От секса мога да се откажа, от шоколада - не! Тази фраза звучи поне веднъж дневно някъде по света.
Британският експерт Ангъс Кенеди огласи пред в. „Мирър“, че поради глобален недостиг на какао десертът ще бъде заменен от сладости с палмово или растително масло. „Какаовите насаждения отстъпват пред по-доходоносните каучукови плантации, което не вещае светло бъдеще за шоколада“, аргументира се Кенеди и добавя: „Заместителите ще бъдат много по-сладки, тъй като захарта е най-евтината съставка, с която производителите ще се опитат да замажат какаовата липса. Най-скъпите съставки в шоколада - какаото и какаовото масло, ще бъдат заменени от евтини продукти като стафиди и нуга. Заради присъствието на повече растителни мазнини „шоколадът на бъдещето“ няма да се чупи, а ще се огъва и ще бъде лепкав“, пророкува експертът.
Той предполага, че до седем години ресурсът от какаови зърна в света ще бъде изчерпан и ще бъде заменен от по-печелившите каучукови плантации. Данните показват, че цената на какаовите зърна се е увеличила с 63% през последните две години, а тази на пълномасленото мляко на прах - с 20%.
Предишно проучване доказва, че шоколадът е единственото нещо, без което хората не могат да живеят. Въпреки кризата няма спад в продажбата на кафявия сладкиш и не се очаква да спадне в близките години, смятат експерти, цитирани от в. „Дейли мейл“.
Питър Ейтън, маркетинг мениджър в популярна компания за анализ на пазарната среда, твърди, че шоколадът е горивото, което кара хората да пазаруват. Той е резистентен на рецесията, тъй като всички винаги се обръщат към него за успокоение и награда, независимо от икономическата обстановка.
В началото бе Монтесума
Няма по-искрена любов от любовта към шоколада. Може половинката да ти втръсне, да намразиш дори себе си. Но влюбиш ли се веднъж в него - то е до живот. Ненапразно на латински зърната на каковото дърво се наричат Theobroma cacao - храна на боговете. А древните ацтеки и маи са ги използвали вместо пари. Пет зърна струвала кокошка, а за 100 можело да се купи сносен роб. Народите около Мексиканския залив придавали на шоколадовата напитка благотворни и мистични свойства. Пиели я малцина избрани. Кралят на ацтеките Монтесума поглъщал по 50 чаши на ден и най-вече преди да посети харема си. Имали си дори бог на какаовото дърво.
Ацтеките наричали сместа от стрити зърна с подправки и вода чокоатъл - горчива вода. През 1492 г. Христофор Колумб отнася какаото в Европа, но едва хората на конкистадора Ернан Кортес „разконспирирали“ божествената напитка. А в Испания станала популярна подправена с ванилия, канела и тръстикова захар. В останалата част от Европа обаче не подозирали за еликсира и британците дори потопили като ненужен пленен кораб с какаови зърна.
Шоколадът идва на мода като напитка на аристокрацията чрез съпругата на френския крал Людовик ХIII - Ана Австрийска, която била дъщеря на испанския крал Филип III. Смятало се, че скъпоценната течност лекува треска, катар на стомаха и удължава живота. В края на ХVIII век в Торино е създадена първата манифактурна работилница за твърд шоколад, подправен... с люта чушка. В Швейцария пък правят първата фабрика за масово производство. След като датчанинът Ван Хутен усъвършенства извличането на какаово масло от зърната, шоколадът става по-вкусен и достъпен. А английската фирма „Фрай и синове“ произвежда първите блокчета за ядене. От ХIХ век „вкусните“ имена са познати до ден днешен: „Кедбъри“, „Линд“, „Нестле“, „Лейди Годайва“... През ХХI век обаче ценителите търсят засуканото и здравословното дори в шоколада.
Изкушението като паве
В женевската фабрика за кестеняви изкушения „Щетлер“ правят ръчно над 1000 тона годишно за шестте си магазина.
