Обзор 2013

Нулева година

13717 | 18 дек. 2013 | 15:27

Без видими резултати дипломацията ни работи предимно за кариерата на шефовете си

Автор:


 

2013-а беше почти нулева външнополитическа година за България. Липсваха запомнящи се визити, събития или решения на ключови въпроси със съществен принос на българската дипломация. Характерни са по-скоро негативите.

В Шенген не влязохме, най-вероятно няма да влезем и през 2014 г. Но и извън Шенген Турция ни наводни с бежанци. Решението на този въпрос, което Брюксел и Анкара намериха със споразумение за реадмисия, приятно изненада българското външно министерство. 

 

Външната политика на България през 2013 г. беше рамкирана от две знакови събития, които ще имат последствия и занапред. На 5 февруари 2013 г. вицепремиерът Цветан Цветанов обяви, че България прави „обосновано предположение“, че „Хизбула“ стои зад атентата в Бургас. На 31 октомври премиерът Пламен Орешарски и шефът на „Газпром“ Алексей Милер дадоха команда за първата заварка на газопровода „Южен поток“ на българска територия.

При двете събития външните ни министри бяха в мизансцена, а не в светлината на прожекторите, което вероятно е правилно, защото важните решения трябва се вземат на подходящо ниво на отговорност и компетентност. И все пак поведението на Младенов и Вигенин и по двете теми показа реалната им политическа тежест и разкри нелицеприятни истини за това как се дърпат конците на българската външна политика.

През 2013 г. България имаше възможност за първи път да види начело на дипломацията в почти равни интервали от време две фигури от новото поколение с политическо развитие изцяло след демократичните промени. Николай Младенов и Кристиан Вигенин имат общо минало на евродепутати, но доста различна политическа кариера и диаметрално противоположни позиции. Младите шефове на дипломацията обаче са еднакво загрижени за собствената си кариера, като оставят славата и отговорността за горещи картофи на по-големите.

   

От СДС до ООН на крилете на ГЕРБ

 
   

Николай Младенов e роден на 5 май 1972 г. Възпитаник е на Първа английска гимназия в София. През 1995 г. завършва международни отношения в УНСС, а през 1996 г. защитава магистърска степен по военни науки в Кралския колеж в Лондон с дипломна работа за израелските ядрени сили. Между 1996 и 2001 г. работи във фондация „Отворено общество“ в София, в офиса на Световната банка у нас и в Европейския институт в София.

Влиза в активната политика по покана на Надежда Нейнски на изборите през 2001 г. Въпреки че партията губи вота, Младенов прави бърза кариера. През 2002 г. става член на НИС, след това говорител на партията, а от февруари 2004 г. - и заместник-председател на СДС.

След провала на СДС на изборите през 2005 г. подава оставка и заминава да работи за международните институти на американските партии в Ирак.

През май 2007 г. Младенов влиза в Европейския парламент, след като Бойко Борисов го слага под номер 3 в листата на ГЕРБ. След победата на ГЕРБ на изборите през 2009 г. Младенов е назначен първо за министър на отбрана, а след провала на кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар поема външното министерство от 27 януари 2010 г.

На 2 август 2013 г. Младенов беше назначен за специален представител на генералния секретар на ООН в Ирак. 

 

Трескава активност

Не могат обаче да бъдат обвинени в бездействие. Младенов разви трескава дейност в началото на 2013 г. Още на 17 януари беше на необявено посещение в Израел, където според израелски медии заявил, че „всяко нападение срещу Израел е и нападение срещу България“. Младенов категорично отрече да е казвал това или да му е оказван натиск за резултатите от българското разследване на атентата в Бургас. Най-вероятно защото е нямало нужда.

Затова и нямаше много изненадани, че световните медии обявиха решението на България още докато течеше поверително заседание на КСНС два часа преди Цветанов да се изправи пред микрофоните.

До показване на доказателствата за „обоснованото предположение“ така и не се стигна. Българското решение впоследствие стана един от основните мотиви Съветът на Европейския съюз да включи военното крило на „Хизбула“ в терористичния списък на Европа. На наследника на Младенов Кристиан Вигенин остана само да даде бланкетно уверение, че заплахите за България не се увеличават.

