си амбиции в популистката партия АНО (абревиатура на „Действие на недоволните граждани“, която на чешки означава и „Да“). Оттогава и до днес ясна идеология или икономическа стратегия АНО няма. Единственото обещание е безмилостна война с безскрупулните политици и ширещата се корупция.

В страна, която се нарежда след Руанда по корумпираност сред управляващите (но пред България, по данни на „Прозрачност без граници“), очевидно тази отговорност бе достатъчна. Поне за онези 18,6%, които гласуваха за АНО на парламентарните избори през октомври. Те повярваха на Бабиш и го изстреляха направо сред основните фигури, които решават изхода на коалиционните преговори и състава на бъдещото правителство. АНО вероятно ще си гарантира няколко министри редом с победителя в изборите - Социалдемократическата партия.

Бабиш отсега обещава да управлява страната така, както своя успешен бизнес със селскостопанска продукция.

Държавата като предприятие

„Аз ръководя компанията си в интерес на акционерите. Време е човек, който знае как се правят пари, да поеме и държавата компания, за да следва тя интереса на гражданите“, казва милиардерът.

А със спечелените над 2 млрд. долара 59-годишният магнат, втори по богатство в Чехия и 736-и в света (според сп. „Форбс”), определено е доказал, че знае как се трупа състояние. Неговият холдинг „Агроферт“ се състои от 230 фирми, които контролират продукцията на по-голямата част от земеделската земя в Чехия. През последните години Бабиш разшири дейността си в Германия, Словакия и други страни от Централна Европа. През пролетта купи и издателката къща „Мафта“. Тя издава едни от най-продаваните чешки вестници - „Днес“ и „Лидове новини“. Опасенията, че те бързо ще бъдат превърнати в апологети на политическата му дейност, доведе до напускане на журналисти и Бабиш моментално беше сравнен с бившия италианския премиер и собственик на медийната империя „Медиасет“ Силвио Берлускони.

Бабиш категорично отрича аналогиите: „Дон Силвио е извършил куп данъчни измами, а аз плащам милиони за налози всеки месец. Освен това не си падам по сексуалните авантюри и лудите бунга-бунга партита“.

На кафе с
Държавна сигурност

За милиардера обаче далеч по-голям проблем от асоциациите с Берлускони може да се окажат сведенията, че е бил агент на чехословашката Държавна сигурност. Името му фигурира в списък със служители на тайната полиция, който се намира в архивите на Института за национална памет (ИНП), отговорен за осветяването на тайните сътрудници на службите преди 1989 г.

Бабиш не крие, че е членувал в комунистическата партия, но категорично отрича принадлежността към службите. Но признава, че през 1980 г. няколко пъти е излизал на кафе с агент, който е искал да получи информация за търговска сделка със Сирия.
„Всички тези истории с Държавна сигурност са пълна глупост - казва Бабиш. - Трябва ли да бъда изключен от обществото, защото името ми фигурира в някакъв си списък? Режимът тогава търсеше можещите и знаещите. Аз бях можещ и знаещ.“

За да докаже твърденията си, още през миналата година Бабиш заведе дело в съда срещу ИНП. Магнатът се оказа принуден да се обърне към магистратите, тъй като от 1991 г. в Чехия е в сила закон, който забранява на бивши агенти да заемат министерски кресла.

 

На олимпиадата в Лондон (2012 г.) Бабиш плати преобразяването на червен английски автобус, който се превърна в подвижна реклама на Чехия. 

   

Следващото изслушване е насрочено за януари 2014 г., когато съставът на чешкото правителство вече трябва да е ясен. Местни медии твърдят, че Бабиш ще бъде принуден да се откаже от поста финансов министър, на който той се надява. Вместо това за бизнесмена ще бъде измислена специална длъжност - нещо като вицепремиер без портфейл. По такъв начин ще се заобиколи изискването за чисто минало, което не важи за членовете на кабинета без ресори.

