Защо Карлсон* ще си остане на покрива

12603 | 6 ян. 2014 | 11:16

Докато партиите започват надпреварата за евроизборите с летящ старт, за независимите наивници е почти безсмислено да участват

Автор:


София, 7 юни 2009 година. Във вторите в България избори за Европейски парламент (и първи за цялостен мандат) единственият независим кандидат беше икономистът проф. Чавдар Николов (на малката снимка). Той получи 0,33% от гласовете (8565). Сега разпоредбите на Изборния кодекс оставят на независимите дори още по-малки шансове.


Има ли място в българската политика за независими кандидати за депутати, евродепутати или президент/вицепрезидент? В една статия миналата година бях показал с примери как партийните централи са готови да пресекат шансовете на такива хора.
Още по-интересно е да се видят процедурите, през които е длъжна да мине една независима кандидатура. Защото изискванията на сега действащия закон са практически неизпълними.

Да предположим, че „един красив, много умен и прилично дебел мъж в разцвета на силите си“ (както се самоопределя Карлсон, който живее на покрива) изяви желание да се кандидатира самостоятелно за евродепутат. Той вярва, че е достатъчно образован и успял в своята област, има хубави идеи и е достигнал етап в живота си, когато иска да направи нещо добро за сънародниците си.
Какви са изискванията към него?

Какъв е неговият шанс за равен старт

с партийните номинации?

Първо, за да може „Карлсон“ да участва в евроизборите, е необходимо кандидатурата му да бъде подкрепена от достатъчно граждани. Съгласно действащия избирателен кодекс те трябва да са 7000 души. Всеки един от симпатизантите му би следвало да положи подпис срещу своите три имена и ЕГН.

Подобно изискване има смисъл, без него на изборите биха се явили прекалено много „кандидати за слава“ и изборните ни листи биха станали незнайно колко дълги. Да обсъдим обаче разумни ли са сроковете, в които от „Карлсон“ се очаква да събере 7000 подписа. На пръв поглед изглежда постижимо...
Но аз твърдя, че преодоляването на подобно препятствие е практически много трудно - не само защото времето за изпълнението му е твърде малко, а защото има заложен капан, с който лесно може да бъде дис­квалифициран всеки.

Нека да посмятаме заедно.

Подписката за издигане на „Карлсон“ за евродепутат трябва да се реализира от Инициативен комитет (ИК), състоящ се от 3 до 7 души. Този комитет от своя страна трябва да се регистрира в ЦИК, като подаде определен набор от документи. ЦИК определя какви са тези документи. Да приемем, че ЦИК обнародва образците веднага след насрочването на датата на изборите, т.е. 75 дни преди изборния ден. Това не означава, че ЦИК ще започне тутакси да приема документи. (Всъщност няма законово задължение колко рано ЦИК да започне това. В закона е казано „не по-късно от 60 дни“. Затова и в ЦИК го решават както намерят за добре и както им е удобно на тях.)
И така

започва състезание

с времето и процедурите.
74 дни преди изборите „Карлсон“ вече има сформиран ИК, който подава документи в ЦИК.

Приемаме, че ЦИК е изключително ефективна и само няколко дни по-късно, например 3, всички документи са прегледани и одобрени като редовни, т.е. ИК на „Карлсон“ успява да постигне регистрация 71 дни преди изборите.

Тогава, т.е. 71 дни преди изборите, ИК на „Карлсон“ трябва да отиде и подаде документи в Комисията за защита на личните данни и да регистрира един, няколко или всички от членовете на ИК като „администратори на лични данни“. Това е необходимо, защото съгласно закона, подкрепящите кандидатурата на „Карлсон“ избиратели трябва да положат подписа си ЛИЧНО пред член на Инициативния комитет. (Няма такова изискване за партиите. Те могат да събират подписи с целия си апарат.)

Законът казва, че регистрацията като администратор

на лични данни трябва да се извърши в срок до 14 дни. Приемаме, че и Комисията за защита на личните данни е също много ефикасна и също извършва регистрацията в рамките на 3 дни, а не в предвидения от закона срок (колко ли хубаво би било, ако всички държавни структури работят така, че да вършат задълженията си в срокове, по-кратки от предвидените).

Така при идеално стечение на обстоятелствата 68 дни преди изборите „Карлсон“ има надлежно регистриран Инициативен комитет, който може да започне подписка в негова подкрепа.

Тази подписка (с изискване за събиране на 7000 подписа) трябва да се депозира в ЦИК не по-късно от 32 дни преди изборния ден. С малко аритметика от началното училище стигаме до извода, че „Карлсон“ има на разположение максимум 36 дни, за да събере 7000 подписа.

