Годината на гнева

Особености на българския протест

35473 | 21 дек. 2013 | 11:44

Събуди ли се гражданското общество, или бунтът бе дискредитиран като идея?„Протестна“ е със сигурност един от епитетите, с които отиващата си 2013 година ще остане в историята. Много патос се изля около надигането на народа през февруари и юни. Някои видяха в него закъснялото зараждане на българското гражданско общество. Но ако се успокоим и погледнем аналитично от макар и малката все още дистанция на времето, нещата изглеждат колкото оптимистични, толкова и песимистични.„ И февруарските, и юнските протести направиха едно и също нещо - оставиха властта да се търкаля на улицата. Лъсна и огромната

криза за лидери визионери

Липсваха и оригинални идеи, и програми за промяна. Не се роди нито една нова политическа сила, вдъхновена от протеста. Събудиха се само старите демони на противопоставянето и разделението, които си мислехме, че сме надживели. Родиха се и нови професии - „протестиращ“ и „контрапротестиращ“, от които се печелеха пари. „Автобусната демокрация“ достигна нечувани висоти. За което не можем да виним хората, които вземат надниците или идват на протестна екскурзия, а организаторите, които се възползваха от тях. И в двата случая в самото начало мнозинството излезе на улицата спонтанно и с искрени намерения. Но после замириса на режисура и хората оттеглиха подкрепата си, отказвайки да бъдат водени за носа. Накрая останаха само заинтересованите, наивните и фанатиците.

Точно тази манипулация успя да нанесе на бунта като идея същата по големина вреда, каквато енергия му вля събуденото желание на хората да контролират управляващите. Още едно такова

възползване от възмущението на хората

и вече никой няма да излезе на улицата заради едната идея. Оттук нататък на всеки водач на каквато и да било съпротива ще му се налага или много да плаща, или да е пределно откровен и прозрачен пред хората, които се опитва да поведе. Партийно насочване в правилната посока имаше и през 1990 г., и през 1996 г., но беше много по-елегантно и по-добре прието от хората. Докато през 2013 г. стана неталантливо, грубо и самовлюбено.

 

 

Февруарският протест всъщност започна в края на януари като възмущение от високите декемврийски сметки за ток и парно. Изключително погрешно се смята, че това беше бунтът на бедните, които не могат да си платят консумативите. Схващането беше изкуствено наложено от пиарите на юнския протест, които се опитаха да очертаят физиономията си. Тази невярна теза се поде и от левицата, защото през лятото обслужваше и нейния интерес. Всъщност истината за февруарци е съвсем друга - гръбнакът им беше вече разпадналото се гражданско движение СИЛА, в което повечето хора биха могли да се нарекат средна класа. Най-малкото защото възникна в интернет като сдружение на любителите на скъпа марка автомобили, които имат и пари за бензин. Но това беше провинциалната средна класа. Софийската беше все още в ступор и не се съпротивляваше по никакъв начин на ГЕРБ. Първоначално хората от СИЛА се събраха, за да протестират срещу високите цени на горивата, а после насочиха гнева си и към други сектори на енергетиката. Много малко от тях се определят като леви, повечето имат собствен бизнес. И тезата им винаги е била, че не искат да плащат изкуствено завишени цени на монополисти, а не че нямат пари да го направят.

Всъщност, февруарският протест

не беше от бедност, а срещу монополите

и тяхната безконтролност. Смисълът му обаче напълно се изгуби само за дни. Започнаха да се раздухват до безумие случаи на самозапалвания на отчаяни хора и заради натрапчивата публичност това мъчително самоубийство се превърна в епидемия и символ. Всичко потече в друго русло и доведе към оттегляне на правителството, което така се изплъзна от отговорност. На 19 февруари изведнъж се чу вик „оставка“. Същата вечер протестът беше окървавен. Премиерът Бойко Борисов призна, че това е единственият му печеливш ход, и на 20 февруари наистина подаде оставка, превръщайки се от злодей в мъченик, жертвал властта си на ползу роду. Излезе и говори като герой пред привържениците си, събрани на контрапротест пред Народното събрание. (Контрапротестът всъщност се роди през февруари, а не през юни, както също неправилно се смята. Много бързо забравихме камионите с прасета пред парламента с плакати „Бойко - кръстник на свиневъдите“, които Мирослав Найденов доведе.)

