Арх. Христо Генчев:

Да спрем движението по „Цар Освободител“

15666 | 14 ян. 2014 | 20:11

Интервю на Пламена КРЪСТЕВА за преобразяването на центъра на София     
  Ст.н.с. I ст. Христо Генчев е български архитект, урбанист, изследовател, учен и публицист. Роден е на 28 април 1934 г. в Габрово. Доктор е на техническите науки от университета в Грац, Австрия. Бил е председател на Съюза на архитектите в България. Автор е на 10 книги и много публикации по градоустройство и регионалистика, културология и геополитика. Отличен е с Наградата на София за архитектура през 2009 г.  
     
 
 
Арх. Генчев, до два дни журито ще обяви победителите в конкурса за нова визия на центъра на София. За призовите места в четирите обособени зони на централната градска част се състезаваха 19 архитектурни студиа и техни обединения с 39 проекта. Всички те бяха представени на публични обсъждания през декември, където предизвикаха многобройни коментари. Вашият какъв е?
 
- Предмет на конкурса са четири зони. Лично аз смятам, че те са шест на брой. Това са и площад „Света Неделя“ и бул. „Цар Освободител.“
 
- Площад „Света Неделя“ не е бил включен като зона вероятно поради факта, че за него имаше миналата година конкурс.
 
- Точно така. Това сакрално за София място миналата година беше предмет на конкурс, според мен - много успешен. Втората допълнителна зона трябва да е бул. „Цар Освободител“ - бившият бул. „Руски“, или както вече мнозина го наричат от протестите насам - „Лумпенщрасе“. Надявам се, че ще има конкурс и за „Цар Освободител“. Той е много важен и неговото особено място в живота на София си пролича това лято. Оказа се, че софиянци избраха точно този булевард, за да протестират. И това не е случайно. Столичани възстановиха една традиция. До Втората световна война и в първите години след нея това бе софийското стъргало. Всички се събираха там и вървяха по пътя от НС до портите на двореца. Стъргалото беше място на общуване и запознанства. Така че неслучайно тези 50, 60, даже 70 хиляди души избраха точно това трасе за техния протест.
 
- „Цар Освободител“ не е ли включен в четвъртата зона, която обхваща цялото пространство около храма „Св. Александър Невски“?
 
- Не, затова винаги задавам въпроса: „А къде е „Цар Освободител?“ Това, което в момента представлява булевардът, е ужасно ретроградно. До първите години след промените това беше пешеходна зона. Едно непрофесионално отсъждане превърна „Тодор Александров“ в градска автомобилна магистрала и доведе до това, че нейното продължение „Цар Освободител“ също стана такава. И сега през пъпа на столицата минава мощен автомобилен транзит. Сградите от двете страни на булеварда не се нуждаят изобщо от него. Погледнете - Народното събрание, БАН, австрийската и италианската легация - всички те си имат своето обслужване и автомобилно захранване в тила. Военният клуб, Руската църква, Природонаучният музей и дворецът също. Малко по-различно е положението при няколко жилищни сгради и хотел „България“, но и те може да се организират така, че безболезнено да се сложи край на тази нелепа ситуация цялото автомобилно движение на града в посока изток-запад да преминава през сърцето на града.
 
- Дали така мислят и шофьорите обаче?
 
- Тези, които пътуват между „Младост“ и „Люлин“, могат да заобиколят центъра. Това пролича много ясно и през отминалото лято, когато волю-неволю трябваше да спрат автомобилното движение през центъра. Градът не спря да функционира. Даже за пръв път това пространство придоби обществен смисъл. Не си спомням никога в София да е имало такова огромно множество от хора - весели, засмени, които са дошли по собствено желание да заявят своята политическа позиция. Когато и да е било, където и да е било.
 
- Вие бяхте ли сред тях?
- Първите сто дни всеки ден.
 
- Като участник или наблюдател?
 
- Наблюдател? В никакъв случай. В тази ситуация трябва да си активен участник. В противен случай ти се качват простаците на главата, както го правят в момента. И тогава, през лятото, си дадох сметка, че общественото мнение се нуждае от едно публично пространство, в което множеството винаги и по всяко време, импровизирано, без разрешение и полицейски разпоредби да може да се събере. Животът и протестът посочиха, че това трябва да е „Цар Освободител“. Затова наричам това място Крачещия парламент на България. Животът ни води натам. За да правят политика обаче, хората трябва да се чувстват свободни, а не унизени, следени и притискани. На Коледа цялото множество, което тръгна, бе съпътствано от 8 полицейски пилотни коли. Сякаш водеха стадо нанякъде. Отвратително. Или пък да карат протестиращите да вървят по тротоара, докато колите им са на платното, или пък да им предоставят половината от уличното платно. Някой гениален полицейски ум се е сетил за тази обидна, унижаваща достойнството нелепост. И така провокативно изправя органите на реда срещу народа. 
 
