Димитър Шумналиев

Притча за тоталитарното време

12448 | 12 дек. 2013 | 12:45

Роман на Димитър Шумналиев възкръсва след 24 г. преход


 

Магическият изказ успява да затули внушението за тоталитарния режим на Бащата, господар на поселище край Искър. Деспотичният му дух покорява стотици хора, съсипва тяхната свобода. Бащата въвежда нов бог, нови ритуали, въвежда подчинението и страха, всяка проява на нещо различно се наказва, той се превръща не само в господар, а в новия бог. Той е Върховният, а хората - роби. Подчиняват се на изработените от него правила, на личните му прищевки, на внушените от свитата му нови ритуали. Да се построи къща, да се отиде в съседното село, някой да купи крава - това се разрешава от Бащата.

Всяка невеста, преди да стъпи в ложето на мъжа си, преминава през спалнята на Бащата. Тежко й, ако не е девствена. Чака я не позор, а смърт. Всичко в Абдовица е негово: стадата, майсторите, жените и призраците дори. Съкрушени от страшната си свобода, хората се крият в митовете, разказват с намеци и метафори, точно както при социализма. Развихрят драми, легенди, пресъздават пословични герои от миналото - защото в настоящето няма герои. Единственият е той, Бащата. Спасителят, който ги измъква от блатните им земи, провежда ги през ред изпитания, за да ги засели в Абдовица, тучна и благодатна земя край река Искър. Ще успее ли да покори тихия, но все по-нарастващ протест на младите? Ще успее ли да покори Благуна - най-красивата мома на Абдовица, или ще бъде съкрушен от новата, непозната за него и неговата система разруха? Как се живее без омаята на властта? Без нейната дива природа. 

 

Романът „Речни духове“ се появява през знаковата 1989 г. Влиза в печатница през февруари и излиза във вихъра на събитията. Тоталитарната система рухва, раждат се надежди, площади и булеварди се изпълват с хиляди протестиращи, разпадат се довчерашни силови системи, икономически структури, брат с брат се разделят заради идеологически противоречия... Започва преходът. На който сме заложници близо четвърт век.

„Питат ме как издателство „Български писател“ пусна този роман? - казва авторът Димитър Шумналиев. - Как не се е намесила цензурата, как нормативният началник не е спрял ръкописа.“

„Шанс“, е най-краткият отговор. Бурно време, предчувствие за промяна, омекнали сетива на партийните наблюдатели. Пробиви и в други сфери на културата, изкуството, общественото говорене. Втори шанс: редактор на първото издание е Ивайло Дичев, който пуска ръкописа директно в печатницата, без да го предоставя по надлежния ред на съответния началник. „Младият непукист Ивайло всъщност е кръстникът на „Речни духове“. Признание до края на живота“, коментира писателят.

Списание „Тема“ издава отново „Речни духове“. Художник на корицата е Филип Попов, технически редактор - Светозар Стоянов. Очаквайте го на пазара преди Коледа. 

Речни духове

Откъс

Бащата пожела една от жените и се спотаи зад дъбовете, откъдето продължи да наблюдава гъвкавите тела. По това време река Искър се разстилаше към бусманското поле чиста и величествена, властница над земята и хората, в значителна степен и над техните мисли, защото я боготворяха. Щом дойдеше време за сватба, момите се хвърляха в прозрачните й воали като в храм на непорочността.

Скрит зад дъбовете, Бащата усети трепет в изнемощялото си тяло. Беше наложил пости на хората и беше обявил, че ги отменя за сватбата на Благуна и че позволява този ден да се пее. Сладостта на тръпката се спусна към гърдите, после в корема и бавно плъзна по обезкосмените от времето крака.

Бащата продължи да наблюдава Благуна. Белите задници на девойките бляскаха над водата. Излъчваха здраве и предизвикателство, сякаш се надсмиваха над Бащата, над неговите години, над издутия върху челото му цирей, който набъбна като рибешки мехур.

Залутани в играта си, пискливи и неразумни в тази ненаситна прегръдка на реката, девойките се хванаха за ръце и все така, обладавани от меките вълни и от тайнството, в което се посвещаваше Благуна, направиха кръг, завъртяха го веднъж, дваж, после смениха посоката му и радостните писъци секнаха. Изкъпваха девойката. Бащата беше ги научил да го правят. Беше ги принудил в нощ­та преди брачната магия да му довеждат невестата и той влизаше в нея горещ, възползван от вълшебното неведение, в което бе успял да потопи хората. Излизаше от огъня й в ранна утрин, когато посрещаха младата пред къщата на Бащата с погача и нетърпение, с менче вода от Тайния извор в планината и с възгласи, че булката ще отиде опитомена при мъжа си, че той е заслужил и благословията на Бащата, и крава от каменния му дам.