Първоначалната организация на февруарския бунт бе разбита още в първите му дни. В СИЛА отдавна има лидерски търкания, след като сдружението осъзна мощта и влиянието си и започна да се взема насериозно и да си общува с властимащите. Една голяма част от него вече беше отцепена от Алексей Петров, архиврага на Борисов и Цветанов. И точно това бе използвано. Тогава в организацията на протестите нахлуха всякакви НПО-та, маргинални партии и движения, вечният Йоло Денев и подобните му, най-обикновени провокатори и предатели, които превърнаха посланията в непонятно крякане около Вавилонската кула. Чуха се екзотични, напълно неприложими идеи, имаше някакъв опит за кръгла маса, на която

всички вкупом се намразиха

и в крайна сметка протестната енергия премина в хаос. Кой го направи - не сме много сигурни. Но кой имаше интерес и излезе победител от ситуацията, е кристално ясно - ГЕРБ и Бойко Борисов. СИЛА се пакетира по места и започна да предлага подкрепа на различни политически сили според непосредствения си интерес. И протестната енергия се приспа до юни.

Юнският протест най-накрая събуди софийската средна класа, старото седесарско ядро. Тя се чувства най-удобно, когато протестира срещу леви, затова и голяма част от нея всъщност подкрепяше ГЕРБ като громител на комунистите. Което е и системният й дефект - тя отдавна се е самозатворила в абаносовата си кула и презира простия, грозен и беден народ, когото вини, че избира нефелни правителства. Но така и не роди нищо ново освен антикомунизъм. Лозунгите й вече звучат ретро и съвсем естествено губи подкрепа. Докато беше на власт, Борисов успя да разсипе остатъците от сините партии, естествените й лидери, които не посмяха открито да излязат начело.

Юнският протест започна изключително оптимистично - свежо, иронично, изобретателно, модерно и демократично. На него ходеха хора с всякакви идеологически окраски - леви, десни, центристи, безпартийни. Но по-голямата част от тях бяха разумните сини, които се надяваха демонстрациите

да вдъхнат енергия у разбитата десница

И ако не му беше посегнато грубо, именно този протест щеше да роди най-накрая това прочуто гражданско общество, особено ако беше потърсил съюз с февруарци. В първата си чиста част той постигна забележителен успех - спря едно порочно назначение и „уплаши до смърт управляващите“, както се изрази социологът Андрей Райчев.

 

Окупацията на Софийския университет продължи близо месец – от 23 октомври до 18 ноември.

Снимка - Дафинка Стоилова

 

Но тогава някой реши да го яхне в името на идването си на власт на всяка цена. Тайно и подмолно. „Оставка“ остана единственото искане. Над всичко се извиси реваншизмът на изгладнелите и останали дълго извън властта сини функционери и забравеният пещерен антикомунизъм.

Много бързо се настани и властовият апетит на ГЕРБ. Пиарки и НПО активисти, които и досега се изнервят и стават агресивни, колчем се спомене финансирането им, започнаха да описват центъра на София като някаква антиутопична Гатака, призвана по рождение да ни управлява. Всички, които ги подкрепяха, бяха млади, красиви, богати, интелигентни, феи, а които се съмняваха в тях - грозни, глупави, бедни, зли, орки, цигани, чакащи всичко наготово. Зад тази подмяна стоят ГЕРБ до много голяма степен и Реформаторският блок в по-малка. Колкото и сините лидери да отричат пред камерите близост с Борисов, тайните им совалки вече бяха разкрити и отблъснаха много искрено протестиращи хора. Защото стана ясна истинската цел - идване на власт заради самата власт, пък после ще видим. И протестната енергия се спихна, потресена от поредното изнасилване на площада.