Петорно повече унищожават в Япония. В Страната на изгряващото слънце бонбоните „Паветата на Женева“ са синоним на шоколад въпреки космическите си цени. Гъделът е, че има два вида павета - „измити от дъжд“ с битер глазура и „прашни“, наръсени с какаова пудра.
А в музея към работилницата има такива скулптирани чудеса от какаовата смес, че на човек му е жал да ги изяде.
Науката – в плен на сладостта
Нюйоркски учени намериха генетично оправдание за влечението към шоколада. След изследване на две групи мишки установиха, че е наследствено. Това е още от времето, когато прадедите ни инстинктивно са подбирали сладките плодове от дърветата и са избягвали горчивите и отровните. Шоколадът стимулира отделянето на естествените хормони - ендорфините, които ни дават усещане за щастие. Покрай 300-те елемента, съдържащи се в едно блокче, в него има и малко от мекия стимулатор теобромин, който разпуска мускулите и белите дробове. Шоколадът съдържа и триптофан - т.нар. наркотик на любовта. Мозъкът го използва, за да създаде серотонин. А той внушава усещане за еуфория и дори за екстаз.
Японски изследователи от университета в Осака пък се кълнат, че шоколадът предпазва зъбите от разрушаване. Обвивката на какаовите зърна съдържа антибактериално вещество, което се бори със зъбния камък. Калифорнийският професор Карл Кин препоръчва шоколад против сърдечни проблеми. Флавоноидите в него разреждат кръвта и предпазват от тромби. Изследователи от Харвард са доказали, че ако ядем шоколад 3 пъти в месеца, ще живеем една година по-дълго, отколкото ако се лишаваме. Но пък онези, които се поддават на изкушението по-често, живеят по-кратко. Абе, както е казал шопът: „Угод нема!“ Ама е много вкусно.
Бонбони „Направи си сам“
В малкото алпийско селце Клайнгурмел предлагат истинска кафява авантюра. Сладкарката Корнелия Цюгер организира семинари „Шоколад за душата и тялото“. Срещу 85 франка за 4 часа „семинаристът“ прави саморъчно полезни за здравето бонбони. (Да, такова животно има!) Накрая получаваш произведенията си в красиво опакована хартия с надпис „Бонбоните на...“, за да се фръцкаш пред приятели у дома.
Шоколад, който разгражда холестеролните плаки, бъка от витамини и е полезен за здравето, създава Корнелия Цюгер в приземния етаж на къщата си. Вкусните й блокчета без нито грам захар и с 85% чиста какаова маса потеглят към оздравително-релаксиращите хотели за богаташи в Гщаад, Биариц и Сен Мориц. Три години Кони се учила да прави шоколад, 20 години се бъхтала в сладкарската работилница на бившия си съпруг, а от няколко лета прави семинари за кафявото изкушение, душата и тялото.
„В шоколада също има мода. Харесваше се с йогурт, със сушени плодове - разказа Корнелия. - Сега наред са екзотичните ядки и суровите китайски череши. Т.нар. физалис - жълти, бъкани от витамини кръгли плодчета, които напомнят коктейлни домати с крилца от полуизсъхнали листа. Хващат се за тях и се потапят в кувертюр от битер шоколад.
Подбират се само полезни и здравословни съставки. Вместо захар използвам акациев мед, тръстиков сироп. Лешниците, орехите и особено фъстъците са вредни. Бадемите в ограничени количества - не толкова. В замяна на това макадамовите орехи са пълни с витамин В и към тях няма алергия.
Същото е с кедровите семки, те изобщо не съдържат холестерол“, добавя Кони, а ръцете й не спират да разбъркват карамелизираните макадамови орехи и да „наглеждат“ марципана, който трябва да отлежава още 40 дни, та направените от него зайци да се хапват на Великден.
Оказва се, че белият шоколад е направо вреден, защото съдържа много бутер какао и захар, докато черният е здравословен. Ама от него пък има над 100 вида.
