Уесли Кларк. Снимка - Магдалена Гигова

Ген. Уесли КЛАРК:

Хилари е най-подготвена за президент

13021 | 11 дек. 2013 | 09:23

Магдалена Гигова разговаря с бившия главнокомандващ силите на НАТО за новото му амплоа като бизнесмен и за развода му след 46 г. бракГенералът с четири звезди Уесли Кларк е роден на 23 декември 1944 г. Завършва военната академия Уест пойнт и печели стипендия за Оксфорд, където изучава философия, политика и икономика. 34 години служи в американската армия, като достига пост главнокомандващ силите на НАТО (1997-2000). Заедно с Петър Стоянов е член на борда на фондацията „Клинтън глобъл инишитив“ и е в управата на Центъра за глобален диалог и сътрудничество на бившия български държавен глава.

 

-Генерал Кларк, хората ви познават като главнокомандващ силите на НАТО и политик, но сега сте бизнесмен. С какво точно се занимавате?

- Имам консултантски бизнес в две компании и в инвестиционна банка. Занимавам се предимно с енергетика и естествени суровини, с технология, свързана със сигурността, с логистика, финанси.

- Преди три години бяхте в България да представите система за облагане на приходите от хазарт. Имахте ли успех?

- В България не. Но иначе това е много успешна канадска компания. Причината да се присъединя към нея е, че тя работи за хазната, за увеличаване на приходите. Принципният проблем на всички правителства по света е невъзможността да събират данъците изцяло. Софтуерът е насочен към облагането на печалбите от онлайн хазарт. Държавният бюджет може да се пълни по-лесно, ако хората вярват в честността, но и ако са убедени, че е необходимо правителството да събира данъците. В по-бедните държави населението по-често избягва да плаща задълженията си. А трябва да е обратното. Защото те имат нужда от силно и ефективно правителство, за да подпомогне икономическия растеж на страната.

Неотдавна бях в Панама. Там данъкът върху доходите се основава на прогресивна скала, като е едва 7 процента за суми над 9000 долара, за да стигне максимум от 27 на сто. При това не всички ги плащат. Е, какво ще си кажат състоятелните хора, когато научат за това?! „Това правителство е пълно с некадърници. Няма да плащам данъци!“ И ще направят всичко възможно, за да ги избегнат. А в хазартния бизнес ние се борим да събираме налозите за правителството. Особено когато се играе комар онлайн, защото контролът е по-труден.

- Обикновено този вид бизнес е в ръцете на мафията. Не се ли притеснявате?

- Не и в Америка! Там бизнесът вече е чист. В САЩ, а и в по-голямата част от света хората осъзнават, че не само приходите от хазарта и неговото изваждане на светло, а данъците като цяло са най-чистият и пряк път да се събират приходи за държавата. Страни като България губят милиони от интернет хазарта. Хората, които печелят, избягват да платят дължимото на държавата. Но ако правителството на България се замисли за това, може да го поправи. Това не е видимо с просто око, но десетки милиони долари, които могат да бъдат много полезни, изтичат  извън бюджета. 

- Какво стана с контактите ви по този повод у нас?

- Българите са отворени за тези възможности, но доколкото разбирам, законодателството все още не е приспособено в тази посока.

- На срещата на Центъра за глобален диалог и сътрудничество вие участвахте в дискусията „Ролята на Евразия на световната сцена“ и говорихте за трансформацията на сътрудничеството не само в политиката, ами и в икономиката, най-вече в нефта и газа.

- Да, Евразия не е просто територия от Пасифика до Атлантика. Трябва да имаме предвид китайския икономически възход, растежа на страни като Казахстан, производството на нефт и транзитните точки за транспортирането му, когато говорим за връзките им с Европа. Според мен обаче трябва да обърнем внимание на промяната на енергията. В момента се извличат милиарди барели нефт, но трябва да гледаме напред, защото енергията на ХХII век ще бъде неконвенционална.

- Какво имате предвид? Това, че американските медии ви наричат „етаноловия генерал“? Доколкото разбирам, става дума за гориво от царевица.

- (Смее се.) И това, но поначало има два принципни източника за неконвенционален нефт. Единият е онзи, който е свързан с шелфа и е дълбоко под земята, и е необходимо високо налягане, за да откриете микроскопични процепи и след това да извлечете газа или нефта от скалата. Добивът никак не е лесен, макар запасите от него да са огромни. Това е шистовият нефт. Другият е кероджин ойл (Kerogen oil) - нефт, който се добива от пясъци, от органични седиментни скали и естесвени химически компоненти. В Съединените щати има 2 трилиона барела скрит кероджин ойл...

- Но продължават да купуват нефт от други страни?

- Защото цената от 30-40 долара на барел е мотив да се купува нефт от други източници. Но ако цената стане 100 долара,  всички неконвенционални източници, които сега са „невидими“, ще станат „видими“ и желани.

- Защо лобирате за етаноловото гориво?

- Защото ако се въведе т.нар. бензин Е15, целулозен етанол от второ поколение от царевица или от просо, това ще са 7 млрд. галона гориво за 10 млрд. долара, които американците няма да дават за вносен петрол, а ще инвестират в икономиката си.

