Волгоград, атентат

Русия се бои от уахабизма, който не познава

9761 | 6 ян. 2014 | 10:16

Най-силни страхове в Русия буди рискът из страната да плъзне ислямски фундаментализъм. Алармистите са преброили там вече почти един милион

Автор:


 


Хората в Русия се плашат най-много не от възможността да загинат при екологична катастрофа или да останат без работа - според анкети от 2013 г. те смятат за най-силна заплахата от ислямския фундаментализъм, коментира „Дойче веле“. Отражение на тези нагласи намираме и на корицата на сп. "Руски репортер" (РР), чийто ноемврийски брой излезе под заглавие "Проектът "Халифат". В уводната публикация се разказва за "уахабитския холдинг, изграждащ нова империя" в Русия.

"Всички лоши неща в исляма"

Според журналистите от РР във всеки руски регион с изключение на две северни области има "уахабитски клетки", а на много места са намерени скривалища с оръжия. Те цитират между другото последния доклад на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), финансиран от бюджета. По данни от документа в Русия живеят към 700 000 уахабити. Роман Силантиев - съавтор на доклада, споменава дори за цял милион радикални ислямисти. 
Нима наистина са толкова много? Отговорът до голяма степен зависи от това кой отговаря. Лагерът на алармистите, към който явно спада и Силантиев, докарва въпросния милион чрез разширително тълкуване на самото понятие уахабизъм. Самият той - член на Експертния съвет за държавна религиоведска експертиза към руското правосъдно министерство, обясни пред Дойче веле: "С думата уахабизъм се свързват всички лоши неща в исляма".

Кого наричат уахабити в Русия

Алармистите използват думата уахабизъм като събирателен термин. С него обозначават всички ислямски течения, неспадащи към традиционния ислям, на които приписват политически амбиции, сиреч желанието да създадат прословутия ислямски халифат: салафитите, "Мюсюлмански братя", симпатизантите на движението "Хизб ут тахрир" и др. А за повечето журналисти в Русия думата уахабит вече е просто синоним на думата терорист.

Става дума за некоректно тълкуване, смята руският учен - специалист по Кавказ, Ахмет Ярликапов. Уахабизмът е само една от панислямските идеологии, навлезли в Русия преди около 20 години, заяви той за Дойче веле. Старши научен сътрудник в Центъра за етнополитически изследвания на Института за етнология и антропология към Руската академия на науките, Ярликапов за разлика от Силантиев е в лагера на умерените. "Нямаме данни в Кавказ да действа нито една уахабитска клетка. Има само някои елементи, заимствани от Саудитска Арабия", констатира аналитикът.

Грешно е да се представят консервативните мюсюлмани като войнстващи групи, изцяло обвързани с радикалната идеология, смята Ярликапов. "Повечето салафитски общности целят да постигнат икономически успех, стремежът им е да развиват праведен бизнес. Със следната теза: обществото около нас е корумпирано и ние сме длъжни да даваме пример как се живее без корупция", пояснява той.

Сирия и страховете около игрите в Сочи

Схващайки уахабизма разширително, държавата си създава твърде много врагове, предупреждава Виталий Пономарьов от правозащитното сдружение "Мемориал", натоварен със закрилата на мигрантите от Средна Азия - хора, често обвинявани в екстремизъм на ислямска основа. Експертът посочи пред Дойче веле, че мнозина злоупотребяват с думата уахабит, защото под предлог, че се борят с уахабизма, могат да получат допълнителни средства от бюджета или да се отърват от досаден конкурент.

Никой обаче не се съмнява, че радикалните ислямисти са напълно реална заплаха в Русия. Тъкмо затова през последните месеци руските власти засилиха мерките за борба срещу ислямските радикали в Северен Кавказ и Татарстан. Целта е ясна: на всяка цена да се предотврати рискът от терористични атентати по време на зимните олимпийски игри в Сочи.
По данни на Федералната служба за сигурност в момента над 400 души от Русия се сражават в Сирия на страната на въстаниците срещу режима на Башар Асад. "Върховният мюфтия на Сирия споменава за 2000 уахабити от Русия. Мнозина от тях не крият, че се канят да продължат дейността си в родината", изтъкна пред Дойче веле ислямоведът Раис Сулейманов, оглавяващ Приволжкия център на РИСИ.

Каква ще е позицията на Кремъл?

Никой от експертите, говорили пред Дойче веле, не отрича опасността мюсюлманите в Русия да се радикализират и занапред. Те обаче предлагат различни мерки като реакция срещу тази заплаха. Роман Силантиев твърди, че уахабизмът трябва да бъде забранен като "недоговороспособна" идеология. И припомня, че такава забрана вече има в Дагестан от 2003 г.

Ахмет Ярликапов обаче възразява: "С онези, които водят мирен живот, трябва да се разговаря. Каква ти борба - с една идеология? Трябва да се изпълнява конституцията, а според нея на тези хора не може да се забрани да бъдат суфити и салафити".
Журналистката Ирина Гордиенко предлага да се признае като факт, че броят на консервативните мюсюлмани в Кавказ расте. Заради което в доклада на РИСИ вестник "Новая газета", където работи Гордиенко, е наречен "уахабистко лоби". Журналистката приканва държавата вместо силови методи да предложи алтернатива на региона. 
"Нали и аз искам да пътувам дотам и да нося там минижуп. Обаче нишата, която се формира поради корупцията, може да бъде заета от радикалните ислямисти, заявява Гордиенко, редовно изпращана в командировки из Северен Кавказ. С други думи, държавата не трябва да е част от проблема, а да стане част от неговото решение.