Най-хубаво е какаото от Еквадор, Куба, Мексико и Венецуела. За да не изгуби витамините и аминокиселините си, трябва да е съхнало на слънце, а не в пещ. Печенето му също е тънка работа. Какаовите шушулки са огромни колкото две шепи на зидар, вътре семките са едри като сливи, а всички нюанси на полезния черен шоколад с какаова маса са между 70 и 90 на сто. Колкото по-черен, толкова по-добър за сърцето!
Шоколадовият кувертюр къкри нежно на 23 градуса - оптималната температура за правене на пралини без шупли. Започва шокоприключението!
Сместа е лъснала като потен гръб на мулатка. Форма, подобна на тази за лед, се запълва с широка шпатула и после се излива. На дъното е останал гъст пласт черен шоколад, който трябва да се стегне. От найлонова фуния, с каквато бабите ни са украсявали тортите, се изстисква трюфел паста, която плътно трябва да покрие формичките. Отгоре се слага нов плътен пласт черен шоколад и се заглажда. Тези бонбони се наричат „диаманти“ заради формата. Част от купона е сам да комбинираш карамелизираните ядки и да решиш с какъв нюанс черен шоколад да ги обвиеш.
На сбогуване Кони поставя „творбите“ на семинаристите в кутия с техните имена - кой каквото си е направил, да си го яде! Само дето от прекомерно опитване никой няма ищах за сладко. „Лекторката“ предвидливо е приготвила по чаша шампанско и соленки с прошуто.
Обувките на Чарли Чаплин с чай и люти чушки
Обувките на Чарли Чаплин от шоколад с чай и люти чушки от Съчуан струват 12 франка чифтът. „Фамилията Чаплин ни даде разрешение да продаваме миниатюрните патъчки“, казва Блез Пойе, собственик на едноименна фирма за шоколад в швейцарския град Веве. Там Чаплин е живял в последните години от живота си, там е и погребан. Двайсетграмовите чепици на Скитника са аранжирани в кутия за филми, овързана с панделка като кинолента.
„Шоколадът няма националност. Той е или добър, или лош. Нашият е изключителен“, добави с усмивка Блез, на когото напоследък големи фирми поръчват като рекламни материали авторски изкушения вместо омръзналите химикалки, ключодържатели и тефтери.
„Проучвам фирмата и определям съставките според характера на шефовете, дейността, държавите, където продават стоката си, понякога със седмици обикалям из офисите, за да добия пълна представа и да я „предам“ в шоколад“, напълно сериозно разказва майсторът. А комбинациите са невероятни. За агресивно настъпваща италианска компания той съчетал черен шоколад от еквадорско какао с морска сол. За международен конгломерат включил мас от тибетски як, чай „мате“ и аромат от франджипани.
В кокетна шоколадиерна в Лозана пък последният писък са продукти с хризантеми, теменужки или розови листенца. Тук произвеждат и балсамов оцет от... шоколад. Баснословните цени си заслужават гевезлъка!
Музеи на шоколада – от Украйна до Корея
Франция
Страсбург, Елзас, минава за Меката на кафявото лакомство във Франция и затова в областта съществуват дори туристически шоколадови маршрути. Началото е недалеч от Страсбург в градчето Жесполсем.
Мястото се нарича „Тайните на шоколада“, тук идват поклонници на любимата храна от цял свят. Гостите първо гледат филм, посветен на историята и изобретяването на лакомството, участват в мастеркласове, семинари и дегустации, а после се гмурват в експозицията, която представя нагледно развитието на сладкарското изкуство и най-интересни факти, свързани с него. В магазинчето към музея предлагат всякакви предмети, изработени от шоколад, включително преспапиета.
В чайната пък човек може да опита толкова видове шоколад, за колкото му стигнат силите, макар спецовете да твърдят, че чаят променя тотално вкуса. Съветът е да сложите късче шоколад в устата си, да изчакате да се разтопи и чак тогава да пийнете глътка чай.
Барселона
Барселонският музей на шоколада Museu de la Xocolata е разположен в бивш женски манастир, който запустял през XIX век.
Гилдията на сладкарите решила там да показва фигури от шоколад в естествен ръст. Какви ли само персонажи няма - от известни актьори и политици, спортисти и музиканти, та чак до герои от анимационни филми като рибката Немо и Мики Маус.