Лебедовата песен на Младенов като външен министър по любимата му тема - демократизацията на Близкия изток, беше посещението му в Ирак на 23 и 24 януари. В Багдад той откри отново българско посолство, което към декември вече съществува само като сляпа връзка на сайта на външното министерство. По време на визитата се изговориха всякакви фантастични идеи за сътрудничество с Ирак, където тази година имаше по над 1000 жертви на атентати месечно.

От Ирак Младенов се отправи на почти околосветско пътешествие, като до 3 февруари мина през Бразилия, Чили, Канада, САЩ, Белгия, Австрия и Германия. Обиколката излезе 31 255, 39 лв. на българските данъкоплат­ци само за самолетни билети.

В дипломатическите среди в София Николай Младенов беше известен като „човека с план“. Тези безрезултатни воаяжи явно бяха част от плана, който стана ясен, след като на 2 август бившият вече български министър бе назначен за специален пратеник на председателя на ООН Бан Ки Мун в Ирак. Имаме всички основания да се гордеем, че имаме още един българин на световен дипломатически пост, в крайна сметка сме си платили за това.

 
   

Международното острие на Станишев

 
   

Кристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. Има диплома за международни отношения и макроикономика от УНСС от 1998 г. Правил е и специализация в Института за държавна администрация „Джон Кенеди“ на университета в Харвард, САЩ.

През септември 1994 г. е един от учредителите на Българската социалистическа младеж (БСМ), един от ранните опити за възстановяване на Комсомола и създаване на младежка организация на БСП.

Между 1994 и 1999 г. събира опит в местната политика като съветник в район „Подуяне“ от БСП. На „Позитано“ го забелязва Сергей Станишев и го взема в международния отдел на партията.

През май 2000 г. Вигенин става член на Висшия съвет на БСП, но възходът му започва, след като Станишев поема партията в края на 2001 г. след избора на Георги Първанов за президент. От декември 2001 г. е член на изпълнителното бюро на БСП, а от юни 2002 г. - секретар на Висшия съвет.

През декември 2005 г. поема изцяло международните връзки на БСП, след като Станишев е вече министър-председател. На първите избори за Европейски парламент през 2007 г. води листата на БСП, на евровота през 2009 г. е втори след тогавашния външен министър Ивайло Калфин. От 29 май 2013 г. Кристиан Вигенин е външен министър в правителството на Пламен Орешарски.

 

Обрат за Сирия

Първата работа на Кристиан Вигенин в креслото на външен министър беше да дръпне шалтера на „демократизационното направление“ на външната ни политика в Близкия изток. „Няма как България да бъде страната, която едва ли не организира сирийската опозиция за борба срещу Асад. Предпочитам България да не е острието в този процес, защото тя няма възможностите реално да бъде такова и това застрашава според мен нашата сигурност“, заяви Вигенин на 5 юни, седмица след като зае поста.

По другия приоритет на външната политика - отношенията с Македония, София демонстрира здравословна приемственост в настояването за договор за приятелство със Скопие, преди да отворим пътя на македонците към ЕС. През годината обаче външните министри оставиха и Македония като тема в ръцете на премиерите. През февруари Бойко Борисов отскочи почти инкогнито до Скопие, за да вечеря с колегата си Никола Груевски, а в разгара на лятото Пламен Орешарски покани цялото македонско правителство на заседание в Кюстендил.

На практика обаче това не промени нищо, защото в Скопие решиха много-много да не бързат с договора, както обяви външният министър Никола Попоски в интервю за „Преса“ още през февруари. Затова вечно близките до окончателно решение преговори все още продължават. В политиката към Македония Вигенин успява да уцели общественото настроение, но по други теми ходовете му не са толкова безпроблемни.