Грубото възползване от естественото желание на хората да се съпротивляват на властта е резултат от надменността на политиците от всички цветове - и тези в парламента, и тези извън него. Тема за размисъл за всички системни играчи в политиката - докато се държат като манипулатори, лъжат и завоалират, демонстрират идейно безсилие, но много силен нагон към властта, до хората лесно стигат популисти, националисти и обикновени остапбендеровци, които не се гнусят от обикновения народ и говорят на неговия език. 


Зимата на нашето недоволство

Начало: януари 2013 г.
Край: март 2013 г.
Първоначална цел: Контрол над монополите
Подменена с: Протест срещу бедността
Резултат: Оставката на правителството на ГЕРБ
Лица от екраните: Янко Петров, Дончо Дудев, Йоанна Иванова, Людмила Манова, Борислав Райчев, Симо Милков (все бивши или настоящи членове на СИЛА), Кристиян Коев (Златната флейта), Десислава Петрова (защитник на правата на хомосексуалните), Ангел Славчев (Движение „Че Гевара“)
Честота на провеждане на демонстрациите: веднъж седмично, обикновено през уикенда, след 10 февруари - всеки ден.
Обхват: Над 35 града
Важни дати:
28 януари - първата демонстрация срещу високите сметки за ток и парно в Благоевград и Сандански.
19 февруари - след честването на годишнината от смъртта на Васил Левски протестиращите блокират Орлов мост, където стават сблъсъци с полицията. Има ранени и арестувани.
20 февруари - Бойко Борисов подава оставка на правителството си само минути след като във Варна пред общината се самозапалва един от протестиращите Пламен Горанов.
24 февруари - най-масовият национален протест, около 100 000 излизат на улицата в цялата страна.
3 март - почина Пламен Горанов. В следващите дни протестът постепенно стихва в цялата страна.

Пробуждането на жълтите павета

Начало: 14 юни 2013 г.
Край: продължава
Първоначална цел: Оставка на Делян Пеевски като шеф на ДАНС
Подменена с: Оставка на правителството на Пламен Орешарски
Резултат: Делян Пеевски подава оставка на другия ден след началото на протеста. Орешарски няма намерение да напуска властта.
Лица от екраните: Асен Генов, Антоанета Цонева, Стоян Радев, Ивет Добромирова, Ивайло Захариев, Иво Божков, Самуил Петканов
Честота на провеждане на демонстрациите: всеки ден след 19 ч.
Обхват: Основно в София, но също в Пловдив, Варна и по-големите градове
Важни дати:
9 юли - 50 000 блокират Цариградско шосе, най-масовият ден на протеста и до днес.
23 юли - протестиращи обграждат парламента и не пускат белия автобус, с който извеждат депутатите. Има бити и арестувани.
7 август - обявява се създаването на „Протестна мрежа“, която координира действията.
4 септември - голямото възобновяване на протеста след лятната ваканция. Бойко Борисов подкрепя демонстрациите, изтича информация за тайни срещи на хора от „Протестна мрежа“, Реформаторския блок и ГЕРБ.
23 октомври - започва окупацията на Софийския университет.
12 ноември - обсада на парламента, снимката на окървавения студент Александър обикаля световните медии; протестите продължават в малоброен състав от няколко десетки всяка вечер.
18 ноември - окупацията на СУ е свалена.

(в. Преса, печатно издание, брой 348 (699 от 21 декември 2013)


 

 


От категорията

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината-1542353535.jpg

Битката за съдебната система и прокуратурата се скрива зад думата регулатори, ...

27 февр. 2024 | 09:30

ISW: Европа търси по целия свят оръжие за Украйна

ISW: Европа търси по целия свят оръжие за Украйна-ISW--Evropa-tarsi-po-tseliya-svyat-orazhie-za-Ukrayna_1709014194.jpg

Еманюел Макрон организира конференцията и обяви създаването на нова коалиция за ...

27 февр. 2024 | 08:08

Антон Гицов: Цензурата Factcheck.бг като министерство на истината

Антон Гицов: Цензурата Factcheck.бг като министерство на истината-1640078063.jpg

С ролята на създаването на архив, в който да се включат „рецидивистите,“, които ...

