Бизнес

На фондовата борса

Време за печалби

21164 | 7 ян. 2014 | 11:17

Тежките загуби останаха в миналото, а инвеститорите вече запяха жизнерадостния химн „Мъни, мъни, мъни“ на АББААкциите отново са на мода по света и у нас. Докато цената на златото се сриваше през цялата 2013 г., фондовите борси се радваха на силен интерес, довел до двуцифрен ръст на повечето основни индекси в Европа, Америка и Азия. Тежките загуби останаха в миналото, а инвеститорите вече запяха жизнерадостния химн „Мъни, мъни, мъни“ на АББА вместо кризисния шлагер „Пари на вятъра“ („Дайър стрейтс“).

Печалбите се завърнаха и на Българската фондова борса. Основният измерител SOFIX се увеличи с 42% за дванайсет месеца, което го прави №1 по ръст в Европа за м.г. Какво означават тези 42%? Ако в началото на годината сте инвестирали 10 000 лв. пропорционално в акции на всички компании от SOFIX, на 30 декември състоянието ви е набъбнало на 14 200 лв. Честито!

Инвеститорите, които нямат време и умения да следят детайлно публичните дружества, ползват SOFIX за пътеводител на своите вложения. В индекса влизат 15 от най-големите и ликвидни компании на БФБ, които отговарят на условия за обем търговия, пазарна капитализация, брой акционери.

Най-печелившата акция

от SOFIX за 2013 г. е „Неохим“ с 87% ръст. Димитровградският производител на торове изкачи върха във финалните мигове на м.г. Акциите на „Неохим“ се изстреляха нагоре след новината, че 20,3% от капитала на дружеството са купени от австрийския химически гигант „Бореалис“ в партньорство с бахрейнската Фърст енерджи банк. Нещо повече - двете компании сключиха споразумение за партньорство, обмяна на ноу-хау и ползване на дистрибуторска мрежа.


Само една акция от SOFIX претърпя спад в цената през 2013 г., което затвърждава отличното представяне на капиталовия пазар. Компанията „Еврохолд“, чиито приходи са главно от застраховане и продажби на автомобили, загуби 16% от пазарната си капитализация. Едно любопитно сравнение - в американския индекс „Дау Джоунс“ също имаше само една позиция, чиято цена падна през 2013 г.

От ликвидните акции на БФБ най-печеливша е „Проучване и добив на нефт и газ“ - 250% ръст. Обяснението: положителните резултати на нефтодобивното дружество - растящи приходи и печалба. Цигарената индустрия също отбеляза добра година и това се отрази на книжата на пловдивския производител на опаковки и филтри „Юрий Гагарин“ (+161%). Към това се прибавя и солидното представяне на акциите на „Булгартабак“ - 35% годишен ръст.
По-широкият измерител на БФБ - BG40, завърши годината с 27% повишение, а BGTR30 нарасна с 36%. Най-слабо се представи BGREIT, където влизат дружества с

инвестиции в имоти

включително земеделска земя. Индексът отбеляза годишен ръст от 11%, но там имаше големи повишения през 2012 и 2011 г.
2013-а категорично беше годината на акциите. При другите популярни активи нямаше подобно поскъпване - жилищните имоти в страната отбелязаха пореден лек спад, а дори горещият пазар на земеделска земя забави темпо след бурните 2010-2012 г. Златото отбеляза най-черната си година от три десетилетия, след като цената му се срина с 28%.

Ниската ликвидност обаче продължава да хвърля сянка на българската борса. За първите девет месеца търговията на регулиран пазар е в размер на 846 млн. лв. В сравнение с 2012 г. това е ръст със 119%. Въпреки това обемите на БФБ остават толкова ниски, че ако инвеститор с 200 000 лв. тръгне да купува акции, би предизвикал рязко поскъпване по повечето позиции. Решението е само едно - привличане на нови, големи или бързо развиващи се компании.

Материалът не е препоръка за инвестиционни решения.