Да приемем, че на един гражданин са му необходими около 3 минути, за да напише трите си имена, ЕГН и да се подпише. Следователно за да събере 7000 подписа, на ИК му трябват поне 350 часа (21000/60) или

44 работни дни
по 8 часа

и то при условие, че желаещите да подкрепят „Карлсон“ са наредени на опашка един след друг!
Дори при супероптимизация на „процеса“, където всеки от седемте членове на Инициативния комитет има задачата да събере подписите на 1000 души, процесът би отнел теоретично „само“ 5-10 дни, в които никой от ИК не прави нищо друго.

Примерът е само илюстрация пред какви трудности са изправени независимите кандидати и колко неравнопоставени биха били те в „демократичната“ надпревара. Същевременно това е препоръка всеки бъдещ инициативен комитет да има максимален брой членове - 7, за да се справи с набирането на изискваните подписи.

Внимание! На сайта на парламента има проект, в който изискваните подписи са увеличени на 15 000! Повече от двойно!
Как стоят нещата при партиите? За тях няма такива изисквания - те могат да използват целия си апарат за събиране на подписи. Те могат и на практика събират подписи когато и както поискат. А най-важното е, че членовете на ИК на „Карлсон“ носят наказателна отговорност, ако подписите не са положени пред тях! За партиите такова изискване няма.

Всъщност партиите този проблем въобще не ги вълнува. Те си имат списъците - готови и проверени, за тях доказването на текуща подкрепа от 7000 или 15 000 граждани не е препятствие. Те отдавна имат и регистрация по Закона за защита на личните данни. За независимите наивници, които се престрашат да опитат, това е или почти невъзможно за изпълнение условие, или изпълнимо при нарушаване на законовите изисквания.
Ето така, докато партиите започват с летящ старт, „Карлсон“ трябва да изгази за много кратък срок

блатото
от процедури

пълно с неизвестни подводни ями. Няма да се спирам на вариантите за саботиране на независимия кандидат чрез забавяне дори с няколко дни на регистрирането на Инициативния комитет в ЦИК или в Комисията за защита на личните данни.

Накратко, ако се намери „един красив, много умен и прилично дебел мъж в разцвета на силите си“ като Карлсон, който иска да работи за народа си, той освен да лети, трябва да е и вълшебник, за да изпълни всички изисквания на закона. Ето защо до момента в историята на демократичните избори нямаме сполучил независим кандидат. Време е нещо да се промени. 

* Симпатичният летящ пакостник от книгата на шведската детска писателка Астрид Линдгрен „Карлсон, който живее на покрива“ (1955).

** Авторът е икономист, преподавател в УНСС. Той е основател на Софийската фондова борса.

(в. Преса, печатно издание, брой 5 (711 от 6 януари 2014)


 


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!-1614159340.jpg

Републиканската партия е вече в ръцете на млади тръмписти: Ванс и Доналд Тръмп ...

19 юли 2024 | 15:30

Джевдет Чакъров, чрез сина си Сами, притежава фотоволтаици колкото половин блок на АЕЦ “Козлодуй”

Джевдет Чакъров – енергиен олигарх в сянка-Dzhevdet-Chakarov---energien-oligarh-v-syanka_1721306646.png

Синът му Сами сред най-маститите играчи във ВЕИ сектора, фотоволтаиците му с ...

18 юли 2024 | 15:43

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм-1640078063.jpg

У нас българските евроатлантици с трепет очакват резултата от президентските ...

19 юли 2024 | 21:16

"Политико": НАТО дава измамни надежди на Украйна, Западът говори празни приказки за присъединяване ѝ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски слуша изказването на президента на САЩ Джо Байдън на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, 11 юли 2024 г.-Prezidentat-na-Ukrayna-Volodimir-Zelenski-slusha-izkazvaneto-na-prezidenta-na-SASht-Dzho-Baydan-na-sreshtata-na-varha-na-NATO-vav-Vashington--11-yuli-2024-g-_1721401246.jpg

Макрон предложи в Украйна да бъдат изпратени сухопътни войски на НАТО, а ...

19 юли 2024 | 17:59

НАЙ-ВАЖНОТО

Да се спрат кръвопролитията, враждуващите страни да разговарят, ще се намери решение, пожела Даниил

Патриархът за войната в Украйна - порица тези, които лицемерно говорят за мир, а подклаждат вражда

Патриарх Даниил за войната в Украйна - порица тези, които лицемерно говорят за мир, а подклаждат вражда-Patriarh-Daniil-za-voynata-v-Ukrayna---poritsa-tezi--koito-litsemerno-govoryat-za-mir--a-podklazhdat-vrazhda_1721413963.jpg

Ако политическата криза стига до задънена улица и не може да се стигне до ...