Под неговото ръководство дипломацията допусна неудобната ситуация България да бъде критикувана от Брюксел, че споразумението с „Газпром“ за строителството на „Южен поток“ не отговаря на европейското законодателство. Единствената утеха - че и други страни са в същата ситуация, прави твърденията ни, че сме защитили интереса на Евросъюза (запечатани в знаменитото заглавие на руския в. „Комерсант“: „Газпром“ се предаде на България“), да изглеждат гола пропаганда.

Тръбата
на раздора

В резултат България инкасира обвинения, че е подкопала евроусилията за асоциирането на Киев с подкрепа за руската тръба, заобикаляща Украйна. Те няма да бъдат заглушени само с уверенията на Вигенин, че като евродепутат многократно е ходил в Киев да калесва за еврокаузата украинските управници. Прехвърлянето на отговорността през икономическото министерство чак до Брюксел и Москва - да се разберат помежду си, показва управленски подход, който никога няма да доведе до силен глас на София нито в отношенията с ЕС, нито с Москва.

В отношенията с Турция пък Вигенин предпочете да си спести лична реакция на широката концепция на Ердоган за турска Тракия и си обясни изявленията му с некоректен цитат.

В българската дипломация очевидно има разни хора с разни идеали и разни хоризонти. Някои успяха през 2013 г. да реализират кариерните си мечти. А външната политика на България напълно оправда максимата на Кисинджър, че „никоя външна политика няма шанс за успех, независимо колко е гениална, ако е родена от мозъците на малцина и не минава през сърцето на никого“. 

 

Между „Хизбула“ и „Южен поток“ 

17 януари - Младенов посещава инкогнито Израел.

23 януари - Официална визита на Младенов за откриване на ново посолство на България в Багдад.

5 февруари - Вицепремиерът Цветан Цветанов обявява, че „може да се направи като обосновано предположение“, че „Хизбула“ стои зад атентата в Бургас.

17 февруари - Премиерът Бойко Борисов отива в Скопие да вечеря с македонския си колега Никола Груевски, „защото много напреднахме с договора за добросъседство“.

Юни-юли - Новият премиер Пламен Орешарски и външният министър Кристиан Вигенин потвърждават позицията на София, че пътят на Македония към ЕС минава през сключването на договор с България.

22 юли - ЕС решава да включи военното крило на „Хизбула“ в терористичния списък.

28 юли - Правителствата на България и Македония заседават съвместно в Кюстендил.

2 август - Николай Младенов е назначен за специален пратеник на ООН в Ирак.

17 октомври - Кристиан Вигенин предизвиква възмущение в Скопие, като нарича Македония „бивша югославска република“ и призовава Скопие да реши спорните въпроси със съседите си.

31 октомври - Пламен Орешарски и шефът на „Газпром“ Алексей Милер гледат първата заварка на газопровода „Южен поток“ на територията на България.

5 декември - Европейската комисия обяви, че споразуменията на страни членки, включително на България с „Газпром“ за строителството на „Южен поток“, противоречат на европейското енергийно законодателство. 

 

 

До Рим на собствен ход и с дебелоочие

България през 2013 г. всъщност имаше и един междинен външен министър - служебния премиер Марин Райков. За три месеца на поста той успя само да реши кариерните си въжделения на принципа „на вълка вратът му е дебел, защото сам си върши работата“ (виж вдясно).

Политическият патрон на Райков - президентът Плевнелиев, който в началото на мандата си даваше смели заявки, че ще пътува на само на Запад, през годината посети няколко дребни форума в братските страни от Източна Европа. Отиде и на дежурната визита до Виетнам, но за разлика от Обама пропусна поклонението пред Мандела. 

 

(в. Преса, печатно издание, брой 345 (696 от 18 декември 2013)


 


От категорията

ISW: Европа търси по целия свят оръжие за Украйна

ISW: Европа търси по целия свят оръжие за Украйна-ISW--Evropa-tarsi-po-tseliya-svyat-orazhie-za-Ukrayna_1709014194.jpg

Еманюел Макрон организира конференцията и обяви създаването на нова коалиция за ...

