Димитър Шумналиев

Притча за тоталитарното време

16652 | 12 дек. 2013 | 12:45

Роман на Димитър Шумналиев възкръсва след 24 г. преход


 

Магическият изказ успява да затули внушението за тоталитарния режим на Бащата, господар на поселище край Искър. Деспотичният му дух покорява стотици хора, съсипва тяхната свобода. Бащата въвежда нов бог, нови ритуали, въвежда подчинението и страха, всяка проява на нещо различно се наказва, той се превръща не само в господар, а в новия бог. Той е Върховният, а хората - роби. Подчиняват се на изработените от него правила, на личните му прищевки, на внушените от свитата му нови ритуали. Да се построи къща, да се отиде в съседното село, някой да купи крава - това се разрешава от Бащата.

Всяка невеста, преди да стъпи в ложето на мъжа си, преминава през спалнята на Бащата. Тежко й, ако не е девствена. Чака я не позор, а смърт. Всичко в Абдовица е негово: стадата, майсторите, жените и призраците дори. Съкрушени от страшната си свобода, хората се крият в митовете, разказват с намеци и метафори, точно както при социализма. Развихрят драми, легенди, пресъздават пословични герои от миналото - защото в настоящето няма герои. Единственият е той, Бащата. Спасителят, който ги измъква от блатните им земи, провежда ги през ред изпитания, за да ги засели в Абдовица, тучна и благодатна земя край река Искър. Ще успее ли да покори тихия, но все по-нарастващ протест на младите? Ще успее ли да покори Благуна - най-красивата мома на Абдовица, или ще бъде съкрушен от новата, непозната за него и неговата система разруха? Как се живее без омаята на властта? Без нейната дива природа. 

 

Романът „Речни духове“ се появява през знаковата 1989 г. Влиза в печатница през февруари и излиза във вихъра на събитията. Тоталитарната система рухва, раждат се надежди, площади и булеварди се изпълват с хиляди протестиращи, разпадат се довчерашни силови системи, икономически структури, брат с брат се разделят заради идеологически противоречия... Започва преходът. На който сме заложници близо четвърт век.

„Питат ме как издателство „Български писател“ пусна този роман? - казва авторът Димитър Шумналиев. - Как не се е намесила цензурата, как нормативният началник не е спрял ръкописа.“

„Шанс“, е най-краткият отговор. Бурно време, предчувствие за промяна, омекнали сетива на партийните наблюдатели. Пробиви и в други сфери на културата, изкуството, общественото говорене. Втори шанс: редактор на първото издание е Ивайло Дичев, който пуска ръкописа директно в печатницата, без да го предоставя по надлежния ред на съответния началник. „Младият непукист Ивайло всъщност е кръстникът на „Речни духове“. Признание до края на живота“, коментира писателят.

Списание „Тема“ издава отново „Речни духове“. Художник на корицата е Филип Попов, технически редактор - Светозар Стоянов. Очаквайте го на пазара преди Коледа. 

Речни духове

Откъс

Бащата пожела една от жените и се спотаи зад дъбовете, откъдето продължи да наблюдава гъвкавите тела. По това време река Искър се разстилаше към бусманското поле чиста и величествена, властница над земята и хората, в значителна степен и над техните мисли, защото я боготворяха. Щом дойдеше време за сватба, момите се хвърляха в прозрачните й воали като в храм на непорочността.

Скрит зад дъбовете, Бащата усети трепет в изнемощялото си тяло. Беше наложил пости на хората и беше обявил, че ги отменя за сватбата на Благуна и че позволява този ден да се пее. Сладостта на тръпката се спусна към гърдите, после в корема и бавно плъзна по обезкосмените от времето крака.

Бащата продължи да наблюдава Благуна. Белите задници на девойките бляскаха над водата. Излъчваха здраве и предизвикателство, сякаш се надсмиваха над Бащата, над неговите години, над издутия върху челото му цирей, който набъбна като рибешки мехур.

Залутани в играта си, пискливи и неразумни в тази ненаситна прегръдка на реката, девойките се хванаха за ръце и все така, обладавани от меките вълни и от тайнството, в което се посвещаваше Благуна, направиха кръг, завъртяха го веднъж, дваж, после смениха посоката му и радостните писъци секнаха. Изкъпваха девойката. Бащата беше ги научил да го правят. Беше ги принудил в нощ­та преди брачната магия да му довеждат невестата и той влизаше в нея горещ, възползван от вълшебното неведение, в което бе успял да потопи хората. Излизаше от огъня й в ранна утрин, когато посрещаха младата пред къщата на Бащата с погача и нетърпение, с менче вода от Тайния извор в планината и с възгласи, че булката ще отиде опитомена при мъжа си, че той е заслужил и благословията на Бащата, и крава от каменния му дам.

