Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен

Бляскавият бъдещ канцлер

20254 | 7 ян. 2014 | 10:50

Поредица на Преса


 


Красива, умна, образована. Дъщеря на аристократ, майка на седем деца. Дипломиран лекар. Безпогрешен оратор. „Принцесата на немските консерватори“ (сп. „Шпигел“). Пламенен борец за правото на жените и на семейство, и на кариера.
Приятелка на Джордж Клуни. Любимка на жълтата преса.
Това е Урсула фон дер Лайен: новият министър на отбраната на Германия. Първата дама на поста. Изтънчената фигура, която всички очакват един ден да заеме мястото на Ангела Меркел. 

 


Стипичната си премереност Ангела Меркел упорито отминава без отговор питането докога ще дърпа конците в Бундестага и в цяла Европа. Близките й сътрудници твърдят, че желязната дама няма да се бори за четвърти мандат като канцлер през 2017 г. Затова и борбата за неин наследник, макар и задкулисно, се вихри с пълна сила, а спекулациите не спират.

Меркел и Лайен в скандална рекламна кампания на дизайнера Бруно Банани. 

     

Изненадващото назначение на Урсула фон дер Лайен за министър на отбраната - един от най-престижните постове, по правило запазен за големите играчи на партиите - накара немските медии единодушно да я наредят начело на опашката от кандидати.
„Тайният враг на Меркел?“ - написа на корицата си дни след номинацията й списание „Фокус“. Откриващият въпрос към Лайен в първото й интервю за „Шпигел“ гласеше: „Г-жо министър, искате ли да свалите канцлера?“

Доказала се през годините като безкомпромисно лоялна към Меркел, самата 55-годишна гинеколожка засега отрича подобни амбиции. „Всяко поколение има свой канцлер. Нашето вече получи Ангела Меркел“, казва тя. Мнозина обаче са сигурни, а немалко и се надяват, че ако се справи добре на новия си пост, Лайен може и да размисли.

„Убиецът
на кариери“

Опитът от предишното правителство сочи, че задачата й със сигурност няма да е лесна. Военното министерство доби слава на убиец на кариери, след като Карл-Теодор цу Гутенберг беше принуден да подаде оставка през 2011 г. след 17 месеца начело заради плагиатство в докторската си теза. Неговият наследник Томас де Майцире не можа да запази поста си в новия кабинет, защото хвърли на вятъра 500 млн. евро за провалил се проект за безпилотни самолети.
Урсула ще трябва да ръководи изтеглянето от Афганистан на 3400-те германски войници и да търси начин да се справи с хроничния недостиг на кадри след отмяната за задължителната военна служба през 2011 г. (виж карето горе).

„Това е вълнуваща работа, изпълнена с предизвикателства, които съм убедена, че Лайен може да преодолее“, заяви Меркел при представянето й.

Социален революционер

Канцлерът има защо да разчита на своето протеже. Лайен доказва уменията си и в двата предишни консерваторски кабинета. През 2005-2009 г., само пет години след като влиза в политиката, тя оглавява министерството на труда и социалните грижи. В отишлото си преди седмици правителство (2009-2013) елегантният политик е начело на ведомството за семейството, възрастните, жените и младежта.

Протести през 2009 г. пред Бранденбургската врата срещу предложеното от Лайен блокиране на сайтове с детска порнография чрез черен списък на Федералната полиция. 


През тези години тя се доказва като социалната съвест на Християндемократичния съюз (ХДС). Като министър консерваторката повежда истински кръстоносен поход срещу най-ниската в историята на Германия раждаемост - 8 деца на 1000 души (в България тя е 9,7 деца на 1000 души). Лайен се бори упорито повече жени да имат възможността да последват примера й и да съчетаят успешна кариера с голямо семейство. Успява да въведе по-големи финансови помощи при бащинство, за да насърчи работещите дами да имат повече рожби. Медиите започват да я наричат „майката на нацията“, „социален революционер“ и „супермама“.

„В Швеция мъжете често си тръгват от офиса в 16 часа, за да вземат децата си от детска градина. Те не се срамуват да кажат: „Искам да съм добър баща и затова посвещавам част от ценното си време на детето си.“ В Германия подобно нещо е табу. Мъжът се приема за женчо без кариерни амбиции. В това отношение сме светлинни години назад от останалия свят“, твърди Лайен, чийто съпруг, също дипломиран лекар, е поел по-голямата част от грижите за седемте им деца.

През годините Лайен се е доказала като лоялен последовател на Меркел. 