- Говорехте за сътрудничеството между Европа, Казахстан и Китай. Окей, но чували ли сте вица „Господ е създал света за 7 дни. Всичко останало е Made in China.“? Може би старата Европа не е в добри позиции за преговори?

- А може би проблемът е, че всяка страна от Европа прави опит поотделно да преговаря с Китай. Ако Европа и САЩ се съюзят, ще имат истинска сила в преговорите, независимо колко е могъщ Китай. Това е възможно, ако се създаде трансатлантическа свободна търговия. Засега обаче проблемът е в националните агенции за сигурност. Затова идеята е оставена да отлежава.

- Вероятно тъкмо заради военната си кариера сте толкова успешен бизнесмен, колкото бяхте генерал.

- Във всяка професия трябва да познаваш детайлите, да работиш здраво. Да забелязваш малките неща и да познаваш околната среда.

- Все още ли държите под око балканската политика?

- Твърде малко. Целият регион, изглежда, е тръгнал по добър път в политическо отношение, но има нужда от икономическо развитие.

- Българският президент Плевнелиев в речта си пред Центъра за глобален диалог и сътрудничество говори за успеха в развитието на Балканите през последните 15 г. Споделяте ли този оптимизъм?

- Не бих искал да коментирам нищо, казано от конкретен политик.

- Очаквате ли нови сътресения на Балканите?

- Мисля, че цялата мобилизация на политиците трябва да се мотивира от желанието на хората да се противопоставят на незаконното трупане на богатства. Нечестното забогатяване може да разклати всяко правителство. И върху това  трябва да се съсредоточат управляващите.

- През есента т.г. разбунихте света, като разкрихте, че десетина дни след 11 септември 2011 г. САЩ вече са имали планове да превземат 7 държави за 5 години, започвайки с Ирак и Сирия, Ливан, Либия, Сомалия, Судан и  завършвайки с Иран.

- Бях в Пентагона, минах да кажа „Здравей“ на хора от стария ми екип. Един от генералите ми показа документ от секретаря по отбраната как планираме да превземем тези 7 държави.

- Някои видяха в този план връзка с войната в Косово?

- Битката в Косово беше по-голяма, в стратегически различна ситуация, но трябва да се учим да очакваме неочакваното.

- Вие подкрепяте Хилари Клинтън за президент.

- Да, категорично! Мисля, че тя е най-квалифицираната да изпълнява тази длъжност.

- Може би моят въпрос е не съвсем политически коректен, но смятате ли, че Америка е готова за  жена президент?

- Повече от готова!

- И какъв ще е вашият принос в нейната кампания?

- Ще се опитам да й помогна с каквото мога. Защото смятам, че досега не е имало толкова подготвен човек, колкото Хилари Клинтън, да бъде президент на Съединените щати. Та тя беше държавен секретар!

- Не изпитвате ли капчица ревност? Все пак вие бяхте кандидат за президент на Демократическата партия през 2004 г.

- Аз имах изключителната чест да участвам в надпреварата за президент. За мен това беше невероятен жизнен опит. Но когато човек се втурва в политиката, той трябва да си даде достатъчно време да придобие практика. Аз никога не се бях занимавал с външна политика, например. По много причини не бях достатъчно ожесточен в борбата. Напуснах, за да дам възможност да се състезават хора, които изпитват наслада от политическите борби. Аз бях просто един аматьор, изпълнен с добри намерения. Докато целият живот на Хилари Клинтън е посветен на политиката! Тя разбира отвътре политиката и хората, има практика и в правителството. Така че съм убеден, че тя е най-подготвената.

- Смятате ли, че ще бъде по-добър обитател на Белия дом от Барак Обама?

- Мисля, че тя ще бъде изключителен президент.

- Да поговорим за личния ви живот. Вие се разведохте след 46-годишен брак.

- Не аз се разведох с Гъртруд, а тя с мен. Защото непрекъснато работя.

- Щастлив ли сте с 30 г. по-младата дама, за която пише американската преса?

- Ние вече не сме заедно. Тя бе прекалено материално ориентирана и очевидно честен човек като мен, който просто иска да си върши работата максимално добре, не е за нея.

- Как виждате бъдещето си?

- Аз ще бъда щастлив да продължа да правя добри неща, с които да помагам на хората. 

(в. Преса, печатно издание, брой 338 (689 от 11 декември 2013) 


 


Еврохолд

От категорията

Проф.д-р Маргарита Пешева: „Ергенът”- модерната телевизионна приказка с измислени герои

Проф.д-р Маргарита Пешева-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

В новия сезон, телевизионният образ на Ергена сценарно е по-добре развит и ...

16 апр. 2024 | 15:13

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!-O-39-Brayan-v-Sofiya--Da-znaete--che-badeshteto-e-na-tsennostite--za-koito-Ukrayna-se-bori-_1713267530.jpg

В същото време Украйна ще развие възможностите си да напада Русия в дълбочина. ...

16 апр. 2024 | 14:36

"Ню Йорк таймс": Украйна може да загуби войната

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на ...

16 апр. 2024 | 20:28

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18