Хората слагаха на рогата венец от здравец, а на булката - пояс от конски косми. Омотан на плитка, той имаше и няколко дълги опашки, за да могат стариците да поведат из селото жената и всички да видят на корема й направения от Бащата и от собствената кръв на невестата знак.

Ако нямаше такъв знак - винаги във формата на буквата „З“, - жените повеждаха нещастницата направо към реката, където започваха да я давят. Крещейки, те разкъсваха очернената й утроба с пръсти и камъни, после всяка хвърляше парче месо към небето и тъй, кървави, ожесточени и диви, се въргаляха във водата, докато се уверят, че тялото е отнесено далече надолу, към Бусманци и невъзвратимото, към тяхната вяра, че то никога няма да се събере, за да мърси Абдовица. Всяка вземаше косъм от пояса конски влакна и го връзваше на портата на нещастницата с девет възела.

Бащата наблюдаваше хлъзгавите тела на момичетата. Подивялата от пръски и радост вода милваше здравите им бедра, белите кореми и на тънки струи - бързо-бързо - се изцеждаше по щръкналите от удоволствието зърна. Замириса му на сапун, на лавандула и тревогата, че довечера няма да може да влезе в Благуна, се превърна в страх. Бащата знаеше, че не трябва да наблюдава великолепието на това водно хоро, за да не се опиянява от красотата и волността му, от неистовия вик на здравето и младостта, ала не намираше сили да сведе сламките клепачи и по пътеката между дъбаците да се прибере у дома. Знаеше, че се налива с горчивото откритие на своята немощ, и това още толкоз го заковаваше на място, без да посмее да си представи Благуна в нощното ложе и без да отклони поглед от нея поне за миг. Страхуваше се, страхуваше се от невъзможността да рисува червените знаци с извлечената от него самия кръв и че - ужас, ужас! - ще трябва да скъса посред нощ главата на кокошка, за да спаси момичето от смърт и себе си - от позор.
...
Залезът пламна и угасна. Жени с бели гирлянди през гърдите красяха с рози портата на големия му дом. Девиците поведоха Благуна. Момата запристъпя към потона, свали памучната си роба и влезе в мрака на господаря. 

(в. Преса, печатно издание, брой 339 (690 от 12 декември 2013)


 


От категорията

Диана Димитрова за Вергов: Тормозеше дъщеря си, вкъщи я наричаха „дебела“, тя ми плачеше по телефона

Освен професионални и приятелски отношения с Вергов, имах и интимни отношения с него, казва актрисата-Osven-profesionalni-i-priyatelski-otnosheniya-s-Vergov--imah-i-intimni-otnosheniya-s-nego--kazva-aktrisata_1720588157.jpg

Вечерта преди побоя, който Вергов ми причини, той ми се обади и ме заплаши, че ...

10 юли 2024 | 08:06

Местят статуята на Хермес от Хераклея Синтика в музея в Петрич

Местят статуята на Хермес от Хераклея Синтика в музея в Петрич. Снимка БТА-Mestyat-statuyata-na-Hermes-ot-Herakleya-Sintika-v-muzeya-v-Petrich--Snimka-BTA_1720431176.png

В Клоака Максима – големия канал, където бе открита статуята, микроклиматът не ...

8 юли 2024 | 12:30

Финалистът на Наградата за кино 355 Антоний Христов - за котките и хората в новия си филм
(Видео)

Финалистът на Наградата за кино 355 Антоний Христов - за котките и хората в новия си филм -Finalistat-na-Nagradata-za-kino-355-Antoniy-Hristov---za-kotkite-i-horata-v-noviya-si-film-_1720891275.jpg

“Котките нямат корени” е продуциран от Деси Тенекеджиева, която работи за втори ...

13 юли 2024 | 20:19

Варна за Лили Иванова: Концертът беше истинска магия - твоята магия! Това го можеш само Ти!

Варна за Лили Иванова: Концертът беше истинска магия - твоята магия! Това го можеш само Ти!-Varna-za-Lili-Ivanova--Kontsertat-beshe-istinska-magiya---tvoyata-magiya--Tova-go-mozhesh-samo-Ti-_1720184718.png

"За мен и за целия екип е невероятно щастие да бъдем във вашия прекрасен ...

