Имоти, жилища

Обзор 2013

Двуликият жилищен пазар

34748 | 17 дек. 2013 | 15:53

Оптимизъм се усети само в София и по ЧерномориетоКаквато е икономиката, такъв е жилищният пазар. Стопанството преживя още една година на мижав растеж - 0,7% към края на септември т.г. Армията на безработните не спря да расте. А при търговията с апартаменти така и не задуха дългоочакваният вятър на промяната.

Оптимизъм (или по-скоро топящ се песимизъм) се усеща само в столицата. По морето вее лек, приятен бриз, идващ от Русия. В няколко големи града имотният алъш-вериш дава признаци на живот - Пловдив, Стара Загора, Русе. Навсякъде другаде е мъртвило, което се нарушава от инцидентни покупки на българи, скитали немили-недраги в чужбина и скътали някое евро (долар).

Твърденията от типа „кризата свърши“ и „стигнахме дъното“ зачестиха тази година. Но данните на националната статистика показват недотам жизнерадостна картинка. Средно за страната жилищата поевтиняха с 1,1% от януари до октомври 2013 г. В 14 района цените на апартаментите се представиха по-лошо от 2012 г., а в други 14 областни центъра има подобрение. Удивителен паритет, показващ как имотният пазар още се лута в различни настроения като бебе, което ту се смее, ту плаче.

Броят на имотните сделки общо за България показва леко раздвижване (+7,4% за първите девет месеца на годината), но основният двигател за доброто представяне остава изкупуването на земеделска земя, както и пазарът в столицата.

София не
е България

София е единственият областен град у нас, в който населението се увеличи през последните пет години. Там са концентрирани държавната администрация, добре платеният софтуерен бранш, бързо развиващата се аутсорсинг индустрия (кол центрове и други видове услуги). В столицата продължава да приижда работна ръка, безработицата е най-ниската в страната. Всичко това дава стимул на сделките - за първите девет месеца са сключени общо

13 223 покупко-продажби на всякакъв тип имоти спрямо 12 119 за същия период на 2012 г. Нещо повече - София е сред петте областни града, където цените на жилищата като че ли спряха да падат (виж таблицата вдясно).

Затова не е чудно, че строителните предприемачи се събудиха от зимен сън. Свободните парцели се радват на силен интерес. През годината имаше няколко големи сделки, а турска компания готви първа копка на мегакомплекс с 800-900 апартамента в жк „Младост“.
За поскъпване в столицата е рано да се говори, макар посредници да твърдят, че се появява недостиг на жилища от висок клас в определени квартали. От друга страна, още има стотици непродадени апартаменти „ново строителство“.

Например, в най-голямата софийска „спалня“ - жк „Люлин“, има комплекс с 200 свободни апартамента.

Банките

Най-силният фактор на имотния пазар са банките. И през 2013 г. те играха двойна роля - ту ­охлаждаха, ту затопляха сделките с жилища. Цените останаха под натиск от стотиците апартаменти на неизрядни длъжници, които излизаха на търг. Камарата на частните съдебни изпълнители утвърди името си на една от най-големите „агенции за имоти“. Само в София за публична продан сега са обявени над 280 апартамента, а в страната са над 1200. Търговете започват при цени значително под пазарните и така привличат различни участници - както лица с жилищна нужда, така и спекуланти, търсещи бърза печалба.

От друга страна, банките намалиха лихвите по жилищни кредити, но недотам, че да предизвикат мощна вълна от купувачи. От януари до октомври изтеглените ипотечни заеми са в размер на 991 млн. лв. спрямо 939 млн. лв. за същия период на 2012 г. За драстично намаление на лихвите не може да се говори, ако се гледа най-точният измерител на БНБ - годишният процент на разходите (ГПР). Крайната цена на отпуснатите ипотеки през октомври беше 7,55% в левове и 7,81% в евро. А през декември 2012 г. ситуацията беше следната - 7,93% в левове и 8,02% в евро. Да припомним, че през цялата 2012 г. жилищните заеми поевтиняха с доста по-големи стойности.

За 2014 г. прогнозите са, че жилищният пазар отново ще има две лица. Търсене ще има в най-гъсто населенета четворка - София, Варна, Бургас и Пловдив. А в „другата България“ ще има главно предлагане - от хора, които напускат родните си места, за да си търсят късмета в големия град. 

   

Руснаците се преселват към градовете

„Великото преселение на руските купувачи“ - така може да се озаглави ситуацията по Черноморието през 2013 г. Братушките отново са най-многобройната чуждестранна група купувачи, след като през 2009 г. изместиха от върха британските клиенти.

