80

Златни правила за политици

24528 | 4 ян. 2014 | 14:05

Не се тъпчете с храна, не си бъркайте в носа, не демонстрирайте стандарт


 

Милена ХЛЕБАРОВА
специалист по протокол

След 1989 г. се създаде непозната до тогава у нас прослойка - политическата. По време на социализма имаше партийна върхушка, идеологически предана на група комунистически избраници. След краха на тази система малка част от предишните управници успяха да пренесат натрупаната политическа култура в новото общество. Старата политическа класа бе зачеркната завинаги. Процесът по създаването на нова още тече и ще продължи, докато се развие демокрацията у нас. Но спокойно вече може да кажем, че имаме професионални политици. По мои изчисления са около 2 хил. души. С местната и изпълнителната власт стават около 10 хил. души. Ако си част от тях, ето някои съвети.

 

 


Волен Сидеров успя да стресне и непобедимата полиция.

© Антон Станков

   

1. Помни винаги корените си.
2. Бъди верен на партийната си принадлежност.
3. Отстоявай идеите си и не нарушавай принципите си.
4. Носи нови и спретнати дрехи, защото хората те следят всеки миг.
5. Научи се да премълчаваш и брой до десет, преди да изречеш нещо.
6. Говори на правилен български език, разбираемо и ясно.
7. Използвай силата на думите, но влизай в честен спор.
8. Знай поне два чужди езика.
9. Чети всеки ден. Но не само вестници в пленарната зала.
10. Следи международните новинарски агенции денонощно. Така ще си подготвен какво става по света и у нас.
11. Пиши грамотно и четливо.
12. Подписвай се с достойнство, с не много натруфен подпис. Нека инициалите ти стоят под договори и спогодби с тежест и без суета.
13. Внимавай как и какво ядеш и пиеш. Особено на публично място.
14. Ако си жена, използвай семпъл грим.
15. Винаги показвай добрата си страна. Лошата хората сами ще я посочат с пръст.
16. Бъди мил с хората, изслушвай ги внимателно.
17. Дори и да си много уморен, не го демонстрирай. Покажи самообладание, авторитет и познания.
18. Ти си народен избраник и където и да се намираш, поддържай с достойнство тази висока чест и отговорност.
19. Учи се от предците, следвай ценното знание, наследено от богатата ни история и от обичаите ни.
20. Бъди добър, скромен и сърдечен.

21. Ако сгрешиш, си признай. Така ще си спестиш много обяснения и куп други притеснения.

22.Наеми си задължително личен пиар съветник. Той е като личния лекар и винаги може да те спаси от потапяне. Използвай често и пиарите, с които се срещаш заради работата си.

23. Не пренебрегвай приятелите си, остани си същият. Но не допускай никой никога да те използва, манипулира и излага с кривораз­брана приятелска близост.
24. Не допускай в семейството си дискомфорт. Постави се на тяхно място и ще видиш колко е сложен животът на роднините ти.
25. Съхрани желанието си за подем и победа дори когато си получил политически удари и неуспехи.
26. Купи си куфари на колелца и си носи сам багажа, когато си в командировка. Колкото си по-близо до простите неща, толкова повече ще те уважават.
27. Не се големей, не капризничи, не си мисли, че светът се върти около теб. Какво ще правиш, като ти свърши мандатът?
28. Работи в екип. Положението ти на висш ръководен кадър ти дава възможност да вземаш еднолично решения, но винаги е добре да чуеш мнението на специалисти, обикновени хора, дори деца. Децата са извор на неподправени идеи и истини.
29. Пътувай из страната, не само в твоя избирателен район. Иди там, където никога не си бил, и се запознай с проблемите на хората. Доверието се гради с личен пример, много работа, експертност и уважение към трудностите на обикновения човек.
30. Не променяй килограмите си. Старай се да изглеждаш добре. Храни се здравословно заради себе си, положението си в обществото и семейството си.
31. Не пуши. Така ще покажеш, че си съпричастен към забраната за тютюнопушенето на обществени места. И ще дадеш пример на колебаещите се и на децата си.
32. Не показвай зависимост от алкохол, секс, психотропни вещества, хазарт или странни хобита.
33. Поддържай хигиена на контактите си и не се срещай с неправилни хора.
34. Спазвай етикета и протокола. Иначе вероятността от грешки е голяма. Гафовете лавинообразно водят до нови.
35. Уважавай труда на сътрудниците си, хвали ги и ги поощрявай. Те могат да ти спестят усилия и да те спасят от неприятности.
36. Намери си сподвижници и приятели сред опозицията. Политиката е сложна поредица от приливи и отливи и си струва да имаш поддръжници навсякъде.
37. Помни на колко години си и не се залъгвай, че ще си вечно в политиката. Изпълни си мисията с достойнство и не се страхувай да се откажеш от нея, ако времето вече е друго и ти си извън неговите послания.
38. Иди на пазара, на гарата, в метрото като обикновен човек и чуй какво си говорят там хората.
39. Като отиваш в командировка в чужбина, ползвай родния превозвач. Купи си дрехи на наши дизайнери. Гордей се с българското.
40. Ходи винаги изправен, с високо вдигната глава и гледай хората в очите.
41. Внимавай какви обувки си купуваш. Избирай цвят, форма и фасон, подходящи за нивото ти в обществото.
42. Не ходи с едри, много на брой и фрапантни бижута. Премисляй винаги, преди да сложиш аксесоари. Огледай онези, които си носил преди днешната си битност, и ако не са подходящи, ги подари.
43. Научи се да бъдеш умерен. Оставяй си винаги отворена врата за изход.

