Със или без евро, трябва да решим собствените си проблеми

14499 | 20 септ. 2012 | 13:17

Съветите на проф. Стив Ханке за бизнес средата у нас са по-важни от разсъжденията за еврозонатаПрез миналата седмица познатият у нас като „бащата на валутния борд“ Стив Ханке направи няколко изказвания, касаещи България, които бързо станаха новини. Тезите, изказани от Ханке, могат да се групират горе-долу в четири теми: България и еврото, бъдещето на еврозоната и валутният борд у нас, реформите и бизнес средата, както и държавните финанси и пенсиите. Темите са добре подбрани, а тезите наистина звучат разумно. Ето какво стои зад тях:

България е постъпила разумно, отлагайки влизането си в еврозоната

Всъщност отложеното членство на България е по-скоро някаква словесна еквилибристика. Страната ни и към момента не изпълнява критериите за членство - икономическите показатели трябва да се покрият „устойчиво“, тоест не само в една определена година, а устойчивото им покриване до момента се е тълкувало доста свободно. В същото време има и юридически въпроси около БНБ, които трябва да се изчистят. Към всичко това се прибавят и поне две години в т.нар. чакалня на еврото, Европейския валутнокурсов механизъм 2, което на практика отлага членството ни, дори при най-добро желание от двете страни, с незнайно колко години до чакалнята плюс поне още две години.

Въпреки това словесното отдръпване от еврозоната си остава новина и не е за пренебрегване. Ангажиментът на страната ни за приемане на еврото с присъединяването ни към ЕС е поет при ясно разписани правила за дефицит и дълг, и при липса на каквито и да е било спасителни механизми и солидарно поемане на дългове. Това вече се промени - страните от еврозоната нарушават собствените си правила и имат твърде много дълг, продължават да трупат големи дефицити, а в същото време разработват най-различни спасителни механизми, които по един или друг начин преразпределят риска и налагат някаква финансова солидарност. Всичко това ни дава много сериозни аргументи да бъдем внимателни, особено при положение че никога не сме поемали ангажимент да се присъединяваме към точно такъв съюз с такива спасителни фондове.

Тезата на Ханке е именно такава - при всичките проблеми и неясноти около еврозоната по-добре да се изчака бурята да отмине и после да се решава на база реалностите към съответната дата, а не на база неясно разписани ангажименти преди кризата. Дори и някой да открива плюсове от членството в еврозоната, например в повече сигурност в трудните времена (спасителни механизми) и по-бързо възстановяване, то пак не бива да забравяме, че ние няма как от утре да станем член - трябва да чакаме неопределено време плюс две години, което няма как да ни помогне в текущата обстановка.

Бъдещето на еврото и валутният борд

Нормално, Ханке говори обстойно за бъдещето на еврото и валутния борд в България. Обвързаността на лева с еврото предопределя подобни разсъждения - какво се случва с валутния борд, ако еврото потъне или се разпадне? Именно това, че не сме приели еврото, а просто сме обвързани към него, наистина ни дава известна гъвкавост. Интересно е, че левът продължава да бъде обвързан с валутата на Германия, била тя марка или евро. Най-лесното разсъждение е, че ако се случи някакъв катаклизъм, то ние следваме Германия и нейната валута, което към момента звучи като добър вариант.
Примерът на Ханке за евентуално обвързване на лева към долара по-скоро илюстрира възможността да направим подобен избор, а не представлява реално предложение. Икономическата активност в страната под формата на инвестиции или търговия е много по-обвързана с еврото, отколкото с долара, което на практика предопределя подобен избор. Като прибавим и проблемите с американския дълг и предизвикателствата пред долара, то тази опция съвсем не звучи много привлекателна. В Европа може и да има буря в момента, но отвъд океана може да се задава и ураган.

Корупция, престъпност и бизнес среда

Може би най-ценните съвети на Ханке са не толкова разсъжденията за еврото, колкото опитът да се постави фокус върху бизнес средата в страната. Със или без еврозона, независимо от процесите в Европа, ако искаме да се развиваме, то трябва да решим собствените си проблеми, а те се коренят най-вече в това как се започва и как се прави бизнес в България. Всичко друго е на заден план пред тази тема, а тя е толкова до болка позната, че често се пренебрегва.
Комбинацията от високо административно бреме (т.е. неизбежна корупция) и престъпност са най-разпознаваемите пречки пред развитието на една страна и така желаното догонване на богатите. Това не само намалява икономическата активност, но често я съсредоточава в грешни ръце. С други думи, различни качества са нужни, за да успееш в една добре уредена страна и в страна, където нещата се случват по-лесно с нерегламентирани плащания. Така че, докато си говорим за бъдещото на еврото, е хубаво да запретнем ръкави и да си оправим бизнес средата.