5 юли 2024 | 12:13

НАЙ-ВАЖНОТО

39-годишният Ванс е ветеран от морските пехотинци и е силно консервативен

Тръмп обяви сенатор Джеймс Дейвид Ванс за своя кандидат за вицепрезидент

Доналд Тръмп и сенатор Джеймс Дейвид Ванс Снимка: Фейсбук-Donald-Tramp-i-senator-Dzheyms-Deyvid-Vans-Snimka--Feysbuk_1721073765.jpg

Ванс е противник на абортите, гей браковете и масовата миграция. В международно ...

15 юли 2024 | 23:02

Вместо кабинет ПП-ДБ предложиха Декларация за борба с корупцията

Радев поряза ПП-ДБ: Имате ли мнозинство за кабинет и за законодателни инициативи?
(Видео)

Радев поряза ПП-ДБ: Имате ли мнозинство за кабинет и за законодателни инициативи? -Radev-poryaza-PP-DB--Imate-li-mnozinstvo-za-kabinet-i-za-zakonodatelni-initsiativi--_1721051454.jpg

От резултата от вашето действие и реакциите на другите политически сили ще ...

15 юли 2024 | 16:01

Не разбрах тези хора в реалността ли са, коментира Йордан Цонев

Цонев за ПП-ДБ: Тези хора в реалността ли са? Пак правят брутален опит да изнасилят Конституцията

Хората на Пеевски порязаха ППДБ: Брутален опит да изнасилят Конституцията, няма да ги подкрепим-Yordan-Tsonev--Chast-ot-prioritetite-na-Gabriel-sa-i-prioriteti-na-DPS--podkrepyame-temata-za-Geshev_1683797900.png

Безсилие и опит да се назначат хора по регулаторите тук там се крие за това. ...

15 юли 2024 | 17:44

Необходими са стимули за младите хора, за да се установят в селските райони, отбеляза той

Министър Тахов взе участие в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел

Снимка: Пресцентър на МЗХ-Snimka--Prestsentar-na-MZH_1721062062.jpg

Българският земеделски министър подчерта, че приоритет на страната ни е силна ...

15 юли 2024 | 19:47

Наглостта им достигна нов рекорд, категоричен е Добрев

Делян Добрев: Г-н президент, шарлатаните играят хилет, честно не могат да спечелят избори

Делян Добрев-Predsedatelyat-na-energiynata-komisiya-Delyan-Dobrev-obyasni-motivite-za-popravkata-s-argumenta--che-v-momenta-izmervaneto-e-netochno-_1707394118.png

"Не им позволявайте да Ви заблудят повторно и да Ви се качат пак на ...

15 юли 2024 | 10:53

В гасенето през последните дни са участвали над 400 служители и 135 пожарни автомобила

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани-Kalin-Stoyanov--Belgiyskite-vlasti-ne-sa-ni-tarsili-za-izmamata-sas-sotsialni-pomoshti_1718983248.jpg

За още един пожар съобщи вътрешният министър - на границата с Република Северна ...

15 юли 2024 | 11:45

Турция беше недоволна от начина, по който опитът за преврат беше отразен в медиите на някои страни

Проф.Алтун за опита за преврат 2016-а: Единството и решимостта на Турция бяха подложени на изпитание

Проф.Алтун за опита за преврат 2016-а: Единството и решимостта на Турция бяха подложени на изпитание-Prof-Altun-za-opita-za-prevrat-2016-a--Edinstvoto-i-reshimostta-na-Turtsiya-byaha-podlozheni-na-izpitanie_1720869136.png

Нашите хора излязоха на площадите да защитят демокрацията си по призива на ...

15 юли 2024 | 07:52

От представените в 50-ото Народно събрание политически сили проблеми няма само в ГЕРБ, „Възраждане“ и ИТН

Кой ще подписва кандидат-депутатските листи - ще изпаднат ли БСП, ПП-ДБ и ДПС в юридически колапс?

--_1670329277.jpg

Навлизането в минното поле на юридическата казуистика окончателно ще отврати ...

15 юли 2024 | 13:50

Това ли е ДПС, в което всички вярваме, ДПС, за което всички сме работили безрезервно и отдадено?

Танер Кабилов:Доган е лидер,но по-силен, категоричен и решителен председател от Пеевски не сме имали

Танер Кабилов: След Доган не сме имали по-силен, категоричен и решителен председател от Пеевски-Taner-Kabilov--Sled-Dogan-ne-sme-imali-po-silen--kategorichen-i-reshitelen-predsedatel-ot-Peevski_1721049979.jpg

Категорично съм против да изключваме колеги от партията, това е ...

15 юли 2024 | 16:20