КОГАТО НЕ ЩЕМ ЯРЕМА НА МОНОПОЛИСТИТЕ

17954 | 20 септ. 2012 | 13:32

Монополистите от БДЖ налагат договор за превоз срещу определена еднолично от тях цена в определен еднолично от тях час, в определени едно


 


После Ботйова, който отвлече параход, за да освобождава поробеното си отечество, 136 години по-късно намериха се и други българи отвлечители.

Отвлякоха направо цял бърз влак. Но не за да го продадат на скрап, както е изконната българска традиция. Просто го превърнаха в бавен.

Подобно чудо бях гледал само на кино - „Откраднатият влак” (1971) на режисьора Владо Янчев и „Влакът беглец“ (1985) на великия Кончаловски. Сега обаче благодарение и на медиите го видях и на живо.

И се сетих за гениалната строфа на безсмъртния Вазов, че „време веч е да въстане робът“.

И времето дойде. При това въстана не един, а цели 450 роби! Вярно, те не крещяха „Вървете! Да мрем!“ Но ясно и точно си го казаха: „Ставайте, робове! Аз не щъ ярем!“ Тук май следва едно уточненийце.

 „Робовете“ въстанаха срещу „ярема“ на БДЖ.

Да поясня, че това съкращение означава, че освен железници те са хем български, хем държавни.

Та в тази си роля те се явяват абсолютен монополист спрямо „робовете“. Те налагат (не предлагат) договор с тях, според който ще ги превозят „от точка А до точка Б“ срещу определена еднолично от тях цена, ще ги „подвозят“ в определен еднолично от тях час, в определени еднолично от тях мръсни вагони и с определен еднолично от тях негоден локомотив. Единственото „право“ на „робовете“ е да научат кога според договора си с БДЖ ще стигнат до „точка Б“. И когато научават, че и това им „право“ няма да се състои, те с пълно основание решават, че „аз не щъ ярем“. И направили от бързия влак „пътнишки“.

Между другото, наложи ми се преди време да се возя с испанските държавни железници.

Пак от „точка А до точка Б“

От летището в Мадрид до печално известната гара Аточа пътуващият с мен проф. Андрей Пантев не спираше да мърмори: „Тия пък толкова ли нямат пари за самолетен билет.“ Вероятно са го спохождали силно лоши спомени от влаковете на БДЖ по линията София - Видин, откъдето е родом. Когато пристигнахме обаче с трена в „точка Б“, Пантича просто не искаше да слезе от него. Защото, по думите му, в такъв комфорт не се бил возил даже и в първа класа на „Боинг 747“.

А и тогава, и сега Испания май няма никакво намерение да приватизира държавните си железници. За разлика от България, която (пак май) се опитва да ги досъсипе, за да ги хариже после безплатно на някой „стратегически инвеститор“ с неизвестен офшорен произход. (Последна справка: ОЦК-Кърджали)...

Впрочем почти по същото време като онези 450 „робове“ били въстанали и още около 2000. Мой колега ми разправяше

одисеята си по завръщане от Гърция 

след 4-те дни ваканция. До границата всичко било нормално. В смисъл, че и гръцките, и българските митничари и капепейци на Кулата си вършили работата перфектно. От Сандански до Дупница обаче настанал адът, наречен задръстване. Колегата наброил цели 5 патрулки по трасето. Но основното занимание на екипажите им било да тестват вкусовите качества на кебапчетата из крайпътните капанчета.

И тогава тези около 2000 „робове“ май също изревали „Аз не щъ ярем“. И където имало възможност, тръгнали с автомобилите си в насрещното движение. Щото пък там почти нямало коли. А пътните полицаи гледали на това предизвикано от отчаяние нарушение с пътно равнодушие, докато похапвали кебапчетата си. 

Пак ще се върна на пример от любимата ми Испания. Там през уикенда местните катаджии не прекарват времето си в ядене на кебапчета, а се спукват от работа.

В събота, когато столичани се изнасят по вили, села и паланки, „обръщат“ движението от Мадрид към провинцията. И от 8 платна правят 7:1 или 6:2. Ръчно - търчат като хамави и слагат ония конуси, дето вече ги има и у нас.
В неделя следва обратното упражнение. Поради което не съм видял испанец, който да намисли да „не си ще ярема“. Защото държавата - в случая чрез пътните полицаи - се грижи за него. А у нас май основната задача на „ярема“ (държавата) е ние да се отгрижваме за нея...

Силно подозирам, че много скоро и софиянци (а и не само те) ще изреват „Не щъ ярема“. С което просто ще възнегодуват срещу онова, което е описал Оруел в своята „Ферма“ - че всички животни са равни, но някои от животните са по-равни от другите.