Снимка: ЕРА/БГНЕС

     

Министърката влиза дори в конфликт с Меркел, след като подкрепя проект на опозицията за въвеждане на задължителни квоти за жени в управата на бизнес компаниите. Успява да изтръгне обещание за промяната и тя заляга в коалиционното споразумение, което ХДС подписа през декември със социалдемократите.
Лайен предизвиква масови протести с предложение за задължително блокиране на сайтове с детска порнография чрез черен списък на Федералнта полиция. Така създава условия за масово цензуриране на интернет от страна на органите на реда и си печели прякора Цензурсула.

Старите кучета
я недолюбват

Въпреки това Урсула фон дер Лайен остава една от най-популярните политически фигури в Германия. Тя е чест гост в популярни телевизионни предавания, ценен посетител на светски събития, а в интернет е пълно с нейни снимки с холивудски знаменитости.
„Хората виждат в Лайен интересен човек, красива жена, но и упорит и силен реформатор с идеология и визия за бъдещето“, пише в. „Ди цайт“. „Многото деца обаче не се приемат добре от всички. Някои се питат що за жена загърбва семейството си, за да гони властта. Те знаят, че се справя, защото е богата и може да си позволи бавачка, а това изобщо не им се нрави.“

Голямото предизвикателство пред Лайен в устрема й към канцлерския пост обаче ще бъде да спечели подкрепата на собствените си съпартийци. За старите кучета в ХДС решителните й действия с ляв привкус са твърде радикални. „Не е достатъчно да се радваш на народната любов, за да станеш канцлер. Преди гражданите по темата се изказва партията“, отбелязва в. „Инди­пендънт“.
А ако някога силният човек в Берлин се окаже именно тя, Старият континент може да разчита на проевропейски политик, който не крие, че мечтае за „обединени европейски щати, подобни на федерации като Германия, Швейцария и САЩ“. 

   

Ревностна протестантка и майка на седем деца

Урсула произлиза от богатия бременски род на барон Лудвих Кнуп - търговец на памук, един от най-могъщите предприемачи на XIX век. Бащата на ревностната протестантка Ернст Албрехт е бивш премиер на Долна Саксония. Днес той страда от деменция и живее в огромната къща на дъщеря си, където са още съпругът й Хайко, двамата й синове Давид Ехтер (26 г.) и Егмонт Улрих (15 г.) и петте й дъщери Софи Шарлот (24 г.), Мария Доната (21 г.), Виктория Урсула (19 г.), Йохана Гертруд (19 г.) и Грасия Диотима (14 г.).
Урсула започва висшето си образование през 1978 г. в Лондонското училище за икономика и политически науки. Там тя се подвизава с фалшивото име Роуз Ладсон, тъй като родителите й се опасяват, че може да стане мишена на леви екстремисти от Западна Германия. През 1980 г. загърбва икономиката и се посвещава на гинекологията. Живее в Белгия и САЩ. 

 

 

(в. Преса, печатно издание, брой 6 (712 от 7 януари 2014)


 


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!-1614159340.jpg

Републиканската партия е вече в ръцете на млади тръмписти: Ванс и Доналд Тръмп ...

19 юли 2024 | 15:30

Джевдет Чакъров, чрез сина си Сами, притежава фотоволтаици колкото половин блок на АЕЦ “Козлодуй”

Джевдет Чакъров – енергиен олигарх в сянка-Dzhevdet-Chakarov---energien-oligarh-v-syanka_1721306646.png

Синът му Сами сред най-маститите играчи във ВЕИ сектора, фотоволтаиците му с ...

18 юли 2024 | 15:43

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм-1640078063.jpg

У нас българските евроатлантици с трепет очакват резултата от президентските ...

19 юли 2024 | 21:16

"Политико": НАТО дава измамни надежди на Украйна, Западът говори празни приказки за присъединяване ѝ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски слуша изказването на президента на САЩ Джо Байдън на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, 11 юли 2024 г.-Prezidentat-na-Ukrayna-Volodimir-Zelenski-slusha-izkazvaneto-na-prezidenta-na-SASht-Dzho-Baydan-na-sreshtata-na-varha-na-NATO-vav-Vashington--11-yuli-2024-g-_1721401246.jpg

Макрон предложи в Украйна да бъдат изпратени сухопътни войски на НАТО, а ...

19 юли 2024 | 17:59

НАЙ-ВАЖНОТО

Да се спрат кръвопролитията, враждуващите страни да разговарят, ще се намери решение, пожела Даниил

Патриархът за войната в Украйна - порица тези, които лицемерно говорят за мир, а подклаждат вражда

Патриарх Даниил за войната в Украйна - порица тези, които лицемерно говорят за мир, а подклаждат вражда-Patriarh-Daniil-za-voynata-v-Ukrayna---poritsa-tezi--koito-litsemerno-govoryat-za-mir--a-podklazhdat-vrazhda_1721413963.jpg

Ако политическата криза стига до задънена улица и не може да се стигне до ...