19 юли 2024 | 21:30

ДПС и Делян Пеевски винаги ще бъдем при реалните проблеми на хората, обяви Анастасов

Делян Пеевски дари две мобилни къщи за самотно живеещи мъж и жена след огнената стихия във Воден

Делян Пеевски дари две мобилни къщи за самотно живеещи мъж и възрастна жена след огнената стихия във Воден-Delyan-Peevski-dari-dve-mobilni-kashti-za-samotno-zhiveeshti-mazh-i-vazrastna-zhena-sled-ognenata-stihiya-vav_1721412132.jpg

Къщите ще бъдат монтирани още тази вечер, ще бъдат вързани към ток и вода за ...

19 юли 2024 | 20:53

27 противопожарни екипа бяха на територията на пожарите, заяви вътрешният министър

Калин Стоянов в 18:30 ч: Ситуацията постепенно се подобрява, няма опасност за населените места

Калин Стоянов в 18:30 ч: Ситуацията постепенно се подобрява, няма опасност за населените места-Kalin-Stoyanov-v-18-30-ch--Situatsiyata-postepenno-se-podobryava--nyama-opasnost-za-naselenite-mesta_1721405196.jpg

Двама пожарникари са пострадали леко при гасенето на огъня. На място им е ...

19 юли 2024 | 19:05

Правителството ще оборудва в най-кратък срок още два хеликоптера за гасене на пожари

Премиерът Главчев след Съвета по сигурността: Не сме спирали да работим от началото на стихията!
(Видео)

Премиерът Главчев след Съвета по сигурността: Не сме спирали да работим от началото на стихията!-Premierat-Glavchev-sled-Saveta-po-sigurnostta--Ne-sme-spirali-da-rabotim-ot-nachaloto-na-stihiyata-_1721398580.png

Съветът е обсъдил и възможността за максимално съкращаване на сроковете за ...

19 юли 2024 | 16:35

185 военни са на терен с 34 единици бойна техника, заяви военният министър след заседанието на Съвета по сигурността

Атанас Запрянов: В бърз порядък опитваме да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари

Атанас Запрянов: В бърз порядък опитваме да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари
Снимка БТА-Atanas-Zapryanov--V-barz-poryadak-opitvame-da-oborudvame-oshte-dva-helikoptera-za-gasene-na-pozhari-Snimka-BTA_1721403313.jpg

250 хил. лева ще бъдат необходими за т. нар. водни джобове, с които военни ...

19 юли 2024 | 18:34

Политическият носител на третия мандат е длъжен да опита да го направи, каза депутатът от ГЕРБ

Росен Желязков: Големият ни дефицит е, че не можем да споделим отговорността

Росен Желязков: Големият ни дефицит е, че не можем да споделим отговорността-Rosen-Zhelyazkov--Golemiyat-ni-defitsit-e--che-ne-mozhem-da-spodelim-otgovornostta_1721415861.png

Има толкова много его в пленарната зала, че сигурно няма специализирана ...

19 юли 2024 | 22:03

Източниците на финансиране за пострадалите са няколко, заяви министърът на финансите

Людмила Петкова: Отпускат се по 1578 лв. за спешни нужди на пострадалите от пожарите

Людмила Петкова: Отпускат се по 1578 лв. за спешни нужди на пострадалите от пожарите
Снимка БТА-Lyudmila-Petkova--Otpuskat-se-po-1578-lv--za-speshni-nuzhdi-na-postradalite-ot-pozharite-Snimka-BTA_1721403691.jpg

Земеделските стопани и юридическите лица могат да бъдат подпомагани за ...

19 юли 2024 | 18:40

Премиерът свика Съвета по сигурността към Министерския съвет заради ситуацията с пожарите в страната

Министерство на отбраната: Още 217 военнослужещи се включват в гасенето на пожарите

Министерство на отбраната: Още 217 военнослужещи се включват в гасенето на пожарите. Снимка МО-Ministerstvo-na-otbranata--Oshte-217-voennosluzheshti-se-vklyuchvat-v-gaseneto-na-pozharite--Snimka-MO_1721393564.png

Хеликоптер Ми-17 от състава на 24-та авиационна база на Военновъздушните сили – ...

19 юли 2024 | 15:49

По-късно през деня депутатите ще изслушат премиера и министъра на отбраната за „военния Шенген“ с Румъния и Гърция

Парламентът задължи правителството да осигури средства за постралите от пожарите
(Видео)

Депутатите изслушват премиера и министъра на отбраната за „военния Шенген“ с Румъния и Гърция-Parlamentat-izslushva-Glavchev-otnosno-pozitsiyata-na-Balgariya-za-Sreshtata-na-varha-na-NATO--Snimka-BTA-_1720074766.jpg

В парламентарния контрол участват министрите Людмила Петкова, Георги ...

19 юли 2024 | 08:28