Но предпочитанията на руснаците се променят. В началото хит бяха ваканционните имоти във и около курортните зони, особено Слънчев бряг. Постепенно търсенето се пренасочи към двата най-големи града Бургас и Вар­на плюс Поморие, наричан вече Малката Москва.

Доказателство намираме от статистиката на Агенцията по вписванията, която показа 15,8% ръст на сделките в Бургас за първите девет месеца на т.г. Във Вар­на покачването е с 12,4%, в Поморие - с 11,2%. В останалите пет черноморски служби - Генерал Тошево, Каварна, Балчик, Несебър и Царево, където се изповядват главно сделки с ваканционни имоти, има намаление на покупко-продажбите.

Новата страст на руснаците има обяснение - търсят градски имоти, подходящи за целогодишно обитаване, с всякакви услуги близо до тях. Има немалко случаи, при които чуждестранните собственици продават ваканционните си апартаменти, недоволни от липсата на инфраструктура и услуги, и купуват в градовете.
„Варна и Бургас са едни от живите, стабилните пазари. Специално покупките във Варна се движат главно от миграционни процеси, от хора, които се преселват там от други градове. Докато в Бургас стабилността идва от наличието на голяма група руски купувачи“, коментира Добромир Ганев, управител на „Форос“. По думите му характерно за Черноморието през т.г. са по-големите инвестиции от руски бизнесмени в покупката на парцели, строителство на малки сгради и продажбата им на техни сънародници.

През 2013 г. бургаски агенции дават на руснаците дял от 30 до 80% при сделките с жилища в града. Във Варна процентът е по-нисък - между 10 и 30%.
Има един факт, на който всички строителни предприемачи и посредници би трябвало да обърнат внимание - ръстът на руските купувачи спря. Продажбите тази година остават на високи нива, но за новите проекти, които разчитат само на клиенти от Русия, вече свети червената лампичка. 

 

 

Къщата на Николай Гяуров се продава пета година.

 

Няма кандидати и за имението на Наско Сираков в столичния кв. Драгалевци, за което се искат 4,3 млн. евро.

 

Нулева година за най-скъпите къщи

5 млн. евро е офертната цена на триетажна къща паметник на културата на бул. „Васил Левски“ в София.

     

2013 г. не беше успешна за най-знаковите и емблематични къщи, имения и резиденции, за които се търсят нови собственици. Аристократичната къща в кв. Бояна, принадлежала на оперния певец Николай Гяуров (1929-2004 г.), а сега на наследниците му, се предлага от пет години. Без резултат. За целия период само офертната цена претърпя промяна - от 4 млн. евро на 3,3 млн. евро.

За имението на банкера Атанас Тилев в кв. Драгалевци също няма опашка от кандидати, въпреки че имотът впечатлява с 8 дка парк - нещо рядко срещано в кварталите под Витоша. Цената се съобщава само при запитване, но неофициално исканата сума е от порядъка 7-7,5 млн. евро.

Нов стопанин се търси и за триетажна къща паметник на културата, която се намира на бул. „Васил Левски“ - в частта между бул. „Патриарх Евтимий“ и НДК. Пет милиона евро за 1000 кв. метра разгъната площ явно се струват прекалено много за кандидат-купувачите. 

 

Апартаментите във Варна поевтиняха с 3,1% от януари до края на септември тази година.

 

 

в. Преса, печатно издание, брой 344 (695 от 17 декември 2013)


 


От категорията

Украински политолог: Безсмислено е да продължаваме военните действия,"победоносен край" е невъзможен

Украинският политолог Вадим Карасьов: Безсмислено е да продължаваме военните действия,"победоносен край" е невъзможен-Ukrainskiyat-politolog-Vadim-Karasyov--Bezsmisleno-e-da-prodalzhavame-voennite-deystviya-pobedonosen-kray--e-nevazmozhen_1709536769.jpg

Управляващите и украинското общество са в капана на дилема, избирайки между ...

4 март 2024 | 09:17

Психолог: Борисов е с дълга стратегия, Петков е слаб играч, Хр. Иванов бавно и методично са разорява

Политиката прилича на покер игра, казва Росен Йорданов-1613124507.jpg

По думите му, на Бойко Борисов в момента не му е удобно да поема ангажимента с ...

3 март 2024 | 20:56

Милен Керемедчиев: Няма бъдеще за Газа, което да е мирно или отрегулирано

Милен Керемедчиев: Няма бъдеще за Газа, което да е мирно или отрегулирано-1615973697.jpg

При примирие и двете страни ще се прегрупират, подчертава бившият зам.-министър ...