Хората слагаха на рогата венец от здравец, а на булката - пояс от конски косми. Омотан на плитка, той имаше и няколко дълги опашки, за да могат стариците да поведат из селото жената и всички да видят на корема й направения от Бащата и от собствената кръв на невестата знак.

Ако нямаше такъв знак - винаги във формата на буквата „З“, - жените повеждаха нещастницата направо към реката, където започваха да я давят. Крещейки, те разкъсваха очернената й утроба с пръсти и камъни, после всяка хвърляше парче месо към небето и тъй, кървави, ожесточени и диви, се въргаляха във водата, докато се уверят, че тялото е отнесено далече надолу, към Бусманци и невъзвратимото, към тяхната вяра, че то никога няма да се събере, за да мърси Абдовица. Всяка вземаше косъм от пояса конски влакна и го връзваше на портата на нещастницата с девет възела.

Бащата наблюдаваше хлъзгавите тела на момичетата. Подивялата от пръски и радост вода милваше здравите им бедра, белите кореми и на тънки струи - бързо-бързо - се изцеждаше по щръкналите от удоволствието зърна. Замириса му на сапун, на лавандула и тревогата, че довечера няма да може да влезе в Благуна, се превърна в страх. Бащата знаеше, че не трябва да наблюдава великолепието на това водно хоро, за да не се опиянява от красотата и волността му, от неистовия вик на здравето и младостта, ала не намираше сили да сведе сламките клепачи и по пътеката между дъбаците да се прибере у дома. Знаеше, че се налива с горчивото откритие на своята немощ, и това още толкоз го заковаваше на място, без да посмее да си представи Благуна в нощното ложе и без да отклони поглед от нея поне за миг. Страхуваше се, страхуваше се от невъзможността да рисува червените знаци с извлечената от него самия кръв и че - ужас, ужас! - ще трябва да скъса посред нощ главата на кокошка, за да спаси момичето от смърт и себе си - от позор.
...
Залезът пламна и угасна. Жени с бели гирлянди през гърдите красяха с рози портата на големия му дом. Девиците поведоха Благуна. Момата запристъпя към потона, свали памучната си роба и влезе в мрака на господаря. 

(в. Преса, печатно издание, брой 339 (690 от 12 декември 2013)


 


От категорията

И двата концерта на Лили Иванова в НДК са разпродадени!Примата чака срещата с публиката с нетърпение

И двата концерта на Лили Иванова в НДК са разпродадени!-I-dvata-kontserta-na-Lili-Ivanova-v-NDK-sa-razprodadeni-_1701422179.jpg

И тази година примата обиколи цяла България, за да изнесе 15 концерта в 13 ...

1 дек. 2023 | 11:02

Робърт де Ниро на наградите "Готам": Изрязаха речта ми, махнаха критиките ми за Тръмп

Робърт де Ниро на наградите "Готам": Изрязаха речта ми, махната критиките ми за Тръмп -1428676790.jpg

Първоначално актьорът изглеждаше объркан, докато четеше от аутокю на сцената на ...

28 ноем. 2023 | 16:34

Проф. Маразов за поезията на акад. Сгурев: Светът такъв е. Друг свят няма?

Проф. Маразов за книгата на акад. Сгурев: Светът такъв е. Друг свят няма?-Prof--Marazov-za-knigata-na-akad--Sgurev--Svetat-takav-e--Drug-svyat-nyama-_1701181335.png

В „Размисли за съвремието“ академик Васил Сгурев предлага своите паралелни ...

28 ноем. 2023 | 16:20

Диригентът Огнян Митонов: Желанието ни е да съчетаем по-хармонично инструменталното с вокалното
(Галерия)

Диригентът Огнян Митонов: Желанието ни е да съчетаем по-хармонично инструменталното с вокалното-Dirigentat-Ognyan-Mitonov--Zhelanieto-ni-e-da-sachetaem-po-harmonichno-instrumentalnoto-s-vokalnoto_1701389644.jpg

На 11 декември във Военния клуб ще продължи с концерта „Майсторите на ...

1 дек. 2023 | 02:12

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25