 

2014 г. - футболни страсти с ЦСКА

Докато футболните фенове тръпнат за предстоящото световно първенство в Бразилия, един от най-популярните ни клубове върви стъпка по стъпка към публичния статут. ЦСКА планира първично публично предлагане (IPO) през 2014 г., за което със сигурност ще се говори много.
На привържениците и на инвестиционната общност ще бъдат предложени 3 млн. акции, или 37,5% от капитала на клуба. Огромната фенска маса на 31-кратния шампион на България гарантира, че борсовият дебют, ако не друго, ще бъде зрелищен. Дали акционерите ще спечелят, е друг въпрос - зависи от цената, на която книжата ще бъдат пуснати за продажба. Засега индикациите от управата на спортното дружество са, че цената ще бъде около 5 лв. за акция, но още няма официално решение.

ЦСКА върви по стъпките на знаменития „Манчестър Юнайтед“, който през август 2012 г. се листна на Нюйоркската фондова борса. В първите месеци на търговията акцията почти не помръдна, но през миналата година цената й се вдигна с 11%.

За други дебюти на БФБ засега няма официални съобщения, което не е добър знак. През 2013 г. новите дружества също бяха една шепа - „Елана агрокредит“, което финансира покупката на земеделска земя, и „Риъл Булленд“, което директно инвестира в ниви.
Приватизацията на Българската фондова борса е друго събитие, чакано с надежда от родните инвеститори. Сделка с голям европейски или американски оператор може да бъде мощен стимул за развитието на капиталовия пазар. 

 

„Дау Джоунс“ с нов връх, „Фейсбук“ се възроди

Акциите на американските компании също донесоха радост на инвеститорите. „Дау Джоунс“, един от най-старите и известни индекси в света, се увеличи с 26% през 2013 г. За първи път в историята бе надхвърлено нивото от 16 000 пункта, а последната сесия за годината приключи на кота 16 576,66. В „Дау Джоунс“ влизат 30 от най-големите американски компании като „Дженерал електрик“, „Кока-кола“, АТ&T, „Виза“, „Майкрософт“, „Интел“, Ай Би Ем и др.

Новият „Дриймлайнър“ на „Боинг“ тръгна с проблеми, но прогнозите са за силно търсене, особено в Азия.

     

Производителят на авиационна, военна и космическа техника „Боинг“ се представи най-добре през 2013 г. спрямо конкурентите си в „Дау Джоунс“. Това стана въпреки негативите покрай пускането на новия 787 „Дрийм­лайнър“ (проблем с батериите) и въпреки споровете на ръководството с един от вътрешните синдикати.

За впечатляващото представяне на акцията надделяха резултатите на дружеството - 11% ръст на приходите за първите девет месеца на годината до 22,1 млрд. долара. Доза оптимизъм наляха и прогнозите за по-голямо търсене на нови самолети до 2032 г., в което основна роля се пада на Азия.

Другият важен американски индекс S&P 500 нарасна с 30% през 2013 г. Много анализатори го смятат за по-добър измерител на щатската икономика, защото компаниите в него са 500 за разлика от елитния „Дау Джоунс“ (30). Акция на годината в S&P стана „Нетфликс“ с 298% ръст. Компанията е лидер при интернет излъчването на филми, сериали и телевизионно съдържание.

Още една американска акция от сегмента „Информационни технологии“ заслужава да се спомене - „Фейсбук“. Компанията, развиваща прочутата социална мрежа, увеличи близо два пъти пазарната си капитализация, след като книжата й поскъпнаха със 105% за година. През 2012 г. „Фейсбук“ също предизвика емоции, но в другата крайност - след борсовия дебют акциите загубиха 30% от стойността си. 

(в. Преса, печатно издание, брой 6 (712 от 7 януари 2014)


 


Еврохолд

От категорията

Проф.д-р Маргарита Пешева: „Ергенът”- модерната телевизионна приказка с измислени герои

Проф.д-р Маргарита Пешева-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

В новия сезон, телевизионният образ на Ергена сценарно е по-добре развит и ...

16 апр. 2024 | 15:13

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!-O-39-Brayan-v-Sofiya--Da-znaete--che-badeshteto-e-na-tsennostite--za-koito-Ukrayna-se-bori-_1713267530.jpg

В същото време Украйна ще развие възможностите си да напада Русия в дълбочина. ...

16 апр. 2024 | 14:36

"Ню Йорк таймс": Украйна може да загуби войната

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на ...

16 апр. 2024 | 20:28

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18