4 март 2024 | 13:11

Daily Express: Смъртоносните ракети на Путин "Сатана-II" са готови за бойно дежурство

-1650530400.png

Със зашеметяващата дължина от 35 метра, ракетата Satan-II тежи 220 тона и има ...

4 март 2024 | 09:23

Най-важното

Утре на 5 март ГЕРБ представят проект на коалиционно споразумение, изработен по европейските стандарти

Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлагат на ПП-ДБ коалиционно споразумение

Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлага коалиционно споразумение-Reshavashta-sedmitsa--Denkov-podava-ostavka--GERB-predlaga-koalitsionno-sporazumenie_1709534004.jpg

При завъртането на парламентарната рулетка ГЕРБ ще вземат първия мандат и ще ...

4 март 2024 | 08:17

Отворихме нова страница в двустранните връзки, отбеляза президентът на Азербайджан (ОБНОВЕНА)

Желязков пред Алиев: Азербайджан е ключов партньор на България за енергийна диверсификация

Росен Желязков пред президента Илхам Алиев: Азербайджан е ключов партньор за България-Rosen-Zhelyazkov-pred-prezidenta-Ilham-Aliev--Azerbaydzhan-e-klyuchov-partnyor-za-Balgariya_1709536439.png

Председателят на парламента и водената от него делегация положиха венец пред ...

4 март 2024 | 10:53

Вътрешният министър разговаря с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон

Калин Стоянов подписа стратегическа рамка за сътрудничество с ЕК и Агенциите на ЕС

Вътрешният министър Калин Стоянов разговаря с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон-Vatreshniyat-ministar-Kalin-Stoyanov-razgovarya-s-komisarya-po-vatreshni-raboti-Ilva-Yohanson_1709552240.png

Предвижда се подпомагане на процеса на подготовка на българските институции за ...

4 март 2024 | 13:34

Скоро ще намерим решение на въпроса за разширяването на Шенген, подчертава президентът на Австрия

Байдън и Си сред президентите, поздравили българския народ за Националния празник Трети март

Байдън и Си сред президентите, поздравили българския народ за Националния празник Трети март-Pravitelstvoto--Nyama-instruktsiya-za--tih-boykot--na-Natsionalniya-praznik-Treti-mart_1708951827.jpg

Историческите крачки на България, включително напредъка в енергийната ...

4 март 2024 | 09:23

Средствата ще бъдат насочени за подобряване на охраната

ЕК предоставя 85 млн. евро на България и Румъния за управление на границите

ЕК предоставя 85 млн. евро на България и Румъния за управление на границите-1536825689.jpg

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен написа в "Екс" по този ...

4 март 2024 | 13:18

В учебниците за 2 и 3 клас липсва 3 март като български национален празник, коментира юристът

Атанас Семов: Масовият българин все по-силно вее байрака на нетърпимост към отмяна на миналото

Атанас Семов: Съдебната система може да се изчисти, ако се пощади от политическа намеса-1610696084.jpg

Политическият живот даваше повече кураж на онези, които могат в тайно ...

4 март 2024 | 08:32

Въпреки това шансовете ѝ се смятат за илюзорни, твърдят анализатори

Ники Хейли отбеляза първа победа срещу Тръмп на първичните избори на републиканците

-Izborite-v-Yuzhna-Karolina-mozhe-da-sa-reshavashti-za-bitkata-Heyli---Tramp-za-nominatsiyata-na-Republikanskata-partiya_1706276249.jpg

Тя спечели надпреварата във Вашингтон, окръг Колумбия, с 62,86% от гласовете ...

4 март 2024 | 08:15

Украински войници разказват за отчаяните опити да бъде задържан градът

"Вашингтон пост": Загубата на Авдеевка е съкрушително поражение за Украйна

-Avdeevka_1709532719.jpg

Майор, 21 г., войник от 3-та щурмова бригада на Украйна, който се е сражавал ...

4 март 2024 | 08:11

Кадрите са заснети край връх Шипка и около Паметника на свободата там и озвучени със стиховете на гения Иван Вазов

Опълченците на Шипка оживяват във филм на арх. Пламен Мирянов
(Видео)

Опълченците на Шипка оживяват във филм на арх. Пламен Мирянов-Opalchentsite-na-Shipka-ozhivyavat-vav-film-na-arh--Plamen-Miryanov_1709451118.jpg

Това е пореден патриотичен проект на архитект Мирянов, посветен на България и ...

3 март 2024 | 09:30