В случая тези „по-равни животни“ се явяват като част от общинските съветници. И аз, както и те, работя в центъра на София. Но и те, както и аз, сме от категорията „столичани в повече“.
В смисъл, че нито сме родени, нито сме израснали в наследствени жилища в границите на „синята зона“. На някои даже и „зелената“ им е тясна, защото не стига до околните села.
Гледах как в интернет набира скорост идеята „да им скъсаме стикерите на общинарите“. И с удоволствие бих се присъединил към подобно „въстание на робовете“.

С приближаването на зимата, когато първият сняг пак „ще ни изненада“, не изключвам и още едно „въстание на робовете“. Защото тия дни

от КАТ с някакво садистично удоволствие

предупредиха за очакваните (и до болка познати) задръствания по улиците. Боже мой! Вместо да седнат с общинарите и да обмислят мерки срещу тях, те просто ни предупреждават за поредния „ярем“, който ни предстои!
Ако се върна сега към случката с „отвлечения влак“, един от машинистите му се произнесе, че пътниците проявили „гражданско неподчинение“.

Не, приятелю. Това си е чиста проба „въстание на робовете“ срещу „яремите“ - държавни, общински и всякакви други. И ако подобни явления продължат, това ще означава, че най-сетне наистина започваме да се доближаваме до понятието „гражданско общество“.

Ако ли пък не, ще ми се наложи да се върна към друга една тъжна истина от Вазовата „Епопея на забравените“: „И нищо по-друго. Робът беше як, игото влачил е, ще го влачи пак.“
От категорията

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Анализ на БДД: Русия не може да си позволи поражение, Украйна няма да бъде изоставена да капитулира

Анализ на БДД: Русия не може да си позволи поражение, Украйна няма да бъде изоставена да капитулира-Ukrayna--Dosega-ruskata-armiya-e-dala-102-500-zhertvi-vav-voynata-v-Ukrayna_1671962699.jpg

Американският глобалистичен хегемонизъм и руската имперска носталгия си дадоха ...

8 февр. 2023 | 18:05

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Най-важното

Ердоган обеща спешно подпомагане в размер на 10 000 турски лири (около 530 долара) за всяко пострадало семейство

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия-Snimka--DPS_1675783107.jpg

В раздираната от война Сирия жертвите са 2662.Хиляди хора в Сирия все още са в ...

9 февр. 2023 | 08:18

Няма информация за жената в Антакия, която се издирва

МВнР: Намерено е тялото на издирвания българин в Искендерун

Намерено е тялото на издирваната българка в Антакия-1604296416.jpg

В Турция е потвърдена смъртта на над 12 хиляди души, ранените са над 53 хиляди

9 февр. 2023 | 08:42

Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ на нуждите на българската общност там.

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали-1634123432.jpg

В района на Адана живеят около 30 000 български изселници, които са заминали за ...

9 февр. 2023 | 09:35

Икономическото състояние на Съюза и войната в Украйна - във фокуса на форума

Радев заминава за Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет

Радев заминава за Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет-Novogodishno-privetskie-na-prezidenta-Rumen-Radev_1672517737.jpg

Тема на срещата ще е и миграцията и гарантирането на сигурността на външните ...

9 февр. 2023 | 08:14

Украинският президент бе на работна вечеря с френския си колега и германския канцлер

Зеленски поиска от Франция и Германия тежко оръжие и изтребители

Зеленски се срещна с Макрон и Шолц в Париж-Zelenski-se-sreshtna-s-Makron-i-Sholts-v-Parizh_1675924143.jpg

Русия не бива да спечели тази война. Украйна е част от европейското семейство, ...

9 февр. 2023 | 08:26

Няма решение на МС за прекратяване на договора с "Газпром" и за неплащане по новите условия

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи-Borislav-Sarafov--Polovinata-ot-zadarzhanite-za-detska-pornografiya-sa-semeyni--s-detsa--Snimka-Novini-bg_1668768284.png

Отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. ...

9 февр. 2023 | 00:20

Уотърс се противопостави на западните доставки на оръжия за Киев

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана-Rodzhar-Uotars-pred-OON--Invaziyata-na-Rusiya-v-Ukrayna-e-protivozakonna--no-provokirana_1675929289.jpg

Заместник-постоянният представител на САЩ при ООН Ричард Милс призна ...

9 февр. 2023 | 09:46

Социалистите съзнават, че партията има нужда от „огън“, но няма да направят промяна на конгреса

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Гражданите каталясаха от избори, дори и гневът не ги мотивира

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели-1583697474.png

За да има редовно правителство някои червени линии трябва да се изтънят до ...

8 февр. 2023 | 12:20