Сирия, война

Обзор 2013

Дипломацията надви силата

14361 | 17 дек. 2013 | 11:20

Избягването на война заради Сирия е най-важното световно събитие за годината


 


Изтичащата година беше богата на обрати. Неочакван беше и реваншът на дипломацията - след години на отстъпление международното право възвърна водещата си роля в световните дела за сметка на правото на силата. Това е основната тенденция, характерна за международните отношения през 2013 г.

 

През септември светът преживя невероятна седмица, през която американската политика направи рядко срещан завой на 180 градуса. Вече се очакваше пореден „шок и ужас“ - този път срещу режима на Башар Асад. И изведнъж Белият дом склони за мирно химическо разоръжаване на сирийския режим. Кери подаде ръка на Лавров, чиито дипломатически умения деблокираха усилията за мир. С това САЩ направиха първа стъпка към промяна на фокуса в близкоизточната политика на Запада.

Пробивът за Иран

Втората стъпка бе също неочаквана. През есента Обама най-после хвърли предизвикателство на произраелското лоби във Вашингтон, възстановявайки дипломатическите контакти с Техеран. Така скъпият на израелския ястреб Нетаняху вариант за военно решение на проблема с иранската ядрена програма отстъпи мястото на трудни, но плодотворни преговори за споразумение с Хасан Рохани.

Реваншът на дипломацията продължи и с насрочването на Женева-2. През януари преговорите ще съберат на една маса враждуващите сирийски сили. Основните политически играчи (естествено без джихадистите) декларираха, че ще вземат участие в тях, което вече е успех и стъпка към някакво мирно решение за Сирия.
Дори Саудитска Арабия бе принудена от обстоятелствата да подкрепи по принцип предстоящите преговори, макар че на практика се втурна да въоръжава и обединява салафистките групировки в Сирия. Кери поуспокои духовете в очерталия се арабско-израелски лагер, влизайки в ролята на един нов Кисинджър с неговите дипломатически совалки.

И в края на годината нещата в Близкия изток - най-взривоопасния район в света вече изглеждат така, като че ли Обама в крайна сметка е решил да заслужи своя преждевременен Нобел за мир.

Отстъпва ли Америка?

На какво се дължи този завой в американската политика? Дължи се на редица фактори, очертаващи преосмислянето на приоритетите на Белия дом. Светът стана свидетел на парализата на държавната администрация заради разминаването на демократи и републиканци по фискалната политика. На този фон става все по-трудно постигането и на вътрешен компромис и по глобалните въпроси.

Проблемите у дома тежат като воденичен камък и навън, самите американ­ци са все по-големи скептици. Според изследване, цитирано от Би Би Си на 3 декември, за първи път от 1974 г. мнозинството от тях са на мнение, че САЩ са загубили ролята си на доминиращ фактор в международната политика. Освен това вниманието на Вашингтон се пренасочва от Европа и Близкия изток към Далечния изток и Тихия океан, където е новият силов център на световната политика. Неотдавнашната китайско-японска „нервна криза“ заради едно необитаемо островче добре илюстрира деструктивния потенциал на стратегическото противостоене между азиатските велики сили.

Африкански плацдарм

Какво обаче се случва със съюзници и подизпълнители при ревизирането на имперската стратегия на САЩ на юг от Средиземно море? Някои, сред които отново изпъква Оланд, подтикван от неуморния интервенционист - премиера Лоран Фабиус, смятат, че американското отстъпление дава шанс за западния втори ешелон. Използвайки като претекст акции на клонове на „Ал Кайда“, Франция множи военните операции в черния континент, последната от които в Централно-африканската република. Естествено, те са успешни предимно от гледна точка на перспективите пред френския бизнес.

Впрочем външният интервенционизъм се върна на мода почти в цяла Африка, изправена да се върне в състоянието на „неуспял континент“. На този фон световното внимание към кончината на Мандела още повече откроява пропастта между успеха на ЮАР и нереализираните амбиции за независима Африка. 2013-а отново върна на мода неоколониализма.

Залезът на Арабската пролет

По-близо до България звездата на Ердоган като лидер на предлагана за модел „ислямска демокрация“ бе помрачена от събитията на Арабската пролет и от надигащите се сътресения в самата Турция. Протестите заради парка Гези в Истан­бул кротнаха, но затишието е временно. Нужна е само една искра, за да избухнат отново.

След грешката с подкрепата за „бунтовниците“ в Сирия Анкара трябваше да преживее и унижението Кайро да прогони посланика Ӝ. И то само 2 г. след като революционен Египет посрещна триумфално Ердоган. Неуспехите на турската външна политика наложиха преориентация към диалогичност, включително с ЕС. След гафовете в Близкия изток обаче амбициите на Анкара в региона са компрометирани.

