Защо Карлсон* ще си остане на покрива

12331 | 6 ян. 2014 | 11:16

Докато партиите започват надпреварата за евроизборите с летящ старт, за независимите наивници е почти безсмислено да участват

Автор:


София, 7 юни 2009 година. Във вторите в България избори за Европейски парламент (и първи за цялостен мандат) единственият независим кандидат беше икономистът проф. Чавдар Николов (на малката снимка). Той получи 0,33% от гласовете (8565). Сега разпоредбите на Изборния кодекс оставят на независимите дори още по-малки шансове.


Има ли място в българската политика за независими кандидати за депутати, евродепутати или президент/вицепрезидент? В една статия миналата година бях показал с примери как партийните централи са готови да пресекат шансовете на такива хора.
Още по-интересно е да се видят процедурите, през които е длъжна да мине една независима кандидатура. Защото изискванията на сега действащия закон са практически неизпълними.

Да предположим, че „един красив, много умен и прилично дебел мъж в разцвета на силите си“ (както се самоопределя Карлсон, който живее на покрива) изяви желание да се кандидатира самостоятелно за евродепутат. Той вярва, че е достатъчно образован и успял в своята област, има хубави идеи и е достигнал етап в живота си, когато иска да направи нещо добро за сънародниците си.
Какви са изискванията към него?

Какъв е неговият шанс за равен старт

с партийните номинации?

Първо, за да може „Карлсон“ да участва в евроизборите, е необходимо кандидатурата му да бъде подкрепена от достатъчно граждани. Съгласно действащия избирателен кодекс те трябва да са 7000 души. Всеки един от симпатизантите му би следвало да положи подпис срещу своите три имена и ЕГН.

Подобно изискване има смисъл, без него на изборите биха се явили прекалено много „кандидати за слава“ и изборните ни листи биха станали незнайно колко дълги. Да обсъдим обаче разумни ли са сроковете, в които от „Карлсон“ се очаква да събере 7000 подписа. На пръв поглед изглежда постижимо...
Но аз твърдя, че преодоляването на подобно препятствие е практически много трудно - не само защото времето за изпълнението му е твърде малко, а защото има заложен капан, с който лесно може да бъде дис­квалифициран всеки.

Нека да посмятаме заедно.

Подписката за издигане на „Карлсон“ за евродепутат трябва да се реализира от Инициативен комитет (ИК), състоящ се от 3 до 7 души. Този комитет от своя страна трябва да се регистрира в ЦИК, като подаде определен набор от документи. ЦИК определя какви са тези документи. Да приемем, че ЦИК обнародва образците веднага след насрочването на датата на изборите, т.е. 75 дни преди изборния ден. Това не означава, че ЦИК ще започне тутакси да приема документи. (Всъщност няма законово задължение колко рано ЦИК да започне това. В закона е казано „не по-късно от 60 дни“. Затова и в ЦИК го решават както намерят за добре и както им е удобно на тях.)
И така

започва състезание

с времето и процедурите.
74 дни преди изборите „Карлсон“ вече има сформиран ИК, който подава документи в ЦИК.

Приемаме, че ЦИК е изключително ефективна и само няколко дни по-късно, например 3, всички документи са прегледани и одобрени като редовни, т.е. ИК на „Карлсон“ успява да постигне регистрация 71 дни преди изборите.

Тогава, т.е. 71 дни преди изборите, ИК на „Карлсон“ трябва да отиде и подаде документи в Комисията за защита на личните данни и да регистрира един, няколко или всички от членовете на ИК като „администратори на лични данни“. Това е необходимо, защото съгласно закона, подкрепящите кандидатурата на „Карлсон“ избиратели трябва да положат подписа си ЛИЧНО пред член на Инициативния комитет. (Няма такова изискване за партиите. Те могат да събират подписи с целия си апарат.)

Законът казва, че регистрацията като администратор

на лични данни трябва да се извърши в срок до 14 дни. Приемаме, че и Комисията за защита на личните данни е също много ефикасна и също извършва регистрацията в рамките на 3 дни, а не в предвидения от закона срок (колко ли хубаво би било, ако всички държавни структури работят така, че да вършат задълженията си в срокове, по-кратки от предвидените).