Скулптурите се подновяват по Великден и всеки може да си купи парче от „старата реколта“.
Украйна
Музеят на шоколада в Украйна се намира в кафе „Николя Salon Du Chocolat“ в Симферопол.
В неголямата сладкарница „Николя Salon Du Chocolat“ с удоволствие показват на клиентите огромна колекция от шоколадови експонати - картини, скулптури, дори автомобили. Уникален е макетът на Айфеловата кула.
При неговото създаване внимателно са били измерени детайлите, изработени са специални форми, в които са изливали шоколада, а самата кула е сглобена от инженер конструктор. Идеята за музея е на собственика на салона Николай Попов, който е изучавал занаята в различни страни по света.
Австралия
Невероятният свят на шоколада Panny се намира на остров Филип.
Макар музеят да е в Австралия, всички сладости в него се произвеждат само и единствено от белгийски шоколад, при това - на ръка.
Там не само може да проследите историята на фабриката, а и сами да станете сладкари. Всеки желаещ може да създаде продукт по собствен дизайн от безбройните съставки, които предлагат в завода.
В залата на славата гвоздеят е фигурата на Давид от шоколад и цяло американско село, за чиято направа са отишли повече от 30 000 блокчета.
Германия
На брега на река Рейн в Кьолн музеят на шоколада прилича повече на гигантски кораб от стъкло.
Във фабриката му всекидневно се изработват над 400 кг от любимата сладост, а шоколадовият фонтан събира безчет посетители.
Нормално-всеки може да пъхне под неговите струи вафлена кофичка или плод, нанизан на дървен шиш, или на си налее в шишенце.
Корея
Въпреки любовта на азиатците към сладкото на целия континент има само един музей на шоколада.
Той се намира в Южна Корея на остров Чеджудо. Сградата му напомня замък и е издигната от вулканични камъни. Всички посетители се наслаждават на невероятни версии на шоколад от всички краища на света.
От този материал са направени Статуята на свободата, планината Ръшмор, Токийската кула, операта в Сидни и още много сладки забележителности.
Заедно с дегустацията може да се опитат и няколко специални вида чай, селектирани специално да подчертават вкуса на шоколада - с женшен и с манго.
Русия
Музеят за историята на шоколада и какаото в Москва е събрал отделните сбирки на фабриките „Красный октябрь“, „Кондитерский концерн Бабаевский“ и „Рот Фронт“ под смешното общо име „Мишка“ (меченце - рус.)
Всъщност създателите му са взели първите букви от имената на отделните заводи.
В музея има три зали, в които екскурзоводи разказват за какаото и производните му, показват експонати от различни краища на света и рисунка на кораба, с който са донесени първите какаови зърна в Европа от Америка, запознават посетителите с историята на шоколада в Русия.
И най-хубавото е, че всеки може да пипа експонатите с ръка.
Шоколадът като начин на живот
Магдалена ГИГОВА
Мъжете може и да похапват шоколад, дори да са пристрастени към него, но отношенията на кафявото блокче с жените са нещо специално - флирт, любов и секс в едно. Идва ли смъртта на шоколада и всичко за какаовото изкушение - на стр. 23-26. По-долу обаче ще намерите част от отговорите на въпроса „Защо тъкмо жените обожават шоколад?“:
1. От шоколад не се забременява
2. Никога не си твърде млада или твърде стара за шоколад
3. На него не му пука от възрастта ти
4. Не е задължително да имитираш удоволствие при яденето му
5. Шоколадът няма против да си имаш още един шоколад, или два
6. Той никога не те разочарова и не те излага пред роднините
7. Винаги е в красива опаковка и ухае добре
8. Можеш да го споделиш с приятели без страх, че ще си лепнеш нещо
9. Не е срамно да го ядеш в присъствието на други
10. Може да лежи на бюрото ти, без да те уволнят за това
11. Винаги е на разположение
12. Шоколадът никога не се притеснява, че е по-малък от други шоколади
(в. Преса, печатно издание, брой 3 (709 от 4 януари 2014)