27 февр. 2024 | 10:04

Политологът Любомир Стефанов: ПП-ДБ се опитаха публично да изнудят ГЕРБ

Политологът Любомир Стефанов: ПП-ДБ се опитаха публично да изнудят ГЕРБ-1638467855.jpg

Преговорите трябва да се водят между тези, които наистина носят политическата ...

26 февр. 2024 | 09:16

Най-важното

Президентът очаква Денков да разясни готовността си за двустранно споразумение за сигурност

Радев: Пращането на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък
(Видео)

Радев пред Наташа Мусар: Пращането на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък
-Radev-pred-Natasha-Musar--Prashtaneto-na-voyski-ot-natovska-strana-v-Ukrayna-oznachava-globalen-sblasak-_1709028751.jpg

Големият проблем вече не е в оръжията, а че свършват хората на бойното поле. И ...

27 февр. 2024 | 11:57

Да се провери дали има и проруска пропаганда на територията на България, настоява председателят на ДПС

Пеевски със сигнал до прокуратурата за 400 роботизирани сайтове - водят дезинформационна война

-Peevski--PP-DB-tryabva-da-se-ovladeyat--da-se-nauchat--che-pisanite-neshta-tryabva-da-se-spazvat_1707468126.jpg

Има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат ...

27 февр. 2024 | 07:37

ГДБОП е наясно с източника на заплахите към съдия Цариградска - той е с прякор Червеният пират

Шефът на ГДБОП: Има заплахи и към госпожа Мария Габриел, и към други министри

Шефът на ГДБОП Явор Серафимов -Shefat-na-GDBOP-Yavor-Serafimov-_1709015989.jpg

български гражданин, води скитнически начин на живот, има данни че има ...

27 февр. 2024 | 08:38

Основен заподозрян е скитник, който ползвал безплатен интернет и разпращал имейли

Прокуратурата възложи на ГДБОП да разследва кой заплашва магистрати с убийство

Прокуратурата възложи на ГДБОП да разследва кой заплашва магистрати с убийство-1631861971.jpg

Наблюдаващият прокурор е указал установяването, издирването и задържането на ...

27 февр. 2024 | 12:50

Не понасям връзкарите, които си пробиват път с лакти, казва общинският съветник от ГЕРБ

Г. Георгиев: Така и не разбрахте, г-н Терзиев, че заместникът Ви по правни въпроси просто не е учил!

Георги Георгиев: Общинският съвет ще заседава по казуса със санирането--Georgi-Georgiev--Nyama-da-hodim-na-sreshta-s-Vasil-Terziev--otkazvame-pazarlatsi_1700292094.jpg

Заместникът на кмета е неправоспособен юрист, който му бе подготвил ...

27 февр. 2024 | 09:45

Евродепутатът изброи зачестилите наспоследък външнополитически гафове на премиера

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!-1557836424.jpg

В Нидерландия - Денков се срещна с премиера в оставка Рюте. Благодари за ...

27 февр. 2024 | 10:40

"Зависимостта на Европа от САЩ вече е толкова голяма, че е непреодолима"

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината-1542353535.jpg

Битката за съдебната система и прокуратурата се скрива зад думата регулатори, ...

27 февр. 2024 | 09:30

Hа този етап "няма консенсус" за подобно решение,

Макрон: Изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще

Макрон-Makron--Frantsiya-shte-dostavi-na-Ukrayna-raketi-s-golyam-obseg_1689074075.jpg

Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да ...

27 февр. 2024 | 07:52

Според Искрен Иванов така трябва да се тълкува заявката на Макрон

Експерт: Европа мисли за пращането на войски в Украйна, но това да е под шапката на НАТО

Искрен Иванов, експерт-Iskren-Ivanov--ekspert_1709015758.png

Това е предупреждение и не мисля, че дори да има войски на НАТО под някаква ...

27 февр. 2024 | 08:34