Водещите на „Преди обед“ Деси Стоянова и Сашо Кадиев:

Сработихме се на втората година

11942 | 11 ян. 2014 | 12:15

Скърцаше ни това, че просто двамата мислим и работим по различен начин.-Колко време ви беше необходимо да се сработите?

Деси: Колко време ни беше необходимо, Сашо?
Сашо: Година и малко. Сега сме трети сезон. Трябваше ни сезон и половина.

- Какво ви скърцаше най-много?

Сашо: Скърцаше ни това, че просто двамата мислим и работим по различен начин. Тъй като тя е професионалист журналист, аз не съм и оттук идва голямото разминаване.
Деси: Мисля, че просто се опознахме, напаснахме се. Във всички отношения е така - нужно е време, за да опознаеш другия и да намерите къде е пресечната ви точка.
Сашо: Една американска компания ни направи психологически профили на характерите. Оказа се, че аз съм много комуникативен човек и бързо влизам в лични контакти с хората. И в този смисъл на мен ми е по-лесно аз да се опознавам с партньорите си - и професионалните, и интимните. Деси се оказа, че е моя противоположност. Тя е по-резервирана, мнителна към хората.
Деси: Не пише, че съм мнителна!
Сашо: Пише, пише! И че се съмняваш във всеки човек.
Деси: Съмнявам се във всичко.
Сашо: Значи си мнителна. В този смисъл на мен ми беше по-лесно. А Деси се примири, защото видя, че нямам намерение да правя кариера като телевизионен водещ и че каквото правя, това ще си остане. И започна да се усмихва на всичко.
Деси: Не става въпрос за примирение, а за напасване и за приемане. Освен това и двамата сме извървели някакъв път от момента, в който започнахме да работим заедно.

- Очевидно различността е някаква добра формула?

Деси: Да, така се оказа.
Сашо: Имаме над 350 ефира заедно. 250 от тях са по два часа. Можеш да си представиш колко часове сме натрупали в живи предавания. Ако бях се записал на чужди езици, на яздене и скокове с парашут, отдавна да съм ги покрил тия пусти часове.

- А ти, Деси?

Деси: Чувствам се добре на мястото си, което е прекрасно.

- Сашо, теб не те ли притеснява осведомеността на Деси в политиката? Тя от години е политически журналист, а ти си театрал?

Сашо: Нашето предаване не е политическо и слава Богу. Защото аз нямаше да съм тук, ако беше политическо. Това щеше да е пълен абсурд. Разбира се, имаме и такива теми, но това е съвсем отделна писта, в която Деси се движи.

- И ти мълчиш?

Сашо: Разбира се. Все едно тя да дойде в театъра и да ми дава наставления. Всеки да си знае мястото. Проблемът ми е, че не съм любопитен по журналистически въпроси. Не задълбавам в детайлите, пък за журналистиката си трябва. Затова си оставам водещ и нямам амбиции да се уча на журналистика.
Деси: Ти на много неща си се научил, както и аз. Това е нормален и естествен процес в работата.
Сашо: Занаятът на водещия вече ми е абсолютно ясен. Където и да ме сложат, знам кои камери ме снимат, а в началото се чудех накъде да гледам.

- Деси, кои от Сашовите прояви на артистичност са те вбесявали най-много?

Деси: В началото имахме доста такива ситуации.
Сашо: Случвало се е доста често, разговорът си върви, Деси го води в някаква посока, обаче аз чул-недочул задавам същия въпрос, който сме задали преди минути. Връщам разговора, бук­сувам и Деси се вбесява.

- Коя е била най-неконтролируемата ситуация?

Деси: Имаше една много смешна ситуация, когато Катя Близнакова ни беше на гости с нейния мопс Грей. Идеята беше тя да ни покаже как той пее. За съжаление преди ефир пя чудесно, но в студиото се смути и не обели нито нота.

- Но май направи купчинка на пода?

Деси: Не на пода, а в скута на майка си.
Сашо: Той като се изака в нея, тя го държи и никой не знае. Чак когато свърши интервюто, тя като го вдигна кучето, акото си падна на земята.
Сашо: Другият неконтролируем момент беше, когато Мишо Шамара изтрещя и започна да хвърля... Иначе не сме имали такива ситуации, в които да се смутим или да не можем да ги конт­ролираме.
Деси: Имахме смешно изпълнение и с пуйката Лукреция, която Сашо помилва по повод Деня на благодарността. Тя се разпя на стола на Сашо, а също така остави следи от своето присъствие...
Сашо: Но аз я помилвах, защото все пак съм добър човек.

- Деси, ти първоначално си отказала да бъдеш водеща. Какъв беше аргументът ти?

Деси: Аз много пъти съм казвала, че никога не съм имала самоцелна идея, стремеж, копнеж да ме показват по телевизията. Аз бях редактор в предаването и се чувствах добре в тази си роля. Наистина първо казах „не“, впоследствие размислих, видяхме се със Сашо и всичко много бързо тръгна.