Междувременно самите власти в Русия май вече са наясно каква позиция избират - през последните месеци те открито подкрепяха традиционния ислям. Сториха го примерно хора от Националния антитерористичен комитет. Ахмет Ярликапов ни поправя - според него властите още не са избистрили докрай своята политика: "През 2011 г. имаше идеи да се опрат на традиционния ислям. Днес те може би коригират своята позиция". 


 


Еврохолд

От категорията

И "Бузлуджа" влезе в битката за БСП. Храмът не бива да бъде подпалван отвътре

--_1670329277.jpg

Дори през 1997 година една от най-тежките за левицата на никого и през ум не му ...

24 юли 2024 | 18:14

Л. Кючуков: Казусът „Ненчев” - устройването на една личност е по-важно от политиката на държавата

Любомир Кючуков: Казусът „Ненчев” - устройването на една личност е по-важно от политиката на държават-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Самият факт, че България вече две години няма посланик в Киев повдига много ...

24 юли 2024 | 11:39

Любомир Стефанов: Следващото правителство трябва да бъде коалиционно консенсусно

Любомир Стефанов-1637047313.jpg

От шест избирателни цикъла българското общество живее с усещането за някаква ...

24 юли 2024 | 18:52

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

НАЙ-ВАЖНОТО

Няма опънат чадър от страна на МВР над Ивелин Михайлов, категоричен е министър Калин Стоянов

28 проверки на МВР срещу Ивелин Михайлов за финансови измами, побои и следене

Министър Стоянов: Няма опънат чадър от страна на МВР над Ивелин Михайлов-Ministar-Stoyanov--Nyama-opanat-chadar-ot-strana-na-MVR-nad-Ivelin-Mihaylov_1721825077.png

Има съмнения за схема за пране на пари, при която имотите се закупуват на силно ...

24 юли 2024 | 15:43

Докато не се произнесе съдът, председател на БСП съм аз и аз трябва да подпиша документите за ЦИК, добави тя

Нинова: Няма да отида на Бузлуджа. Не мога да съм до Гуцанов и Зафиров. Искат да ме изключат от БСП

Нинова: Няма да отида на Бузлуджа. Не мога да съм редом до Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров-Ninova--Nyama-da-pozvolim-izprashtane-na-voynitsi-v-Ukrayna--Veche-vnesohme-takova-reshenie-v-parlamenta_1717569386.jpg

Сегашното ляво обединение ще доведе до още по-голямо разединение. Наказват ...

24 юли 2024 | 17:38

Ще ви разказвам как са потулени делата на ПП-ДБ, на техния баща Радев, защо нищо не прави прокуратурата

Пеевски: Искам да знам - колко срещи е имал Христо Иванов с шефа на съда и с главния прокурор
(Видео)

Пеевски: Тепърва ще ви разказвам защо са потулени делата на ПП-ДБ и Радев-Delyan-Peevski_1720014052.jpg

По-рано днес Пеевски изпрати до МВР, Прокуратурата и ДАНС доклада за ...

24 юли 2024 | 09:33

Трябва да се смирим. Другите да използват бухалки, ние ще работим за хората, каза Борисов

Борисов: Николай Ненчев е бил 4 години военен министър, кандидатурата му за посланик е добра
(Видео)

Борисов за третия мандат: Станахме като прогноза за времето-Liderat-na-GERB-i-na-PG-na-GERB-SDS-Boyko-Borisov-Snimka--BTA_1721302535.jpg

Винаги съм бил против институциите и съдебната власт да се ползват за арбитър ...

24 юли 2024 | 09:37

Най-бързият механизъм за подкрепа е по програма de minimis

Министър Тахов: Има шанс до петък да подпомогнем земеделците с изгорели ферми

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов-Ministar-Georgi-Tahov-shte-inspektira-shtetite-ot-pozharite-v-Haskovsko-Snimka--MZH_1721641221.jpg

"От два месеца съм министър и минах през много обстоятелства, които са ...

24 юли 2024 | 20:35

От Киев реагирали остро на кандидатурата му за български посланик

Спрели назначението на одобрения от Радев Петър Танев за посланик в Украйна заради съпруга рускиня

Румен Радев одобрил Петър Танев за посланик в Украйна-Radev-se-yadosa--Nikolay-Nenchev-nyama-kachestva-i-podgotovka-za-poslanik--otkazah-da-go-naznacha-_1721711845.jpg

Очевидно е, че г-н Ненчев има необходимите качества, още повече, че е минал ...

24 юли 2024 | 18:28

Когато БСП е била управляваща, от Бузлуджа са прозвучавали намеренията й в изпълнителната власт

И "Бузлуджа" влезе в битката за БСП. Храмът не бива да бъде подпалван отвътре

--_1670329277.jpg

Дори през 1997 година една от най-тежките за левицата на никого и през ум не му ...

24 юли 2024 | 18:14

Христо Иванов, Атанас Славов, Йонко Грозев, Андрей Янкулов са в яростна атака срещу висшите магистрати

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Европейската комисия издава шест препоръки за нашата страна

ЕК отчита промените в Конституцията на България в годишния доклад за върховенството на закона

-Evropeyska-komisiya--EK_1712853186.jpg

Отбелязва се липсата на напредък за постигането на окончателни присъди по дела ...

24 юли 2024 | 12:56