- Имате ли нещо против полицията?

- Напротив. По време на протестите влязох за първи път лице в лице в досег с тези хора. Видях, че биха могли да бъдат мои синове, някои от тях дори внуци. В същото време разбираш как някакъв хитрец политикан се крие зад гърба на тези момчета. То и затова нямаше никакво посегателство от страна на протестиращите, нито един ударен полицай, нито един счупен прозорец. Всички знаеха, че негодниците се крият някъде отзад в кабинетите. Никой обаче не може да си въобрази, че с процедурни, аритметически и други похвати и хватки може за дълго да се управлява едно издигнато общество, а софийското е именно такова. За първи път през лятото видях, че съм единомишленик с хора, за които съм смятал, че сме на различни мнения. А ги срещнах на протестите. Даже един инакомислещ дойде при мен с думите: „Христо, трябва да сме много зле наистина, за да те видя и теб тука.“ 
 
- Предлагате „Цар Освободител“ да бъде върнат обратно на софиянци. Какво мислите за идеите на вашите колеги архитекти за другите части на центъра?

- Първата зона е Орлов мост и Перловската река. Каналът е много тежко място - то е река и комуникация същевременно. Там имаме плътно застрояване, малки свободни габарити. Желанието от „Евлоги Георгиев“ да се получи пак една рекичка, както е било, според мен не е разумно. Изглежда мило, пасторално, обаче предполага изключително големи и тежки строителни и инженерни работи, които не може да се вместят в къси срокове. Има предложения за стотици метри автомобилни тунели, други правят сложни мостови съоръжения.

- Мнозина искат смело разширяване на „Евлоги Георгиев“.

- Да, но няма накъде. По средата имате 20 метра свободни, но те не стигат. Втората зона е „Свети Седмочисленици“ и „Граф Игнатиев“. Това е „Самоковското шосе“, което съществува от веки веков, а сега е „Граф Игнатиев“. Това е място, чието преосмисляне е ненужно. Всичко вече е направено там. Но трябва да бъде почистено, подредено и показано. Необходимо е само да разкрием неговите качества, за да блесне. Интересни са двете близки на „Графа“ улици: „Цар Шишман“ и „6 септември“. Никъде в София няма такова струпване на качествени сгради. Вземете за пример само великолепната сграда на МВР. Това е чудо сграда, наричам я свръхсграда, може би най-красивата в София. Служителите в нея, включително и министърът на вътрешните работи, трябва да знаят, че на такава сграда, която е каменна скулптура, не може да си позволиш да пробиваш дупки и да провесваш маркучи, за да сложиш климатици. Състоянието, в което е, погледнато отвън, е свидетелство за нивото на мислене вътре в нея. Час по-скоро трябва да се възстанови целостта на каменните Ӝ фасади, защото сегашното им състояние е срамно. Тя е правена от най-великия български архитект за всички времена Георги Овчаров. Той е колос, автор е и на мавзолея. 
 
- Отчитате ли като грешка събарянето на мавзолея?

- Разбира се. Тази простотия бе извършена, за да могат неколцина хора да си изградят алиби или нова биография. Да, ама ако наистина бяха антикомунисти, щяха да съборят Паметника на Съветската армия, а не една българска сграда. 
 
- Впечатли ли ви нещо в идеите за третата зона, която е Градската градина?

- Интересно нещо е историята. Преди 150 години Градската градина е бил бостан на конака, докато само на 300-400 метра от него „Св. Неделя“ е била просто един вулкан от градски живот. Градската градина продължава да бъде едно вяло организирано пространство и сякаш няма начин да Ӝ се помогне. Наричам я пясъчник за възрастни, където всеки слага по нещо си и го маха на другия ден. Място на импровизации. Така е тръгнало от стари времена. Сега има интересни предложения за интензифициране на близкото пространство между източната, най-хубавата, фасада на Партийния дом и главната, западната фасада на двореца. На това място София може да се сдобие с един представителен площад. Също наблизо, допреди премоделирането на площада (тогава „9 септември“), в неговия югозападен ъгъл (знам мястото) като апотеоз на унищожението стоеше леко наклонена и плавно, на 90 градуса извита, трамвайната релса, изтръгната от англо-американските бомби и забита отвесно в земята.
 
- Какво ще се случи с четвъртата зона?