27 февр. 2024 | 08:08

Политологът Любомир Стефанов: ПП-ДБ се опитаха публично да изнудят ГЕРБ

Политологът Любомир Стефанов: ПП-ДБ се опитаха публично да изнудят ГЕРБ-1638467855.jpg

Преговорите трябва да се водят между тези, които наистина носят политическата ...

26 февр. 2024 | 09:16

Антон Гицов: Цензурата Factcheck.бг като министерство на истината

Антон Гицов: Цензурата Factcheck.бг като министерство на истината-1640078063.jpg

С ролята на създаването на архив, в който да се включат „рецидивистите,“, които ...

27 февр. 2024 | 10:04

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината-1542353535.jpg

Битката за съдебната система и прокуратурата се скрива зад думата регулатори, ...

27 февр. 2024 | 09:30

Най-важното

Да се провери дали има и проруска пропаганда на територията на България, настоява председателят на ДПС

Пеевски със сигнал до прокуратурата за 400 роботизирани сайтове - водят дезинформационна война

-Peevski--PP-DB-tryabva-da-se-ovladeyat--da-se-nauchat--che-pisanite-neshta-tryabva-da-se-spazvat_1707468126.jpg

Има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат ...

27 февр. 2024 | 07:37

ГДБОП е наясно с източника на заплахите към съдия Цариградска - той е с прякор Червеният пират

Шефът на ГДБОП: Има заплахи и към госпожа Мария Габриел, и към други министри

Шефът на ГДБОП Явор Серафимов -Shefat-na-GDBOP-Yavor-Serafimov-_1709015989.jpg

български гражданин, води скитнически начин на живот, има данни че има ...

27 февр. 2024 | 08:38

Общинският съвет ще заседава по казуса със санирането

Георги Георгиев: Не понасям връзкарите, които си пробиват път с лакти

Георги Георгиев: Общинският съвет ще заседава по казуса със санирането--Georgi-Georgiev--Nyama-da-hodim-na-sreshta-s-Vasil-Terziev--otkazvame-pazarlatsi_1700292094.jpg

Заместникът на кмета е неправоспособен юрист, който му бе подготвил ...

27 февр. 2024 | 09:45

Евродепутатът изброи зачестилите наспоследък външнополитически гафове на премиера

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!-1557836424.jpg

В Нидерландия - Денков се срещна с премиера в оставка Рюте. Благодари за ...

27 февр. 2024 | 10:40

Контролът по въздушните и морските граници ще бъде премахнат през март 2024 г.

Австрия втвърди тона срещу България и Румъния за Шенген по суша

Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер -Vatreshniyat-ministar-na-Avstriya-Gerhard-Karner-povtori-nepromenenata-pozitsiya-na-stranata-sreshtu-priemaneto-na-Balgariya-i-Rumaniya-v-Shengen_1701984510.jpg

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер потвърди досегашната позиция на ...

27 февр. 2024 | 08:47

Денков: Предстои да обсъдим дали България ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Киев

Денков: Предстои да обсъдим дали България ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Киев-Denkov--Predstoi-da-obsadim-dali-Balgariya-shte-podpishe-dvustranno-sporazumenie-za-sigurnost-s-Kiev_1708966588.jpg

"София и Киев ще активизират „разширяването на логистиката и ...

26 февр. 2024 | 18:55

"Зависимостта на Европа от САЩ вече е толкова голяма, че е непреодолима"

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината-1542353535.jpg

Битката за съдебната система и прокуратурата се скрива зад думата регулатори, ...

27 февр. 2024 | 09:30

Hа този етап "няма консенсус" за подобно решение,

Макрон: Изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще

Макрон-Makron--Frantsiya-shte-dostavi-na-Ukrayna-raketi-s-golyam-obseg_1689074075.jpg

Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да ...

27 февр. 2024 | 07:52

Според Искрен Иванов така трябва да се тълкува заявката на Макрон

Експерт: Европа мисли за пращането на войски в Украйна, но това да е под шапката на НАТО

Искрен Иванов, експерт-Iskren-Ivanov--ekspert_1709015758.png

Това е предупреждение и не мисля, че дори да има войски на НАТО под някаква ...

27 февр. 2024 | 08:34