- Сашо е актьор и син на Катето Евро. Той от ранна възраст знае меда и жилото на популярността. Как е при теб, Деси?

Деси: Усещам я по някакъв начин. Най-хубавото е, че хората са като че ли една идея по-приветливи, по-мили и по-любезни с теб, когато те разпознаят. Което е чудесно.

- И ти дават по-хубаво месо?

Деси: Не пазарувам в месарницата... (Смее се.) Не мога да преценя.
Сашо: На мен ми дават.
Деси: Но установих, че ми продават по-скъпо мандарините на пазара. Защото явно се предполага, че....
Сашо: ...че сме пълни с пари, което не е вярно.
Деси: Един път ходих до пазара и като се прибрах, си дадох сметка, че всъщност съм оставила доста сериозна сума за дреболии, които не може да струват толкова.
Сашо: Сложили са ти цени като за водеща. Хората си мислят, че като ни дават по телевизията, разполагаме с кой знае какви ресурси. И вместо да ни правят отстъпки, ни вземат повече пари. Аз не разбирам каква е логиката тук!

- Е, не се оплаквай, Сашо! Ти споделяш с медиите всяка твоя житейска ситуация.

Сашо: Това е по-добро, защото споделяш житейската си ситуация такава, каквато е. Аз не съм извършил нищо лошо, така че мога да си обясня всичко.

- Деси, кой те докарва повече до бяс - Сашо или 5-годишните ти близнаци?

Деси: Със Сашо вече нямаме този казус. Изпусна момента, в който въпросът щеше да е актуален. В началото имахме разминавания. Но това вече сме го надраснали. Много гладко и приятно работим заедно.
Сашо: Просто райско е положението, защото аз също заобичах предаването. В началото заради тези разминавания ми беше малко некомфортно. Но сега, особено в този трети сезон, идвам с най-голямо удоволствие.
Деси: Аз съм от хората, които лесно се ядосват и са склонни да се тръшкат за много неща, вкл. да хиперболизират разни ситуации или неполучили се по най-добрия начин неща. Така че лесно се паля. Хубавото е, че и бързо след това потушавам пожара. А в отношенията с децата си много внимавам и се старая да не си изпускам нервите. А те че са способни да те изненадат винаги с нещо и да те поставят в неочаквана ситуация, е факт.

- Абе, Сашо, ти кога репетираш в театъра? Трябва да си на специален режим.

Сашо: Да, благодарение на толерантността на Малък градски театър „Зад канала“. Директорката направи специален режим за мен. Ясно е, че някои колеги се нервират жестоко, понеже те започват в 9,30, а аз идвам в 12,30 на репетиция. Имаше конфликти, напрежение. Когато си вършиш работата обаче, не могат да те махнат, няма за какво. Затова още ме търпят.

- След репортерстването в новините на Би Ти Ви „Преди обед“ за теб, Деси, сигурно е като санаториум?

Деси: Като репортер в новините наистина не знаеш кога ще се прибереш. „Преди обед“ изключително много ми импонира на житейската ситуация.

- Хубавото е, че си омъжена за журналист и те разбира. Но децата питат защо гледат мама на екрана, а не вкъщи.

Деси: Така е. Аз пак си имам една доста добра заетост, защото съм човек, който се вглежда в детайлите и прекарва доста време в четене, подготовка, мислене на сюжети, които ни предстоят. Но мога да съм и изключително гъвкава.
Сашо: Слава богу, имаме находчив редакторски екип и не е необходимо водещите да си смучем теми от пръстите.

- Сашо, баба ти беше много известна гледачка на кафе.

Сашо: Баба Данче, да. Тя по-скоро гледаше на всичко и особено като те види.

- Какво е предсказала за теб на майка ти?

Сашо: Когато ме видяла за първи път в родилното, е казала: „Това дете след години ще седи и много хора ще го гледат в устата какво говори“. До ден днешен ме срещат хора, които казват: „Баба ти каквото ми е предрекла преди 30 г., всичко се е случило.“ На мен интуицията ми е силна, но нямам пророческа дарба.

- А ти, Деси, когато сте канили гледачки в студиото, не си ли искала лична прогноза?

Деси: Аз не съм от хората, които се интересуват от тези неща, нито следвам съвети, дадени под такава форма.

- Вие понякога разменяте малко мечешки шеги. Обиждате ли се?

Деси: Вече не. На мен в началото ми беше наистина трудно да свикна с чувството за хумор на Сашо. Имало е ситуации, в които и други хора не са го разбирали. Към днешна дата го иронизирам или не му обръщам внимание.
Сашо: Да, иронизира ме, но не ме захапва рефлективно, по-скоро ме игнорира.

- Сашо е компютърен маниак, а ти, Деси?