 


Бившата парламентарна шефка Цецка Цачева на регата в подходящо облекло - клин, туника и маратонки.

   

44. Стани близък с полезни хора от администрацията на различни институции, с които работиш. Удобно е, защото всяка информация, която те интересува, ще идва при тебе лесно и веднага.
45. Не се плаши да питаш. Няма да изглеждаш некомпетентен. По-лошо е да вземеш страна по проблем, който не познаваш.
46. Изисквай изчерпателни справки и доклади, засягащи твоето участие в различните форми на работата ти. Колкото си по-подготвен, толкова си по-малко уязвим.
47. Създай си приятели сред журналистите.
48. Никога и по никакъв повод не си пипай лицето, ушите и носа на обществено място. Не си гризи ноктите. Не се почесвай. Не си бъркай в зъбите. Не си играй с косата или с ресните на шала си.
49. Не си играй с пръстена на ръката, когато се изказваш. Така оставяш впечатление, че си несигурен.
50. Когато си пред камера в телевизионно студио, никога не скръствай ръце пред себе си. Това показва агресия, безпокойство, несигурност в контрола на ситуацията. Дръж ръцете си събрани спокойно една в друга отпред.
51. Търси и поддържай контакти със сродни политически фигури от ЕС, Русия, САЩ, Китай и т.н. Влиятелните международни фигури носят със себе си силен оттенък на взаимноизгодно сътрудничество, а личните приятелства остават за цял живот.
52. Не заспивай по време на заседание. Освен че е грозно, показва, че нямаш воля да се контролираш. Същевременно изпускаш данни и факти от разискванията, които са съществени за твоето мнение и последващите решения.
53. Никога не се поддавай на спекулации на верска, етническа, сексуална и спортна основа. Това, че си привърженик на някой футболен отбор, е твоя лична работа и няма защо да го афишираш постоянно, за да дразниш колегите си от другите отбори.
54. Помни, че служиш на народа, затова си в центъра на общественото внимание - защото хората очакват от теб да изпълниш предизборните си обещания.
55. Не повишавай тон на опонент, не обиждай и не имитирай.
56. Никога не влизай във физически конфликт. Особено пред тв камера, на митинг, на трибуната.
57. Грижи се за сигурността си. Консултирай се с експерти по този въпрос веднага щом встъпиш в мандата си. Осигури и безопасността на семейството си.
58. Усмихвай се всеки ден и навсякъде - по улиците, по коридорите на институциите, по летищата и по време на интервю. Сърдечността ще ти отвори много врати.
59. Грижи се ръцете ти да са в добро състояние. Те са символ на положението ти. Ако си жена, използвай семпъл лак за нокти - бежов, бледорозов, екрю.
60. Жените да носят чорапогащи в цвят екрю. Това е деловият цвят и е препоръчителен за добра и изискана дамска визия.
61. Мъжете да носят бизнес чорапи, които са до и около коляното, в тъмната гама. Никога цветни. А белите са само за спорт.
62. Не си мисли, че властта ти е дадена по презумпция. Дръж се винаги възпитано, добронамерено, експертно.
63. Идвай навреме на работа, на срещи, на диспути. Цени както своето, така и времето на хората около себе си.
64. Ако отиваш към президиума, за да седнеш сред официалните лица, и срещнеш близък, поздрави го сърдечно с кимване на глава или ръкостискане. Не го прегръщай и не демонстрирай излишна фамилиарност.
65. Не забравяй, че изобилието на блага, които сега имаш, не е константна величина. Бъди скромен и мисли винаги за обикновения човек. Старай се да държиш разходите си в работен порядък. Данъкоплатецът е твоят шеф.
66. Не демонстрирай по-висок жизнен стандарт веднага щом встъпиш в мандата си. Не си сменяй колата, къщата, чантите и обувките.
67. Запази семейството си. Моралното ти лице пред обществото е толкова важно, колкото и кариерното.
68. Когато получиш визитка, прояви уважение към притежателя й и се отнеси внимателно към нея. Не я върти из пръстите си, не я слагай веднага в джоба, преди да си я прегледал, не я мачкай и прегъвай. Не се знае дали притежателят на тази визитна картичка няма да ти е много полезен в близко бъдеще.
69. Когато получаваш скъпи подаръци, не се ласкай от тяхната уникалност или скъп външен вид, съобрази се с правилата.