„Сигурен съм, че магистратите ще отсъдят в моя полза. Все още вярвам в независимостта на съдебната система“, подчерта Бабиш след умопомрачителния резултат на АНО в изборите. Но ако това не се случи, ще бъде изправен пред сериозно предизвикателство и в рамките на своята собствена партия. Някои от нейните членове вече обявиха, че ще напуснат редиците Ӝ при доказване на агентурно минало на лидера.

Син на дипломат
от Словакия

Бабиш е сензацията в политическия живот на Чехия, макар да е роден в словашката столица Братислава, когато тя бе част от Чехословакия.

И до днес силният му словашки акцент буди иронични коментари сред журналистите в Прага. Прекарва детството си в пътувания из света, тъй като баща му е дипломат в ООН. Учи в Париж и Женева, а след като завършва външна търговия в Братислава, работи 6 г. в Мароко. Две години след нежната революция през 1989 г. се завръща в родината си. Остава без постоянно препитание до 1993 г., когато основава „Агроферт“.

„Работех от 15-годишен. Продавах мляко, товарех пратки на гарата, боядисвах къщи с една-единствена цел - да направя пари“, признава преди време милиардерът. Той е категоричен, че желанието му да се намеси в управлението не е просто прищявка на богаташ.
„Нямаше нужда да оставам в Чехия. Можех вече да съм гражданин на Монако например. Вместо това рискувам личния си живот и се подлагам на атаките на журналистите, които не спират да повтарят „агент, агент, агент“. Нямам необходимост да чеша егото си. Сбъднал съм почти всичките си мечти. Просто искам да сбъдна и последната - да помогна на чехите да живеят по-добре“, откровеничи милиардерът.

Чешкият месия се появи. Да видим дали ще се сбъднат неговите обещания, или той бързо ще слезе от сцената, за да бъде забравен завинаги. 

 

Женен за 20 години по-млада красавица

Макар да отрича аналогиите със сексманиака Берлускони, Бабиш също може да се похвали с успехи на любовния фронт. Той е щастливо женен за красивата блондинка Моника, която е точно 20 години по-млада от него. Бивш модел, тя не пропуска повод да похвали неговата „находчивост, очарование и хумор“.
Имат две деца, а Бабиш е баща на още две от първия си брак. Той е запален любител на тениса и често организира турнири със знаменитости на Словакия. Голямата му дъщеря споделя тази му страст. По време на престоя им в Мароко (1985-1991 г.) побеждава самия марокански принц Мулай Рашид. 

 

 


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01

В момента всичко зависи от ИТН

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство-Prof--Dimitar-Vatsov--GERB-i-DPS-sa-v-mengeme--koeto-gi-zadalzhava-da-napravyat-pravitelstvo_1718716295.jpg

Те имат най-висока електорална легитимност, защото имат най-висок процент от ...

18 юни 2024 | 16:10

The American Conservative: НАТО трябва да сключи ядрена сделка с Русия

-Putin-gotvi-eskalatsiya-na-voennite-deystviya-v-Ukrayna_1711729244.jpg

Тактическите ядрени оръжия на Русия предоставят на политическото й ръководство ...

18 юни 2024 | 19:01

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Най-важното

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08

По думите му от БСП няма да подкрепят никоя кандидатура на ГЕРБ.

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС-Zafirov--Ninova-vze-stranni-resheniya-v-poslednite-dni--edno-ot-tyah-e-vklyuchvaneto-na-Kaloyan-Metodiev_1718465236.jpg

На заседанието ръководството на БСП е решило Борислав Гуцанов да бъде ...

18 юни 2024 | 19:56

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Орбан и Мелони ще обединят Десницата срещу съюза на ЕНП и ПЕС за постове в ЕС

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01

Определението е окончателно

ПП „Величие“ оспори изборните резултати. ВАС : Жалбата е недопустима, остава без последствия

ПП „Величие“ оспори изборните резултати. ВАС : Жалбата е недопустима, остава без последствия-PP--Velichie--ospori-izbornite-rezultati--VAS---Zhalbata-e-nedopustima--ostava-bez-posledstviya_1718729461.jpg

Разглеждането на жалбата по реда на чл. 58, ал. 1 от ИК от ВАС, е недопустимо, ...

18 юни 2024 | 19:50