Стабилни финанси и индексиране на пенсиите

Адекватно звучат думите на Ханке и по отношение на публичните финанси. Този въпрос въобще не се изчерпва с увеличението на пенсиите, което привлича голяма част от вниманието. Да, след като има някакъв икономически ръст и се очакват повече приходи в бюджета, е обосновано да се говори за индексация, но това трябва да случи при две условия - да не се допуска дефицит в бюджета и да се търси по-ефективна структура на разходите.
Всички видяхме колко главоболия ни създаде дефицитът от последните години. Фискалният резерв се сви наполовина и се наложи да поемем нов външен дълг, за да посрещнем плащането в началото на 2013 г. Сега вече буферите не са толкова големи, а предстои и ново голямо плащане в началото на 2015 г. Като прибавим към това и новите строги фискални правила, то за раздуване на дефицита просто трябва да забравим.

Ограничението на публичните финанси и малкото възможности да трупаш дефицит всъщност не са лошо нещо, тъй като те поставят натиск за по-ефективни харчове. Въпросът вече не е какво и как да се отреже, както например се случи с ревизията на Бюджет 2010, а накъде да се насочат разходите, така че да се постигнат най-големи резултати. Установяването на директна връзка между разход и резултат, както и последваща оценка на съответните програми и политики могат да свият прахосването на публични средства.


 


 


От категорията

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Анализ на БДД: Русия не може да си позволи поражение, Украйна няма да бъде изоставена да капитулира

Анализ на БДД: Русия не може да си позволи поражение, Украйна няма да бъде изоставена да капитулира-Ukrayna--Dosega-ruskata-armiya-e-dala-102-500-zhertvi-vav-voynata-v-Ukrayna_1671962699.jpg

Американският глобалистичен хегемонизъм и руската имперска носталгия си дадоха ...

8 февр. 2023 | 18:05

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Най-важното

Ердоган обеща спешно подпомагане в размер на 10 000 турски лири (около 530 долара) за всяко пострадало семейство

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия-Snimka--DPS_1675783107.jpg

В раздираната от война Сирия жертвите са 2662.Хиляди хора в Сирия все още са в ...

9 февр. 2023 | 08:18

Няма информация за жената в Антакия, която се издирва

МВнР: Намерено е тялото на издирвания българин в Искендерун

Намерено е тялото на издирваната българка в Антакия-1604296416.jpg

В Турция е потвърдена смъртта на над 12 хиляди души, ранените са над 53 хиляди

9 февр. 2023 | 08:42

Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ на нуждите на българската общност там.

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали-1634123432.jpg

В района на Адана живеят около 30 000 български изселници, които са заминали за ...

9 февр. 2023 | 09:35

Икономическото състояние на Съюза и войната в Украйна - във фокуса на форума

Радев заминава за Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет

Радев заминава за Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет-Novogodishno-privetskie-na-prezidenta-Rumen-Radev_1672517737.jpg

Тема на срещата ще е и миграцията и гарантирането на сигурността на външните ...

9 февр. 2023 | 08:14

Украинският президент бе на работна вечеря с френския си колега и германския канцлер

Зеленски поиска от Франция и Германия тежко оръжие и изтребители

Зеленски се срещна с Макрон и Шолц в Париж-Zelenski-se-sreshtna-s-Makron-i-Sholts-v-Parizh_1675924143.jpg

Русия не бива да спечели тази война. Украйна е част от европейското семейство, ...

9 февр. 2023 | 08:26

Няма решение на МС за прекратяване на договора с "Газпром" и за неплащане по новите условия

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи-Borislav-Sarafov--Polovinata-ot-zadarzhanite-za-detska-pornografiya-sa-semeyni--s-detsa--Snimka-Novini-bg_1668768284.png

Отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. ...

9 февр. 2023 | 00:20

Уотърс се противопостави на западните доставки на оръжия за Киев

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана-Rodzhar-Uotars-pred-OON--Invaziyata-na-Rusiya-v-Ukrayna-e-protivozakonna--no-provokirana_1675929289.jpg

Заместник-постоянният представител на САЩ при ООН Ричард Милс призна ...

9 февр. 2023 | 09:46

Социалистите съзнават, че партията има нужда от „огън“, но няма да направят промяна на конгреса

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Гражданите каталясаха от избори, дори и гневът не ги мотивира

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели-1583697474.png

За да има редовно правителство някои червени линии трябва да се изтънят до ...

8 февр. 2023 | 12:20