С наближаването на президентските избори в Турция се наблюдава тенденция на засилване на неоосманизма. Доказателство са скорошните изявления на Ердоган, че турска територия са и гръцка Тракия, Делиормана, Кърджали, Вардар, Скопие, Приз­рен (Косово), Сараево. Дали това е само предизборна реторика?

Дилемите на Европа

Напрежения възникнаха и между атлантическите съюзници, особено във връзка с разкритията на Сноудън през май. Най-силен отзвук скандалът с подслушванията на лидери от американската Национална агенция за сигурност получи в Берлин. Стигна се дотам Ангела Меркел заедно с Дилма Русеф да внасят проекторезолюция в ООН, косвено насочена срещу САЩ.

Въпреки изборната победа на Меркел, смятана за предпочитан събеседник на Путин, засилването на съперничеството между Москва и Брюксел около асоциирането на Украйна още повече разшири пропастта между тях. Леден полъх от „студената война“ премина над неотдавнашната среща между НАТО и Русия, където Лавров трябваше да заеме отбранителна позиция срещу обвиненията в натиск върху Киев.

В края на календарната година става все по-ясно, че второто издание на украинската Оранжева революция и очертаващото се асоцииране на Молдова и Грузия с ЕС вещаят втвърдяване на позициите на европейския Изток и Запад. И, което засяга България, продължават спекулациите и разнобоят около „Южен поток“ и зависимостта от руския газ като цяло.

Нежеланието България и Румъния да бъдат включени в шенгенското пространство доочерта трите категории членство в ЕС: еврозоната, Шенген и периферията, т.е. Балканите. Към тези разделения се добавя и разширяващата се диференциация между европейския Север и Юг.

Надигащата се вълна на националистически партии в редица западни страни членки накараха държави като Великобритания и дори Германия да втвърдят мерките срещу нежелани имигранти от югоизток, което пък поражда основателни критики. Към тези разногласия се добавиха и проблемите с бежанците от афро-азиатския регион, засегнали предимно южните страни членки. И бумерангът на сирийската и в по-широк аспект афро-азиатската имиграционна вълна удари особено силно неподготвената България. 

(Натиснете ляв бутон на мишката върху графиката за по-голяма резолюция)

 

Личностите на 2013 г.

 
 

Джон Кери. Сергей Лавров
Този тандем между представителите на две до голяма степен антагонистични свръхдържави отново върна диломацията като средство за решаване на острите международни проблеми

Папа Франциск
Папата не само заговори с езика на обикновените хора, но и се обяви срещу пазарния капитализъм, пораждащ нищета. С това той отново постави на дневен ред този проблем на проблемите пред съвременното общество.

Едуард Сноудън
Обявеният от Вашингтон за „национален предател“ бивш служител на Националната разузнавателна агенция на САЩ е най-яркият пример за гражданска съпротива срещу контрола на новия „Голям брат“ по Оруел.

Ангела Меркел
Германската „желязна лейди“, която отново спечели избори, продължи да крепи цялата европейска икономика.

Хасан Рохани
Новият ирански президент, предпочетен от сънародниците си заради по-умерената си платформа, стана инициатор на възстановяването на дипломатическите контакти с Вашингтон, довели до разтопяване на леда между довчерашните антагонисти.

 

 

в. Преса, печатно издание, брой 344 (695 от 17 декември 2013)


 


От категорията

Украински политолог: Безсмислено е да продължаваме военните действия,"победоносен край" е невъзможен

Украинският политолог Вадим Карасьов: Безсмислено е да продължаваме военните действия,"победоносен край" е невъзможен-Ukrainskiyat-politolog-Vadim-Karasyov--Bezsmisleno-e-da-prodalzhavame-voennite-deystviya-pobedonosen-kray--e-nevazmozhen_1709536769.jpg

Управляващите и украинското общество са в капана на дилема, избирайки между ...

4 март 2024 | 09:17

Психолог: Борисов е с дълга стратегия, Петков е слаб играч, Хр. Иванов бавно и методично са разорява

Политиката прилича на покер игра, казва Росен Йорданов-1613124507.jpg

По думите му, на Бойко Борисов в момента не му е удобно да поема ангажимента с ...

3 март 2024 | 20:56

Милен Керемедчиев: Няма бъдеще за Газа, което да е мирно или отрегулирано

Милен Керемедчиев: Няма бъдеще за Газа, което да е мирно или отрегулирано-1615973697.jpg

При примирие и двете страни ще се прегрупират, подчертава бившият зам.-министър ...