Така при идеално стечение на обстоятелствата 68 дни преди изборите „Карлсон“ има надлежно регистриран Инициативен комитет, който може да започне подписка в негова подкрепа.

Тази подписка (с изискване за събиране на 7000 подписа) трябва да се депозира в ЦИК не по-късно от 32 дни преди изборния ден. С малко аритметика от началното училище стигаме до извода, че „Карлсон“ има на разположение максимум 36 дни, за да събере 7000 подписа.

Да приемем, че на един гражданин са му необходими около 3 минути, за да напише трите си имена, ЕГН и да се подпише. Следователно за да събере 7000 подписа, на ИК му трябват поне 350 часа (21000/60) или

44 работни дни
по 8 часа

и то при условие, че желаещите да подкрепят „Карлсон“ са наредени на опашка един след друг!
Дори при супероптимизация на „процеса“, където всеки от седемте членове на Инициативния комитет има задачата да събере подписите на 1000 души, процесът би отнел теоретично „само“ 5-10 дни, в които никой от ИК не прави нищо друго.

Примерът е само илюстрация пред какви трудности са изправени независимите кандидати и колко неравнопоставени биха били те в „демократичната“ надпревара. Същевременно това е препоръка всеки бъдещ инициативен комитет да има максимален брой членове - 7, за да се справи с набирането на изискваните подписи.

Внимание! На сайта на парламента има проект, в който изискваните подписи са увеличени на 15 000! Повече от двойно!
Как стоят нещата при партиите? За тях няма такива изисквания - те могат да използват целия си апарат за събиране на подписи. Те могат и на практика събират подписи когато и както поискат. А най-важното е, че членовете на ИК на „Карлсон“ носят наказателна отговорност, ако подписите не са положени пред тях! За партиите такова изискване няма.

Всъщност партиите този проблем въобще не ги вълнува. Те си имат списъците - готови и проверени, за тях доказването на текуща подкрепа от 7000 или 15 000 граждани не е препятствие. Те отдавна имат и регистрация по Закона за защита на личните данни. За независимите наивници, които се престрашат да опитат, това е или почти невъзможно за изпълнение условие, или изпълнимо при нарушаване на законовите изисквания.
Ето така, докато партиите започват с летящ старт, „Карлсон“ трябва да изгази за много кратък срок

блатото
от процедури

пълно с неизвестни подводни ями. Няма да се спирам на вариантите за саботиране на независимия кандидат чрез забавяне дори с няколко дни на регистрирането на Инициативния комитет в ЦИК или в Комисията за защита на личните данни.

Накратко, ако се намери „един красив, много умен и прилично дебел мъж в разцвета на силите си“ като Карлсон, който иска да работи за народа си, той освен да лети, трябва да е и вълшебник, за да изпълни всички изисквания на закона. Ето защо до момента в историята на демократичните избори нямаме сполучил независим кандидат. Време е нещо да се промени. 

* Симпатичният летящ пакостник от книгата на шведската детска писателка Астрид Линдгрен „Карлсон, който живее на покрива“ (1955).

** Авторът е икономист, преподавател в УНСС. Той е основател на Софийската фондова борса.

(в. Преса, печатно издание, брой 5 (711 от 6 януари 2014)


 


Еврохолд

От категорията

Проф.д-р Маргарита Пешева: „Ергенът”- модерната телевизионна приказка с измислени герои

Проф.д-р Маргарита Пешева-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

В новия сезон, телевизионният образ на Ергена сценарно е по-добре развит и ...

16 апр. 2024 | 15:13

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!-O-39-Brayan-v-Sofiya--Da-znaete--che-badeshteto-e-na-tsennostite--za-koito-Ukrayna-se-bori-_1713267530.jpg

В същото време Украйна ще развие възможностите си да напада Русия в дълбочина. ...

16 апр. 2024 | 14:36

"Ню Йорк таймс": Украйна може да загуби войната

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на ...

16 апр. 2024 | 20:28

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18