Деси: Аз не. Използвам техниката, за да работя.
Сашо: Аз ползвам техниката за всичко - за работа, за забавление, за начин на живот. Тя ми дава това, което ме кефи. Светът пред мен в таблета. Много обичам електронни игри.
Деси: Сашо беше много смешен, като разправяше със светнал поглед как си е взел „Плей­стейшън 4“.
Сашо: Това е технология от най-високо равнище! 8 г. се е подготвяла тази технология в „Сони“. Техните инженери, адски интелигентни копелета, са мислили 8 г. как да стане и накрая се е получил продукт, който върши страхотни неща. Медията, музиката, филмите, игрите, интернетът - всичко ти е в една такава кутийка. Включваш го в телевизора и пред тебе е светът.

- А на теб, Деси, от какво ти блесва погледът?

Деси: От доста по-прозаични неща. Чувствах се изключително добре в тези безпрецедентно много за човек, работещ в телевизията, почивни дни по Коледа и по Нова година, защото успях да прекарам доста време с децата. Влизаш в съвсем друг ритъм и обръщаш внимание на неща, за които иначе нямаш време. Това е приятна хармония.

- Сашо, явно приятелката ти Таня е държелива, защото от театър, телевизия и плейстейшън едва ли ти остава много време за нея?

Сашо: Държелива е, вече трета година. Аз знам, че мъжете работят много и че жените им трябва да се съобразяват. Мъжът работи, да печели пари, да си образова децата.

- Ама ти си много патриархално настроен.

Сашо: Аз така съм отгледан и вярвам, че светът е устроен така.
Деси: И си вярваш като истински балкански субект.
Сашо: Това не е балкански, това е световен субект! Патриархалният модел е отпреди десетки хиляди години. Мъжете създават външния свят, а жените - вътрешния.
Деси: Аз пък смятам, че всеки трябва да има възможност да създава в еднаква степен и външния, и вътрешния свят. Колкото и да е скучно, формулата е в баланса. Прекаленото залитане в едната или в другата посока носи повече щети, отколкото ползи. Въпросът е и семейството да се чувства комфортно, давайки ти подкрепата си.
Сашо: Когато работя по 16 часа, как да си видя гаджето, майка си, да не говорим за приятелите. Всички ми се сърдят: „Голяма звезда стана, вече не ни се обаждаш.“ Кога да се видим, като ставам в 7,30 ч. сутринта и се прибирам след 9,30 вечерта и нямам време да се видя дори със себе си.

- Деси, говориш за баланс. Той няма ли да се наруши, ако слезеш от екран?

Деси: Всяка промяна е свързана със стрес и известен дискомфорт. Ама това не е нещо, от което бих тръгнала да се плаша. Всичко идва и в един момент си отива. Животът се развива, нещата се променят. Пак казвам - никога не ми е било самоцел да съм водеща, така че мисълта да не съм на екран не ме плаши. Прекрасно е човек да се чувства добре и в работата си, и вкъщи. В момента съм много окей в собствената си кожа, във всичките си роли и това ме прави щастлива.

- А на теб, Сашо, екранът ще ти липсва ли?

Сашо: Ще ми липсва много, защото човек се привързва. Аз давам вид малко, че не се ангажирам с нещата около мен. Това съм си го възпитал, за да не стават големи разочарования и разминаванията, ако изгубя нещо. Когато се случи, е кофти, но няма как. Би ми било мъчно, защото свикнах с екипа.
Деси: Но най-хубавото е, че нищо не сочи да ни предстои край, по-скоро чудесно продължение.

- Питам хипотетично, за да ви настроя философски за един хубав край на интервюто.

Сашо: Опитът, който се дава на човек, е най-ценното, той остава за него. Като актьор имам голям късмет, че попаднах в нещо тотално различно, но същевременно обогатяващо моята професия. Всички срещи в „Преди обед“, работата пред камера са неща, които моите колеги нямат и най-вероятно никога няма да имат. Това е подарък от съдбата, голямо нещо, което се случва веднъж, най-много два пъти в живота. И се пада на малцина. За мен едно от най-ценните неща е да посрещаш новите опити, да ги преживяваш. Аз съм на 30 години, мои връстници умират всеки ден. А ако умреш утре, без да си получил нищо от живота?! И защо? Понеже си го пропуснал, казвайки „А, не. Това не е за мен!“. Кое не е за теб? Всичко е за човека. 


Еврохолд

От категорията

Проф.д-р Маргарита Пешева: „Ергенът”- модерната телевизионна приказка с измислени герои

Проф.д-р Маргарита Пешева-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

В новия сезон, телевизионният образ на Ергена сценарно е по-добре развит и ...

16 апр. 2024 | 15:13

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!-O-39-Brayan-v-Sofiya--Da-znaete--che-badeshteto-e-na-tsennostite--za-koito-Ukrayna-se-bori-_1713267530.jpg

В същото време Украйна ще развие възможностите си да напада Русия в дълбочина. ...

16 апр. 2024 | 14:36

"Ню Йорк таймс": Украйна може да загуби войната

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на ...

16 апр. 2024 | 20:28

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18