19 юли 2024 | 21:30

ДПС и Делян Пеевски винаги ще бъдем при реалните проблеми на хората, обяви Анастасов

Делян Пеевски дари две мобилни къщи за самотно живеещи мъж и жена след огнената стихия във Воден

Делян Пеевски дари две мобилни къщи за самотно живеещи мъж и възрастна жена след огнената стихия във Воден-Delyan-Peevski-dari-dve-mobilni-kashti-za-samotno-zhiveeshti-mazh-i-vazrastna-zhena-sled-ognenata-stihiya-vav_1721412132.jpg

Къщите ще бъдат монтирани още тази вечер, ще бъдат вързани към ток и вода за ...

19 юли 2024 | 20:53

27 противопожарни екипа бяха на територията на пожарите, заяви вътрешният министър

Калин Стоянов в 18:30 ч: Ситуацията постепенно се подобрява, няма опасност за населените места

Калин Стоянов в 18:30 ч: Ситуацията постепенно се подобрява, няма опасност за населените места-Kalin-Stoyanov-v-18-30-ch--Situatsiyata-postepenno-se-podobryava--nyama-opasnost-za-naselenite-mesta_1721405196.jpg

Двама пожарникари са пострадали леко при гасенето на огъня. На място им е ...

19 юли 2024 | 19:05

Правителството ще оборудва в най-кратък срок още два хеликоптера за гасене на пожари

Премиерът Главчев след Съвета по сигурността: Не сме спирали да работим от началото на стихията!
(Видео)

Премиерът Главчев след Съвета по сигурността: Не сме спирали да работим от началото на стихията!-Premierat-Glavchev-sled-Saveta-po-sigurnostta--Ne-sme-spirali-da-rabotim-ot-nachaloto-na-stihiyata-_1721398580.png

Съветът е обсъдил и възможността за максимално съкращаване на сроковете за ...

19 юли 2024 | 16:35

185 военни са на терен с 34 единици бойна техника, заяви военният министър след заседанието на Съвета по сигурността

Атанас Запрянов: В бърз порядък опитваме да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари

Атанас Запрянов: В бърз порядък опитваме да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари
Снимка БТА-Atanas-Zapryanov--V-barz-poryadak-opitvame-da-oborudvame-oshte-dva-helikoptera-za-gasene-na-pozhari-Snimka-BTA_1721403313.jpg

250 хил. лева ще бъдат необходими за т. нар. водни джобове, с които военни ...

19 юли 2024 | 18:34

Политическият носител на третия мандат е длъжен да опита да го направи, каза депутатът от ГЕРБ

Росен Желязков: Големият ни дефицит е, че не можем да споделим отговорността

Росен Желязков: Големият ни дефицит е, че не можем да споделим отговорността-Rosen-Zhelyazkov--Golemiyat-ni-defitsit-e--che-ne-mozhem-da-spodelim-otgovornostta_1721415861.png

Има толкова много его в пленарната зала, че сигурно няма специализирана ...

19 юли 2024 | 22:03

Източниците на финансиране за пострадалите са няколко, заяви министърът на финансите

Людмила Петкова: Отпускат се по 1578 лв. за спешни нужди на пострадалите от пожарите

Людмила Петкова: Отпускат се по 1578 лв. за спешни нужди на пострадалите от пожарите
Снимка БТА-Lyudmila-Petkova--Otpuskat-se-po-1578-lv--za-speshni-nuzhdi-na-postradalite-ot-pozharite-Snimka-BTA_1721403691.jpg

Земеделските стопани и юридическите лица могат да бъдат подпомагани за ...

19 юли 2024 | 18:40

Премиерът свика Съвета по сигурността към Министерския съвет заради ситуацията с пожарите в страната

Министерство на отбраната: Още 217 военнослужещи се включват в гасенето на пожарите

Министерство на отбраната: Още 217 военнослужещи се включват в гасенето на пожарите. Снимка МО-Ministerstvo-na-otbranata--Oshte-217-voennosluzheshti-se-vklyuchvat-v-gaseneto-na-pozharite--Snimka-MO_1721393564.png

Хеликоптер Ми-17 от състава на 24-та авиационна база на Военновъздушните сили – ...

19 юли 2024 | 15:49

По-късно през деня депутатите ще изслушат премиера и министъра на отбраната за „военния Шенген“ с Румъния и Гърция

Парламентът задължи правителството да осигури средства за постралите от пожарите
(Видео)

Депутатите изслушват премиера и министъра на отбраната за „военния Шенген“ с Румъния и Гърция-Parlamentat-izslushva-Glavchev-otnosno-pozitsiyata-na-Balgariya-za-Sreshtata-na-varha-na-NATO--Snimka-BTA-_1720074766.jpg

В парламентарния контрол участват министрите Людмила Петкова, Георги ...

19 юли 2024 | 08:28