- Четвъртата зона е „Св. Александър Невски“ и пространството около него. Този плавен хълм е бил хилядолетия градът, водещ към отвъдното. То е едно духовно място и в него не трябва да се дава място на припряност. За един от най-надарените архитекти у нас - Никола Николов, най-хубавото градоустройство в София е спокойствието на площад „Св. Александър Невски“. И бе прав. Това място трябва да се държи настрана от бита, включително и този на депутатите. Виждам в проектите предложения за интензивно урбанизиране на площада, подземни съоръжения - гаражи и тунели, широко използване на площи за паркинги, даже за туристически автобуси, замяна на традиционната настилка с други. Грешка. Преди избухването на Втората световна война ген. Уилям Донован, специален пратеник на президента Рузвелт и негов разузнавателен шеф, пристига в София. Прекарва първата нощ в американската легация (тогава на мястото на днешния Грандхотел „Радисън“), събужда се, поглежда към „Александър Невски“ и възкликва: „Това е най-хубавият площад, който съм виждал.“

(в. Преса, печатно издание, брой 14 (720 от 15 януари 2014)

 


Еврохолд

От категорията

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

Софрите на министър Бойко Рашков и селфита с контрабандисти - пробита държава!

Стефан Димитров, на когото е наложена най-тежката мярка за неотклонение, си прави селфи на трапеза с бившия МВР-министър Бойко Рашков и с неговия приятел Тенчо Тенев, доскоро съветник в МС на Николай Денков
-Stefan-Dimitrov--na-kogoto-e-nalozhena-nay-tezhkata-myarka-za-neotklonenie--si-pravi-selfi-na-trapeza-s-bivshiya-MVR-ministar-Boyko-Rashkov-i-s-negoviya-priyatel-Tencho-Tenev--doskoro-savetnik-v-MS-na-Nikolay-Denkov-_1713787032.png

От селфито се разбира, че Стефан Димитров би трябвало да е доста близък с ...

22 апр. 2024 | 14:48

Огнян Минчев: Когато си на политическото поле, би трябвало да си плащаш за експертиза

Огнян Минчев: Когато си на политическото поле, би трябвало да си плащаш за експертиза-1506762417.jpg

Говорим за тази неприемлива ситуация, социологическите сондажи са ...

24 апр. 2024 | 12:23

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Стигнали сме задънена улица, чудим се дали това напрежение, чакане, досада няма ...

24 апр. 2024 | 11:59

Най-важното

Елена Йончева е достоен представител на гражданската ни квота, каза председателят на ДПС

Делян Пеевски: ДПС няма да работи с ПП-ДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците

Делян Пеевски: Няма да имаме диалог с ППДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Бойко Рашков няма място в политиката. Това, което видяхме, е чудовищно и мисля, ...

24 апр. 2024 | 10:44

Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката

Борисов: Втора сглобка с ПП-ДБ след вота не можа да има

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Лидерът на ГЕРБ заяви, че твърденията на Денков са несериозни. "Не може да ...

24 апр. 2024 | 09:51

Имената им се споменават от доста свидетели

Прокуратурата: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците

СГП: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците-SGP--Boyko-Rashkov-i-Asen-Vasilev-shte-badat-razpitani-za-aferata-v-mitnitsite_1713939913.jpg

Не е имало сделка между бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев и ...

24 апр. 2024 | 09:20

С 9,1% БСП е на пета позиция, ИТН са шести с 4,8%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

ДПС ще дадат максимума от себе си и може да избухнат

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място

Първан Симеонов: ПП са големият губещ, може да изпаднат от второто място-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Стигнали сме задънена улица, чудим се дали това напрежение, чакане, досада няма ...

24 апр. 2024 | 11:59

Очаква пакетът веднага да бъде изпратен в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван-Senatat-odobri-zakonoproektite-v-podkrepa-na-Ukrayna--Izrael-i-Tayvan_1713898404.jpg

Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и ...

23 апр. 2024 | 21:52

Законът за пътищата също е в програмата на народните представители

НС реши: Създава се Съвет за координация на политиките за българите в чужбина
(Видео)

Депутатите обсъждат Закона за българите, живеещи извън България-Predsedatelyat-na-Narodnoto-sabranie-Rosen-Zhelyazkov-nasrochi-izvanredno-zasedanie-na-parlamenta-v-petak_1698317841.jpg

В предложения дневен ред е и второто четене на промените в Закона за експортния ...

24 апр. 2024 | 08:02

Път на Димитрови в министерството е прокарвал член на политическия кабинет на Асен Василев

Доклад: Обявените за контрабандисти баща и син Димитрови са влизали и в МФ за срещи с Асен Василев

Асен Василев-Asen-Vasilev--Dano-ne-ni-servirat-vtora-seriya-ot--darzhavata-falira--i--shte-umrem-ot-stud-_1712731946.png

Това развитие, ако не се окаже, че Димитрови са били консултанти по борба с ...

22 апр. 2024 | 22:33

Гласовият й диапазон напомня на река без брегове, съчетан с изумителна музикална страст

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Истинска емблема на България! Безпрецедентен феномен!

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Безпрецедентен музикален, културен и естетически феномен-Prof--Lyubimir-Stoykov-za-Lili-Ivanova--Bezpretsedenten-muzikalen--kulturen-i-esteticheski-fenomen_1713856835.jpg

Една от най-големите заслуги на Лили Иванова към България е, че тя – чрез ...

23 апр. 2024 | 21:02