 


Народният представител от левицата Мартин Захариев е седнал на парапета в кулоарите като в нощен клуб.

© Десислава Веселинова

   

70. Носенето на лещи за корекция на зрението е необходимост и улеснение, но носенето на диоптрични очила е класика и прави лицето по-запомнящо се. С очила винаги изглеждаш по-интелигентно и будиш доверие и добри чувства у хората.
71. Когато разговаряш с човек, който има звания или титли, задължително ги употребявай преди името му. Така показваш уважение и заинтересованост към неговата личност.
72. Ако те поканят на голф, ски или тенис, не отказвай, дори да не си хващал тенис ракета. Може да си зрител и да помогнеш с нещо за развитието на спорта.
73. Дори да си богат, не афиширай възможностите си, особено пред хора, изпаднали в затруднение.
74. Винаги поставяй граница между личния и професионалния си живот.
75. Като пишеш на ръка, внимавай за правописни грешки.
76. Винаги се съобразявай с различията на хората. Не показвай расистко или сексистко поведение.
77. Използвай телефона си и функциите му умно и пълноценно. Ако си арогантен и властен в разговорите си, няма как да не си същият и в живота. Носи таблета/ лаптопа си навсякъде. Бъди внимателен със информацията си и следи за неприкосновеността на електронната си поща.

78. Използвай учтива форма „Вие“ в разговорите си. Живеем на Балканите и американският стил говорене на „ти“ не ни е по сърце.

79. Научи се да си водиш бележки след срещите си с важни хора в страната и чужбина. Така при следваща среща ще си подготвен.
80. Въздържай се от мръсни вицове, колкото и да са смешни.

(в. Преса, печатно издание, брой 3 (709 от 4 януари 2014)


 


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01

В момента всичко зависи от ИТН

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство-Prof--Dimitar-Vatsov--GERB-i-DPS-sa-v-mengeme--koeto-gi-zadalzhava-da-napravyat-pravitelstvo_1718716295.jpg

Те имат най-висока електорална легитимност, защото имат най-висок процент от ...

18 юни 2024 | 16:10

The American Conservative: НАТО трябва да сключи ядрена сделка с Русия

-Putin-gotvi-eskalatsiya-na-voennite-deystviya-v-Ukrayna_1711729244.jpg

Тактическите ядрени оръжия на Русия предоставят на политическото й ръководство ...

18 юни 2024 | 19:01

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Най-важното

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08

По думите му от БСП няма да подкрепят никоя кандидатура на ГЕРБ.

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС-Zafirov--Ninova-vze-stranni-resheniya-v-poslednite-dni--edno-ot-tyah-e-vklyuchvaneto-na-Kaloyan-Metodiev_1718465236.jpg

На заседанието ръководството на БСП е решило Борислав Гуцанов да бъде ...

18 юни 2024 | 19:56

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Орбан и Мелони ще обединят Десницата срещу съюза на ЕНП и ПЕС за постове в ЕС

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01

Определението е окончателно

ПП „Величие“ оспори изборните резултати. ВАС : Жалбата е недопустима, остава без последствия

ПП „Величие“ оспори изборните резултати. ВАС : Жалбата е недопустима, остава без последствия-PP--Velichie--ospori-izbornite-rezultati--VAS---Zhalbata-e-nedopustima--ostava-bez-posledstviya_1718729461.jpg

Разглеждането на жалбата по реда на чл. 58, ал. 1 от ИК от ВАС, е недопустимо, ...

18 юни 2024 | 19:50