4 март 2024 | 13:11

Daily Express: Смъртоносните ракети на Путин "Сатана-II" са готови за бойно дежурство

-1650530400.png

Със зашеметяващата дължина от 35 метра, ракетата Satan-II тежи 220 тона и има ...

4 март 2024 | 09:23

Най-важното

Утре на 5 март ГЕРБ представят проект на коалиционно споразумение, изработен по европейските стандарти

Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлагат на ПП-ДБ коалиционно споразумение

Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлага коалиционно споразумение-Reshavashta-sedmitsa--Denkov-podava-ostavka--GERB-predlaga-koalitsionno-sporazumenie_1709534004.jpg

При завъртането на парламентарната рулетка ГЕРБ ще вземат първия мандат и ще ...

4 март 2024 | 08:17

Отворихме нова страница в двустранните връзки, отбеляза президентът на Азербайджан (ОБНОВЕНА)

Желязков пред Алиев: Азербайджан е ключов партньор на България за енергийна диверсификация

Росен Желязков пред президента Илхам Алиев: Азербайджан е ключов партньор за България-Rosen-Zhelyazkov-pred-prezidenta-Ilham-Aliev--Azerbaydzhan-e-klyuchov-partnyor-za-Balgariya_1709536439.png

Председателят на парламента и водената от него делегация положиха венец пред ...

4 март 2024 | 10:53

Вътрешният министър разговаря с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон

Калин Стоянов подписа стратегическа рамка за сътрудничество с ЕК и Агенциите на ЕС

Вътрешният министър Калин Стоянов разговаря с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон-Vatreshniyat-ministar-Kalin-Stoyanov-razgovarya-s-komisarya-po-vatreshni-raboti-Ilva-Yohanson_1709552240.png

Предвижда се подпомагане на процеса на подготовка на българските институции за ...

4 март 2024 | 13:34

Скоро ще намерим решение на въпроса за разширяването на Шенген, подчертава президентът на Австрия

Байдън и Си сред президентите, поздравили българския народ за Националния празник Трети март

Байдън и Си сред президентите, поздравили българския народ за Националния празник Трети март-Pravitelstvoto--Nyama-instruktsiya-za--tih-boykot--na-Natsionalniya-praznik-Treti-mart_1708951827.jpg

Историческите крачки на България, включително напредъка в енергийната ...

4 март 2024 | 09:23

Средствата ще бъдат насочени за подобряване на охраната

ЕК предоставя 85 млн. евро на България и Румъния за управление на границите

ЕК предоставя 85 млн. евро на България и Румъния за управление на границите-1536825689.jpg

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен написа в "Екс" по този ...

4 март 2024 | 13:18

В учебниците за 2 и 3 клас липсва 3 март като български национален празник, коментира юристът

Атанас Семов: Масовият българин все по-силно вее байрака на нетърпимост към отмяна на миналото

Атанас Семов: Съдебната система може да се изчисти, ако се пощади от политическа намеса-1610696084.jpg

Политическият живот даваше повече кураж на онези, които могат в тайно ...

4 март 2024 | 08:32

Въпреки това шансовете ѝ се смятат за илюзорни, твърдят анализатори

Ники Хейли отбеляза първа победа срещу Тръмп на първичните избори на републиканците

-Izborite-v-Yuzhna-Karolina-mozhe-da-sa-reshavashti-za-bitkata-Heyli---Tramp-za-nominatsiyata-na-Republikanskata-partiya_1706276249.jpg

Тя спечели надпреварата във Вашингтон, окръг Колумбия, с 62,86% от гласовете ...

4 март 2024 | 08:15

Украински войници разказват за отчаяните опити да бъде задържан градът

"Вашингтон пост": Загубата на Авдеевка е съкрушително поражение за Украйна

-Avdeevka_1709532719.jpg

Майор, 21 г., войник от 3-та щурмова бригада на Украйна, който се е сражавал ...

4 март 2024 | 08:11

Кадрите са заснети край връх Шипка и около Паметника на свободата там и озвучени със стиховете на гения Иван Вазов

Опълченците на Шипка оживяват във филм на арх. Пламен Мирянов
(Видео)

Опълченците на Шипка оживяват във филм на арх. Пламен Мирянов-Opalchentsite-na-Shipka-ozhivyavat-vav-film-na-arh--Plamen-Miryanov_1709451118.jpg

Това е пореден патриотичен проект на архитект Мирянов, посветен на България и ...

3 март 2024 | 09:30